Csapást mért a cigarettacsempészetre a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cigarettacsempészetre specializálódott, maffiaszerűen működő bűnszervezetet számolt fel a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kommandósok segítségével elfogott bűnbanda irányítóinál fegyvereket is találtak – közölte a NAV bűnügyi szóvivője.

Sárközi Alexandra elmondta: a pénzügyi nyomozók a Terrorelhárítási Központ, a megyei rendőrség és a NAV kommandós egységeivel tartott közös akcióban tizenkét helyszínen egyidejűleg csaptak le a bandára. A mintegy huszonöt tagból álló bűnszervezet vezetőinél a bizonyítékokon túl lőfegyverhez hasonló, gumilövedék kilövésére alkalmas pisztolyokat és lőszereket, valamint egy viperát is találtak.

Az ukrán-magyar határszakaszon működő banda – a bűnszervezetek közötti felosztásban – Zsurk térségét uralta – ismertette a bűnügyi szóvivő. Tagjai közül többen többszörösen büntetett előéletű, agresszivitásuk miatt hírhedtté vált bűnözök voltak, akik a cigarettát ukrán alvilági körökből szerezték be, és a Tiszán át szállították a magyar oldalra. A bűncselekmények finanszírozását és a technikai eszközöket a most elfogott irányítók biztosították a szervezetnek, amelyben precíz szereposztás alapján dolgoztak: egyesek rakodóként vállaltak szerepet, mások pedig figyelőként a járőrök mozgását tartották számon.

Sárközi Alexandra megjegyezte: ennek a bűnszervezetnek a szállítmányát foglalták le a pénzügyi nyomozók egy tavaly novemberben tartott közúti ellenőrzéskor. Akkor a megállított mikrobusz és személygépkocsi utasai elmenekültek, egyiküket azonban sikerült elfogniuk. A hátrahagyott autók rakteréből akkor csaknem 72 ezer doboz, 56 millió forintot érő magyar adójegy nélküli cigaretta került elő.

A jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható – közölte a bűnügyi szóvivő.

A mostani akcióval hét további bandatagot sikerült elfogni. A pénzügyi nyomozóknak az elmúlt kilenc hónap alatt ez volt a harmadik olyan sikeres akciójuk, amelyben a térség cigarettacsempészeire csaptak le. Az akciók során a bűnszervezetek irányítói közül tizennyolcan kerültek előzetes letartóztatásba.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ingatlanpiac: a panel a leggyorsabban eladható

Tavaly a negyedik negyedévben is a panelt lehetett a leggyorsabban eladni, országos átlagban kereken két hónap alatt – közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum.