Citius, altius, fortius! – Hamarosan elrajtol az idei jogi OTDK


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Április 12. és 15. között a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara rendezi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Állam- és Jogtudományi Szekcióját. Beharangozó interjúnkban Prof. Dr. Szikora Veronika, a Kar dékánja, a szekció ügyvezető elnöke avatott be minket a verseny és a szervezés részleteibe.

Mit jelent a DE-ÁJK számára, hogy megrendezheti a hazai jogi felsőoktatás legnagyobb tudományos megmérettetését?

A minden második évben megrendezendő OTDK a hallgatói és oktatói közösség szakmai és emberi szempontok szerint is kiemelkedő jelentőségű eseménye. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy e konferencia Állam- és Jogtudományi Szekciójának – 2003 után immár másodízben – ismét a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara adhat otthont.

Az OTDK egy Kar számára mindig bemutatkozási lehetőséget jelent. Módot ad az ottani hangulat átadására, a szakmai és szervezési készségek bizonyítására, bepillantást enged a kar életébe. De annak lehetőségét is megadja, hogy kötetlen formában találkozhasson a szakma felnőtt és épp most cseperedő elitje.

A szekcióban a jogászképzés nyolc egyeteme és – a közigazgatási, valamint a rendészeti képzések révén – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem immár hagyományos résztvevőnek számít. Örömünkre szolgál, hogy ezúttal is vannak határon túli versenyzőink, valamint egy kiemelkedő középiskolás kutató diák is nevezett a szekcióba. Nagyon fontos ez a sokszínűség, hiszen az OTDK elsősorban a hallgatókról, a jelen és a jövő tudósairól, kutatóiról szól.

A konferencia – a jogász hagyományoknak megfelelően – nemcsak a szerzőket mozgatja meg, hanem az opponensi rendszer révén a fiatalabbak számára is lehetőséget biztosít a bekapcsolódásra. A hallgatókon kívül (a zsűritagokkal, konzulensekkel és más érdeklődőkkel együtt) rendezvényünk mintegy ezer fős szakmai közösséget mozgat meg. Nagy feladtunk az, hogy a konferencia négy napját megfelelő tartalommal töltsük ki.

Legutóbb 18 éve volt a mi Karunk az OTDK házigazdája, az ott szerepelt hallgatók közül többen azóta kollégák lettek: docensek, sőt, professzorok. Bízunk abban, hogy a jelenlegi versenyzői körből is szép számmal kerülnek majd ki a joggyakorlatban és a tudományos életben is sikert sikerre halmozó kollégák.

Prof. Dr. Szikora Veronika

Hogyan épül fel a szekció programja, menetrendje?

Az OTDK-t – mint mindig – idén is ünnepélyes megnyitóval kezdjük. A jelenlegi helyzetben az Egyetem Aulájában tartandó megnyitót online közvetítjük, és azon csupán előadó vendégeink vehetnek személyesen részt. Nagy öröm számunkra, hogy elfogadva meghívásunkat, a nyitó előadást Varga Judit igazságügyi miniszter tartja majd. A nyitó rendezvényt (ahogyan a programnak szinte minden elemét) minden érdeklődő követheti a Debreceni Egyetem Youtube-csatornáján.

A nyitórendezvényt itt követheti élőben:
2021. április 12. (hétfő) 11 órától

A konferencia a korábbi hagyományok szerint a joghallgatók és a szakmai elit háromnapos jamboree-ja volt, amelyben a nyitó- és zárórendezvény között egy napra zsúfolódott be a teljes szakmai program. Ehhez képest most a három napot négyre nyújtottuk, és ami ennél is sokkal lényegesebb: a versenynapot három egyenlő részre osztottuk. Az első napon kilenc, utána 10-10 tagozat versenyei zajlanak majd párhuzamosan. A tagozati üléseket (amelyeket a Debreceni Egyetem által biztosított Cisco Webex program segítségével fogunk lebonyolítani) a honlapunkon elérhető linkekre kattintva lehet követni.

A tagozatokról hadd mondjam el, hogy azok nagyobb részben a klasszikus jogtudományi felosztáshoz igazodnak, azonban egyre nagyobb arányban vannak jelen a hagyományosan tagozatba nem sorolható témák, mint a mesterséges intelligencia jogi megközelítésének különböző aspektusai, vagy az uniós jog hatásait vizsgáló kutatások eredményei. Az idei esztendő kurrens jogterülete ismét a polgári jog volt: a benevezett 270 dolgozatból 54 polgári jogi tárgykörben készült.

A három versenynapot követően, csütörtökön délelőtt szintén online formában fog ülésezni a főzsűri, amely végleges döntést hoz a helyezésekről és a (támogatóink által szép számmal felajánlott) különdíjakról. A konferenciát a csütörtökön délután 14 órai kezdettel szintén online közvetítendő eredményhirdetés zárja le, amely végén az OTDK stafétáját (egyelőre virtuálisan) átadjuk a 36. OTDK rendezőinek, a győri kollégáknak.

