Hiteles tanácsadás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alapvetően az különböztet meg minket a többi versenytársunktól, hogy az ügyfeleink jogi kérdéseire és problémáira a Deloitte az egyéb szolgáltatásaival karöltve tud komplex jogi megoldásokat és válaszokat kínálni. Ennek alapja az a gondolat, hogy a jogi szolgáltatásoknál kiemelten fontos az iparági tudás – mondja lapunknak adott interjújában dr. Erdős Gábor LLM ügyvéd, a Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda vezetője. Hozzátéve: szerinte a jogi szolgáltatásokat is meg fogják változtatni a világban zajló digitalizációs trendek, és a munkatársaival együtt biztosak benne, hogy a Deloitte Legal ezen változás élére tud majd állni.

 


Az ügyvédi szakmát otthonról hozta, hiszen családjában generációról generációra öröklődik a hivatás.

Igen, egy igazi, régi jogászcsaládból származom. Nagypapám a Borsod Megyei Ügyvédi Kamara elnöke volt, édesapám és nővérem is ügyvédek és a nagybátyám és az unokatestvérem is jogászok, szóval adott volt, hogy én is ezt az irányt követem. Feleségemmel is a jogi egyetemen ismerkedtem meg, ő közjegyző-helyettes, apósom pedig egyetemi tanárom volt. Bízom benne, hogy a fiaim is ezt a hivatást választják majd, bár manapság még a foci jobban érdekli őket.

Miben hisz a világszerte 70 országban jelenlévő és 1600 ügyvédet foglalkoztató, ebből Közép-Európában 13 országban 220 ügyvéd kollégával a Deloitte Legal?

A jelenlegi 17 fős magyar ügyvédi iroda és a Deloitte egésze abban hisz, hogy a jogi tanácsadásainkkal igazi értéket tudunk teremteni ügyfeleink számára. Ebben hiszünk, és ezért dolgozunk nap mint nap. A kiváló minőségű, innovatív jogi szolgáltatásokon túl az adó- és pénzügyi tanácsadóinkkal közösen gyors és hatékony megoldást nyújtunk az ügyfeleink számára. Azt gondolom, hogy alapvetően az különböztet meg a többi versenytársunktól, hogy az ügyfeleink jogi kérdéseire és problémáira a Deloitte az egyéb szolgáltatásaival karöltve tud komplex jogi megoldásokat és válaszokat kínálni. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy amikor például egy banknak adunk jogi tanácsot egy finanszírozási tranzakcióhoz, akkor előtte egyeztetünk a pénzügyi tanácsadó és adótanácsadó kollégákkal is, és így a finanszírozás során a pénzügyi és adószempontokat is figyelembe vevő jogi tanácsadást tudunk nyújtani. Azt gondolom, hogy ezzel a komplex szemlélettel tudunk igazi értéket teremteni. A Deloitte ebben hisz, ennek megfelelően kezdte kiépíteni erőteljesen a jogi szolgáltatásait is, és az a célja, hogy a Deloitte Legal ügyvédi irodai hálózaton keresztül rövid időn belül a világon vezető jogi tanácsadó is legyen.

Komoly szakmai gyakorlattal rendelkezik a finanszírozási, restrukturálási és a pénzügyi szabályozási ügyletek területén. Ezeken felül jelentős gyakorlata van a komplex ingatlanjogi és felvásárlási ügyletek kezelésében is. Ügyfélkörét a vezető hazai és külföldi pénzintézetek, ingatlanfejlesztők, befektetők, illetve nagyvállalatok alkotják. Szembesül új kihívásokkal a banki projektfinanszírozás?

Erdős Gábor ügyvéd

15 éve foglalkozom banki projektfinanszírozással. Az első nagyobb projektjeim még a 2000-es évek elején épült vidéki plázák és a Budapesten akkoriban épült nagyobb lakóházprojektek (Cézár Ház és Kleopátra Ház) finanszírozásai voltak. Ezeknél a finanszírozásoknál óriási banki verseny volt a fejlesztők kegyeiért, ami a hitelszerződésekben megfogalmazott rendelkezések viszonylagos rugalmasságát eredményezte. A 2010-es évek elején több nagy banki finanszírozással épülő ingatlanprojekt is bedőlt, és ezekben az években az én és a többi bankjogász kollégám munkáját is a biztosítékok érvényesítése, illetve a finanszírozások újratárgyalása, restrukturálása jelentette. Azt gondolom, hogy nagyon tanulságos időszak volt ez az egész szakma számára. Most, hogy ismételten fellendülőben van az ingatlanfejlesztés és az ingatlanfinanszírozás piaca, e tapasztalatok ismeretében segítjük a bankok és a hitelfelvevők munkáját. Azt gondolom, nagy kihívást jelent az állandóan változó szabályozói és piaci környezett. Az új Ptk. is rengeteg olyan változást hozott, amelyeket csak mostanában kezdünk a gyakorlatban használni és értelmezni. Ilyenek például a biztosítéki ügynök intézménye vagy az új zálogjogi szabályok. Az ingatlanpiaci területen is nagyon sok változás tapasztalható. Az ügyfeleink a legkülönbözőbb jogi konstrukciókon keresztül tervezik az ingatlanfejlesztéseik megvalósítását. A jogszabályi környezet lehetőséget nyújt, hogy akár egyszerű projekttársaság, ingatlanalap vagy akár szabályozott ingatlanbefektetési társaság útján kezdődjenek a fejlesztések. Nagyon izgalmas kérdés, hogy melyik fejlesztéshez melyik a legmegfelelőbb jogi struktúra, és mi a Deloitte-nál nemcsak a jogi, hanem az adózási szempontok figyelembevételével tudunk segíteni a választásban. A Deloitte-nál úgy gondoljuk, hogy a jogi szolgáltatásoknál kiemelten fontos az iparági tudás. Nálunk több iparági csoport is működik, külön foglalkozunk az ingatlan, az energetikai, a gyógyszeripari vagy a pénzügyi iparágakkal és ezeknek a csoportoknak a munkájában mi mint ügyvédek részt veszünk. Számunkra is érdekes azt hallani, hogy az adott iparágban, adójogban, pénzügyi vagy könyvvizsgálati területen milyen változások vannak, mert így mi is az adott iparági tudással felvértezve tudunk hiteles és hatékony jogi szolgáltatást nyújtani.

