Újabb cégtemetőt tártak fel

  • Értesítő a rovat cikkeiről

A vádlottak országszerte 86 csődközeli helyzetben lévő vállalkozást tüntettek el a hatóságok, illetve a hitelezők szeme elől anélkül, hogy a köz- és szállítói tartozásokat rendezték volna. Az ügy II. rendű vádlottja ellen az ügyészség fiktív munkaerő-kölcsönzések miatt korábban már vádat emelt az Egri Törvényszék előtt, ahol a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.

A benyújtott vádirat szerint a II. rendű vádlott 2006-2007. évtől különböző (egyebek mellett adó-) tartozásokat felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott, jogellenes módon és eszközökkel. Ennek keretében – többek között – újsághirdetéseket adott fel azzal a szöveggel, hogy „cégét legjobb feltételekkel megvásárlom akár adóssággal terhelten is”, majd a nála jelentkező eladók számára „vevőket” szerzett, akik hajlandóak voltak a gazdasági társaságokat színleg a nevükre venni. Tevékenysége során – többnyire a III. rendű vádlott közreműködésével – olyan személyeket toborzott, akik anyagi nehézségeik rövid távú megoldásaként néhány ezer forintért aláírták a cégátruházáshoz szükséges okiratokat. Ilyen ember volt például az I. rendű vádlott. A jól szervezett, ugyanakkor fiktív cégátruházásokat két ügyvéd is segítette, ők az ügy V. rendű, illetve VI. rendű vádlottjai.

A névleges vevők egyetlen esetben sem fizettek vételárat az eladóknak az üzletrészekért, sőt az azokat áruba bocsájtó személyek, mint eladók adtak át többnyire 150.000-300.000 Ft közötti összeget a II. rendű vádlottnak közvetítői díjként, aki ebből a pénzből fizette ki a közreműködőit, míg a nincstelen „vevők” általában 5-20.000 Ft közötti összeget kaptak. A nevükre vett, anyagilag kiüresedett vállalkozásoktól a fennálló tartozásokat azután lehetetlen volt behajtani.

A Heves Megyei Főügyészség a cégtemető működtetésében vezető szerepet játszó II. rendű vádlottat 77 rendbeli, a III. rendű vádlottat 56 rendbeli, az ügyvédeket 25 rendbeli, illetve 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá – ezekkel halmazatban – több rendbeli sikkasztás bűntettével és költségvetési csalás bűntettével vádolja. Az érintett cégvezetők ellen szintén részben közbizalom elleni, részben vagyon elleni, részben a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése a vád.

Az ügyészség a legsúlyosabban minősülő bűncselekmények elkövetőivel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

(ugyeszseg.hu)

  • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!