Az új Pp. tapasztalatai

  • Értesítő a rovat cikkeiről

Az OBH közzétette az új Pp. alapján megfogalmazott keresetlevek januári statisztikáit. A friss adatokból az látszik, hogy az új Pp. hatálybalépése miatt nem ugrott meg jelentősen a visszautasítások száma.

2018. január 1-jén lépett hatályba az új Polgári perrendtartás (Pp.). Az Országos Bírósági Hivatal az új Pp. hatálya alá tartozó keresetlevelek érkezését és a keresetlevéllel induló peres ügyek befejezését figyelemmel kíséri, és azokról statisztikákat készít.
 
Az adatok szerint 2018. január 1. és 31. között országosan összesen 4833 polgári és gazdasági peres ügy érkezett a bíróságokra. Az új Pp. szerint a bíróságnak a részletes formai és tartalmi előírásoknak meg nem felelő keresetlevelet vissza kell utasítania, azzal, hogy a visszautasított keresetlevél a törvényben szabályozott módon ismételten benyújtható.
Az érkezett 4833 peres ügyből 2018. január 31. napjáig 100 fejeződött be a keresetlevél visszautasításával, amely az összes benyújtott keresetlevélnek alig több mint 2 százalékát érinti.
A bíróságok 2017-ben felkészültek az új perrend alkalmazására és kihívásair, ezért az érkezet ügyek feldolgozása zökkenőmentesen zajlik.
(birosag.hu)

Készüljön fel velünk az új Pp. hatálybalépésére!

 A polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény magyarázata >>

A polgári perrendtartás (1952-2016) jogszabálytükör >>

Polgári perrendtartás modul (Jogtár-kiegészítés) >>

Perjogi iratminták 2018. >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!