Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 16. 9:00

Tárgy: jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette

Az ügy lényege: Folytatja a bizonyítási eljárást a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárás. A vádirat szerint 2016 elején egy ukrán állampolgár azzal kereste meg a III. rendű vádlottat, hogy szervezze meg Magyarországon a „cola” fantázia nevű kábítószer előállítását.

A III. rendű vádlott összeismertette a gyártási folyamatot ismerő II. rendű és a mákszalmát biztosítani tudó I. rendű vádlottat. A gyártást hárman készítették elő, amelynek során telephelyet vásároltak, illetve megállapodtak a IV. rendű vádlottal 4 tonna mákszalma átadásáról.

A IV. rendű vádlott állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta.

Az V., VI., VII., VIII. és IX. rendű vádlottak a feldolgozás folyamatában vettek részt.

A vádlottak a mákszalmából a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek ki.

A bíróság 2019. szeptember 18-án folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, 06/30-696-3810, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Ítélőtábla, Pécs, Rákóczi út 34., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 17. és 2019. szeptember 18. 9 óra

Tárgy: csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2007-től kezdődően rendszeresen gyűjtött különböző magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól pénzt.

Az összegek néhány százezer forinttól több százmillió Ft-ig terjedtek. Az I. rendű vádlott azt állította, hogy a befektetésre szánt összegeket különböző pénzügyi manőverekkel a mögötte álló személy vagy személyek kamatoztatni tudják és ezzel a piacinál lényegesen magasabb nyereséget, havi 5%-os kamatot tudnak elérni.

Ténylegesen az I. rendű vádlott a sértettektől átvett pénzt nem fektette be. A kamatokat és az egyes esetekben visszafizetett tőkét a bűncselekménybe később bevont ügyfelek befizetései fedezték.

A II. rendű vádlott 2010-ben szerzett tudomást arról, hogy az I. rendű vádlott a piacinál lényegesen magasabb hozammal járó befektetésekhez gyűjt pénzt. A II. rendű vádlott nem tudott arról, hogy ténylegesen az I. rendű vádlott a pénzeket nem fekteti be, hanem a sértetteket a befektetés látszatával tévedésbe ejti, ún. görgetéses csalást követ el.

A II. rendű vádlott ezt a befektetési lehetőséget az ismeretségi körében felajánlotta. Így engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végzett, több mint 70 millió Ft-ot gyűjtött össze különböző sértettektől és ezt az összeget az I. rendű vádlottnak átadta.

A III. rendű vádlott az I. rendű vádlott valótlan befektetéseihez ügyfeleket szerzett, tudva arról, hogy ténylegesen az I. rendű vádlott a hozzá került összegeket nem fekteti be.

Az I. rendű vádlott csaknem 200 magánszemélynek és gazdasági társaságnak 2 milliárd Ft-ot meghaladó összegű kárt okozott, melyből a kamat és tőke kifizetések révén 914 millió Ft megtérült.

Az I. rendű vádlottat a törvényszék 182 rendbeli csalás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 8 év börtönre, 8 év közügyektől eltiltásra és 8 év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A II. rendű vádlott büntetőjogi felelősségét a törvényszék jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségében állapította meg, ezért 500.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A III. rendű vádlott bűnösségét az elsőfokú bíróság 31 rendbeli csalás bűntettében állapította meg, ezért halmazati büntetésül 2 év 2 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék ítélete ellen a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Hornokné dr. Décsei Katalin, sajtótitkár, 06/30-631-5053, sajto@pitb.birosag.hu

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 12-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:15

Tárgy: Lopás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak a bűncselekmények elkövetését megelőzően már ismerték egymást, baráti, illetve ismerősi viszonyban voltak.

Egy beszélgetés során a III. rendű vádlott tájékoztatta I. és II. rendű vádlottakat, hogy egy személy azt az információt adta neki, hogy egy kft. kisteleki fióktelepének főnöki irodájában, egy falba épített széfben a gazdasági társaság ügyvezetője 4-5 millió forintnyi készpénzt tart.

A vádlottak ezt követően egymás tevékenységéről tudva, egymással szándékegységben eljárva 2016. november 28. napon az éjjeli órákban a kft. kisteleki telephelyén lévő irodaház egyik irodahelyiségébe létra segítségével az ablak lefeszítését követően bemásztak.

A vádlottak az ott elhelyezett széfet kinyitni ne tudták, ezért azt kifeszítették a falból, majd az ablakon keresztül az irodaház udvarára dobták. A vádlottak az irodahelyiségbe történő bejutáshoz két létrát használtak, melyeket a bűncselekmény elkövetését megelőzően tulajdonítottak el, illetve a széf elszállításához is jogtalanul eltulajdonított talicskát használtak.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., földszint 30-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség.

A vádirat szerint 2018. december 11-én éjfél körül a vádlott vámospércsi házában hangosan hallgatta a zenét, amely miatt a szomszédjában lakó idős pár és a náluk tartózkodó unokájuk nem tudott aludni.

