Csípős nyelvű elmebajnokság – Lezajlott a 8. Dr. Nagy László érvelési verseny


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Németh Donát, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának negyedéves hallgatója nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, mely e jogászi műfaj kiváló, néhai művelőjének, a 2013-ban fiatalon elhunyt ügyvédnek állít emléket. A szervezők a vetélkedőt azzal a céllal hívták életre, hogy támogassák a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal jogászokat magával a rendezvénnyel és a hozzákapcsolódó díjazással.

Tegnap este a bronzmérkőzéssel és a döntővel véget ért az idei, immár nyolcadjára megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny; a 2023-as megmérettetésre április 19-én és 20-án került sor. A kiíró, a névadóról elnevezett alapítvány szerint bár a rendezvény továbbra is népszerű a joghallgatók körében, egyre több hasonló megmérettetést szerveznek a különböző ügyvédi irodák és az egyetemek is. A verseny ennek ellenére tartja országos rangját, hiszen egy-egy kivétellel az összes hazai egyetemi jogi karról érkeztek aspiránsok. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy számos fórumon hirdették meg a rendezvényt, így a Dr. Nagy László Alapítvány honlapja mellett a Facebookon, az Instagramon, a LinkedIn-en, továbbá a verseny támogatóinak csatornáin. Ezen kívül személyes egyetemi kapcsolatokon, illetve egyetemi szervezeteken keresztül is próbáltak minél több hallgatóhoz eljutni a kiírók.

Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny 2023 (1.)

A képen balról jobbra: dr. Siegler Konrád, a versenybizottság elnöke, a Dr. Nagy László Alapítvány kurátora, dr. Gál Enikő, a kuratórium elnöke és a díjazott versenyzők, Melis Zsuzsanna, Ádám Benedek Attila, Németh Donát, Benkő Martin és Ambrózi Miklós (A szerző felvétele)

Az idei versenyre április 5-éig lehetett jelentkezni egy beugró feladat megoldásával. Az ennek révén a szóbeli fordulóba jutott nyolc versenyző az eseményzáró két napján mérhette össze tudását. A korábbi évekhez hasonlóan a megmérettetés második napján, csütörtök este kezdődött a bronzmeccs Ádám Benedek Attila (Szegedi Tudományegyetem) és Benkő Martin (Szegedi Tudományegyetem), majd a két finalista, Melis Zsuzsanna (Szegedi Tudományegyetem) és Németh Donát (Eötvös Loránd Tudományegyetem) között, végül az eredményhirdetés és a díjátadó zárta az eseményt. A sorrend végül az alábbiak szerint alakult: a győztes Németh Donát lett, a képzeletbeli dobogó második fokára ellenfele, Melis Zsuzsanna állhatott fel, a bronzérmet Ádám Benedek Attila vihette haza, Benkő Martin pedig negyedik helyezést ért el. Mellettük további egy versenyző, Ambrózi Miklós is különdíjban részesült értékes teljesítményéért.

A megmérettetésnek ezúttal is a verseny szakmai támogatója, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda II. kerületi székhelye adott otthont, másik szakmai támogatóként a Wolters Kluwer Hungary Kft. immár hetedik, míg a Pro/Lawyer Consulting harmadik alkalommal csatlakozott az eseményhez, idén először pedig az Arsboni is különdíjakkal értékelte a versenyzők teljesítményét. Az Alapítvány kuratóriuma által felajánlott Dr. Nagy László Díjat, Flohr János csípős paprikát ábrázoló alkotását a verseny győztese vehette át, aki számára a Bird & Bird egy hosszabb szakmai gyakorlati lehetőséget biztosít itthon, melyből egy hetet a Bird & Bird hágai irodájában tölthet el. Utóbbi során az iroda, illetve az Alapítvány állja utazásának és szállásának költségeit. A három, dobogós versenyző továbbá pénzjutalomban részesül, melynek összege az első helyezett esetében bruttó 200, a második helyezett esetében bruttó 150, a harmadik helyezett esetében pedig bruttó 100 ezer forint.

A versenyről szóló részletes tudósításunkat, valamint a szervezőkkel és a versenyzőkkel készített interjúinkat hamarosan olvashatják.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.