“Józanságfigyelőt” vezet be a brit rendőrség

A bokán viselhető eszköz a verejtéket elemezve képes megállapítani, hogy használója fogyasztott-e alkoholt.


Az Egyesült Királyságban az alkoholos befolyásoltság alatt bűncselekményeket elkövetőknek megtiltják az alkoholfogyasztást, amelyet egy kötelezően viselendő „józanságfigyelővel” ellenőriznek.

A bíróságok elrendelhetik, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt bűncselekményeket elkövető személyek 120 napig viseljenek bokamonitort, amely verejtéket elemezve állapítja meg, hogy van-e benne alkohol.

Az első eszközöket várhatóan idén használatba veszik, amint a pártfogó felügyelet kiképzése megtörténik és megkötik a felügyeleti szerződést. Számítások szerint évente 2300 eszközt szerelnek majd fel az elkövetőkre.

A „józanságfigyelőt” egy több városban folytatott sikeres kísérleti projekteket követően vezetik be. Azokat az elkövetőket, akik megsértik az alkoholfogyasztási tilalmat, újból bíróság elé lehet állítani és további büntetést, akár börtönbüntetést is ki lehet szabni rájuk.
Kit Malthouse bűnügyi, rendészeti és igazságügyi miniszter kijelentette: „Az alkohol miatt bekövetkező bűnözés megrontja a közösségeket, és felesleges terhet ró rendvédelmi és egészségügyi szervekre”.

„Az olyan intelligens technológiák, mint a „józanságfigyelő”, nem csak az elkövetők megbüntetését szolgálja, hanem hozzájárulhat az életük megváltoztatásához is. Noha a börtön sok bűnöző számára mindig megfelelő hely lesz, az ilyen közösséget védő büntetések segíthetnek az visszaesés megakadályozásában és a nyilvánosság védelmében. ”

Két sikeres teszt, az egyik a Humberside-on, Lincolnshire-ben és Észak-Yorkshire-ben, a másik Londonban, azt mutatta, hogy az elkövetők 94% -a betartotta az alkoholfogyasztási tilalmat a megfigyelési időszak alatt.

Keith Hunter, a Humberside rendőrségi és bűnügyi biztosa (PCC) így értékelte az eredményeket: „A környékünkön zajló kísérleti programban a rehabilitációs szervezetek valódi lehetőséget kínáltak az elkövetőkkel való együttműködésre, és segítették őket a tetteik felismerésében és ösztönözték őket viselkedésük megváltoztatására.

“Kétségtelen, hogy a józanságfigyelő használata csökkenti az alkohollal összefüggő bűncselekmények áldozatainak számát, különösen az családon belüli bűncselekményeknél, és elősegítik az elkövetők rehabilitációját, amely a büntető igazságszolgáltatási rendszerben általánossággá vált.”

Az igazságügyi minisztérium szerint a szigorú ítéletek nemcsak az elkövetőket büntetik, hanem a rehabilitációban is segítenek, mivel arra kényszerítik őket, hogy kezeljék a bűncselekményt okozó káros szenvedélyüket.

Becslések szerint az erőszakos bűncselekmények 39% -ában alkohol hatása alatt áll az elkövető, egy angliai és walesi bűnügyi felmérés szerint. Az alkohollal összefüggő károk társadalmi és gazdasági költségeit a Public Health England évente 21,5 milliárd fontra teszi.

A „józanságfigyelő” félóránként elemzi az elkövető verejtékét annak meghatározására, hogy fogyasztottak-e alkoholt. Azt állítják, hogy képesek megkülönböztetni az alkoholalapú termékeket, például kézi tisztítószereket, amelyek használhatók az alkoholfogyasztás elfedésére, és felismerik azt is, hogy a bőr és a „józanságfigyelő” közötti kapcsolat blokkolva van-e. A „józanságfigyelőt” nem alkalmazzák majd alkoholfüggő vagy bizonyos betegségben szenvedő emberek esetében. A bírák évek óta követelik, hogy a szabadságvesztés helyett más büntetést is kiszabhassanak.

Az egyik bűnelkövető, aki a kísérleti programban az egyik „józanságfigyelőt” viselte, azt mondta: „Mióta az eszköz lekerült rólam teljes mértékben képes vagyok kezelni az alkoholfogyasztásomat. Aggódtam, hogy amikor leveszem majd, akkor egyből visszatérek az iváshoz, de az eszköz viselése során jobban megértettem az alkohol hatásait és nem akartam visszakerülni a bíróságra.

“Többé nincs szükségem italra az érzelmeim kezelésére, amit a „józanságfigyelőnek” és a pártfogó tisztviselőnek köszönhetek. Most már boldognak érzem magam és örülök, hogy több emberrel is megoszthatom az eszköz viselése során szerzett tapasztalataimat.”

(theguardian.com)Kapcsolódó cikkek:


A harapós utas és a légi utasok kártalanítása
2020. október 21.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása

A szerző az Európai Unió Bíróságának az L. E. kontra Transportes Aéreos Portugueses SA-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely a légi járat – egyik utas erőszakos magatartása miatti – késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról rendelkezik.

Kiskorúak eutanáziája
2020. október 16.

A holland kormány a koalíciós partnerekkel folytatott hónapokig tartó vita után lehetővé tette az orvosok számára, hogy a halálosan betegségben szenvedő egy és 12 év közötti gyermekek is élhessenek az eutanáziával.