Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Győr

Helyszín: Győri Ítélőtábla, Győr, Domb utca 1., I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 15. 9:00

Tárgy: Emberölés bűntette

Az ügy lényege: A vádlott és a sértett házas volt, két gyermekük született.

A vádlott húsfeldolgozó képzettségét otthon is gyakorolta, a pincében ehhez szükséges eszközöket tartott.

A házastársak kapcsolata 2011 évre megromlott, emiatt a sértett a házasság felbontását kezdeményezte, azonban még együtt laktak. Ez idő alatt a sértett feljelentése alapján nyomozás indult a vádlottal szemben zaklatás vétsége miatt, mely ügyben 2012 augusztusában a bíróság könnyű testi sértés vétsége miatt a vádlottat két év próbára bocsátotta.

Időközben a sértett a vádlott erőszakos magatartása miatt elköltözött. A bíróság ideiglenes intézkedésként a gyermekeket a vádlottnál helyezte el. 2014 májusában a sértett elhatározta, hogy amíg végleges döntés nem születik a gyermekek elhelyezéséről, hazaköltözik.

A vádlott 2014. május 27-én 18 óra körüli időben bevásárolni ment a közeli városba. A sértett ugyanebben a városban gyógytornászként dolgozott, és ezen a napon utolsó páciense 19 óra 56 perckor távozott a rendelőből. A sértett 20 óra 4 perckor a riasztóberendezést bekapcsolta, az ajtót bezárta maga után és a rendelőből eltávozott. A vádlott 18:39 és 20:39 óra között nem fogadott hívásokat. 20:39-kor fogadta fia hívását, majd 20:46-kor hívást kezdeményezett, és ezen időpontokban a sértett munkahelyének mobilcella lefedettségi területén tartózkodott. A sértett telefonjára 20:48 órakor érkezett hívás, miközben a sértett telefonja szintén ezen mobilcella lefedettségi területen volt.

A vádlott 20:04 és 21:00 óra közötti időben találkozott feleségével, és 21 óra körüli időben mindketten a vádlott lakóhelyére indultak. A vádlott az út során felhívta ismerősét, miközben a sértett mobiltelefonjára is hívás érkezett. A hívások időpontjában a két mobiltelefon ugyanarra, a vádlott háza közelében lévő mobilcellára jelentkezett fel.

A sértett 2014. május 27. napjának 20 óra 4percét követően ismeretlen módon, ismeretlen időpontban, ismeretlen helyen meghalt, a mobiltelefonja elérhetetlenné vált. A vádlott május 28-án 1 óra 30 per körüli időben betolatott a ház udvarára, majd a kocsiból ismeretlen tárgyat vett ki, és a füstölő felé vitte. A vádlottnak ismeretlen helyen és időben, ismeretlen módon sérülései keletkeztek, ami miatt május 28-án kórházba ment, ahol megállapították kézközépcsontjának törését.

A sértett testvére május 29-ei bejelentése alapján nyomozás indult a sértett eltűnése miatt. Ekkor a nyomozó felhívta a vádlottat, hogy tud-e valamit a sértett hollétéről. A vádlott ezt követően a sértett testének még a birtokában lévő maradványait a lakásától néhány kilométerre található rétre vitte és ott kiszórta. A nyomozóhatóság állampolgári bejelentés alapján június 6-án tetemkereső kutyákkal történő kutatás során a sértett el nem égett szív, tüdő, máj, izomzat, bőr-és hámszövet darabjait megtalálták.

Az ügyészség vádirata szerint a vádlott a sértettet munkája végeztével megvárta és megölte, majd azt követő éjjel a családi háza húsfeldolgozó helyiségében a holttestet feldarabolta, ledarálta, majd égésgyorsító segítségével próbálta elégetni. A húsfeldolgozóban használt eszközöket sósavval lekezelte, a sértett ruházatát és táskáját megsemmisítette, az el nem égett emberi szövetmaradványokat a közeli réten szétszórta.

A fenti tényállás alapján a Tatabányai Törvényszék a vádlottat az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést.

Az ügyben ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Ferenczy Tamás, sajtószóvivő, 06/30-481-7354, ferenczyt@gyoritb.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 2-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 15. 10:00

Tárgy: emberölés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 áprilisában B. A-né vádlottat emberölés bűntette miatt 10 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott családjával Felsőzsolcán élt, amikor 2016 őszén állapotos lett, de azt eltitkolta családja elől, orvoshoz sosem fordult.

2017 májusában, hajnalban, beindultak a szülési fájdalmai, ezért megkérte férjét és lányát, hogy kísérjék ki a kert végében található mellékhelyiségbe, mert gyomorgörcsei vannak.

A nő ezt követően bezárkózott a wc-be. A délelőtti órákban a kerti mellékhelyiségben szülte meg a gyermeket, akit nem látott el és ehhez segítséget sem kért senkitől.

Az ellátatlan újszülöttet végül a wc emésztőgödrébe dobta. Az asszony kizárólag ezt követően kért segítséget, mert erősen vérzett. Miután a mentő kórházba szállította, ott megállapították, hogy néhány órával azelőtt gyermeket szült.

Az újszülöttet a rendőrség másnap találta meg a mellékhelyiség emésztőgödrében.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., földszint 28-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 16. 8:30

Tárgy: üzletszerűen,kizsákmányolás céljából elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a törvényszék annak a férfinak a büntetőügyében, aki a vád szerint mintegy öt éven keresztül azért toborzott nehéz anyagi körülmények között élő nőket, hogy prostituáltként dolgoztassa őket, majd helyzetüket kihasználva elvegye tőlük az ebből származó bevétel egy részét.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2013-tól 2018 májusáig több fiatal nő Magyarországról Németországba, Ausztriába valamint Svájcba történő utazását szervezte meg, majd szállást intézett nekik annak érdekében, hogy a nők prostitúciós tevékenységet végezzenek.

A vádlott az így lebonyolított üzleteket napi szinten személyesen vagy telefonon keresztül ellenőrizte. A férfi a nap végén a prostituáltakat elszámoltatta, a bevételük nagy részét elvette és ebből fedezte saját megélhetését.

A vádlott a fenti időszakban volt élettársai számára is szervezett „üzleteket”, majd az ebből származó bevételt közös megélhetésükre fordították.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság –amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak –az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlottak büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

4. Szeged

Helyszín, Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 235-ös tárgyalóterem

Időpont: 2019. október 16. 9:00

Tárgy: Bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette, ún. „Takszöv-ügy”

Az ügy lényege: Az ügyben a vádirat 46 vádlottat, 100 tanút és több mint 50 sértettként érintett takarékszövetkezetet jelöl meg. Az iratanyag rendkívül terjedelmes,több 10 ezer oldalas. A vádirat szerint a vádlottak összesen 52 magyarországi takarékszövetkezetnek okoztak 11 milliárd forintot meghaladó kárt, melyből 3,1 milliárd forint térült meg.

A bíróság az ügyben még tart tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Budai Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Budakeszi út 51/b., I. 101-es tárgyalóterem,

Időpont: 2019. október 17. 9:00

Tárgy: különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2007 nyarától 2015 augusztusáig megbízási jogviszony keretein belül kapcsolatban állt egy Magyarországon is ismert biztosítótársasággal, illetve annak jogutódjával.

Megbízása szerint kizárólag életbiztosításokat értékesíthetett, befektetési tanácsadást nem végezhetett és nem ajánlhatott egyik befektetési alapba történő közvetlen befektetést sem a megbízó biztosítótársaság nevében.

A vádlott azért, hogy jelentős összeghez jusson, a biztosító társaság ajánlatain kívül három fajta befektetési lehetőséget – befektetési alapokba történő befektetést, gépjármű befektetést, aranybefektetést –is kínált ügyfeleinek. Befektetési alapokra, részvényekre, kötvényekre történő hivatkozással magas hozamokat ígérő megbízási szerződéseket kötött a sértettekkel, amelyek lényege az volt, hogy a vádlottnak készpénzben átadott tőke összeget a sértettek legalább egy évig a vádlott kezelésében hagyták, aki az első három hónapra emelt havi hozamot ígért, egy év elteltével pedig legalább a tőke 36%-kal növelt összegét, amelyet a sértettek egy év eltelte után bármikor kivehetettek.

A teljes tőke visszafizetésére és a „hozamok kifizetésére” azonban elenyésző esetben került sor, mivel a vádlott meggyőzte a sértetteket arról, hogy a tőke, valamint a hozamok benntartásával még magasabb nyereségre számíthatnak, és ennek megerősítése érdekében a sértettekkel újabb megbízási szerződéseket kötött, vagy felajánlotta nekik a gépjármű befektetési, vagy az aranybefektetési alapokba történő belépés lehetőségét.

A megbízási szerződéseken túl átvételi elismervényeket is kiállított, amelyek a fenti befektetési formák elindításához kapcsolódtak, mivel a befektetési lehetőségek valódiságát ezen okiratokkal kívánta igazolni. Ezen túl több esetben szóban is megállapodott az ügyfelekkel. A vádlott a sértetteknek azt állította, hogy az átvett összegeket a megbízó biztosítótársaságánál a saját neve alatt vezetett számlára fizeti be, mert így a biztosító nem számol fel jutalékot, és így tudja garantálni a magas hozamokat.

A vádlott által kínált befektetési lehetőség nem létezett, a vádlott a kiemelt hozamok ígéretével annak érdekében tévesztette meg a sértetteket, hogy a pénzüket megszerezze.

Az Ügyészség a vádlottat többrendbeli, különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja.

A tárgyaláson tanúmeghallgatások várhatók.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Megjelenhet a mesterséges intelligencia által generált tartalom a jogi állásfoglalások között?

Formális szabályozás hiányában az ügyvédeknek és az eDiscovery (számítástechnikai kutatás peres eljárásokhoz szükséges digitális bizonyítékok esetén – a ford.) szakembereknek gondoskodniuk kell felkészültségükről, és hatékony stratégiákat kell kidolgozniuk a mesterséges intelligencia által generált tartalom azonosítására, érvényesítésére és a felülvizsgálati és eDiscovery folyamatba való integrálására.

2024. február 20.

Készül a jogszabály a platformviták alternatív vitarendezéséről

Az NMHH rendelettervezete az alternatív vitarendezési fórumra vonatkozó részletszabályokat tartalmazza, amelynek feladata a „platformviták”, azaz az online platformot üzemeltető szolgáltatók és a platformszolgáltatások igénybe vevői közötti jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezése lesz.