Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság, Budapest, Markó utca 27., III. emelet 369-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. január 28. 9:00

Tárgy: sikkasztás bűntette

Az ügy lényege: A vád szerint a vádlott egy budapesti múzeum főmúzeológusaként összesen 149 műtárgyat hozott ki jogosulatlanul a múzeum raktárából azért, hogy azokat értékesítse. A bűncselekménnyel okozott kár több mint 30 millió forint, amely – egy szobor kivételével – lefoglalással megtérült.

Az ügyészség a vádlottat jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4. 108-as tárgyalóterem 

Időpont: 2020. január 28. 9:00

Tárgy: Testi sértés bűntette

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint 2017. április 08. napján a sértett az esti órákban szeszes italt fogyasztott, majd éjfélt röviddel megelőzően egy makói szórakozóhelyre ment. A szórakozóhelyen tartózkodott az öt vádlott is, akik a cselekmény elkövetésekor már szintén ittas állapotban voltak.

A sértett szóváltásba keveredett a szórakozóhelyen tartózkodókkal, így a vádlottakkal is, akik megkérték, hogy távozzon. A sértett ennek eleget is tett, de rövid idő múlva visszatért a szórakozóhelyre, ahonnan kikísérték. A szórakozóhely előtt a sértett ismét szóváltásba keveredett a vádlottakkal, egyikőjükkel kölcsönösen pofon is ütötték egymást. A sértett látva a vele szemben lévő erőfölényt gyors léptekkel elhagyta a helyszínt, azonban a vádlottak utána indultak. Mikor utolérték ruházatát rángatni kezdték, megpróbálták megütni, megrúgni, de a sértettnek ekkor még sikerült elfutni. A vádlottak közül hárman utánaszaladtak, mikor utolérték a vádlottak egyike a falhoz szorított sértettet ököllel, nagy erővel fejen ütötte, melynek következtében térdre rogyott és hasra esett, de eszméletét nem vesztette el és felállt.

Ekkor ért oda egy másik vádlott, aki ugyancsak ököllel nagy erővel a védekezést ki nem fejtő sértettet fejen ütötte, aki ennek következtében összeesett és eszméletét vesztette. A kiérkező mentők újraélesztést végeztek a sértetten, melynek következtében keringése átmenetileg visszatért, de a kórházba szállítást követően másnap reggel elhunyt.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., III-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. január 28. 10:00

Tárgy: Kábítószer-kereskedelem bűntette 

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2019 márciusában Cs. K. I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 504.000.-Ft vagyonelkobzásra ítélte. N. L. II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 108.000.-Ft vagyonelkobzásra ítélte. Gy. K. III. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. F. L. IV. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 1.104.000.-Ft vagyonelkobzásra ítélte. D. Cs. V .rendű vádlottat kábítószer- kereskedelem bűntette miatt 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottal szemben 213.000.-Ft vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész I-IV. rendű vádlottak terhére súlyosításért fellebbezett. Az I. rendű vádlott hatályon kívül helyezésért, illetve enyhítésért, a II. és IV. rendű vádlott felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak, akik rendszeres kábítószerfogyasztók voltak, rendszeres haszonszerzésre törekedve, egymás tevékenységéről tudva, az elkövetésben előzetesen megállapodva követték el a bűncselekményeket.

Az I. rendű vádlott 2011-től rendszeresen kábítószert szerzett be részben saját fogyasztásra, részben értékesítésre kábítószert. Lakóhelyén elterjedt, hogy lehet tőle vásárolni kábítószert.

A II. rendű vádlott Hollandiában dolgozott, ott ismerkedett meg a III.rendű vádlottal, akivel családjaikhoz rendszeresen hazajártak. A vádlottak megállapodtak abban, hogy 2016-ban a II. rendű vádlott a Hollandiában megszerzett kábítószert eljuttatja Derecskére az I. rendű vádlotthoz, aki azt haszonnal értékesíti majd. A III. rendű vádlott 2016 júliusa-augusztusa között Hollandiából hozott kábítószert Magyarországra. Nála a nyomozók 2016 szeptemberében tartottak házkutatást, ahol kábítószert és digitális mérleget foglaltak le. A IV. rendű vádlott nemzetközi kamionsofőrként sok időt töltött külföldön.

