Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Szeged

Szegedi Járásbíróság, Szeged, Széchenyi tér 4., 18-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 5. 8:15

Tárgy: Embercsempészés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak migráns személyek zöld határon való átjuttatásában, valamint ezen személyeknek az Európai Unió mélységi területe felé szállításában vettek részt, háromnál több személyből álló,
hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezet működéséhez segítséget nyújtva, rendszeres vagyoni haszonszerzési célzattal, társaik tevékenységéről tudva, velük szándékegységben, előre meghatározott feladatmegosztás alapján.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007,
sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

2. Miskolc

Miskolc, Miskolci Járásbíróság, Miskolc Dózsa György út 4., 28-as tárgyalóterem 

Időpont: 2019. november 6. 8:00

Tárgy: nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: Tanú kihallgatásával folytatja a tárgyalást a bíróság annak a férfinak a büntetőügyében, aki a vád szerint több, mint kétmillió forintot csalt ki a megrendelőktől úgy, hogy eleve nem akarta a vállalt
munkákat elvégezni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott 2016 júliusa és 2018 áprilisa között víz-, fűtés, és gázszerelési munkákat vállalt, amikért a négy sértettől a szerződés megkötését követően több részletben, összesen több, mint kétmillió forint előleget vett fel.

Vállalt kötelezettségeit elenyésző részben teljesítette, a sértetteket hitegette, végül elérhetetlenné vált.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő, 06/30-696-3810, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

3. Pécs

Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 20/I-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 6. 9:00

Tárgy: közveszélyokozás bűntette

Az ügy lényege: Ami a tényállást illeti, a vádlott férfi nem tudott belenyugodni abba, hogy élettársi kapcsolata megszűnt. A volt élettársa által lakott pécsi társasház előtt többször megjelent, így 2018. július 31-én is, és fenyegető
kifejezéseket tett a nő irányába. A vádlottat a nő elküldte.

A vádlott ezt követően egy 10 literes kannában benzint vásárolt azért, hogy a nő által lakott társasház ajtaját felgyújtsa. A vádlott megvárta, míg besötétedett, majd gyalog indult az ingatlanhoz. 2019. augusztus 1-jén, a hajnali órákban egy 1 literes, benzint tartalmazó palackkal együtt jelent meg a háznál, majd a társasház valamennyi lakásához való bejutást biztosító, zárt bejárati ajtó kitört ablaküvegén benyúlva, az ajtó belső felét lelocsolta benzinnel, azután öngyújtóval meggyújtotta és távozott a helyszínről.

Az ajtó égni kezdett, a társasház folyosóján – ahol gyúlékony anyagok és gázvezeték is volt – sűrű füst keletkezett. Az egyik ott lakó férfi kinyitotta a lakásának bejárati ajtaját, majd a sűrű füstöt látva a lakás ablakán át a ház
udvarára mászott ki, ezután a többi lakóval együtt vízzel oltották el a tüzet, miközben a rendőrséget értesítették.

A vádlott cselekménye miatt személyi sérülés nem történt, az ajtó és a falszerkezet megrongálódásával 246.000,- Ft anyagi kár keletkezett.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 3-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 7.

Tárgy: Emberölés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 júliusában B. I. vádlottat emberölés bűntette miatt 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentés érdekében, jogos
védelmi helyzetre hivatkozással, illetve minősítés változtatása érdekében
enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint vádlott nő és élettársa a Borsod megyei Aszalón több hozzátartozójukkal éltek együtt, a családban közösen nevelték két gyermeküket. A pár között gyakoriak voltak a veszekedések. 2018 húsvét hétfőn mindketten alkoholt fogyasztottak, ittasságuk miatt a nap folyamán többször veszekedtek, a vita alkalmanként tettlegességbe torkollott.

Délután a sértett férfi az udvaron fát aprított, miközben kétéves gyermeke is az udvaron játszott. A kislány kiment az utcára, emiatt a férfi dühös lett, egy deszkával a kezében utána indult és hangosan szidalmazta a gyermeket. A vádlott kivette a sértett kezéből a fadarabot, azzal élettársa hátára ütött, ami miatt ismét veszekedtek.

A vádlott a lakásba indult, az ajtó mellett meglátta a küszöbön lévő 31 cm hosszúságú kést, felvette és a karján, valamint a mellkasán megszúrta vele a férfit. A sértett a helyszínen életét vesztette.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30-994-3339, ForizsI@birosag.hu

5. Budapest

Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27., földszint 7-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. november 8. 8:30

Tárgy: csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette 

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlottak 2016. július 6-án a Városliget megújítását célzó „Liget Budapest Projekt” során építési területté nyilvánított Hungexpo épület előtt zajló, az épület lebontása és a fák kivágása elleni tiltakozáson vettek részt.

Az esti órákban a vádlottak a Hungexpo területét határoló kerítésre az Olof Palme sétány oldalán felszerelt OSB lapokat erőszakkal ledöntötték, azokat rúgták, ütötték, a védőfóliát pedig levágták és letépték. Ezen
túlmenően az Olof Palme sétányra nyíló egyik kaput erővel bedöntötték, és az azon lévő OSB lapokat is letépték.
Az ügyészség szerint a vádlottak olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak, amely alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ezért őket csoportosan, nyilvános
rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. március 22.

50 az új 30! – a jövő megoldásaira összpontosít a Wolters Kluwer Hungary

2023-ban két kerek évfordulónak is örvendhet a Wolters Kluwer Hungary: a digitális jogi piac úttörőjeként 30 éve indította útjára kulcstermékét, a Jogtár®at, és 20 éve szervezi a munkajoggal foglalkozók elsőszámú szakmai találkozóját, a Visegrádi Munkajogi Konferenciát.   

2023. március 20.

Ismét megrendezte M&A esettanulmányi versenyét a DLA Piper Hungary

Kilencedik alkalommal rendezte meg a DLA Piper Hungary jogi esettanulmányi versenyét, a Lawyer for a Day-t. A verseny idén is párhuzamosan futotta DLA Piper Business Advisory által, a vállalatértékelés iránt érdeklődő közgazdász hallgatók számára meghirdetett Advisor for a Day versennyel. A hazai jogi szektorban továbbra is egyedülálló M&A esettanulmányi versenyközös döntőjébe a legjobb 10 joghallgató és a legkiemelkedőbb 5 közgazdász hallgató került be, akik háromfős csapatokat alkotva nyerhettek betekintést egy jogi és pénzügyi tanácsadó közös munkájába egy tranzakciós tanácsadási példán keresztül.