„Egy briliáns elme iránytűje” – Terítéken az érvelés művészete


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szopkó Rebeka, az ELTE negyedéves hallgatója nyerte az idei, immár a hatodik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt, mely emléket állít e jogászi műfaj kiváló, néhai művelőjének, a 2013-ban fiatalon elhunyt ügyvédnek. A vetélkedő célja, hogy támogassa a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal jogászokat, amit az érvelési verseny megrendezésével és a kapcsolódó díjazással szeretne elérni.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az esztendőben is nagyszámú jelentkezés érkezett a november 13-án és 14-én megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyre, melyet immár hatodik alkalommal írtak ki a szervezők. A versenybizottságnak most is nehéz volt kiválasztania azt a 16 joghallgatót, akik részt vehettek a november 13-án és 14-én megtartott megmérettetés szóbeli fordulóin. A verseny második napján, este kezdődött a bronzmeccs Durucskó Annamária és Pázmándi Patrik, majd a döntő a két finalista, Szopkó Rebeka és Kósa Dorottya között, végül a díjátadó zárta az eseményt. A megmérettetésnek a verseny szakmai támogatója, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda II. kerületi székhelye adott otthont, másik szakmai támogatóként a Wolters Kluwer Hungary Kft. immár ötödik alkalommal csatlakozott az eseményhez. A verseny rangját mutatja, hogy annak védnöke dr. Sonnevend Pál, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, valamint dr. Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke, míg a versenybizottság elnöke dr. Siegler Konrád ügyvéd, a névadó alapítvány kurátora, egyik kezdeményezője volt.

A Dr. Nagy László Alapítvány kiírása szerint a verseny lehetőséget biztosít a résztvevőknek arra, hogy a jogászi hivatás egyik legnagyobb kihívását jelentő területén, a jól felépített, tiszta, világos, bátor, szellemes – és jogilag is helyes – szakmai érvelésben megmutassák magukat és összemérjék tehetségüket egy jelentős presztízst biztosító, ámde mégis játékos vetélkedésben. Emellett emléket állít a jogásztársadalomban a 2013-ban fiatalon elhunyt zseniális ügyvéd, dr. Nagy László Istvánnak, aki kiemelkedő képességeivel e nehéz műfaj kiváló művelője volt. Másrészt az alapítvány támogatni szeretné a névadóhoz hasonló tehetségű fiatal joghallgatókat, azzal, hogy színvonalas platformot biztosít tehetségük bemutatására a magas szintű jogászi érvelésben, amit a verseny évente történő megrendezésével és a kapcsolódó díjazással szeretne elérni. (Az alapítványt dr. Nagy László két közeli barátja, Köbli Gyula és dr. Árendás Gergely, valamint legrégebbi kollégája, mentora, dr. Siegler Konrád – a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda vezetője – hozták létre, elnöke pedig felesége, dr. Gál Enikő.)

Az idei versenyre október 28-áig lehetett jelentkezni egy beugró feladat megoldásával. Az ennek révén a szóbeli fordulóba jutott 16 versenyző – Angelovics Bence, Békési Gábor, Bor Mária Anna, Borbély Deborah, Csatári Orsolya, Csáscsu Szilveszter Dominik, Durucskó Annamária, Kerekes Attila, Kósa Dorottya, Mohai Rebeka, Pázmándi Patrik, Simon Tamás, Szabó Bálint, Szabó Mária Laura, Szopkó Rebeka és Závodny Zoltán – november 13-án és 14-én mérhette össze tudását.

Mivel dr. Nagy László életében a sport is fontos szerepet töltött be, a kétnapos verseny egy sportrendezvényhez hasonlóan, tulajdonképpen egy több körös, egyenes kieséses rendszerben zajlott. A beugró feladatok értékelése után a már említett 16 versenyzőt hívták meg a szóbeli fordulóra, ők sorsolással rendeződnek párokba, és ugyancsak sorsolással dől el az is, hogy ki melyik (pro és kontra) pozícióból érvelhet. A szervezők szerint ezáltal bármilyen izgalmas helyzet kialakulhat. Bár igaz, hogy ez egyfajta szerencsefaktor is, de az életben vagy a tárgyalóteremben sem mindig lehet tudni, kivel sodorja szembe a sors az embert, amikor az érveit védeni kell.

