Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a koronavírus járványra tekintettel,

csak előzetes regisztrációt követően lehet részt venni a tárgyalásokon.

1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I./118-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 16. 09:00

Tárgy: halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette

Nyilvános ülést tart a törvényszék másodfokú tanácsa annak a férfinak az ügyében, aki a cselekmény idején próbaidős rendőrként ittas állapotban egy idegen gépjárművel okozott halálos balesetet.

Az elsőfokon eljáró Szerencsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott szolgálati idején kívül a néhai sértettel együtt szórakozott, italozott a férfi otthonában, majd a két férfi magához vette a néhai sértett édesapjának tulajdonában álló autó slusszkulcsát.

Ezt követően mindketten beültek az Opel Combo típusú gépjárműbe, és elindultak Sárospatak belvárosa felé. Az autót a vádlott vezette, és a megengedett 40, majd 50 km/h-s sebességet meghaladó 90-95 km/h-s sebességgel haladtak. Az egyik kanyarban a vádlott elvesztette a jármű feletti uralmat és kb. 70 km/hs sebességgel egy fának csapódtak.

A sértett testszerte elszenvedett súlyos sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott életveszélyes sérüléseket szenvedett.A járásbíróság ittas járművezetés és jármű önkényes elvétele miatt mondta a vádlottat 3 év börtönbüntetésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélettel szemben a vádlott és védője fellebbezett.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 06/46/815-297, horvathdora2@miskolcit.birosag.hu

2. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék, Budapest, Thököly út 97-101., 5. emelet 521-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 17. 08:30

Tárgy: A kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette

Az ügy lényege: A vádlott 2019. március 7-én egy Pest megyei büntetés-végrehajtási intézetben töltötte szabadságvesztés büntetését. A vádlottat telefonálni kísérték, majd a visszakísérés során folyamatosan beszélt a büntetés-végrehajtási őrmesterhez.

Továbbá a felügyelő fizetésének mértékére tett becsmérlő kijelentéseket. A zárka ajtajához érve a vádlott először 100.000 Ft-ot, majd 200.000 Ft-ot ajánlott fel az őrmesternek, hogy a – rendelet által tiltott – mobiltelefont juttasson be részére a zárkába. Az őrmester a vádlott felhívását azonnal visszautasította.

A tárgyaláson perbeszédek és ítélet várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, 06/70-371-1410, gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

Precedensjog Konferencia

3. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27., II. emelet 93-as tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 17. 08:30

Tárgy: orgazdaság bűntette

Az ügy lényege: A vád szerint az I. rendű vádlott kihasználva azt, hogy korábban évekig Spanyolországban élt – ezért ott hely- és nyelvismerettel, valamint kapcsolati tőkével rendelkezik – elhatározta, hogy rendszeres anyagi haszonszerzés céljából külföldön, valódi személyazonosságát leplezve, rövid időtartamra járműveket (személyautókat, lakóautókat, munkagépeket, luxus gépkocsikat,jachtokat) bérel és ezeket értékesíti.

A személyazonosságát általa készített hamis személyi azonosító okmánnyal igazolta, a hamis spanyol honosságú vezetői engedélyt is ő készítette. A járműveket legtöbbször a II. rendű vádlottal közösen szállították Magyarországra, a hamis alvázszámmal történő magyarországi forgalomba helyezés és értékesítés miatt. A járművek értékesítése a III. rendű vádlott közreműködésével történt.

Az ügyészség a vádlottakat többek között különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntettével, jelentős kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, nagyobb értékre üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettével és közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja.

A bíróság az ügyben előkészítő ülést tart.

Regisztálj a tárgyalásra: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06/1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu

4. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék, Szeged, Széchenyi tér 4., 235-ös tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 17. 09:00

Tárgy: Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Ami a tényállást illeti, a vádlottak egy olyan bűnszervezetet működtettek,amelynek keretében egy Szlovákiában működő cég nevében különféle műszaki cikkek vonatkozásában fiktív termékértékesítéseket és fiktív termékbeszerzéseket szerepeltettek az irányításuk alá tartozó cégek könyvelésében és adóbevallásaiban, amelyekben a fiktív beszerzésekre tekintettel általános forgalmi adót igényeltek vissza.

