Az ügyvédi irodák is szünetelhetnek a KATA alatt

A BÜK reményei szerint a KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni.


A Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele szerint Reiniger Balázs, a BÜK elnökségi tagja egyeztetést folytatott a Pénzügyminisztériummal, amelynek eredményeképpen megállapodás született arról, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény alapján nemcsak az egyéni ügyvédek, hanem az ügyvédi irodák számára is lehetővé válik a tevékenységük szüneteltetése a KATA hatálya alatt. Ez tehát azt jelenti, ha a kisadózó ügyvédi iroda egész hónapban szüneteltette tevékenységét, akkor az adott hónapban nem kell megfizetnie a tételes adót.

A BÜK kiemelte, hogy sok ügyvéd fordult hozzájuk, mert a hatályos szabályozás életszerűtlen, amely a koronavírus okozta gazdasági helyzetben különös jelentőséggel bírhat.

A KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni, ha az üzletmenet így hozza – és nem kell éveket várni arra, hogy vissza lehessen térni ehhez az adózási formához. Mindehhez már csak az kell, hogy a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt az Országyűlés – előreláthatólag július 3-án – elfogadja.

A Budapesti Ügyvédi Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara együttesen lép fel annak érdekében, hogy a KATÁ-t érintő kedvezőtlen változásokat az őszi törvényalkotás során még az ügyvédek számára kedvezően módosuljanak.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 605. számú hírlevele)Kapcsolódó cikkek:


20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek
2020. július 1.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek

A Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel (M-RTL) szemben, mert a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kapott határidő-hosszabbítás ellenére is akadályozta a tényállás feltárását és ezzel elhúzta az eljárást.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre
2020. június 29.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre

A NAV bizonyos esetekben szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.

Hamradik országbeli állampolgár kiutasítása
2020. június 12.

Hamradik országbeli állampolgár kiutasítása

Ellentétes az uniós joggal, ha a huzamos tartózkodás jogával rendelkező harmadik országbeli állampolgárt pusztán a korábbi szabadságvesztésre ítélése miatt utasítják ki, anélkül, hogy az eset egyedi körülményeit mérlegelnék.