Ügyvédek a közjóért – Magyar Pro Bono Díj 2014


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díjat a PILnet (Global Network for Public Interest Law) a Magyar Ügyvédi Kamarával közösen alapította 2011-ben. Minden évben két díj kerül átadásra: egy ügyvédi iroda, valamint egy ügyvéd részére. A jelölési ív segítségével bármely természetes vagy jogi személy jelölhet egy vagy több ügyvédi irodát, illetve ügyvédet, akik az elmúlt év során kiemelkedő pro bono tevékenységükkel a közjót szolgálták.


2014-ben a díj odaítélésében a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, a civil társadalom egy jelentős szervezetének képviselője, a jogi felsőoktatás egy képviselője és a 2013-as díjazottak (a továbbiakban: Bizottság) vesznek részt.

A PILnet a beérkezett jelölések alapján egy listát állít össze, amelyet továbbít a Bizottság részére. A Bizottság tagjai döntésüket önállóan hozzák meg az alább felsorolt kritériumok alapján. Az egyes kritériumokra 1-10 pont adható. A PILnet a pontokat összesíti, és ez alapján a listából kiválasztásra kerül egy ügyvédi iroda, valamint egy ügyvéd, akik tárgyi díjazásban részesülnek.

 

A Bizottság az alábbi kritériumok alapján értékeli a jelölteket:

a) jogi szolgáltatások ingyenes (pro bono) nyújtása magánszemélyek, társadalmi kezdeményezések és civil szervezetek részére,

b) részvétel a civil szektor erősítésében, illetve civil szervezetek létrehozásában és fejlesztésében,

c) oktatási, képzési és egyéb jótékonysági tevékenységekben való ellenszolgáltatás nélküli (pro bono) jogi közreműködés, amely a civil társadalom vagy az állampolgári részvétel előmozdítását célozza meg,

d) részvétel olyan programokban és kezdeményezésekben, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű, vagy meghatározott társadalmi csoportok joghoz való hozzáférésének fejlesztése,

e) szociális vagy jogi jellegű társadalmi tevékenységben elért eredmény,

f) önkéntesség népszerűsítése, szerepvállalás jogi önkéntes (pro bono) munkában,

g) a szerepvállalás önkéntesen, ingyenesen – ellenszolgáltatás nélkül – történt konzultációban, jogi tanácsadásban civil szervezetek részére, vagy civil szervezetek által segített egyéneknek, csoportoknak.

 

A tervek szerint a díjat Dr. Bánáti János a Bíráló Bizottság egy további tagjával együttesen nyújtja át a díjazottaknak. A díjátadás az idén ősszel megrendezésre kerülő „Ügyvédek Napja” rendezvény keretében, a többi kamarai díjjal egyidőben történik.

A jelölési időszak 2014. szeptember 1-jétől október 19-éig tart.

Korábbi díjazottak:

2013

Az Év Pro Bono Ügyvédje: Dr. Gaál Nóra (Miskolc)

Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Horváth és Társai Ügyvédi Iroda DLA Piper (Budapest)

2012

Az Év Pro Bono Ügyvédje: Dr. Fazekas Tamás (Budapest)

Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Siegler Ügyvédi Iroda Weil, Gotshal & Manges (Irodavezető partner: Dr. Siegler Konrád) (Budapest)

2011

Az Év Pro Bono Ügyvédje (megosztott díj): Dr. Pető Márk, Dr. Győző Gábor, Dr. Gerő Tamás (Budapest)

Az Év Pro Bono Ügyvédi Irodája: Oppenheim Ügyvédi Iroda (alapító partner: Dr. Oppenheim Klára) (Budapest).

Forrás: http://probonougyved.hu/hirek/25-quegyvedek-a-koezjoertq-magyar-pro-bono-dij-2014.html


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

Az üzletrész öröklése és átszállása a jogutódra

A kft. tagjának halálával az örökös tulajdonosává válik az elhunyt tag hagyatékába tartozó üzletrésznek. A kft.-nek nincs jogszabályi kötelezettsége az örökös tulajdonába került üzletrész megváltására, megvételére – a Kúria eseti döntése.

2024. június 19.

Önkormányzati választás: hosszú út az alakuló ülésig

Az önkormányzatok életében egy furcsa, eddig még nem tapasztalt időszak következik. A választások befejeztével kialakultak az új képviselő-testületek, kiderültek az új polgármesterek, azonban a munkát egészen októberig még nem ők, hanem a korábbi, 2019-ben választott testület végzi.