Leonardo, a környezetvédő

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A világ 171 országában mutatták be 2016 őszén Leonardo DiCaprio egészestés, megrendítő erejű, klímaváltozásról szóló dokumentumfilmjét. Talán a klímaszkeptikus leendő amerikai elnök is megnézi majd; mindenesetre Trump titokban már találkozott a környezetvédő Leonardóval.

 

Az elmúlt két évben az ENSZ békenagyköveteként az egész világot bejárta az Oscar-díjas színész. Leonardo DiCaprio útját kamerák kísérték, hogy idővel mindannyian szemtanúi lehessünk sajátos utazásának. „Láttam Pekinget, amelyet megmérgez az ipari szennyezés. Láttam a kanadai boreális erdőket, amelyeket kiirtottak, és az indonéz esőerdőket, melyeket felégettek. Indiában láttam egy gazdát, akinek a termését szó szerint elmosta a víz. Amerikában láttam, miként lepi el a tengervíz Miami utcáit. Grönlandon és az Arktiszon azt láttam, hogyan tűnnek el az ősi gleccserek, jóval a tudósok jövendölései előtt” – sorolta szomorú tapasztalatait 2016 áprilisában, New Yorkban, ahol a világ vezetői kézjegyükkel szentesítették a 2015 decemberében, Párizsban jóváhagyott klímavédelmi megállapodást.

Mindezeket láthatjuk is Özönvíz előtt (Before the Flood) című alkotásában, melyet neves szakemberek és közéleti személyiségek részvételével, támogatásával készített. Leonardo interjúalanyai egyebek mellett Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, Ban Ki-moon, az ENSZ (akkor még hivatalban lévő) főtitkára. Beszélget tudósokkal, klímavédelmi szakemberekkel. Filmjében azt igyekszik bizonyítani, hogy az emberi tevékenység szinte már az egész bolygón felborította a Föld klimatikus egyensúlyát. Látványos felvételekkel igazolja állítását, beszél a változásokat elszenvedő egyszerű emberekkel.

Leonardo DiCaprio - Özönvíz előtt c. film2.

Özönvíz előtt – DiCaprio megrendítő erejű dokumentumfilmje

A National Geographic Channel (NGC) Magyarországon is bemutatta a filmet. Néhány napig az interneten is elérhetővé tette a teljes művet, melyet a nagyvilágban több mint hárommilliónyian néztek meg, magyar szinkronnal több tízezren. Majd szerzői jogokra hivatkozva az NGC egyik pillanatról a másikra levette a netről, ma már csak előzetesét láthatjuk a YouTube-on.

Nem lehet kételkedni abban, hogy Leonardo DiCaprio teljes őszinteséggel igyekszik védeni a környezetet, nem pedig népszerűsége növelése érdekében áll ki a Föld védelméért. Bevallása szerint a Titanic (1997) című filmjének világsikere után keletkezett vákuum körülötte, akkor mélyedt el először környezetvédelmi kérdésekben, és vált számára küldetéssé a környezet megóvása és a klímavédelem. Az általa létrehozott alapítvány 1998 óta 30 millió dollárral hetven innovatív ökológiai projektet támogatott a világ negyven országában.

Tevékenységéért 2016 januárjában, a 42. davosi Világgazdasági Fórumon ki is tüntették: a Crystal Award-díjat vehette át. Köszönőbeszédében azzal vádolta a nagyvállalatokat, hogy a klímaváltozás bizonyítékait eltussolják, annak létezését is tagadják. „Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a szén-, olaj- és gázipar kapzsisága határozza meg az emberiség jövőjét. Ami elég, az elég! Felelni fognak a történelem ítélőszéke előtt” – hangsúlyozta keményen. Azt is kijelentette, hogy a párizsi egyezmény nem más, mint felhívás a cselekvésre. DiCaprio különben ott volt, sőt fel is szólalt a párizsi klímacsúcson, ahol ugyancsak a Föld értékeinek megóvására hívta fel a figyelmet.

Leonardo DiCaprio - A visszatérő c. film

A visszatérő című film fotója (InterCom)

Amikor 2016. február végén Los Angelesben átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A visszatérő (The Revenant) című filmben nyújtott alakításáért, akkor is a klímaváltozásról beszélt. Előbb megjegyezte, hogy az Alejandro G. Iñárritu rendezővel készített munkája az ember és a Föld kapcsolatáról szól, arról a világról, amelynek 2015-ös esztendeje emberemlékezet óta a legforróbb év volt. „A klímaváltozás valódi, igen, most történik. Ez jelenleg a legsúlyosabb veszély, mely egész fajunkat veszélyezteti. Összefogásra van szükség, amit nem halogathatunk tovább! Támogatnunk kell világszerte azokat a vezetőket, akik nem a szennyezésért felelős nagyvállalatok érdekeit képviselik, hanem az emberiség érdekeit védik, a milliárdokéit, akiknek nincsen hatalmuk, és akiket leginkább sújtanak a következmények. Unokáinkét, és azokét, akiknek a hangját könnyen elnyomja az önzés és a mohóság politikája” – fogalmazott, immáron egymilliárd tévénéző szeme láttára-hallatára.

Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint 2016 decemberének közepén Leonardo DiCaprio titokban találkozott Donald Trumppal, az Egyesült Államok megválasztott elnökével. Azzal a leendő politikussal, aki választási kampányában a globális felmelegedés tényét csak átverésnek nevezte, és a szénipar fellendítés mellett kardoskodott. A környezetvédő színész és alapítványának igazgatója, Terry Tamminen prezentációt is tartott Trumpnak, valamint lányának, Ivankának és stábja több tagjának. Üzenetük középpontjában a megújuló energiaforrások álltak, melyek a jövőben potenciálisan több millió új munkahelyet képesek teremteni. Fenntartható energiával működő üzleti és lakóépületek építéséről, működtetéséről is szó esett. Az alapítvány a prezentációt a gazdaság és a környezetvédelem vezető szakértőivel dolgozta ki – emelte ki az igazgató a találkozót követően.

A beszélgetést megelőző napokban különben DiCaprio külön is találkozott Ivankával, Donald Trump lányával, és ajándékozott egy példányt új dokumentumfilmjéből.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!