Jogsértő arcfelismerő rendszerek az Egyesült Királyságban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Clearview AI a felhasználók által az internetre feltöltött képekkel hasonlította össze a térfigyelőrendszerek által rögzített bűnelkövetők arcát, amelyre nem volt jogalapja.

17 millió brit font pénzbírságot szabott ki egy amerikai cégre a brit adatvédelmi biztos, amely a Facebookról és más közösségi oldalakról gyűjtött fényképeket az emberekről, hogy arcfelismerésre használja fel azokat a saját ügyfelei számára. A brit adatvédelmi biztos hivatala (ICO) megállapította, hogy „súlyos jogsértést” követett el az cég.

A Clearview AI, amely a „világ legnagyobb arcfelismerő hálózataként” írja le magát, lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy az arcadatokat összehasonlítsák az internetről gyűjtött több mint 10 milliárd képből álló adatbázissal. Az adatbázis „valószínűleg rengeteg brit ember adatait tartalmazza, amelyeket a tudtuk nélkül gyűjtötték róluk, a nyilvánosan elérhető online felületekről, beleértve a közösségi média platformokat is” – tette hozzá az ICO.

A Clearview technológiáját „ingyenes próbaverzióban” kínálták az Egyesült Királyság bűnüldöző szervei számára – áll az ICO nyilatkozatában.

A cég szerint az ICO megállapításai „tényszerűen és jogilag sem állják meg a helyüket”, ezért fellebbezést helyeztek kilátásba, és csak nyilvánosan elérhető információkat közöltek a bűnüldöző szervekkel.

Az ICO szerint a Clearview megsértette az adatvédelmi törvényt, amikor nem tisztességesen kezelte az Egyesült Királyságban élő emberek személyes adatait.

GDPR

A társaságnak nem voltak folyamatai az adatok korlátlan idejű megőrzésének leállítására, és nem volt jogos érdeke az információgyűjtésre.

A Clearview állítólag nem teljesítette a biometrikus adatokra vonatkozó magasabb adatvédelmi előírásokat sem és nem tájékoztatta az Egyesült Királyságban élőket arról, hogy mi történik az adataikkal.

Az ICO szerint nem teljesítették az adattörlési kéréseket sem, mert a Clearview további személyes adatokat, köztük fényképeket kért. A Clearview ingyenes próbaverziója a bűnüldöző szervek számára megszűnt, és a cég szolgáltatásait már nem kínálják az Egyesült Királyságban.

A vállalat egyesült királyságbeli tevékenységének vizsgálata a 2020-ban megjelent, az Egyesült Államok bűnüldöző szervei számára végzett tevékenységével kapcsolatos feltárásokat után indult meg.

Az ICO kötelezte a Clearview-t, hogy hagyja abba az Egyesült Királyságban élők személyes adatainak további kezelését, és törölje azokat. Figyelmeztette a társaságot, hogy 17 millió font bírságot fog kiszabni a jogsértésekért.

A Clearview a 2022 közepén esedékes végső döntés előtt most feljelentést tehet az ICO-nál, amely ausztrál társával, az OAIC-vel együtt folytatta a vizsgálatot. A cég vezérigazgatója, Hoan Ton-That így nyilatkozott: „Ausztráliában nőttem fel, és régóta fontos, nagyszerű helynek tekintem az Egyesült Királyságot – amely iránt nagy tiszteletet érzek. „Mélyen csalódott vagyok, amiért az Egyesült Királyság adatvédelmi biztosa félreértelmezte a technológiámat és a szándékaimat. Megalkottam a világszerte ismert következetes arcfelismerő technológiát. „Cégemmel az Egyesült Királyság és lakosai legjobb érdekeit szem előtt tartva jártunk el azáltal, hogy segítettünk a bűnüldöző szerveknek a gyermekek, idősek és a gátlástalan cselekmények más áldozatai elleni szörnyű bűncselekmények felderítésében. „Megszakad a szívem, hogy a Clearview AI nem tudott segíteni, amikor sürgős kéréseket kapott az Egyesült Királyság bűnüldöző szerveitől, amelyek célja, hogy ezt a technológiát használják a gyermekek súlyos szexuális zaklatásának eseteinek kivizsgálására az Egyesült Királyságban. „Üdvözölném a lehetőséget, hogy párbeszédet folytathassak a vezetőkkel és a törvényhozókkal, hogy ennek a technológiának az igazi értéke, amely a bűnüldözés számára olyan nélkülözhetetlennek bizonyult, továbbra is biztonságossá teheti a közösségeket.”

Az Egyesült Királyság adatvédelmi biztosa, Elizabeth Denham a következőket mondta: „Jelentős aggályaim vannak amiatt, hogy a személyes adatokat olyan módon kezelték, amire az Egyesült Királyságban senki sem számított. Ezért helyes, ha az ICO figyelmezteti az embereket a potenciális jogsértés mértékére és az általunk javasolt lépésekre.” Denham hozzátette: „A Clearview AI Inc. szolgáltatásait már nem kínálják az Egyesült Királyságban. Az általunk összegyűjtött és elemzett bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy a Clearview AI Inc. továbbra is jelentős mennyiségű információt kezel az Egyesült Királyságban a tudtuk nélkül. Ezért szeretnénk biztosítani az Egyesült Királyság közvéleményét arról, hogy mérlegeljük ezeket az állítólagos jogsértéseket, és nagyon komolyan vesszük őket.”

A Clearview-ra kiszabható pénzbírság az Egyesült Királyságban tapasztalható növekvő aggodalomra vezethető vissza a biometrikus technológia növekvő használata miatt, beleértve az arcfelismerő rendszerek használatát az iskolai étkezdékben történő fizetésekre.

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.