Az asszony átszólt a vádlottnak, hogy vegye lejjebb a hangerőt, ekkor azonban az ittas állapotban lévő férfi káromkodni kezdett.

Ezt meghallotta a nő férje, aki kiment a házból, majd ezt látva a vádlott a két telket elválasztó drótkerítést lábával lenyomta, odaszaladt a férfihez, akit háromszor ököllel, nagy erővel a fején megütött. Az ütésektől a sértett a földre esett, felesége ekkor odalépett, felsegítette férjét a földről, közben a vádlott előtt mondta, hogy értesíti a mentőket és a rendőrséget.

Az agresszív szomszéd ezt hallva gyorsan visszamászott a saját telkére, a letaposott drótkerítést pedig visszaigazította.

A sértett próbálta csillapítani a vérzését, miközben felesége gyalog elindult egy közeli telefonfülkéhez, hogy értesítse a rendőrséget az esetről.

A vádlott ezt látva magához vett egy 12 centiméter pengehosszúságú kést, majd a nő nyomába eredt. Amikor a férfi utolérte az asszonyt és a késsel a kezében azzal fenyegette, hogy levágja róla a ruhát és bántalmazni fogja, ha telefonálni mer.

A nő a fenyegetés hatására megijedt és hazament a férjéhez, akinek elmondta történteket.

A rendőrséget végül a házaspár unokája értesítette, aki az egyik utcában lakótól kért segítséget, majd telefonon bejelentést tett a rendőröknek, akik a vádlottat elfogták. A vád szerint a házaspár magánlaksértés miatt magánindítványt is előterjesztett.

Az ügyészség szerint a vádlott 2018. október és november hónapban hetente többször is találkozott a sértettekkel, akiket megveréssel és megöléssel fenyegetett meg.

A vádlott kijelentései komoly félelmet keltettek a házaspárban, attól tartottak, hogy a férfi beváltja ígéretét.

A másik vádpont szerint a vádlott élettársával közösen nevelte vámospércsi házukban öt kiskorú gyermeküket. A vádlott 2019. április 12-én délután ittas állapotban érkezett haza, majd kiabálni kezdett a nővel, aki szóvá tette, hogy miért itta el a pénzüket. A kiabálás miatt a kiságyban fekvő 1 éves gyermek megijedt és sírt.

A vádlott annak érdekében, hogy a kislányt elhallgattassa odalépett az ágyban álló gyermekhez, akinek az arcát tenyérrel megütött. A bántalmazástól a kislány még inkább sírt, ekkor őt az édesanyja kivette az ágyból, hogy megnyugtassa. Ezt a vádlott azonban nem engedte, megfogta az élettársa karját és kivezette őt a házból, majd oda bezárkózott az öt kiskorú gyermekkel.

A nő a szüleihez sietett segítségért, majd nem sokkal később értesítették az esetről a rendőrséget – fogalmaz a vád.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 06/30-748-3847,

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 06/30-327-0464

sajto@debrecenit.birosag.hu

5. Győr

Helyszín: Győri Járásbíróság, Győr, Szent István út 3., 312-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: Vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirati tényállás szerint a győri kórház egy hat fős klímafelügyeleti csoportot foglalkoztatott, amelyből ténylegesen 3 fő végzett klímakarbantartási munkákat. A hat fő egyrészt a kórházzal, másrészt az M. Kft-vel is jogviszonyban állt, de munkavégzésük során arról pontos nyilvántartást, hogy a kórház alkalmazásában – mint főállásukban – vagy az M. Kft. alvállalkozóiként végezték-e az adott munkát, nem vezettek.

A győri kórház ennek ellenére közbeszerzési eljárást követően karbantartási szerződést kötött klíma-és szellőzőrendszerek hosszú távú és folyamatos karbantartására az M. Kft-vel, amelynek 2012-2014. között kifizetéseket is teljesített.

Az I. rendű vádlott, a győri kórház gazdasági igazgató helyettese és főmérnöke. A II. rendű vádlott ügyvezetője az M. Kft-nek, amely a fentiek szerint karbantartási szerződést kötött a győri kórházzal. A szerződés szerint a munkadíjat órában számolták el a felek, 1398 forint/óradíjban állapodtak meg.

A társaság a munkanaplókon rendszeresen hamisan elvégzett, irreálisan magas munkaóra számot tüntetett fel, majd ezeket el is számoltatták a győri kórházzal.

E tevékenység ellátásához más gazdálkodó szervezet közreműködésére nem lett volna szükség, az adott feladatot a kórház a saját anyagi és humán erőforrásai igénybevételével is el tudta volna látni, a megfelelő módon és időben a munkákat elvégezni, ugyanis megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott a kórház rendelkezésére állt.

A számlák befogadásáról 2012-2014. májusa között az I. rendű vádlott intézkedett. Ekkor az I. rendű vádlott betegállományba került, ezt követően a gazdasági igazgató vette át feladatait, de ő a korábbi gyakorlatot nem ismerte, nem látta át. A 2014. májusát követő időszakban keletkezett vagyoni hátrány az I. rendű vádlott terhére nem róható.

