Az ügyvédi irodák is szünetelhetnek a KATA alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÜK reményei szerint a KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni.

A Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele szerint Reiniger Balázs, a BÜK elnökségi tagja egyeztetést folytatott a Pénzügyminisztériummal, amelynek eredményeképpen megállapodás született arról, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény alapján nemcsak az egyéni ügyvédek, hanem az ügyvédi irodák számára is lehetővé válik a tevékenységük szüneteltetése a KATA hatálya alatt. Ez tehát azt jelenti, ha a kisadózó ügyvédi iroda egész hónapban szüneteltette tevékenységét, akkor az adott hónapban nem kell megfizetnie a tételes adót.

A BÜK kiemelte, hogy sok ügyvéd fordult hozzájuk, mert a hatályos szabályozás életszerűtlen, amely a koronavírus okozta gazdasági helyzetben különös jelentőséggel bírhat.

A KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni, ha az üzletmenet így hozza – és nem kell éveket várni arra, hogy vissza lehessen térni ehhez az adózási formához. Mindehhez már csak az kell, hogy a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt az Országyűlés – előreláthatólag július 3-án – elfogadja.

A Budapesti Ügyvédi Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara együttesen lép fel annak érdekében, hogy a KATÁ-t érintő kedvezőtlen változásokat az őszi törvényalkotás során még az ügyvédek számára kedvezően módosuljanak.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 605. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Gulyás László: inspiráló most a mesterséges intelligenciát kutatni

Fenntartható-e a mesterséges intelligencia? Lesz-e valaha alapvető közszolgáltatás? Jól járnak-e a felhasználók, ha pár nagy cég kezében összpontosul a technológia fejlesztése? Ezekben a dilemmákban segít eligazodni Gulyás László, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, aki a technológia kapcsán felmerülő legaktuálisabb kérdéseket tisztázza. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem áprilisban indult tudományos-ismeretterjesztő sorozata most új videóval folytatódik.

2024. május 23.

A hídember, adatok és a compliance-by-design

Előző két cikkemben a jog és a tech szektor határán mozgó, a két “világ” közt kapcsolat teremtését facilitáló hídemberekről, illetve a compliance-by-design céges kultúrába való implementálásának előnyeiről írtam. Ez a cikk építeni fog az előző két cikk tartalmára, ezért érdemes lehet azokat is elolvasni – bár nem feltétlen szükséges – e cikk tartalma önmagában is érthető.

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?