Az év csapata digitális szakértői megoldások a jogi szakmában kategóriában – Jogászdíj 2022-2023


A VI. Wolters Kluwer Jogászdíj 8 kategóriájának nyertesei olyan pályázatokkal indultak, melyek büszkévé tehetik a jogásztársadalmat, inspirációt nyújthatnak a szakmai közösségnek, és példaképet állíthatnak az eljövendő jogászoknak. A cikkben a kategóriagyőztes pályázatának rövid kivonata olvasható a bírálóbizottság értékelésével, és a díjazottakkal készített interjúval együtt.

A pályázat címe: A Legal Magic Book: a jogtanácsosok digitális jogi szolgáltatásait összefogó intranetes portál és digitális megoldásainak bemutatása  

A szakértői csapat: Magyar Telekom Nyrt. Csoport Jogi Igazgatósága, Legal Service Evolution Squad  -Dr. Ungváry Botond, Dr. Demény Péter, Dr. Keresztury Marcell László, Dr. Mikó Lilla, Pénzes Éva 

A díjazottak a pályázatukról:

A Legal Magic Book: a jogtanácsosok digitális jogi szolgáltatásait összefogó intranetes portál és digitális megoldásainak bemutatása 

 

A díjazottak a pályázatukról:  

legaltech,Magyar Telekom Nyrt. Csoport Jogi Igazgatósága,Legal Service Evolution Squad,Wolters Kluwer Hungary,Jogászdíj

A cég jogi igazgatóságán 2022. január elseje óta működik kis működésfejlesztéséért felelős innovációs csapatunk. Megalakulásunkkor azt a feladatot kaptuk, hogy digitalizáljuk (update) és fejlesszük tovább (upgrade) a jogtanácsosi munkafolyamatokat, és képezzük a jogi csapat tagjait (upskill), hogy könnyebben és hatékonyabban szolgálhassák ki a belső ügyfeleink igényeit (a belső ügyfeleink a cégcsoport munkavállalói, akiknek jogászként segítséget nyújtunk).  

Az önkéntes belső pályázat alapján alakult ötfős csapat igen sokszínű: egy jogi asszisztens és négy jogász, két nő és három férfi, az igazgatóság minden szakterületéről egy-egy fő. Minden csapattag más tudást és tapasztalatot hozott munkánkba. A felhasználói ismereteken túli informatikai előképzettséggel csak ketten rendelkeznek, a csapat működésének ezért elengedhetetlen része a folyamatos informatikai önképzés. A különleges összetételű és rendkívül lelkes csapatunk a megalakulása óta több mint húsz sikeres innovációs projektet valósított meg, amelyek közül a legnagyobbat – és a csapat számára legkedvesebbet – mutattuk be pályázatunkban: ez a Legal Magic Book.  

A Legal Magic Book egy intranetes ügyfélportál, amelyen keresztül belső ügyfeleik részére elérhetők a jogászok digitális szolgáltatásai, például tájékoztatók, iratminták, önkiszolgáló felületek, jogi nyilvántartások és más jogi munkaeszközök (pl. Jogtár). A tartalmak között jogi chatbot segít navigálni az oldalra látogatóknak. A 2022. november 4. óta elindult portálunkat már közel 30 000 alkalommal kereste fel több mint 1000 egyedi felhasználó.  

legaltech,Magyar Telekom Nyrt. Csoport Jogi Igazgatósága,Legal Service Evolution Squad,Wolters Kluwer Hungary,Jogászdíj

Dr. Demény Péter, Dr. Ungváry Botond, Pénzes Éva

Bevezetése óta mindennapjaink szerves részévé vált. Működésfejlesztési projektjeinken túl egyéb izgalmas feladatokat is kap a csapatunk, amelyet örömmel osztunk meg a szélesebb szakmai közönséggel. A csapatunk felel többek között a Green Legal Hub elnevezésű kezdeményezés keretében olyan környezettudatos programok szervezéséért, amelyeken a jogi csapat tagjai a mindennapi munkából kiszakadva közelebb kerülhetnek a természethez és a természetvédelemhez. Az egyik legkedvesebb ilyen programunk 2023 tavaszán került megrendezésre, amikor a Budapest környéki erdők egyik túraútvonalának jelzéseit újítottuk fel a Naplás Természetjáró, Természetvédő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület szakembereinek segítségével. A már lekopott túraútvonal-jelzések újrafestésével a jogi csapat tagjai szó szerint segítettek helyes úton járni a túrázóknak. Minden kedves kollégát bátorítunk arra, hogy szervezzen vagy vegyen részt hasonló jelzésfestő túrán, ha tartalmas természetközeli élményre és kellemes közösségi programra vágyik.

