Válaszolt a magyar kormány a Bizottság jogállamisági aggályaira


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tegnap, a határidő utolsó napján megküldte válaszlevelét a magyar kormány az Európai Bizottságnak. Erről Varga Judit igazságügyi miniszter számolt be Facebook oldalán.

A Bizottság áprilisban indított Magyarország ellen fegyelmi eljárást, mely a jogállamiság megsértése miatt az uniós források felfüggesztéséhez vezethet. A magyar kormány a Covid-helyreállítási alapokból 4,64 milliárd eurótól, míg a nemzeti infrastruktúra korszerűsítését célzó forrásokból 24,3 milliárd eurótól eshet el. A Bizottság „korrekciós intézkedéseket” helyezett kilátásba, amennyiben a magyar kormány nem orvosolja a jogállamisággal kapcsolatban fennálló aggályait.

A források kulcsfontosságúak Magyarország számára, ezért a kormány többször is jelezte, hogy nyitott a kompromisszumokra. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter korábban azt nyilatkozta, a Bizottság valamennyi javaslatát meghallgatják, és még az európai uniós ügyészséghez való csatlakozás kérdésétől sem zárkóznak el. A miniszter 98,8 százalékra becsülte, hogy létrejön a felek között a megállapodás.

A kormány konstruktív párbeszédre való nyitottságát Varga Judit is hangsúlyozta Facebook bejegyzésében. A miniszter kiemelte, hogy a válaszlevél megfogalmazását intenzív egyeztetések előzték meg, több videókonferencián és megbeszélésen vettek részt a kormány képviselői a Bizottsággal. Varga szerint az eredmény egy olyan intézkedéscsomag lett, mely az Európai Bizottság valamennyi aggályát orvosolja majd.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.