Jogszabályfigyelő 2021 – 31. hét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alábbi cikkünkben a 2021/146–150. számú Magyar Közlönyök legfontosabb újdonságai közül válogattunk.

E heti összeállításunkban a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatos módosításokról olvashatnak.

 Tartalom:

  1. Kereskedelmi tevékenység végzésével kapcsolatos szabályok módosulása
  2. A bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatos bírság

 

Kereskedelmi tevékenység végzésével kapcsolatos szabályok módosulása

Az úgynevezett pedofiltörvényben foglaltakkal összefüggésben módosította a Kormány a kereskedelmi tevékenységek végzésének a feltételeit, nevezetesen: a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő termékek forgalmazásával kapcsolatos szabályokat (kirakatban elhelyezés, közszelére tétel, forgalmazás tilalma bizonyos helyeken, illetve zárt csomagolás). Az új előírások a kihirdetést követő harmincadik napon lépnek hatályba.

Joganyag: 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről

Módosította: 473/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2021/150. (VIII. 6.)

Hatályos: 2021. 09. 05.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás

A bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységekkel kapcsolatos bírság

Ha egy adott szolgáltatási tevékenység bejelentése közteherfizetési kötelezettség alá nem eső eljárásnak vagy igazgatási jellegű szolgáltatásnak minősül, akkor – az új előírás értelmében – a bírság összegének a számítása során kétezer-ötszáz forintos bírságalapot kell figyelembe venni.

Joganyag: 186/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet a bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységek tekintetében a bejelentés elmulasztása esetén fizetendő bírságról, továbbá a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságok általános kijelöléséről

Módosította: 464/2021. (VIII. 5.) Korm. rendelet

Megjelent: MK 2021/149. (VIII. 5.)

Hatályos: 2021. 09. 05.

Megjegyzés: kis terjedelmű módosítás


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

A releváns piac-meghatározás jelentősége az EU versenyjogának állami támogatási jogában

A releváns piac kifejezése a lehető legmindennapibb fordulat a versenyjogban, azonban leginkább az antitröszt területén taglalják, az állami támogatások joga vonatkozásában a legtöbb szakirodalom és gyakorló jogász adós és néma marad. Lássuk, hogyan szomszédosak egymással a versenyjog alterületei a releváns piac határai mentén, s hogyan válik a releváns piac meghatározása perdöntővé a versenyjog kevésbé ismert területén is.