A bírálóbizottság a pályázatról:  

A pályázat tárgya egy speciális, innovatív cégcsoportmodell, melynek révén a kkv-k magasabb összegben vehetnek igénybe automatikusan társaságiadó-kedvezményt. E modell egyik legfőbb előnye a profitot termelő „operatív” cég saját vagyonának biztonságba helyezése. A pályázó bemutatta, hogy lehetővé válik bármely, akár kisebb vállalkozás számára, hogy optimalizálhassa a beruházási költségeket, anélkül, hogy a fenntartás jelentősebb többletköltséggel járna. A működési modell kifejlesztése kiváló példa arra, hogy a határterületekre is kiterjedő, innovatív gondolkodásmód és projektszemlélet elengedhetetlen a sikeres és hatékony munkavégzéshez.

A díjat átadta:  Dr. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke. 


A NYERTEST KÉRDEZTÜK


Ez volt a legnépszerűbb kategória, mit gondolnak, miért kaphatták Önök a díjat?  

Kiváló pályázókkal és remek projektekkel versenyeztünk ebben a kategóriában, kellemes meglepetés volt, hogy végül mi kaptuk a díjat. A jogász szakma digitális megoldásai a jogászság heterogén jellege miatt nagyon eltérő célok és igények mentén jelennek meg, ezért nehéz egy olyan megoldást létrehozni, ami tényleg mindenki számára hasznosítható eredményeket tud elérni. Úgy látjuk, hogy a jogi munka megkönnyítésére bármely jogásznak inspirációként szolgálhat a csapatunk által létrehozott Legal Magic Book, mint a jogászok és ügyfeleik számára elérhető platform, mely gyors és egyszerű segítséget nyújt a gyakran felmerülő kérdésekre. A jogi szolgáltatások digitalizálása és egységes platformon történő közzététele bevált megoldás a jogtanácsosi munka modernizálására. Meggyőződésünk, hogy a bemutatott projektünk ezt igazolja. 

 

Meséljenek a pályázatról és a megoldásukról. Mennyire volt ez hiánypótló a szakmában? 

Nem tudunk róla, hogy lenne olyan platform vagy szoftver, ami egyszerre tenné lehetővé, hogy a jogtanácsosok és jogi előadók, valamint a belső ügyfeleink egy helyen pár kattintással hozzáférjenek a munkájukhoz elengedhetetlen, egységesített információkhoz, sablonokhoz és önkiszolgáló felületekhez. A jogi szolgáltatások digitalizálása és a jogászok digitális munkakörnyezetének egységes platformra költöztetése együtt nagyon erős koncepciónak bizonyult. 

 

Mit gondolnak, mennyire fontos, hogy a jogászok elsajátítsák a legújabb digitális megoldásokat, és akár szűk területükön kívül képezzék magukat?  

Tudomásul kell vennünk, hogy a jogászok munkavégzése ma már túlnyomórészt digitálisan történik. Jogászként nem zárkózhatunk el a digitalizációtól és az informatikától. Nemcsak elviselni, hanem aktívan és mesteri szinten használnunk kell a digitális munkaeszközeinket. Azért is lépést kell tartanunk az új technológiákkal, mert az ügyfeleink is használják azokat, és az ő igényeiket csak a megoldások ismeretében tudjuk a kellő szakértelemmel kiszolgálni. 

 

Pályázatuk végén felhívták a figyelmet a jogi osztályukon elindult közös környezettudatos tevékenységekre is, és bátorították a jogász szakmát a példájuk követésére. Szeretnének-e erre újra reflektálni? 

A digitális, újabbnál újabb technológiákkal átszőtt világban sem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a mentális egészségünk, fizikai állapotunk megőrzéséhez elengedhetetlen az egészséges környezet megléte, a természet szeretete, a kikapcsolódás az online világból. Ezt a zászlóra tűzni könnyű dolog, de megvalósítani általában nehéz. Időt kell szánni rá, és a jogászoknak általában kevés idejük van ilyesmire. A csapat, a kollégák közössége segítséget adhat ehhez. A közösen, szabadban töltött idő segít ellazulni és inspirálódni, levezetni a munkaidőben minket ért ingereket.  

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.