Megkérdőjelezték az EUB hatáskörét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német alkotmánybíróság szerint az EKB által bejelentett kötvényvásárlási program meghaladja az EKB saját hatáskörét, illetve azt Németország jogi ellenőrzése nélkül fogadták el, ezért az sérti az EUSZ rendelkezéseit.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) pénteken kiadott nyilatkozatában elítélte a német alkotmánybíróság döntését, amelyben megkérdőjelezte az EUB szupremáciáját.

„Annak biztosítása érdekében, hogy az uniós jogot egységesen alkalmazzák az EUB – amelyet a tagállamok e célból hoztak létre – kizárólagos hatáskörrel rendelkezik annak megállapítására, hogy valamely uniós intézmény döntése vagy eljárása ellentétes-e az uniós joggal. ”

Május 5-én a német szövetségi alkotmánybíróság vitatta az EU közszektorbeli vásárlási programjának (PSPP) jogszerűségét. Ez egy olyan gazdaságpolitikai intézkedés, amellyel az Európai Központi Bank (EKB) nagy összegű kötvényvásárlást hajt végre. A német alkotmánybíróság szerint az EKB által bejelentett intézkedés meghaladja az EKB saját hatáskörét, illetve azt Németország jogi ellenőrzése nélkül fogadták el, ezért a PSPP sérti az EUSZ rendelkezéseit.

A német alkotmánybíróság döntése vitatja a PSPP keretében bejelentett 2,2 milliárd euró értékű államadósság-vásárlást.

A PSPP, amelyet részben a 2015-ös görög adósságválságra adott válaszként fogadtak el, kötelezi a gazdaságilag erősebb EU-tagállamokat, hogy finanszírozzák a gazdaságilag gyengébb tagállamok államadósságát, amelyhez gyakran nem is kérnek hozzájárulást az államadósság vásárlásra kötelezett tagállamoktól.

A múltban a dán és a cseh bíróságok is megállapították, hogy az EUB ítéletében túllépte a hatáskörét azonban ez az első eset, amelyben a német alkotmánybíróság vitatta az EUB ítélkezési jogkörét.

„Az ilyen aktusok érvényességére vonatkozó tagállami bírósági döntések közötti eltérések veszélyeztethetik az EU jogrendjének egységességét, és alááshatják a jogbiztonságot” – zárja nyilatkozatát az EUB. „A nemzeti bíróságoknak kötelesek biztosítani az uniós jog érvényesülését.”

Az EUB jelezte, hogy további nyilatkozatokat nem kíván kiadni az ügyben.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 28.

Árdrágító versenyjogsértés – Mikor perelhet az EU-s károsult?

A tagállamok és az EU versenyjogi rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatos uniós irányelv időbeli hatályának problematikájáról, az ezen alapuló kártérítési kerestek jogszerűségéről döntött a luxembourgi bíróság. Az ítélet számos hasonló, a nemzeti bíróságok előtt zajló ügyben is irányadó lehet.

2023. november 21.

Ha van kendője az a baj, ha nincs, az – Burka az iskolában

A szerző az alábbi cikkében az iskolai fejkendő hordásról szóló németországi vitáról értekezik. A Szövetségi Alkotmánybíróság két évtizede ítéletet hozott a muszlim fejkendő ügyében. A társadalmi konfliktus azonban azóta is tart. Nemrégiben egy berlini döntés korbácsolta fel az indulatokat.

2023. november 16.

Vagyonelkobzás büntetőeljárásban – Uniós kontra nemzeti jog

Az unió luxembourgi bíróságához egy olyan büntetőeljárás részeként fordultak, amelynek során két magánszemély – mint az eljárásban érintett harmadik felek – a nyomozási szakaszban lefoglalt vagyonuk visszaszolgáltatását kérték a bolgár szakosított bíróságtól.