„Józanságfigyelőt” vezet be a brit rendőrség


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bokán viselhető eszköz a verejtéket elemezve képes megállapítani, hogy használója fogyasztott-e alkoholt.

Az Egyesült Királyságban az alkoholos befolyásoltság alatt bűncselekményeket elkövetőknek megtiltják az alkoholfogyasztást, amelyet egy kötelezően viselendő „józanságfigyelővel” ellenőriznek.

A bíróságok elrendelhetik, hogy az alkoholos befolyásoltság alatt bűncselekményeket elkövető személyek 120 napig viseljenek bokamonitort, amely verejtéket elemezve állapítja meg, hogy van-e benne alkohol.

Az első eszközöket várhatóan idén használatba veszik, amint a pártfogó felügyelet kiképzése megtörténik és megkötik a felügyeleti szerződést. Számítások szerint évente 2300 eszközt szerelnek majd fel az elkövetőkre.

A „józanságfigyelőt” egy több városban folytatott sikeres kísérleti projekteket követően vezetik be. Azokat az elkövetőket, akik megsértik az alkoholfogyasztási tilalmat, újból bíróság elé lehet állítani és további büntetést, akár börtönbüntetést is ki lehet szabni rájuk.
Kit Malthouse bűnügyi, rendészeti és igazságügyi miniszter kijelentette: „Az alkohol miatt bekövetkező bűnözés megrontja a közösségeket, és felesleges terhet ró rendvédelmi és egészségügyi szervekre”.

„Az olyan intelligens technológiák, mint a „józanságfigyelő”, nem csak az elkövetők megbüntetését szolgálja, hanem hozzájárulhat az életük megváltoztatásához is. Noha a börtön sok bűnöző számára mindig megfelelő hely lesz, az ilyen közösséget védő büntetések segíthetnek az visszaesés megakadályozásában és a nyilvánosság védelmében. ”

Két sikeres teszt, az egyik a Humberside-on, Lincolnshire-ben és Észak-Yorkshire-ben, a másik Londonban, azt mutatta, hogy az elkövetők 94% -a betartotta az alkoholfogyasztási tilalmat a megfigyelési időszak alatt.

Keith Hunter, a Humberside rendőrségi és bűnügyi biztosa (PCC) így értékelte az eredményeket: „A környékünkön zajló kísérleti programban a rehabilitációs szervezetek valódi lehetőséget kínáltak az elkövetőkkel való együttműködésre, és segítették őket a tetteik felismerésében és ösztönözték őket viselkedésük megváltoztatására.

„Kétségtelen, hogy a józanságfigyelő használata csökkenti az alkohollal összefüggő bűncselekmények áldozatainak számát, különösen az családon belüli bűncselekményeknél, és elősegítik az elkövetők rehabilitációját, amely a büntető igazságszolgáltatási rendszerben általánossággá vált.”

Az igazságügyi minisztérium szerint a szigorú ítéletek nemcsak az elkövetőket büntetik, hanem a rehabilitációban is segítenek, mivel arra kényszerítik őket, hogy kezeljék a bűncselekményt okozó káros szenvedélyüket.

Becslések szerint az erőszakos bűncselekmények 39% -ában alkohol hatása alatt áll az elkövető, egy angliai és walesi bűnügyi felmérés szerint. Az alkohollal összefüggő károk társadalmi és gazdasági költségeit a Public Health England évente 21,5 milliárd fontra teszi.

A „józanságfigyelő” félóránként elemzi az elkövető verejtékét annak meghatározására, hogy fogyasztottak-e alkoholt. Azt állítják, hogy képesek megkülönböztetni az alkoholalapú termékeket, például kézi tisztítószereket, amelyek használhatók az alkoholfogyasztás elfedésére, és felismerik azt is, hogy a bőr és a „józanságfigyelő” közötti kapcsolat blokkolva van-e. A „józanságfigyelőt” nem alkalmazzák majd alkoholfüggő vagy bizonyos betegségben szenvedő emberek esetében. A bírák évek óta követelik, hogy a szabadságvesztés helyett más büntetést is kiszabhassanak.

Az egyik bűnelkövető, aki a kísérleti programban az egyik „józanságfigyelőt” viselte, azt mondta: „Mióta az eszköz lekerült rólam teljes mértékben képes vagyok kezelni az alkoholfogyasztásomat. Aggódtam, hogy amikor leveszem majd, akkor egyből visszatérek az iváshoz, de az eszköz viselése során jobban megértettem az alkohol hatásait és nem akartam visszakerülni a bíróságra.

„Többé nincs szükségem italra az érzelmeim kezelésére, amit a „józanságfigyelőnek” és a pártfogó tisztviselőnek köszönhetek. Most már boldognak érzem magam és örülök, hogy több emberrel is megoszthatom az eszköz viselése során szerzett tapasztalataimat.”

(theguardian.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.