A zárórendezvényt itt követheti élőben:
2021. április 15. (csütörtök) 14 órától

Mennyiben jelent kihívást a szervezőknek, hogy idén kizárólag online formában lehet lebonyolítani a versenyt?

A 2021 tavaszára tervezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia a pandémiára tekintettel online zajlik. A személyes találkozásokat sajnos egy időre el kell felejtenünk, de kihasználva az online tér előnyeit, a teljes konferenciát elérhetővé tesszük az érdeklődők számára. Olyan soha nem látott nyilvánosságot teremtve, amire eddig nem volt lehetőség. Ezzel a tudományos diákkör a fiatalok és a társadalom digitális kultúrájának fejlődésében is példát mutathat. A részt vevő hallgatók előadásait így láthatják a barátok, az évfolyamtársak, a családtagok is – akiknek eddig nem volt lehetőségük a konferencia helyszíneit személyesen meglátogatni.

Ez az új helyzet nyilván új kihívások elé állítja a szervezőket és az OTDT Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottságát is. A személyes találkozás varázsát egyrészt az online elérhető rendezvényelemek sokszínűségével igyekszünk pótolni, másrészt a rendezés e módjában is megtalálva a jót, célunk, hogy programjainkat az érdeklődők minden eddiginél szélesebb köréhez eljuttassuk.

Felgyorsult világunkban mind a jogalkotás, mind a jogalkalmazás bőségesen kínál feldolgozandó kutatási témát, ezért biztosak vagyunk abban, hogy a 35. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciója is izgalmas versenyt kínál majd. A kísérő rendezvények pedig alkalmasak lesznek karunk, egyetemünk és városunk virtuális megismerésére, kulturális értékeinek bemutatására – amely alapján reméljük, sokan kedvet kapnak, hogy a közeljövőben személyesen is felkeressék konferenciánk helyszínét. Emellett nagyon izgalmas programnak ígérkezik a „hazai diplomával a nagyvilágban” című sorozatunk, amelyben egyrészt az uniós intézményeknél, másrészt a diplomáciában dolgozó volt hallgatóinkkal, harmadrészt pedig az USA-ban praktizáló, magyar kollégákkal fogunk beszélgetni.

A konferencia szakmai kísérőprogramjai között szerepel két angol nyelvű program is: az egyik egy horvát kolléga jogtörténeti témájú előadása, a másik az ICANN nemzetközi szervezet New Generic Top Level Domains and its Rights Protection Mechanisms című előadása és beszélgetése.

Azt gondolom, ezek a lehetőségek éppen azt mutatják meg, hogy mennyire egysíkú gondolkodás az, amely azt állítja, a konferencia online térbe költözése csak nehézséget és személytelenséget eredményez. Én ennek épp az ellenkezőjét látom: több esélyt és lehetőséget teremt a programok szervezésére, az azokon való részvételre. Ahogyan egyik hallgatónk fogalmazott: lehet, hogy az előadásokat a világ másik végéről is fogják hallgatni.

Mit üzenne előzetesen a versenyzőknek?

Amellett hogy természetesen mindenkinek nemes versengést, sok sikert kívánok, a szervezők nevében mindenekelőtt új élményeket, sok új barátságot, szakmai és emberi értelemben vett gazdagodást kívánok. Az OTDK a modernkor tudományos olimpiája, jusson hát eszünkbe az olimpiák Pierre de Coubertin bárótól oly gyakran idézett klasszikus jelmondata: gyorsabban, magasabbra, erősebben!


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A technológia által támogatott joggyakorlat jövője: az AI precizitása egyensúlyba kerül az emberi szakértelemmel

A jog kritikus válaszút előtt áll, ahol egyensúlyba kell hoznia a nagy nyelvi modellek szabályalapú, algoritmikus és adatvezérelt logikáját az ember értelmező, stratégiai és empatikus gondolkodásmódjával, a mesterséges intelligencia által generált eredményeket az emberi szakértelemmel párhuzamosan alkalmazva az ügyfelek problémáinak átfogó kezelése érdekében.

2024. április 17.

Digtális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.

2024. április 17.

Miért (ne) antropomorfizáljuk a generatív mesterséges intelligenciát? – 1. rész

Úgy tűnhet, a mesterséges intelligencia napjainkban egyre inkább az emberhez hasonlóvá kezd válni. Ennek hátterében a tudomány fejlődésének természetes következményei és néha tudatos emberi döntések állnak. Milyen jelenségek állnak a folyamat mögött, és hogyan fogja ez a trend befolyásolni a mindennapjainkat a közeljövőben?