PJD2016. 18.

  • Értesítő a rovat cikkeiről

I. A gazdasági társaságból való kizárással nem sérül a kizárt tag szabad vállalkozáshoz fűződő alkotmányos joga, mert továbbra is joga van ahhoz, hogy vállalkozóvá váljon. A kizárás csak azt eredményezi, hogy ezt a jogát nem az adott társaságban, annak tagjaival gyakorolhatja.

II. A kizárás során a bíróságnak azt kell vizsgálnia, hogy a tag múltbeli magatartásából lehet-e arra következtetni, hogy a tag társaságban maradása a társaság céljának elérését a jövőben nagymértékben veszélyeztetné.

Alkalmazott jogszabályok: Ptk. 3:88. §, Ptk. 3:107. §, Ptk. 3:177. §

[1] Az alperes a felperesi gazdasági társaság tagja, egyúttal 2003. január 1-től 2009. április 8-ig önálló képviseletre jogosult ügyvezetője is volt. A felperes a 2014 májusában megtartott taggyűlésén a 2/2014. számú taggyűlési határozattal akként rendelkezett, hogy a határozat elfogadásától kezdődően a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) előírásainak megfelelően folytatja a működését. A felperes ezt követően meghozta a 3/2014. számú taggyűlési határozatát, amellyel a taggyűlés felhatalmazta a felperes ügyvezetőit, hogy az alperes kizárása iránt pert indítsanak, a kizárás indokaként a bíróság jogerős ítéletében megállapított bűncselekmények elkövetését jelölve meg. ...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Hozzászólások

Hozzászóláshoz lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, vagy regisztráljon!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az jogaszvilag.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!