Az év csapata ESG kategóriában – Jogászdíj 2022-2023


A VI. Wolters Kluwer Jogászdíj 8 kategóriájának nyertesei olyan pályázatokkal indultak, melyek büszkévé tehetik a jogásztársadalmat, inspirációt nyújthatnak a szakmai közösségnek, és példaképet állíthatnak az eljövendő jogászoknak. A cikkben a kategóriagyőztes pályázatának rövid kivonata olvasható a bírálóbizottság értékelésével, és a díjazottakkal készített interjúval együtt.

A pályázat címe: Miből lesz a Zöld Ingatlan? avagy a fenntartható fejlődés ösztönzése az ingatlaniparban zöldkötvénybefektetések révén  

A szakértői csapat: Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda  -Dr. Szalóki Gergely, Dr. Bodó Bálint, Dr. Csiki Noémi 

A díjazottak a pályázatukról:

ESG,Jogászdíj,Wolters Kluwer,Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Ügyfelünk, az OTP Bank Nyrt., kiemelkedő szerepet játszott a Biggeorge Property Zrt. zöldkötvény-kibocsátásában mint szervező (arranger) és befektető. A Biggeorge Magyarország egyik vezető, vertikálisan integrált ingatlanvállalata, mely számos területen tevékenykedik, úgymint az ingatlanfejlesztés, üzemeltetés, értékesítés és pénzügyi szolgáltatások. 

A zöld kötvények kibocsátására rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott. 

A magánbefektetők túljegyzéssel vásárolták meg a jegyzett részt, meghaladva a meghirdetett összeget. Így a magyar gazdaságba kerültek a Biggeorge által kibocsátott, 7 milliárd forint névértékű, 10 éves futamidejű zöld kötvények, melyek átlagosan 5,01% hozamot nyújtanak. A Biggeorge zöld kötvény keretrendszere vonatkozik a kibocsátott kötvényekre, és a befolyt összegből elsősorban olyan lakóingatlan-fejlesztési projekteket és logisztikai projekteket finanszíroznak, melyek megfelelnek mind a Biggeorge, mind az Európai Unió zöld-célkitűzéseinek. A Scope Ratings végzett hitelminősítést a Biggeorge Property Zrt.-re és a kötvényekre, amelyek B+ besorolást kaptak. Ez a zöldkötvény-kibocsátás jelentős mérföldkő volt a Biggeorge számára, hiszen lehetővé tette számukra, hogy további tőkepiaci eszközökkel bővítsék finanszírozási lehetőségeiket, kiegészítve a Biggeorge Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési alapokat. 

Az ügy zászlóshajóként szolgált a teljes magyar gazdaság számára is, hiszen elindította azt a trendet, ami elvezetett oda minket, hogy Magyarország a Green Finance-ben élen tud járni a régióban. 

ESG,Jogászdíj,Wolters Kluwer,Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda

Dr. Kovács Márk, Dr. Magyar Viktória, Dr. Szalóki Gergely, Dr. Bognár Alexandra, és Dr. Turi Anna

Egy 7 milliárd Ft értékű zöld kötvény által generált tőke lehetővé tette a Biggeorge számára, hogy reálgazdaságot befolyásoló mértékben beruházzanak fenntartható infrastruktúra projektekbe. Az ügy jelentősen hozzájárult a magyar gazdaság környezeti fenntarthatóságához, csökkentve ezzel az ország környezeti terhelését és támogatva az alacsony szénlábnyomú gazdasági modell kialakítását. A kibocsátás új lehetőségeket teremtett az ingatlanszektorban és a kapcsolódó iparágakban, pozitív hatást gyakorolt a munkahelyteremtésre és a gazdasági aktivitás növekedésére, és Magyarország finanszírozási K+F szektorába is pozitív hatást hozott. 

Alaposan átvizsgáltuk és optimalizáltuk a projekt dokumentációját, különös figyelmet fordítva a teljes, komplex szerződési struktúrára. Célunk nem csupán az optimális feltételek és keretrendszer biztosítása volt, hanem ügyfelünk igényeinek és céljainak teljes körű megvalósítása, miközben sikeresen megtartottuk az egyensúlyt és átláthatóságot. 

