#Jogszabályváltozás #kövesdteis – a tavaszi Arsboni Legal Festen jártunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múlt héten tartották a tavaszi Arsboni Legal Festet, a körülményekre tekintettel az őszihez hasonlóan teljesen online formában. Az ingyenes rendezvény alatt számos programra jelentkezhettek a résztvevők – workshopok, pitchek, szakmai előadások színesítették a palettát. A Wolters Kluwer Hungary idén is ott volt: egy workshopot, egy panelbeszélgetést, és két legal pitchet tartottak munkatársaink.

#Jogszabályváltozás #kövesdteis – best practice workshop

A fenti címmel tartott 90 perces workshopot a Wolters Kluwer Hungary háromfős csapata, dr. Megyeri Andrea, dr. Fülöp Anna, és Németh László. A workshop célja az volt, hogy a jogszabályváltozások követésének és módjának több szintjét bemutassák gyakorlati példákon keresztül.

Adat, adat, adat

A workshop első részében bemutatták, milyen hatalmas mennyiségű adattal kell megbirkózniuk a jogászoknak nap mint nap. Az előadás idején – a Jogtár adatbázisából nyert adatokat nézve – több, mint 235.000 magyar joganyag alá sorolt, több mint 150.000 EU-s joganyag, és több mint 325.000 db döntvényről van szó, ha pedig csak az idei (2021-es) Magyar Közlönyt nézzük, akkor már a 3555. oldalnál, Hivatalos Értesítő tekintetében 2391. oldalnál jár a jogalkotás. Mindezeket figyelembe véve mindenki számára egyértelmű, hogy a változások követése létfontosságú a jogászi munka szempontjából (is), hiszen az ügyfelek megfelelő tájékoztatásához, az ügyek viteléhez és megoldásához, a jövőbeni változásokra időben történő felkészüléshez a megfelelő joganyagok nyomon követése elengedhetetlen. Az is világos, hogy ennek pusztán a Magyar Közlönnyel (és más oldalakkal, hírforrásokkal) történő manuális követése hosszadalmas, pontatlan, és sok energiát felemészt, amit egyébként érdemi munkára lehetne fordítani.

Jól? Jobban? A Jogtár adta lehetőségek

A workshop gyakorlati részében elsőként és részletesen a Jogtárban elérhető változáskövetési funkciókat mutatták be részletesen, példákkal és konkrét javaslatokkal kiegészítve. Bár sokan ismerik és használják az egyes alap funkciókat, nem mindenki használta ki eddig a különböző változáskövetési beállításokat, amelyek egyébként nagyban tudnak segíteni a mindennapi munkában.

Háromféle követést is be lehet állítani figyeltetésre: jogszabályt (magyar és EU-s jogszabályt), tárgyszavakat, és jogterületeket. A figyeltetéssel emailben, vagy a Jogtár felületén a változásfigyeltetési jelentések fül alatt, illetve felugró ablakként is lehet értesülni azokról a változásokról, melyeket már beállítottunk. Érdemes kombinálni ezt a hármat, és nemcsak jogszabályt vagy jogterületet figyeltetni, hanem kialakítani egy olyan struktúrát, mellyel a legbiztosabban értesülhetünk minden, a minket érintő, érdeklő változásokról – hangzott el az online foglalkozáson. Míg a jogszabályváltozással a már ismert, kihirdetett jogszabályok jövőbeni változását tudjuk figyelemmel kísérni, addig a jogterület és tárgyszavak figyeltetésével nemcsak ezeket, hanem olyan újonnan meghozott jogszabályokat, vagy más joganyagokat is (pl. bírósági döntéseket, folyóiratokat, szakcikkeket stb.), melyekre előzetesen nem lehetett rálátásunk. (Gondoljunk itt például a workshopon is említett „Veszélyhelyzet; veszélyhelyzet során alkalmazandó intézkedések” és a „Koronavírus-járvány (COVID-19)” tárgyszavakra, melyek beállításával minden, a veszélyhelyzeti jogalkotással érintett jogszabályról lehet értesülni.)

Újdonságként mutatták be a workshopon a nemrég elérhetővé tett „3 és 30 nap” funkciót, mellyel azt kívánják segíteni, hogy a jóval később hatályba lépő változásokról se feledkezzenek el időközben a jogalkalmazók. Ezzel a lehetőséggel a beállított jogszabályról annak változása előtt 3, illetve ha annyival később lép hatályba a változás, akkor 30 nappal előtte is küld egy figyelmeztető értesítést a rendszer.

