A jövő jogásza podcast: már nincs messze a teljes e-ügyintézés


Dr. Kósa Ferenccel az elektronikus aláírás változó szerepéről és ezzel összefüggésben az elektronikus ügyintézésről, a digitális állampolgárságról, valamint az elektronikus ingatlannyilvántartásról beszélgetünk.

Magyarországon már 2001-ben megszületett az elektronikus aláírásról szóló első törvény, 2016 óta pedig minden gazdálkodó szervezet számára kötelező az elektronikus kapcsolattartás a hatóságokkal, bíróságokkal. Ennek ellenére érzékelhető, hogy sem az állampolgárok, sem a vállalkozások, de még a hatóságok és a jogászok számára sem teljesen áttekinthető, hogy mire is használható és milyen joghatást fejt ki az elektronikus aláírás. Pedig már nincs messze a teljes e-ügyintézés – addig is használjuk jól az e-aláírást!

Felhívjuk a figyelmet, hogy beszélgetésünk rögzítése óta  a parlament elfogadta az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló 2024. évi XXIX. törvényt, amely többek között az elektronikus ingatlannyilvántartás teljes bevezetését 2024. október 1-ről 2025. január 15-ére halasztja el.

Podcastunkat Spotifyon is meghallgathatja.

Kövessék a Jogászvilág oldalát és a Wolters Kluwer közösségi média felületeit, a témában hamarosan cikksorozattal, és webináriumokkal jelentkezünk!


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.