Végcélunk az volt, hogy elősegítsük a Biggeorge sikeres pozicionálását és megerősítését Magyarország ingatlanpiacának vezető erejeként. Arra is törekedtünk, hogy Magyarországot a zöldebb és fenntarthatóbb finanszírozás felé mozdítsuk, hozzájárulva a globális fenntarthatósági célok megvalósításához. 

 

A bírálóbizottság a pályázatról:  

A „Miből lesz a Zöld Ingatlan?” projekt a fenntarthatóság előmozdításában az ingatlaniparon belül rendkívül figyelemre méltó. A zöld kötvényekkel támogatott projektek ösztönzése révén a pályázók nemcsak pénzügyi forrásokhoz juttatják az ingatlanfejlesztéseket, hanem aktívan részt vesznek a fenntartható fejlődés elősegítésében is.  

Az innovatív megoldások terén kiemelkednek a legaltech alkalmazásokkal, amelyek segítik az ingatlanfejlesztőket a zöld kötvényekhez kapcsolódó jogi folyamatokban. Ez gyorsabb, hatékonyabb ügymenetet biztosít, növeli az átláthatóságot, és segíti a felelős pénzügyi döntéseket.  

A projektorientált szemlélettel a pályázók sikeresen navigáltak az összetett kibocsátási folyamatokon, szorosan együttműködve az érintett felekkel. Ez a projektorientáltság kulcsfontosságú volt a nagy értékű zöldkötvény-kibocsátás sikeréhez, és jelzi a csapat elkötelezettségét a fenntartható fejlődés előmozdítása iránt az ingatlaniparban. 

A díjat átadta:  Dr. Fábián Ágnes a Joint Venture Szövetség elnöke, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. 


A NYERTEST KÉRDEZTÜK


Mi adja a projekt egyediségét? 

Amikor megláttuk a pályázati kiírást, rögtön úgy éreztük, hogy jó eséllyel indulnánk a megmérettetésen. Úgy gondoljuk, hogy a fenntartható finanszírozásé a jövő. Globális szinten folyamatosan nő a zöld kötvények állománya, márpedig a zöld kötvényekkel támogatott projektek ösztönzik a zöld innovációt és a technológiai fejlődést is. A pályázatunkban bemutatott zöldkötvény-kibocsátás jelentős mérföldkő volt a kibocsátó számára, hiszen lehetővé tette, hogy további tőkepiaci eszközökkel bővítse finanszírozási lehetőségeiket.  

 

Megoldásaikat mennyire tudja hasznosítani a szakma? 

Nemcsak a szokásos legaltech újításokat vetettük be, de jogilag innovatív megoldásokat is alkalmaztunk a befektetett zöld projektek monitorozására és jelentési követelményekre vonatkozóan. Eddig nem látott adatgyűjtési és riportálási eljárást dolgoztunk ki, valamint külső ellenőrzési mechanizmusokat építettünk be a monitorozásba. Az ilyen megoldások elősegítik a projektek hatékonyságának és fenntarthatóságának nyomon követését, valamint a befektetők és más érdekelt felek tájékoztatását.  

 

Milyen mértékben alkalmazzák a legaltech, digitális megoldásokat mindennapi munkájuk során? 

A Schönherr kiemelt figyelmet fordít a digitális megoldások fejlesztésére és alkalmazására, ezért saját innovation hub-ot működtet, mely IT- és jogi szakemberekből áll, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy a napi ügyvédi munkát hatékonyabbá tegyék, illetve az ügyfelek számára jobb ügyfélélményt kínáljanak. Számos saját fejlesztésű digitális megoldásunk van, különböző szoftverek segítik a munkánkat, legyen szó az ügyfelekkel való kapcsolattartásról, nagy méretű fájlok megosztásáról, jogi szövegek fordításáról, dokumentumok szerkesztéséről, szerződések automatizálásáról. Ezek gyorsítják és hatékonyabbá teszik a munkánkat, de természetesen nem váltják ki az ügyvédi feladatokat, az emberi kreativitást. A digitális eszközök bevetésével készített dokumentumok esetében is a végső változatot az ügyvéd adja ki a kezei közül, vállalva a felelősséget.  

A Wolters Kluwer Jogászdíj kiadvány teljes egészében ingyenesen letölthető innen.Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.