Fenti magatartásával a győri kórháznak mindösszesen 91.937.187 Ft kára keletkezett, amelyből 73.000.000 forint róható az I. rendű vádlott terhére.

Fenti gazdasági társaság fizette ki emellett az I. rendű vádlott részére a szerződéses megbízások elnyerése, biztosítása és stabilitása érdekében 2013-ban a vádlott balatoni nyaralójába egy új bejárati ajtót. Az I. rendű vádlott a bejárati ajtóért nem teljesített fizetést.

A vádirat szerint emellett a kórház a nővérhívó rendszer karbantartására egy másik gazdasági társaságot szerződtetett, amelynek ezért a tevékenységért negyedévente 995.680 Ft-ot fizetett anélkül, hogy szerződésszerű teljesítés történt volna.

A számlák befogadásáról ez esetben is az I. rendű vádlott intézkedett. A számlázás úgy történt, hogy a társaság a győri kórház felé kiszámlázta a negyedéves karbantartási díjat, majd az a társaság, amellyel a kórház a klímaberendezés karbantartására állt szerződéses jogviszonyban, ugyanezen összeg 2/3-át leszámlázta a nővérhívó rendszer karbantartásáért felelős társaságnak, amely összeg felét szóbeli megállapodásuk alapján az I. rendű vádlott kapta meg.

Megjegyzés: perbeszédekkel folytatódik az eljárás.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

6. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: halálos közúti baleset gondatlan okozása és egyéb bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat szerint 2015 júniusában az I. és II. rendű vádlottak a Rákóczi út felől a Károly körúton haladtak egy német rendszámú BMW típusú gépkocsival.

Menet közben megelőzték a versenykerékpárjával közlekedő sértettet úgy, hogy az autó majdnem elsodorta a kerékpárost. A sértett, hogy jelezze a
veszélyt, bal tenyerével rácsapott a BMW jobb oldalára. Ettől kár nem keletkezett az autóban, de mind az I. rendű vádlott, mind pedig utasa, a II.
rendű vádlott észlelték az ütést.

Az I. rendű vádlott dühében a sértett elé autójával bevágva, őt fékezésre kényszerítette. Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak a sértettet szitkozódva testszerte bántalmazták, tarkóját és arcát megütötték, lábát megrúgták.
Az ügyészség az I. és II. rendű vádlottakat garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolja.
A második vádpont szerint 2017 májusában az I. rendű vádlott a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó sebességgel közlekedett a Budapest XIII. kerületi Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés felé azzal a szándékkal, hogy ott elsőbbségi helyzetben egyenesen haladjon tovább a Hősök tere irányába.

A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező III. rendű vádlott a forgalomirányító lámpa zöld jelzését követően a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába úgy, hogy lendületes gyorsítással a kanyar szabályos ívét levágva mielőbb be tudja fejezni a manővert, így nem akadályozta volna a
szemközti sávokban egyenesen továbbhaladni kívánó járművek forgalmát.

A III. rendű vádlott a kanyarodás megkezdése előtt nem észlelte az I. rendű vádlott által vezetett jármű gyors közeledését, folytatta a kanyarodást, így az
I. rendű vádlott Mercedes típusú gépjárművével – fékezése ellenére – kb. 125-130 km/h sebességgel nekiütközött a balra kb. 33-35 km/h sebességgel kanyarodó személygépkocsinak.

Az ütközés következtében mindkét jármű felborult és felsodródott a járdára, az I. rendű vádlott haladási iránya szerinti jobb oldali trolibusz megállóba, ahol három gyalogost ütöttek el.
A baleset következtében a III. rendű vádlott által vezetett jármű két utasa életét vesztette, a III. rendű vádlott életveszélyesen megsérült. Az I. rendű vádlott, valamint az elgázolt gyalogosok könnyű sérüléseket szenvedtek.
Az ügyészség az I. és III. rendű vádlottakat halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Amikor a mesterséges intelligencia megmérgezi magát: a beazonosíthatatlan szintetikus adatok problémája

A generatív mesterséges intelligencia terjedése maga után vonta a nem ember által létrehozott képek, szövegek videók rohamos elszaporodását is. Egyes új kutatások arra utalnak, hogy az ilyen „szintetikus adatok felhasználása új GAI (Generative artificial intelligence, azaz generatív mesterséges intelligencia) modellek tanítása során katasztrofális következményekkel járhat. Ez még inkább sürgetővé teszi a mesterségesen generált tartalmak explicit jelölésének kötelezettségét, amennyiben a jövőben továbbra is profitálni szeretnénk az MI nyújtotta gazdasági és társadalmi előnyökből.

2024. július 12.

Augusztus 1-jén hatályba lép az EU AI Act

2024. július 12-én kihirdették az Európai Parlament Hivatalos Lapjában a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt (AI Act), amely úgy ad lendületet az innovációnak, hogy közben garantálja biztonságunkat és alapvető jogainkat. A jogszabály 20 nap múlva, augusztus 1-jén lép hatályba, fokozatosan kell alkalmazni, de 24 hónap múlva már minden tagországban be kell tartani a rendelkezéseit.