Az I.rendű vádlott megállapodott vele, hogy kábítószert szállít neki. 2016-ban összesen 1700 gramm amfetamint és 1200 db tablettát vásárolt a IV.rendű vádlottól. Ezt a mennyiséget még az átadás napján az I. rendű vádlott autójában megtalálta a rendőrség. Lefoglaltak továbbá 467.000.-Ft-ot illetve 440 eurót. 2016 augusztusában a IV. rendű vádlott hajdúsámsoni lakásában is kábítószert, digitális mérleget, 3500 eurót, és 59.500.-Ft-ot foglaltak le.

A IV. rendű vádlottnak a kábítószer eladásából több mint 2 millió forint bevétele származott. Az I. rendű vádlott a II. és IV. rendű  vádlottaktól, továbbá ismeretlen személytől beszerzett kábítószereket az V. rendű vádlottnak illetve más személyeknek értékesítette. A V. rendű vádlott részben elfogyasztotta, részben pedig értékesítette a vásárolt kábítószert, amiből összesen 213.000.-Ft bevétele keletkezett.

A tárgyalás 2020.01.30-án folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, ForizsI@birosag.hu, 06/30-994-3339

4. Győr

Helyszín: Győri Törvényszék, Győr, Szent István út 6., földszint 23-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. január 29. 9:00

Tárgy: Életveszélyt okozó testi sértés bűntette 

Az ügy lényege: A vádirati tényállás szerint a vádlott 2018. novemberében előzetes alkoholfogyasztást követően, ittas állapotban, élettársa társaságában gyalogolt Sopronban egy Non-stop bolthoz, hogy sört vásároljanak.

A vádlott az üzlet előtt bántó szavakkal konfliktust kezdeményezett egy ott tartózkodó férfival, a férfi azonban nem foglalkozott a vádlottal, ezért a vádlott és élettársa bementek az üzletbe. Az üzlet előtt a tartózkodott ekkor a sértett is, aki ittas állapota miatt dülöngélt.

Miután a vádlott az élettársával bement az üzletbe, a sértett a közeli körforgalom felé indult, távolodott az üzlettől. A vásárlás után a boltból kilépő vádlott élettársával együtt elindult a sértett után, és ekkor a vádlott a sértettet egyszer lábon rúgta hátulról. A sértett erre semmit nem reagált, csak megfordult, és visszafelé indult az üzlet irányába, majd megállt az üzlet előtt az úttesten, ott tántorgott.

Ekkor a vádlott nekifutásból rárontott a sértettre, őt egyetlen ökölütéssel földre vitte. A sértett a földnek csapódva azonnal elvesztette az eszméletét, a vádlott pedig ráesett. A sértettre eső vádlottat az élettársa próbálta lehúzni a magatehetetlen sértettről, a vádlott azonban bal könyökével legalább két alkalommal még megütötte a sértettet a mellkasa felső része, nyaka tájékán. A vádlottat végül élettársa lehúzta a sértettről, majd távoztak a helyszínről.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túli gyógytartamú sérüléseket szenvedett, azok tényleges gyógytartama mintegy hat hétre tehető, azzal összefüggésben maradandó fogyatékosság, súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

Az eljárás bizonyítással folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30-291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

5. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14., földszint 20/I-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. január 29. 10:00

Tárgy: rongálás vétsége

A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi 2019. január 17. és január 27. napjai közötti időszakban, egy késő éjszakai órán átmászott szomszédja családi házának udvarára. Ott az ott parkoló személygépkocsi tanksapkáját kézzel kifeszítette, majd a gépkocsi tankjába az udvaron talált homokot beleszórta, továbbá vajat és ismeretlen zsírszerű anyagot kent bele a gépkocsi tankjába, majd távozott a helyszínről. Ezzel a sértettnek 108.350 forint kár okozott.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, 06/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

6. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I/113-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. január 30. 8:30

Tárgy: több emberen elkövetett emberölés bűntette 

Tanúkat hallgat ki a törvényszék annak az ózdi férfinak az ügyében, aki a vád szerint előbb élettársát akarta megölni, majd a nő segítségére siető nevelt gyermekei életét oltotta ki.

