Válaszolt a magyar kormány a Bizottság jogállamisági aggályaira


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap, a határidő utolsó napján megküldte válaszlevelét a magyar kormány az Európai Bizottságnak. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter számolt be Facebook oldalán.

A Bizottság áprilisban indított Magyarország ellen fegyelmi eljárást, mely a jogállamiság megsértése miatt az uniós források felfüggesztéséhez vezethet. A magyar kormány a Covid-helyreállítási alapokból 4,64 milliárd eurótól, míg a nemzeti infrastruktúra korszerűsítését célzó forrásokból 24,3 milliárd eurótól eshet el. A Bizottság „korrekciós intézkedéseket” helyezett kilátásba, amennyiben a magyar kormány nem orvosolja a jogállamisággal kapcsolatban fennálló aggályait.

A források kulcsfontosságúak Magyarország számára, ezért a kormány többször is jelezte, hogy nyitott a kompromisszumokra. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, a Bizottság valamennyi javaslatát meghallgatják, és még az európai uniós ügyészséghez való csatlakozás kérdésétől sem zárkóznak el. A miniszter 98,8 százalékra becsülte, hogy létrejön a felek között a megállapodás.

A kormány konstruktív párbeszédre való nyitottságát Varga Judit is hangsúlyozta Facebook bejegyzésében. A miniszter kiemelte, hogy a válaszlevél megfogalmazását intenzív egyeztetések előzték meg, több videókonferencián és megbeszélésen vettek részt a kormány képviselői a Bizottsággal. Varga szerint az eredmény egy olyan intézkedéscsomag lett, mely az Európai Bizottság valamennyi aggályát orvosolja majd.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető.