Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 16. 9:00

Tárgy: jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette

Az ügy lényege: Folytatja a bizonyítási eljárást a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik ellen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárás. A vádirat szerint 2016 elején egy ukrán állampolgár azzal kereste meg a III. rendű vádlottat, hogy szervezze meg Magyarországon a „cola” fantázia nevű kábítószer előállítását.

A III. rendű vádlott összeismertette a gyártási folyamatot ismerő II. rendű és a mákszalmát biztosítani tudó I. rendű vádlottat. A gyártást hárman készítették elő, amelynek során telephelyet vásároltak, illetve megállapodtak a IV. rendű vádlottal 4 tonna mákszalma átadásáról.

A IV. rendű vádlott állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta.

Az V., VI., VII., VIII. és IX. rendű vádlottak a feldolgozás folyamatában vettek részt.

A vádlottak a mákszalmából a jelentős mennyiség alsó határát többszörösen meghaladó mennyiségű morfint nyertek ki.

A bíróság 2019. szeptember 18-án folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, 06/30-696-3810, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Ítélőtábla, Pécs, Rákóczi út 34., földszint I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 17. és 2019. szeptember 18. 9 óra

Tárgy: csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2007-től kezdődően rendszeresen gyűjtött különböző magánszemélyektől és gazdasági társaságoktól pénzt.

Az összegek néhány százezer forinttól több százmillió Ft-ig terjedtek. Az I. rendű vádlott azt állította, hogy a befektetésre szánt összegeket különböző pénzügyi manőverekkel a mögötte álló személy vagy személyek kamatoztatni tudják és ezzel a piacinál lényegesen magasabb nyereséget, havi 5%-os kamatot tudnak elérni.

Ténylegesen az I. rendű vádlott a sértettektől átvett pénzt nem fektette be. A kamatokat és az egyes esetekben visszafizetett tőkét a bűncselekménybe később bevont ügyfelek befizetései fedezték.

A II. rendű vádlott 2010-ben szerzett tudomást arról, hogy az I. rendű vádlott a piacinál lényegesen magasabb hozammal járó befektetésekhez gyűjt pénzt. A II. rendű vádlott nem tudott arról, hogy ténylegesen az I. rendű vádlott a pénzeket nem fekteti be, hanem a sértetteket a befektetés látszatával tévedésbe ejti, ún. görgetéses csalást követ el.

A II. rendű vádlott ezt a befektetési lehetőséget az ismeretségi körében felajánlotta. Így engedély nélküli pénzügyi tevékenységet végzett, több mint 70 millió Ft-ot gyűjtött össze különböző sértettektől és ezt az összeget az I. rendű vádlottnak átadta.

A III. rendű vádlott az I. rendű vádlott valótlan befektetéseihez ügyfeleket szerzett, tudva arról, hogy ténylegesen az I. rendű vádlott a hozzá került összegeket nem fekteti be.

Az I. rendű vádlott csaknem 200 magánszemélynek és gazdasági társaságnak 2 milliárd Ft-ot meghaladó összegű kárt okozott, melyből a kamat és tőke kifizetések révén 914 millió Ft megtérült.

Az I. rendű vádlottat a törvényszék 182 rendbeli csalás bűntette és 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 8 év börtönre, 8 év közügyektől eltiltásra és 8 év ügyvédi foglalkozástól eltiltásra ítélte.

A II. rendű vádlott büntetőjogi felelősségét a törvényszék jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségében állapította meg, ezért 500.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A III. rendű vádlott bűnösségét az elsőfokú bíróság 31 rendbeli csalás bűntettében állapította meg, ezért halmazati büntetésül 2 év 2 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A törvényszék ítélete ellen a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Hornokné dr. Décsei Katalin, sajtótitkár, 06/30-631-5053, sajto@pitb.birosag.hu

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 12-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:15

Tárgy: Lopás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak a bűncselekmények elkövetését megelőzően már ismerték egymást, baráti, illetve ismerősi viszonyban voltak.

Egy beszélgetés során a III. rendű vádlott tájékoztatta I. és II. rendű vádlottakat, hogy egy személy azt az információt adta neki, hogy egy kft. kisteleki fióktelepének főnöki irodájában, egy falba épített széfben a gazdasági társaság ügyvezetője 4-5 millió forintnyi készpénzt tart.

A vádlottak ezt követően egymás tevékenységéről tudva, egymással szándékegységben eljárva 2016. november 28. napon az éjjeli órákban a kft. kisteleki telephelyén lévő irodaház egyik irodahelyiségébe létra segítségével az ablak lefeszítését követően bemásztak.

A vádlottak az ott elhelyezett széfet kinyitni ne tudták, ezért azt kifeszítették a falból, majd az ablakon keresztül az irodaház udvarára dobták. A vádlottak az irodahelyiségbe történő bejutáshoz két létrát használtak, melyeket a bűncselekmény elkövetését megelőzően tulajdonítottak el, illetve a széf elszállításához is jogtalanul eltulajdonított talicskát használtak.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság, Debrecen, Arany János u. 25-31., földszint 30-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Debreceni Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség.

A vádirat szerint 2018. december 11-én éjfél körül a vádlott vámospércsi házában hangosan hallgatta a zenét, amely miatt a szomszédjában lakó idős pár és a náluk tartózkodó unokájuk nem tudott aludni.

Az asszony átszólt a vádlottnak, hogy vegye lejjebb a hangerőt, ekkor azonban az ittas állapotban lévő férfi káromkodni kezdett.

Ezt meghallotta a nő férje, aki kiment a házból, majd ezt látva a vádlott a két telket elválasztó drótkerítést lábával lenyomta, odaszaladt a férfihez, akit háromszor ököllel, nagy erővel a fején megütött. Az ütésektől a sértett a földre esett, felesége ekkor odalépett, felsegítette férjét a földről, közben a vádlott előtt mondta, hogy értesíti a mentőket és a rendőrséget.

Az agresszív szomszéd ezt hallva gyorsan visszamászott a saját telkére, a letaposott drótkerítést pedig visszaigazította.

A sértett próbálta csillapítani a vérzését, miközben felesége gyalog elindult egy közeli telefonfülkéhez, hogy értesítse a rendőrséget az esetről.

A vádlott ezt látva magához vett egy 12 centiméter pengehosszúságú kést, majd a nő nyomába eredt. Amikor a férfi utolérte az asszonyt és a késsel a kezében azzal fenyegette, hogy levágja róla a ruhát és bántalmazni fogja, ha telefonálni mer.

A nő a fenyegetés hatására megijedt és hazament a férjéhez, akinek elmondta történteket.

A rendőrséget végül a házaspár unokája értesítette, aki az egyik utcában lakótól kért segítséget, majd telefonon bejelentést tett a rendőröknek, akik a vádlottat elfogták. A vád szerint a házaspár magánlaksértés miatt magánindítványt is előterjesztett.

Az ügyészség szerint a vádlott 2018. október és november hónapban hetente többször is találkozott a sértettekkel, akiket megveréssel és megöléssel fenyegetett meg.

A vádlott kijelentései komoly félelmet keltettek a házaspárban, attól tartottak, hogy a férfi beváltja ígéretét.

A másik vádpont szerint a vádlott élettársával közösen nevelte vámospércsi házukban öt kiskorú gyermeküket. A vádlott 2019. április 12-én délután ittas állapotban érkezett haza, majd kiabálni kezdett a nővel, aki szóvá tette, hogy miért itta el a pénzüket. A kiabálás miatt a kiságyban fekvő 1 éves gyermek megijedt és sírt.

A vádlott annak érdekében, hogy a kislányt elhallgattassa odalépett az ágyban álló gyermekhez, akinek az arcát tenyérrel megütött. A bántalmazástól a kislány még inkább sírt, ekkor őt az édesanyja kivette az ágyból, hogy megnyugtassa. Ezt a vádlott azonban nem engedte, megfogta az élettársa karját és kivezette őt a házból, majd oda bezárkózott az öt kiskorú gyermekkel.

A nő a szüleihez sietett segítségért, majd nem sokkal később értesítették az esetről a rendőrséget – fogalmaz a vád.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 06/30-748-3847,

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 06/30-327-0464

sajto@debrecenit.birosag.hu

5. Győr

Helyszín: Győri Járásbíróság, Győr, Szent István út 3., 312-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: Vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirati tényállás szerint a győri kórház egy hat fős klímafelügyeleti csoportot foglalkoztatott, amelyből ténylegesen 3 fő végzett klímakarbantartási munkákat. A hat fő egyrészt a kórházzal, másrészt az M. Kft-vel is jogviszonyban állt, de munkavégzésük során arról pontos nyilvántartást, hogy a kórház alkalmazásában – mint főállásukban – vagy az M. Kft. alvállalkozóiként végezték-e az adott munkát, nem vezettek.

A győri kórház ennek ellenére közbeszerzési eljárást követően karbantartási szerződést kötött klíma-és szellőzőrendszerek hosszú távú és folyamatos karbantartására az M. Kft-vel, amelynek 2012-2014. között kifizetéseket is teljesített.

Az I. rendű vádlott, a győri kórház gazdasági igazgató helyettese és főmérnöke. A II. rendű vádlott ügyvezetője az M. Kft-nek, amely a fentiek szerint karbantartási szerződést kötött a győri kórházzal. A szerződés szerint a munkadíjat órában számolták el a felek, 1398 forint/óradíjban állapodtak meg.

A társaság a munkanaplókon rendszeresen hamisan elvégzett, irreálisan magas munkaóra számot tüntetett fel, majd ezeket el is számoltatták a győri kórházzal.

E tevékenység ellátásához más gazdálkodó szervezet közreműködésére nem lett volna szükség, az adott feladatot a kórház a saját anyagi és humán erőforrásai igénybevételével is el tudta volna látni, a megfelelő módon és időben a munkákat elvégezni, ugyanis megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott a kórház rendelkezésére állt.

A számlák befogadásáról 2012-2014. májusa között az I. rendű vádlott intézkedett. Ekkor az I. rendű vádlott betegállományba került, ezt követően a gazdasági igazgató vette át feladatait, de ő a korábbi gyakorlatot nem ismerte, nem látta át. A 2014. májusát követő időszakban keletkezett vagyoni hátrány az I. rendű vádlott terhére nem róható.

Fenti magatartásával a győri kórháznak mindösszesen 91.937.187 Ft kára keletkezett, amelyből 73.000.000 forint róható az I. rendű vádlott terhére.

Fenti gazdasági társaság fizette ki emellett az I. rendű vádlott részére a szerződéses megbízások elnyerése, biztosítása és stabilitása érdekében 2013-ban a vádlott balatoni nyaralójába egy új bejárati ajtót. Az I. rendű vádlott a bejárati ajtóért nem teljesített fizetést.

A vádirat szerint emellett a kórház a nővérhívó rendszer karbantartására egy másik gazdasági társaságot szerződtetett, amelynek ezért a tevékenységért negyedévente 995.680 Ft-ot fizetett anélkül, hogy szerződésszerű teljesítés történt volna.

A számlák befogadásáról ez esetben is az I. rendű vádlott intézkedett. A számlázás úgy történt, hogy a társaság a győri kórház felé kiszámlázta a negyedéves karbantartási díjat, majd az a társaság, amellyel a kórház a klímaberendezés karbantartására állt szerződéses jogviszonyban, ugyanezen összeg 2/3-át leszámlázta a nővérhívó rendszer karbantartásáért felelős társaságnak, amely összeg felét szóbeli megállapodásuk alapján az I. rendű vádlott kapta meg.

Megjegyzés: perbeszédekkel folytatódik az eljárás.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

6. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság

Időpont: 2019. szeptember 19. 8:30

Tárgy: halálos közúti baleset gondatlan okozása és egyéb bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat szerint 2015 júniusában az I. és II. rendű vádlottak a Rákóczi út felől a Károly körúton haladtak egy német rendszámú BMW típusú gépkocsival.

Menet közben megelőzték a versenykerékpárjával közlekedő sértettet úgy, hogy az autó majdnem elsodorta a kerékpárost. A sértett, hogy jelezze a
veszélyt, bal tenyerével rácsapott a BMW jobb oldalára. Ettől kár nem keletkezett az autóban, de mind az I. rendű vádlott, mind pedig utasa, a II.
rendű vádlott észlelték az ütést.

Az I. rendű vádlott dühében a sértett elé autójával bevágva, őt fékezésre kényszerítette. Ezt követően az I. és II. rendű vádlottak a sértettet szitkozódva testszerte bántalmazták, tarkóját és arcát megütötték, lábát megrúgták.
Az ügyészség az I. és II. rendű vádlottakat garázdasággal és könnyű testi sértéssel vádolja.
A második vádpont szerint 2017 májusában az I. rendű vádlott a megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó sebességgel közlekedett a Budapest XIII. kerületi Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés felé azzal a szándékkal, hogy ott elsőbbségi helyzetben egyenesen haladjon tovább a Hősök tere irányába.

A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező III. rendű vádlott a forgalomirányító lámpa zöld jelzését követően a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába úgy, hogy lendületes gyorsítással a kanyar szabályos ívét levágva mielőbb be tudja fejezni a manővert, így nem akadályozta volna a
szemközti sávokban egyenesen továbbhaladni kívánó járművek forgalmát.

A III. rendű vádlott a kanyarodás megkezdése előtt nem észlelte az I. rendű vádlott által vezetett jármű gyors közeledését, folytatta a kanyarodást, így az
I. rendű vádlott Mercedes típusú gépjárművével – fékezése ellenére – kb. 125-130 km/h sebességgel nekiütközött a balra kb. 33-35 km/h sebességgel kanyarodó személygépkocsinak.

Az ütközés következtében mindkét jármű felborult és felsodródott a járdára, az I. rendű vádlott haladási iránya szerinti jobb oldali trolibusz megállóba, ahol három gyalogost ütöttek el.
A baleset következtében a III. rendű vádlott által vezetett jármű két utasa életét vesztette, a III. rendű vádlott életveszélyesen megsérült. Az I. rendű vádlott, valamint az elgázolt gyalogosok könnyű sérüléseket szenvedtek.
Az ügyészség az I. és III. rendű vádlottakat halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. november 22.

A mesterséges és az emberi intelligencia hatása a jogi szakma jövőjére

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése a jog világában számos kiemelkedően jelentős diskurzust eredményezett. Az AI leváltja az ügyvédeket? Növeli szakmaiságukat? Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést akadályozza vagy szélesíti? Bár rengeteg megválaszolatlan kérdést találunk e területen, irodám betekintést nyújt egy olyan modell működésébe, amely tanulságos lehet a jogászi szakma, és valószínűleg más szolgáltató iparágak számára is.

2023. november 10.

A jövő jogásza kutatás 2023 – magabiztosan közelítünk a generatív mesterséges intelligenciához

A Wolters Kluwer nyilvánosságra hozta 2023-as, A jövő jogásza című nemzetközi kutatásának az eredményét. A jogi szektor jól fogadja a generatív mesterséges intelligenciát (AI), miközben továbbra is erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételére jogi technológiai szoftvereket vezessenek be. Az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok szembesülnek azokkal a változásokkal is, amelyekre szükség van a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) követelmények kiszolgálásához, valamint a jövőre kész munkaerő megszerzéséhez és megtartásához.

2023. november 6.

A jövő jogászait képzik a Wolters Kluwer Hungary szakemberei

Úttörő szerepet játszik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a jogi technológiai képzésben. A Jog- és Államtudományi Karon 2023. szeptemberében indult LegalTech tantárgy – amelyet a Wolters Kluwer szakemberei tartanak – lehetőséget nyújt a hallgatóknak arra, hogy olyan ismeretekre tegyenek szert, amellyel alkalmazkodhatnak a digitális kor követelményeihez. Az új kurzus sikerét mutatja, hogy pár perc alatt betelt a létszám.