A rendelkezésre álló adatok szerint a vádlott 2018. november 26-án ózdi otthonában éjjel támadt az alvó élettársára, akit egy 33 cm hosszúságú késsel mellkason szúrt. A zajra felébredtek a nő gyermekei, akik megpróbálták édesanyjukat megvédeni, azonban a vádlott a két fiúra is késsel támadt, miközben azt hangoztatta „megöllek benneteket”.

Az egyik fiatalt a mellkasán, a másikat a hátán szúrta meg, mindketten azonnal életüket vesztették. A vádlott ezután a bejárati ajtót kulcsra zárta, a kulcsot a párnája alá rejtette, sérült élettársát az ágyra fektette és saját magán is sebet ejtett. A nő kérte a vádlottat, hogy engedje ki a házból, azonban a vádlott azzal utasította el a kérését, hogy: „most már együtt halunk meg”.

A sértettnek órákkal később sikerült kijutnia a lakásból az utcára, ahol a járókelőktől kért segítséget.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Balogh Adrienn, sajtószóvivő 06/46-815-385, baloghadri@miskolcit.birosag.hu

7. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 97-101. földszint 20-as tárgyalóterem 

Időpont: 2020. január 31. 8:30

Tárgy: emberölés bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádlott 2018 első felében a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte szabadságvesztés büntetését. A zárkában a vádlotton kívül kilenc fogvatartott – köztük a sértett – volt elhelyezve.

A sértett 2018. július 21-én megtudta, hogy a vádlott felvitt magával a zárkába egy fűrészlapot, ezért felszólította, hogy azt tüntesse el, mert a fűrészlap tartása fegyelmi vétségnek minősül. A vádlott zokon vette a rendre utasítást, ezért amikor egy harmadik rabtársuk is bekapcsolódott a felelősségre vonásba, azzal dulakodni kezdett.

A sértett azonban közéjük lépett és eltolta őket egymástól. A vádlott ekkor a fiókjából elővette a Büntetés-végrehajtási Intézetben rendszeresített, 8,5 cm pengehosszúságú, heggyel nem rendelkező bicskáját – melyet korábban kiélezett – és a férfi irányába vágott vele.

A sértett, aki nem látta, hogy a vádlott mit tart a kezében, előrehajolt, így a vágás az ő fülét találta el. A vádlott ezt követően azzal a felkiáltással, hogy „hullazsákba teszlek mindkettőtöket!” két alkalommal a sértett nyakának irányába vágott, melynek során egyszer a fülét, míg egyszer a nyakát találta el. Majd a sértett a kezével kicsavarta a kést a vádlott kezéből. Ezt követően segítséget kértek a felügyelőktől, akik a sértettet és a vádlottat is elvezették.

A bíróság az ügyben 8.30-tól előkészítő ülést, 9.00 órától pedig első tárgyalást tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Jog és kommunikáció konferencia: a jog nemcsak a jogászoké

A Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja szervezésében május 15-én Szegeden rendezett konferencia célja volt, hogy megvilágítsa, felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk és miként kezelhetők ezek adatvédelmi, versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogi nézőpontból.

2024. május 16.

Az egyenlőség a digitális világban sem jelent egyformaságot

Sokfélék vagyunk, és digitális eszközeinket is sokféleképpen használjuk. A digitális térben sincs ez másképp. Idén májusban a harmadik csütörtök május 16-ra esik, ez a Global Accessibility Awareness Day (GAAD), az egyenlő esélyű digitális hozzáférés világnapja. A digitális akadálymentesség kiemelt témája volt a nemrégiben megrendezett Digital Compliance by Design & Legaltech konferenciának is. A GAAD alkalmából tesszük közzé a konferencia két résztvevője, dr. Megyeri Andrea és dr. Velegi Dorottya beszélgetését.