Bővülhet a gyermekápolási táppénz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gyermek kórházi ápolása idejére az ott tartózkodó szülő gyermekápolási táppénzre lenne jogosult – áll többek között az erőforrás minisztérium friss salátatörvény-tervezetében.

A törvénytervezetet a kormányzati portálon tették közzé; a minisztérium április 24-ig várja a javaslathoz fűzött észrevételeket.

Az implantátumregiszter létrehozását a jogszabálytervezetben a tárca azzal indokolta, hogy egy kötelező központi adatbázis megalkotásával, az adatok feltöltésével naprakész információhoz lehetne jutni az érintett betegek számáról és a beültetést végző egészségügyi szolgáltatókról, magáról az implantátumról, illetve nyomon követhető lenne az implantátum felhasználása akkor is, ha nem ugyanazon egészségügyi szolgáltató végzi a beültetést vagy az esetleges cserét, illetve eltávolítását. A betegekre vonatkozóan az adatbázis személyes adatot nem tartalmazna, hanem egy visszafejtésre alkalmatlan kapcsolati kód teremti meg a nyomon követhetőséget.

A katasztrófa-egészségügyi ellátásról szóló kormányrendelet a szükséggyógyintézetek céljára kijelölt ingatlan kiürítésének tervezésről, illetve annak átadásáról rendelkezik, azonban az ennek előfeltételét képező előzetes kijelölésről hiányzik a törvényi rendelkezés. Ezt pótolná most a tárca.

A salátatörvényben továbbá lehetőséget teremtenének arra, hogy a gyermek kórházi ápolása idejére a szülőnek – ott tartózkodása esetén – gyermekápolási táppénzt lehessen folyósítani.

Változtatna az államtitkárság azon is, hogy egyedi méltányossági alapon azok a gyógyászati segédeszközök is rendelhetőek lennének a jövőben, amelyeket már
töröltek a támogatotti listáról.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ingatlanpiac: a panel a leggyorsabban eladható

Tavaly a negyedik negyedévben is a panelt lehetett a leggyorsabban eladni, országos átlagban kereken két hónap alatt – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum.