A Néprajzi Múzeumba költözik a Kúria

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Eredeti épületébe, a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak otthont adó Kossuth téri palotába költözik a Kúria. Az OBH tájékoztatása szerint jó ütemben és számos bírósági intézményi rekonstrukció zajlik országszerte, hogy színvonalas, ügyfélbarát épületeket és körülményeket tudjanak biztosítani.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) fokozott erőfeszítéseket tesz a bírósági épületek értékeinek megőrzése, a bírósági működés 21. századi feltételeinek biztosítása érdekében: ennek eredménye, hogy 2012 óta a korábbiaknál nagyobb forrást tudnak biztosítani erre a célra – áll az OBH sajtóosztályának közleményében. Minderről azután írtak, hogy Handó Tünde, az OBH elnöke, mellette Darák Péter, a Kúria elnöke és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Gatter János, az OBH műszaki főosztályának vezetője közös – a Néprajzi Múzeum dísztermében tartott – mai sajtótájékoztatójukon számoltak be arról, hogy a Kúria visszaköltözhet eredeti helyére, a jelenleg a Néprajzi Múzeumnak otthont adó épületébe, emellett beszámoltak a Fischer-villa nevű óriásberuházás állásáról is.

A Néprajzi Múzeumba költözik a Kúria - sajtótájékoztató (MTI)

Költözik a Kúria. Bírósági vezetők sajtótájékoztatón jelentik be az intézményi beruházásokat és változásokat

Elhangzott, a bírósági épületek mintegy hetven százaléka a 20. század első felében épült, egy része építészettörténeti értéket hordoz, jegyzett műemlék, illetve a város kiemelkedő jelentőségű műemlék-jellegű, helyi védettséget élvező értéke. Mára mintegy 440 ezer négyzetméter alapterületen, 160 ítélkezési célra használt épületben működnek a bíróság intézményei, de sok helyen sajnos méltatlan körülmények között.

Az OBH elnökének stratégiai célja a bíróságok működéséhez szükséges tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása. Az OBH teremtette meg az újonnan létrehozott Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságok működési feltételeit: Salgótarjánban egy meglévő épület, Miskolcon egy ehhez megszerzett épületrész teljes körű felújításával. Elkészült továbbá a Soproni Járásbíróság felújított, kibővített épülete, folyik a Ceglédi Járásbíróság műemléki épületének rekonstrukciója. A tervek szerint még idén megkezdődik a Szegedi és az Egri Törvényszék, a Szarvasi, a Tapolcai és a Gödöllői Járásbíróság teljes körű felújítása, valamint az új Debreceni Járásbíróság építése.

2013-ban megkezdődött a Budapest Környéki Törvényszék elhelyezését biztosító, az elmúlt ötven év legnagyobb bírósági beruházásának előkészítése. A korábban kórházként működő épületegyüttes tervezésekor számos, a bíróság megváltozott szerepét, szolgáltató jellegét erősítő újítást valósítottak meg. A kor minden technikai vívmányát használó munkakörnyezet megteremtésén túl, az informatika adta lehetőségeket maximálisan használó ügyfélcentrum kialakítását tervezik, amely az igazságügyi reform céljainak megfelelően szolgálja a nyitott, ügyfélbarát bíróság elveit.

Az ingatlan-együttes része egy fallal lekerített, bauhaus stílusban épült villa is, amely a Bajza utca 10. szám alatt található. Az épületet 1936-ban Fischer József, európai hírű építész tervezte. A Fischer-villát, amely a kórház időszakában gyermek-rendelőként működött, és amely a jövőben reprezentatív vendégfogadóként funkcionál majd, az építészettörténeti kutatásokon alapuló rekonstrukció és a korhű berendezés alkalmassá teszi exkluzív vendégek elszállásolására.

A ma a Néprajzi Múzeumnak helyet adó épületet 1896-ban a Királyi Kúria, a Királyi Ítélőtábla, a Koronaügyészség és a Királyi Főügyészség közös elhelyezésére emelték. Az OBH elkészíttette a palota építészeti, statikai felmérési terveit, a még fellelhető eredeti berendezésének, felszerelésének művészettörténeti kutatását, az ismételten bírósági célra történő hasznosítás előzetes vázlattervét, tervezési koncepcióját. Az OBH meggyőződése, hogy az épület korunk eszközeit használó helyreállításával, korszerűsítésével méltó körülményeket biztosíthatnak az igazságszolgáltatás vezető intézményének, a Kúriának.

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!