Ügyvédi irodák a Cégkapu hálójában

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A Budapesti Ügyvédi Kamara útmutatót adott ki a Cégkapu regisztrációhoz és használatához, amely a leggyakrabban felmerülő kérdésekben kíván útmutatást adni az ügyvédek számára.

A Cégkapu regisztárciót csak az irodavezető ügyvéd, vagy társas iroda esetén bármelyik tag a saját ügyfélkapuján keresztül, telefonos azonosítással, vagy elektronikus személyi igazolvánnyal végezheti el.

A regisztráló azonosítását követően a rendszer a személyes adatokat automatikusan feltölti.
Ezen kívül meg kell adni a regisztráló ügyvéd, vagy ügyvédi iroda adatait, közöttük a székhelyét és az adószámát is. A Cégkapu nevében ez az adószám kerül feltüntetésre és szolgál egyedi azonosításra. Ha az ügyvédnek nincs adószáma, bármilyen adószámot befogad a rendszer.
A cégkapumegbízott természetes azonosító adatait kell még megadni, illetve az iroda hatósági nyilvántartásban való szereplését igazoló okiratot, amely letölthető a kamara elektronikus ügyintézési felületéről, kell még csatolni.

Fontos tudni, hogy az egyéni ügyvédek részére is kötelező a Cégkapuregisztráció a 11/2017. (XI. 20.) MÜK szabályzat alapján.

A BÜK ajánljaa szünetelő ügyvédek számára is a Cégkapu regisztrációt, mert vagy ez vagy az Ügyfélkapu, mint elektronikus elérhetőség, alkalmazása kötelező.

Az Ügyfélkapu vagy Cégkapu kérdésben is segít dönteni a Kamara, mert tájékoztatójában leírja, hogy a Cégkapura még nem minden elektronikus kapcsolattartó tud választ küldeni, azonban az Ügyfélkapun minden elektronikus ügyintézésre kötelezettel lehet kommunikálni. Az Ügyfélkapu alkalmazása a beadvány hatályosságát nem érinti.

A Cégkapu létrehozatala a BÜk álláspontja szerint a MÜK fenti szabályzata alapján minden ügyvéd számára kötelező, azonban annak használatát már nem írják elő, tehát az elektronikus kapcsolattartást lehet továbbra is Ügyfélkapun keresztül folytatni.

Azt, hogy az egyes hatóságok a Cégkaput vagy az Ügyfélkaput használják elsősorban technikai fejlesztés kérdése. Például a BÜKnél meg nem megoldott a Cégkapu használata, az MNB pedig úgy nyilatkozott, hogy azt a jövőben sem kívánja alkalmazni, tehát velük marad az Ügyfélkapus kommunikáció.

(bpugyvediakamara.hu)

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére! Változáskor a Jogtár felületén vagy egyéni beállítás esetén e-mail útján értesítést kap.

További információ >>

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!