Fókuszban az új generáció


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyar bírósági szervezet kiemelten figyel az új generációra, a 2019-es képzési koncepció komplexen foglakozik a fogalmazók, bírósági titkárok és bírák képzésével, de a fiatalok a tudományos munka területén és nemzetközi szinten is kipróbálhatják magukat – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Gyarmathy Judit, az OBH elnökhelyettese a Consilium Peritorium alkalmából tartott ünnepségen.

Az OBH elnökhelyettese a fogalmazók alkotta THEMIS csapat idei európai sikere mellett a nemzetközi képzési lehetőségeket emelte ki.

Az Európai Unió Bíróságára és az Európai Jogi Akadémiára szóló elnöki ösztöndíj Werbőczy Mundus elnevezéssel újul meg.

A Werbőczy Ösztöndíj Program három pillére a Werbőczy Universitas, a Werbőczy Lingua és Werbőczy Mundus. A Werbőczy Universitas a bírák számára nyújt támogatást egyes szakjogász végzettségek megszerzéséhez. A Werbőczy Lingua célja, hogy közvetítse a nemzetközi eredményeket a hazai igazságszolgáltatás felé, nemzetközi színtéren kommunikálja a magyar igazságszolgáltatás eredményeit, valamint fejlessze az ehhez szükséges szakmai nyelvtudást.

Dr. Osztovits András, a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója ünnepi köszöntőjében kiemelte: a jó bíróvá váláshoz a tanuláson át vezet az út, amihez az Országos Bírósági Hivatal és a Magyar Igazságügyi Akadémia számos lehetőséget nyújt. Dr. Osztovits András a frissen kinevezett fogalmazókhoz és titkárokhoz szólva hangsúlyozta: ne csak jók legyenek, hanem az ügyszakuk legjobbjai, kezeljék maximális odafigyeléssel és alázattal a jogeseteket, hiszen a bírói hatalommal élni kell tudni, nem visszaélni.

A Consilium Peritorium 2012 óta a frissen kinevezett bírák, bírósági titkárok és fogalmazók tiszteletére rendezett ünnepség, de ezen az eseményen adja át az OBH elnöke minden évben a Mailáth György Tudományos Pályázat díjait is. A Consilium Peritorium jó alkalom arra is, hogy a bíróság legfiatalabb tagjai jobban megismerjék a bírósági közösséget, a szervezet működését, és a szervezet által nyújtott lehetőségeket.

Ez utóbbin belül a képzések mellett a nemzetközi tapasztalatcseréknek kiemelt szerepük van. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke 2014 óta hirdet ösztöndíjprogramot az Európai Unió Bíróságával (EUB) és az Európai Jogi Akadémiával (ERA) együttműködve bírák, bírósági titkárok, illetve fogalmazók számára. Az EUB-re és az ERA-ra szóló ösztöndíj egyaránt Werbőczy Mundus elnevezéssel újul meg, a programokra 2019-től a Werbőczy ösztöndíjprogram részeként lehet pályázni.

Az ösztöndíjprogramon való részvétel kiváló lehetőség arra, hogy a kiutazók megismerjék a fogadó intézmények nemzetközi munkakörnyezetét, jó gyakorlataikat és elmélyítsék európai jogi ismereteiket. A külföldi munkavégzés emellett fejleszti a résztvevők nyelvtudását és nem utolsó sorban egy életre szóló élményt is jelent.

A jelenleg 5 hónapos gyakornoki pozíció ideje alatt az EUB ösztöndíjasok Luxemburgban, Juhász Endre bíró úr kabinetjében próbálhatják ki magukat. Az ERA gyakornoki program helyszíne pedig az Európai Jogakadémia a németországi Trier-ben, ahol a nyertes pályázó részt vehet az ERA munkájában és képzésein is. Az ERA-ra szóló ösztöndíj programra már fogalmazók is jelentkezhetnek.

2014 óta egyébként Európa 21 országában 154 bíró, bírósági titkár és fogalmazó vett részt nemzetközi tanulmányutakon az Országos Bírósági Hivatal és az európai szervezetek által meghirdetett pályázatoknak köszönhetően.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.