Elindult a Bírósági Fizetési Portál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Március 4-én éjfélkor menetrendszerűen és zökkenésmentesen elindult az OBH által fejlesztett Bírósági Fizetési Portál.

Az ügyfelek hétfőn reggel kezdhették el használni a portált. A március 5-én lekérdezett adatok szerint 62 sikeres fizetés történt több, mint 3 millió forint összegben, továbbá 28 millió forint előírás van feldolgozás alatt, ami 300 fizetési tételt tesz ki. A legtöbb fizetés peres eljárásokhoz kapcsolódik, amit a csődeljárások és felszámolási eljárások tranzakciói követnek.

Az oldalon megtalálható működési és felhasználási tájékoztató videó lépésről lépésre vezet a regisztrációtól a fizetés indításáig. A rendszer ügyfélbarát módon naponta tájékoztatót küld e-mailben a határidők betartásának segítése érdekében.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 31.

Személyes adattal visszaélés

A Wolters Kluwer gondozásában megjelenő Nagykommentár a Büntető Törvénykönyvhöz című kiadvány a büntető anyagi jog egészét átfogó nagykommentár, mely teljeskörűen és mélyrehatóan elemzi a hatályos törvényszöveget, külön is törekedve a tényállási elemek értelmének kifejtésére, az elhatárolási, halmazati kérdések lehetséges megoldására. A nagykommentárban megtalálható a vonatkozó büntetőbírósági joggyakorlat és a Kúria korábbi és új jogegységi döntéseinek elemzése, a büntető jogszabályok alkalmazásához és értelmezéséhez szükséges alkotmánybírósági döntések bemutatása, valamint a releváns, elsősorban európai jogi és nemzetközi emberi jogi ítélkezés eredményeinek feltárása. Az alábbiakban a személyes adattal való visszaélésről szóló 219. § és a közérdekű adattal való visszaélésről szóló 220. § magyarázatát olvashatják. A részlet szerzője: dr. Szomora Zsolt.

2023. január 31.

Az építési beruházások megvalósítására kötött szerződések módosításának veszélyhelyzeti szabályai

Köztudott, hogy korábban a koronavírus-járvány, majd az orosz-ukrán háború kitörése okozta társadalmi és gazdasági helyzet, és az ezzel együtt járó igen magas infláció nehéz helyzetbe sodorta az építőipart, az építési anyagok ára az utóbbi időkben extrém módon megemelkedett. Ez az építőipar szereplőit rendkívül nehéz helyzetbe hozta, az építési termékek áremelkedését az építési vállalkozók, kivitelezők egyedül nehezen vagy egyáltalán nem tudják viselni, és ez a már megkötött szerződések teljesítését veszélyezteti.