Az ügyvédi irodák is szünetelhetnek a KATA alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BÜK reményei szerint a KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni.


A Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele szerint Reiniger Balázs, a BÜK elnökségi tagja egyeztetést folytatott a Pénzügyminisztériummal, amelynek eredményeképpen megállapodás született arról, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény alapján nemcsak az egyéni ügyvédek, hanem az ügyvédi irodák számára is lehetővé válik a tevékenységük szüneteltetése a KATA hatálya alatt. Ez tehát azt jelenti, ha a kisadózó ügyvédi iroda egész hónapban szüneteltette tevékenységét, akkor az adott hónapban nem kell megfizetnie a tételes adót.

A BÜK kiemelte, hogy sok ügyvéd fordult hozzájuk, mert a hatályos szabályozás életszerűtlen, amely a koronavírus okozta gazdasági helyzetben különös jelentőséggel bírhat.

A KATÁ-s ügyvédi irodák is rugalmasabban tudnak majd a jövőben a szünetelés lehetőségével élni, ha az üzletmenet így hozza – és nem kell éveket várni arra, hogy vissza lehessen térni ehhez az adózási formához. Mindehhez már csak az kell, hogy a 2021. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt az Országyűlés – előreláthatólag július 3-án – elfogadja.

A Budapesti Ügyvédi Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara együttesen lép fel annak érdekében, hogy a KATÁ-t érintő kedvezőtlen változásokat az őszi törvényalkotás során még az ügyvédek számára kedvezően módosuljanak.

(Budapesti Ügyvédi Kamara 605. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2023. január 30.

Felmentették elmeállapota miatt a betegtársát meggyilkoló férfit

Felmentette az emberölés kísérletének vádja alól a Fővárosi Törvényszék hétfőn azt a kínai férfit, aki 2021 márciusában a Honvédkórház Covid-részlegén az ápolókra és a biztonsági személyzetre támadt, majd az egyik altatásban lévő beteget halálra szúrta. A törvényszék jogerős döntésével egyúttal elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.