A Big Four tanácsadók mostanság léptek be a jogi szolgáltatások piacára. A Deloitte Legal is ennek keretében építi ki a szolgáltatásait?

Igen, ebben hiszünk, és ebben látjuk nagy előnyünket is. A magyar ügyvédi irodában három éve kezdtünk komoly bővítésbe és az akkori kisebb jogi praxisból mára már egy nagy és a piacon jó hírnévvel rendelkező irodává nőttük ki magunkat. Az elmúlt években több fontos társasági, munka-, bank- vagy ingatlanjogi projektben vettünk részt, és kiemelten nagy felvásárlások során adtunk jogi tanácsot. Büszkék vagyunk továbbá az innovatív és naprakész gyógyszeripari jogi csapatunkra és a nagy tapasztalattal rendelkező adóperes ügyvédeinkre is. Komoly terveink vannak a jövőre nézve is, 2-3 éven belül a mostaninál kétszer nagyobb ügyvédi irodát szeretnénk kiépíteni. A piac igényeinek megfelelően szeretnénk tovább terjeszkedni, illetve tovább fejleszteni a jogi szolgáltatásainkat. Az ügyfelek sorozatos visszajelzéseiből is azt látjuk, hogy igény van a szolgáltatásunkra és ezért nagyon bizakodva tekintünk a jövőbe. Az iroda fiatalabb kollégáira is építünk, ennek alapján veszünk fel motivált szakembereket, hiszen csak szakmailag kiváló emberekkel szeretnénk a jövőben is dolgozni.

Ügyvédek a gyorsuló időben

Az ügyvédek életkörülményeit és életstílusát bemutató első magyarországi kutatás 1998-ban történt. A 2015-ben történt új kutatásukkal azt kívánták megtudni, hogy az előző kutatás óta eltelt időszak során milyen változások történtek a hivatásrend munka- és életkörülményeiben, tevékenységi struktúrájában, életvitelében.
 

További információ itt, kattintson →

Mit gondol a jogi szolgáltatások jövőjéről? Netán e területen is átveszik a gépek az ügyvédek munkáját?

Mi, ügyvédek alapvetően nagyon konzervatívok vagyunk, de természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a digitalizáció minket is utolér. Emiatt a jogi tanácsadásaink során egyrészt meg kell értenünk a megváltozott folyamatokat: értenünk kell például, miként történik a mobiltelefonon keresztül történő fizetés, vagy hogyan működik a sharing economy (UBER, Airbnb). Emellett a jogi tanácsadás során is hasznosíthatjuk a digitalizációt. Már többször tartottunk nagysikerű ügyfélelőadásokat (webinarokat) Skype-on keresztül, de rendelkezünk saját okostelefonos szakmai applikációval is, ahonnan a hírleveleink és az egyéb velünk kapcsolatos információk letölthetőek. Szerintünk a jogi szolgáltatásokat is meg fogják változtatni a világban zajló digitalizációs trendek, és biztosak vagyunk benne, hogy a Deloitte Legal ezen változás élére tud majd állni.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Sérelemdíj az elvesztett levelek miatt – eljárás a bv.-ben

Ha a fogvatartott már szabadult, a Bv. tv. nem írja elő a büntetés-végrehajtási intézetben kezdeményezett előzetes eljárás lefolytatását a sérelemdíj iránti igény érvényesítéséhez akkor sem, ha a fogvatartás ideje alatt az elítéltnek módja volt sérelemdíj iránti eljárást kezdeményezni – a Kúria eseti döntése.

2024. június 10.

Jogszabályfigyelő 2024 – 23. hét

Alábbi cikkünkben, tekintettel arra, hogy az elmúlt héten új Magyar Közlöny nem jelent meg, a Kúria Döntések Bírósági Határozatok legfrissebb számának a tartalmából válogattunk.

2024. június 7.

Önkormányzati választások 2024 – új időpont, új szabályok

Az idei év rendhagyó az önkormányzati választások szempontjából, hiszen most kivételesen nem ősszel, hanem az európai parlamenti választásokkal egy napon, júniusban kerül sor a választásra, ráadásul a 2019-eshez képest jelentősen módosultak a szabályok is, különösen a fővárosi közgyűlés vonatkozásában.