Jogtár®-kisokos: Döntvénygráf a Jogtáron


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új, vizuálisan megjelenített kapcsolati háló segíti a bírósági döntések keresését, ez a Döntvénygráf.

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektettünk a döntvénykeresés fejlesztésére, hiszen amellett, hogy önmagában is fontos, hogy egy-egy információ minél könnyebben megtalálható legyen, a korlátozott precedensrendszer bevezetésével még alapvetőbbé vált a releváns döntések átláthatóvá tétele. Ennek részeként a Döntvénytárban található bírósági döntések kapcsolati hálójának feltérképezéséhez új funkciót vezettünk be: gráf rajzolódik ki az egyes dokumentumok megnyitását követően.

A döntvényekhez tartozó gráf kétféle kapcsolatot mutat az egyes Döntvénytárhoz tartozó anyagok között. Egyfelől vizualizálja, ezáltal könnyen átláthatóvá, valamint egy kattintással elérhetővé teszi az ügytörténetet, másfelől megmutatja az ún. szerkesztett határozatokkal való kapcsolatot.

Ügytörténet kapcsolat

A gráf kirajzolja a Bírósági Határozatok Gyűjteményébe tartozó egyedi érdemi határozatok ügytörténetét, ennek segítségével végigkövethetjük egy adott eset bírósági rendszerben megtett útját. A gráf dobozai az ügyszámokat tartalmazzák, bármely elemre kattintva megnyílik az adott határozat szövege.

Döntvénytár gráf

Az aktuális, éppen megnyitott határozat doboza sötétebb kék hátérrel jelenik meg a gráfban.

Előfordulhat, hogy egyes bírósági döntések megnyitását követően nem látható gráf, ennek az az oka, hogy az adott döntés előzményhatározatai nem találhatók meg a rendszerben (pl. mert nem került közzétételre a BHGY-ban).

Szerkesztett határozatok és azok alapjául szolgáló egyedi érdemi határozatok kapcsolata

Az ún. szerkesztett döntések alatt a Kúria korábbi elvi iránymutatási eszközeit (EBH, EBD), illetve a Kúria és más bíróságok különböző folyóiratokban közzétett szerkesztett határozatait (BH, BDT, KGD, AVÉ) értjük.

A gráf megrajzolja a szerkesztett határozat és az annak alapjául szolgáló egyedi érdemi határozat közötti kapcsolatot, így azt, ha valamely egyedi érdemi határozat alapján elvi bírósági határozat (EBH) vagy elvi bírósági döntés (EBD), bírósági határozat (BH), BDT, KGD vagy AVÉ született.

Döntvénytár gráf kép

A gráf megmutatja, ha egy döntésből több szerkesztett döntés is született, de olyan variációt is meg tud jeleníteni, ha a gráf több eleme is szerkesztett döntés alapját képezte.

Döntvénytár gráf kép

Az aktuális, éppen megnyitott szerkesztett határozat doboza itt is sötétebb kék hátérrel jelenik meg.

Döntvénytár gráf kép

Előfordulhat, hogy az EBD, EBH, BH, BDT, KGD, AVÉ alapjául szolgáló döntés nem található meg a rendszerben (pl. mert nem került közzétételre a BHGY-ban). Ebben az esetben a gráf bírósági ügyszámot tartalmazó eleme halványszürke hátterű, és „nem elérhető” felirat látható a dobozban.

A Döntvénygráf minden Döntvénytár termékkel rendelkező ügyfelünk számára elérhető.

Visszajelzése fontos számunkra: örömmel vesszük, ha az új menüpont kapcsán megosztja velünk észrevételeit, javaslatait.

A cikk a Wolters Kluwer Hungary Kft. termékeire/szolgáltatásaira vonatkozó reklámot tartalmaz.

Korlátozott precedensjog webinárium


Kapcsolódó cikkek

2023. április 18.

Innovatív, automatizáltan készült kivonatok a Jogtáron

A Jogtáron az anonimizált bírósági határozatok (bhgy) keresését és áttekintését mostantól automatizáltan készült kivonatok segítik, amelyek egy jövőbe mutató, innovatív technológiával készültek: az NLP (természetes nyelvi feldolgozás) és ML (gépi tanulás) módszerével kinyert, 4 leginkább jellemző mondatot mutatják meg az ítéletből.

2021. július 8.

Jogtár®-kisokos: a Döntvénykeresés új lehetőségei a Jogtáron

Az idei évben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a döntvénykeresés fejlesztésére. Ennek részeként újabb funkciók érhetők el a Jogtáron: szövegkörnyezet mutatása a döntvénykereső találati listájában, valamint speciális szűkítési és listarendezési lehetőségek.