Az egymással párban megküzdő résztvevők közül a versenybizottság által kijelölt zsűri döntötte el a továbbjutók személyét az érvelés minősége (megalapozottság, transzparencia, logikus felépítés, kreativitás, szellemesség), továbbá a jogi megoldás helyessége és teljessége alapján. A nyolcad- és a negyeddöntők november 13-án, az elődöntők és a döntők pedig november 14-én voltak. A verseny során megoldandó feladatok a való életből vett magánjogi jellegű vitás helyzeteket modelleztek. Az így megjelenített élethelyzetek többféle jogi álláspontot és értelmezési lehetőséget tettek lehetővé, a versenyzőknek ezeket kellett megvédeniük, illetve ütköztetniük. A versenyben a polgári jogi és a társasági jogi tanulmányok előnyt jelenthettek.

A „bronzmeccset” és a döntőt tehát csütörtök este rendezték, a bekerült négy versenyző mindegyike az ELTE hallgatója. Az összecsapások előtti nyitóbeszédében dr. Siegler Konrád emlékeztetett a verseny névadójának kiváló képességeire, melyeket szakmai eredményei is visszaigazoltak. Ezek közül is kiemelkedett a szóbeli érvelési készsége, aminek felépítése, jog érvekkel való alátámasztása a jogi munkában fontos szerephez jut. Ez pedig nemcsak a bíróságon jön elő adott esetben, hanem például a kollégák közötti beszélgetésekben egy-egy jogértelmezési kérdés megvitatásakor. A verseny szellemisége is erre épül. Ezután átadta szót dr. Tóth M. Gábornak, akit dr. Nagy Lászlót idézve „vezetett fel” a hallgatóságnak. „Laci azt mondta egyszer, figyeljek erre az emberre, mert egyszer még a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke lesz”.

Utóbbi emlékezetett arra, dr. Nagy Lászlóval 27 éve ismerkedett meg, egyetemi évfolyamtársak voltak s mindvégig jó barátok. Röviden összefoglalva személyiségét: jó ember volt, mint családapa, mint barát, mint kolléga és mint ügyvéd. Ez a verseny is e tulajdonságait idézi fel. Laci briliáns elme is volt, a nevetése már messziről hallatszott, amolyan iránytű volt mindenkinek. Hiányzik a barát. A BÜK elnöke egy idézettel zárta szavait: az alkalomnak örülök, az apropónak nem.

A győztes, a tavalyi verseny különdíjasa, Szopkó Rebeka negyedéves hallgató amellett, hogy átvehette a Dr. Nagy László Díjat, lehetőséget kap a Bird & Bird londoni irodájában 2020 első félévében egy egyhetes, míg a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Irodában egy kéthetes szakmai gyakorlaton való részvételre, melynek során az iroda, illetve az alapítvány állja a londoni utazás és a szállás költségeit. A verseny első három helyezettje, így a győztes, továbbá a második Kósa Dorottya ötödéves és a képzeletbeli bronzérmes, Pázmándi Patrik negyedéves hallgató emellett 150, 100 és 75 ezer forintos pénzjutalomban is részesült. A zsűri döntése alapján a negyedik helyezett, Durucskó Annamária a Wolters Kluwer Kft. 50 ezer forintos különdíját érdemelte ki. Az első helyezett egy egész napos részvétel lehetőséget is nyert a Wolters Kluwer Kft. jóvoltából a november 29-én megrendezendő Jogi Innovációs Napra. A harmadik helyezett Pro/Lawyer Consulting különdíját is megkapta, ami egy 50 ezer forint értékű konferencia-belépő az általa választott tanácskozásra, szakmai rendezvényre és egy 1 órás személyes márka- és LinkedIn-tanácsadást.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 5.

Technológia – Jog – Kommunikáció

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolónkat, így betekintést kaphat az előadásokba.