Természetesen előfordulhat, hogy mégis később akarunk bizonyos változásoknak utánanézni, vagy olyan anyagokat kell felkutatni, amelyeket nem állítottunk be addig valamelyik figyeltetési móddal. Erre is van több lehetőség: a Változásfigyelő Naptárral a már ismert jogszabályváltozásokat visszamenőlegesen, vagy előrevetítve (pl. következő hónap változásai) is lekérdezhetjük. Emellett a Változásmutatók adatbázisban hónapra levetítve, összesítve megtekinthető új, módosított, és hatályon kívül helyezett kategóriákra bontva a módosulások. Szintén egyszerűen szűkíthető a Magyar joganyagok adatbázisban is mindig a legutóbb, vagy a héten megjelent, módosított, hatályon kívül helyezett stb. anyagok.

A jogalkalmazók egy adott joganyagban is találnak releváns segítséget a változások követéséhez: a kis „kezecske” ikon mutatja, hogy melyek az előző időállapothoz képest változott bekezdések (kék színű ikon), illetve mi fog változni (narancssárga színű ikon). Az időállapotot változtatva mindegyiknél vizuálisan, a szövegben is megjeleníti áthúzott, piros szöveggel és kék színű betűkkel a változásokat, amennyiben a szövegösszehasonlítás gombra kattintunk – ezzel egyébként külön is kigyűjthetők az arra az anyagra vonatkozó módosulások, ahogy azt az előadó prezentálta is a workshopon.

És hogy mi a legfontosabb a változások kapcsán? Az, hogy tudomást szerezzünk és értesüljünk róla, ezért javasolt rászánni azt a pár perces, esetenként pár másodperces beállítást, amivel összeállíthatjuk a saját jogszabályváltozáskövető csomagunkat – tanácsolták az előadók, hiszen hiába van ott a funkcionális lehetőség, ha nem használjuk ki azt.

Complist

Legal Monitoring és Complist

A workshop harmadik felében két, a változáskövetés nagyobb automatizáltságára és strukturálására épülő lehetőséget mutattak be az előadók. A Legal Monitoringgal különböző jogszabálylisták, egy szervezet, cég belső szabályozóit érintő változásokkal kapcsolatos riportokat lehet készíteni, és erről például a társosztályokat, kollégákat különböző módokon értesíteni.

A Complist révén pedig már egy komplex rendszert kap a jogalkalmazó felhasználó, mely segíti a nyomonkövetést, együttműködést, riportálást, átvilágítást, értesítéseket. Egyszóval egy olyan, a compliance-t segítő szoftver ez, mely a jogszabályi megfelelés szervezeti szintű dokumentálására is képes.

Esti Legal pitchek és panelbeszélgetés

Németh László technológiai termékmenedzser bővebben is beszélt a Complist szoftverről külön az Arsboni Legaltech Pitch Eveningjén, ahol a konkrét funkciók működésébe is mélyebben beleláthattak az arra kíváncsi résztvevők, dr. Megyeri Andrea innovációs és tartalomfejlesztési igazgató pedig Döntvénykereső és döntvénygráf a korlátozott precedensrendszerben címmel beszélt a korlátozott precedensrendszer kapcsán kiemelten fontossá váló döntvénykeresésről, és a Jogtár tavaszi újdonságáról, a döntvénygráfokról. Mellette megosztotta tapasztalatait, gondolatait A koronavírus hatásai a jogi szektorra című panelben is, ahol dr. Seres Tamással, a Mercedes Benz Hungary Jogi és compliance osztály igazgatójával, és dr. Polauf Tamással, a CERHA HEMPEL partner ügyvédjével beszélgettek arról, hogy valóban számottevő változásokat hoz-e a járvány a jogi szektorban.

A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft. termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz.


Kapcsolódó cikkek

2020. december 1.

Változásfigyeltetés és Legal Monitoring: egy régi-új ismerős

Már sokan ismerik és használják a változásfigyelés egyes verzióit, de a figyeltetésben rejlő lehetőségeket még nem minden felhasználó használta ki teljes mértékben, ezért írásunkban ismertetjük a változásfigyeltetés részletes struktúráját, hátterét és gyakorlati alkalmazhatóságának lehetséges módjait. Mellette pedig bemutatunk egy új, magasabb szintű, komplexebb szakértői változásfigyeltetést, a Legal Monitoring szolgáltatást, mely a nagyobb vállalatoknak, önkormányzatoknak, vagy a speciális területen tevékenykedő cégeknek jelenthet okos megoldást.