Megkérdőjelezték az EUB hatáskörét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német alkotmánybíróság szerint az EKB által bejelentett kötvényvásárlási program meghaladja az EKB saját hatáskörét, illetve azt Németország jogi ellenőrzése nélkül fogadták el, ezért az sérti az EUSZ rendelkezéseit.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) pénteken kiadott nyilatkozatában elítélte a német alkotmánybíróság döntését, amelyben megkérdőjelezte az EUB szupremáciáját.

„Annak biztosítása érdekében, hogy az uniós jogot egységesen alkalmazzák az EUB – amelyet a tagállamok e célból hoztak létre – kizárólagos hatáskörrel rendelkezik annak megállapítására, hogy valamely uniós intézmény döntése vagy eljárása ellentétes-e az uniós joggal. ”

Május 5-én a német szövetségi alkotmánybíróság vitatta az EU közszektorbeli vásárlási programjának (PSPP) jogszerűségét. Ez egy olyan gazdaságpolitikai intézkedés, amellyel az Európai Központi Bank (EKB) nagy összegű kötvényvásárlást hajt végre. A német alkotmánybíróság szerint az EKB által bejelentett intézkedés meghaladja az EKB saját hatáskörét, illetve azt Németország jogi ellenőrzése nélkül fogadták el, ezért a PSPP sérti az EUSZ rendelkezéseit.

A német alkotmánybíróság döntése vitatja a PSPP keretében bejelentett 2,2 milliárd euró értékű államadósság-vásárlást.

A PSPP, amelyet részben a 2015-ös görög adósságválságra adott válaszként fogadtak el, kötelezi a gazdaságilag erősebb EU-tagállamokat, hogy finanszírozzák a gazdaságilag gyengébb tagállamok államadósságát, amelyhez gyakran nem is kérnek hozzájárulást az államadósság vásárlásra kötelezett tagállamoktól.

A múltban a dán és a cseh bíróságok is megállapították, hogy az EUB ítéletében túllépte a hatáskörét azonban ez az első eset, amelyben a német alkotmánybíróság vitatta az EUB ítélkezési jogkörét.

„Az ilyen aktusok érvényességére vonatkozó tagállami bírósági döntések közötti eltérések veszélyeztethetik az EU jogrendjének egységességét, és alááshatják a jogbiztonságot” – zárja nyilatkozatát az EUB. “A nemzeti bíróságoknak kötelesek biztosítani az uniós jog érvényesülését.”

Az EUB jelezte, hogy további nyilatkozatokat nem kíván kiadni az ügyben.

(jurist.org)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 19.

Végrehajtási perben is vizsgálható a fogyasztói szerződés tisztességtelensége

Az EUB döntése értelmében nem lehet kizárni, hogy a végrehajtási kifogást elbíráló bíróság hivatalból vizsgálhassa a tisztességtelen szerződési feltételeket, ha az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak, illetve akkor, ha az állam biztosít más polgári jogi eljárást a tisztességtelenség vizsgálatára.