Havi 3 napot maradhatnak otthon a nők Spanyolországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfogadta a spanyol kormány a menstruációs szabadságról szóló törvényt. A jogszabály havonta 3, maximum 5 napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak.

Ehhez orvosi igazolás szükséges, valamint az első naptól a társadalombiztosító fizeti a szabadságot.

Az Európában egyedüli intézkedéssel remélik, hogy véget vethetnek „a menstruációt övező csendnek és szégyenérzetnek”.

„Attól függ, milyen munkát végzünk, mert ha sokat kell mozogni vagy állni, az nagyon kényelmetlen. Néha nem tudunk dolgozni, de nem kerülhetjük el, mert ez a nőket minden hónapban érinti. Sehogy sem kerülhetjük el. Fájdalomcsillapítókkal meg gyulladáscsökkentőkkel próbálunk túlélni, mert nincs más lehetőség. De ez nagyon jó ötlet, korábban is javasolhatták volna” – mondja egy spanyol nő.

A nők nagyjából 15%-a szenved bénító menstruációs fájdalomtól. A törvény azonban még a baloldali koalíciós kormányban is vitát váltott ki, hogy megbélyegzik vele a nőket.

„Több, mint a népesség feléről van szó, kis lépésekkel haladunk. Ugyanez történt az anyasági szabadsággal, mert kritizálták, hogy nem alkalmazták miatta a nőket. Ha nem tesszük meg a kis lépéseket, akkor nem haladunk előre. Azt hiszem a társadalom és a törvények is fejlődnek” – nyilatkozza egy fiatal nő.

menstruációs szabadság

Az egyik spanyol szakszervezet szerint a törvény „indokolt”, ha a nőt a menstruációs fájdalom akadályozza a munkavégzésben. Jelentős előrelépésnek nevezte, amellyel a spanyol kormány elismert egy olyan egészségügyi problémát, ami korábban „nem kapott elég figyelmet”.

„A társadalmat és a cégeket is meg kell tanítani, hogy megértőbben álljanak ehhez a problémához” – véli egy idősebb spanyol nő.

Spanyolország esélyegyenlőségi minisztere, Angela Rodriguez először idén márciusban javasolta a menstruációs szabadság bevezetésének lehetőségét.

A menstruációs szabadság egy átfogóbb nőket célzó egészségügyi intézkedéscsomag része. A rendelkezések magukba foglalják az abortusztörvény módosítását, mely megengedi, hogy 16 éves kortól szülői beleegyezés nélkül is megszakítható legyen a terhesség. A törvénycsomagból azonban kimarad a női higiéniai termékek – a tamponok és egészségügyi betétek – áfa-csökkentése, amely mellett a kormány korábban elkötelezte magát.

A világon nagyon kevés országban alkalmazzák a menstruációs szabadságot: Tajvanon, Japánban, Dél-Koreában, Zambiában és Indonéziában. Ezekhez csatlakozott most Spanyolország első európaiként.

(hu.euronews.com)




Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.