Az ügyvédi irodák is szünetelhetnek a KATA alatt

A BÜK reményei szerint a KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni.


A Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele szerint Reiniger Balázs, a BÜK elnökségi tagja egyeztetést folytatott a Pénzügyminisztériummal, amelynek eredményeképpen megállapodás született arról, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény alapján nemcsak az egyéni ügyvédek, hanem az ügyvédi irodák számára is lehetővé válik a tevékenységük szüneteltetése a KATA hatálya alatt. Ez tehát azt jelenti, ha a kisadózó ügyvédi iroda egész hónapban szüneteltette tevékenységét, akkor az adott hónapban nem kell megfizetnie a tételes adót.

A BÜK kiemelte, hogy sok ügyvéd fordult hozzájuk, mert a hatályos szabályozás életszerűtlen, amely a koronavírus okozta gazdasági helyzetben különös jelentőséggel bírhat.

A KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni, ha az üzletmenet így hozza – és nem kell éveket várni arra, hogy vissza lehessen térni ehhez az adózási formához. Mindehhez már csak az kell, hogy a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt az Országyűlés – előreláthatólag július 3-án – elfogadja.

A Budapesti Ügyvédi Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara együttesen lép fel annak érdekében, hogy a KATÁ-t érintő kedvezőtlen változásokat az őszi törvényalkotás során még az ügyvédek számára kedvezően módosuljanak.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 605. számú hírlevele)Kapcsolódó cikkek:


Digitális segítség a jogi szakvizsgázóknak
2020. október 29.

Digitális segítség a jogi szakvizsgázóknak

Jogi Szakvizsga Modul: egy eszköz, mely a szakvizsgázók tapasztalatai és igényei alapján lett összeállítva azért, hogy megkönnyítse a felkészülést és a sikeres vizsgázást.

EP: a mesterséges intelligencia nem rendelkezhet szellemitulajdon-jogokkal
2020. október 21.

EP: a mesterséges intelligencia nem rendelkezhet szellemitulajdon-jogokkal

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a mesterséges intelligencia fejlesztésének etikai és jogi vetületeiről elfogadott ajánlás szerint a mesterséges intelligenciára épülő technológiákkal szemben elvárásnak kell lennie, hogy maradjanak emberközpontúak és emberek alkossák meg őket.

Gárdos István tanulmányíró verseny
2020. október 5.

A Gárdos Mosonyi Tomori Ügyvédi Iroda pályázatot ír ki Gárdos István, az Iroda alapítójának és vezetőjének szellemi öröksége ápolására.