Valójában azonban a híradástechnikai, elektromos háztartási és szórakoztató elektronikai termékek zöme Magyarország területét nem hagyta el, azok jellemzően web áruházakon keresztül kerültek értékesítésre. A tényleges, bűncselekményt megvalósító tevékenység elfedésére fiktív értékesítési láncolatot hoztak létre a bűnszervezet közreműködésében érintett személyek és cégek részvételével.

A bíróság a tárgyalást 2020. március 19. napján 9.00 órától folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, sajtószóvivő, 06/30-4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Győr

Győri Törvényszék, Győr, Szent István út 6., nagyterem

Időpont: 2020. március 18. 08:30

Tárgy: Több ember sérelmére, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete

Az ügy lényege: A vádlott 2017. májusában az esti órákban a férje tulajdonát képező személygépkocsival közlekedett Kapuvár felől Sopron irányába. Az autó hátsó ülésén, középen biztonsági gyerekülésben utazott a vádlott gyermeke.A vádlott öngyilkossági szándéktól vezérelve elhatározta, hogy autójával szándékosan nekihajt a szembejövő forgalomban haladó egyik járműnek. A vádlott tisztában volt azzal, hogy a frontális ütközés következtében a vele együtt utazó gyermek és a másik a járműben utazók halála is bekövetkezhet.

A vádlott ennek érdekében kb. 120 km/h sebességgel a jármű kormányát balra rántotta, áttért a menetirány szerinti bal oldali sávba. A szembejövő sávban 70-80 km/h sebességgel közlekedő autó vezetője észlelte, hogy a vádlott áttért a szembejövő sávba, lassított és a jobb oldali útpadkára kormányzással próbálta elkerülni az ütközést.

Az ütközés időpontjában a vádlott autójának sebessége 114-124 km/h, míg a lassító autó sebessége 27-30 km/h volt, amelynek sofőrje vészfékezéssel sem tudta volna elkerülni az ütközést. A vádlott és gyermeke az ütközés következtében–biztonsági öv használata mellett –nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el, ugyanakkor mindkettőjük esetében fennállt a súlyosabb sérülés kialakulásának reális lehetősége.

A szemből érkező gépkocsi vezetője nem sérült meg, azonban amennyiben nem végez elhárító magatartást, abban az esetben frontális ütközés történt volna, amelynél a halálos eredmény bekövetkezése nem zárható ki.

A tárgyaláson a bizonyítási eljárás folytatása várható.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

Érdeklődj a tárgyalásról:Dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra, sajtószóvivő, 06/30/291-8725, KulcsarP@gyorit.birosag.hu

6. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, Debrecen, Széchenyi utca 24., 1-es tárgyalóterem

Időpont: 2020. március 18. 09:00

Tárgy: Emberölés bűntette

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 októberében a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és garázdaság bűntette miatt 7 év börtönbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2016-ban néhány hónapig intim viszonyban volt egy asszonnyal, akinek az élettársa börtönbüntetését töltötte. A kapcsolat megszakadása után a vádlott többször is fenyegetőzött a szakítás miatt.

2017 márciusában a vádlott ittas állapotban egy Miskolcon lévő háznál megjelent, ahol meglátta az asszonyt és annak élettársát. Veszekedni kezdtek, majd a vádlott verekedésre hívta az asszony élettársát. Az ott lévők próbálták békíteni a két férfit. A vádlott ekkor távozott a helyszínről, majd visszatért egy „szamurájkard-szerű” eszközzel.

A vádlott miközben a házhoz közeledett, betörte egy ott parkoló autó baloldali ablakait. Ezt követően megpróbált bejutni az ingatlanba, azonban a bezárt kerítéskaput nem tudta kinyitni és ettől még dühösebb lett. Ekkor érkezett vissza az ingatlanhoz a sértett, aki ott dolgozott és csak a boltba ment el italt vásárolni.

A vádlott a sértett feje irányába vágott a „karddal”. A sértett próbált elhajolni a vágás elől, de a bal arcfelén, a fültől az állcsúcsig mégis megsérült. Emiatt a sértett arca erősen vérzett, összeesett és elveszítette az eszméletét.

A vádlott ekkor elmenekült a helyszínről. A sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Azonban fennállt annak a veszélye, hogy a nyak sérülésével akár el is vérezhetett volna.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, 06/30/994-3339, ForizsI@birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 22.

Egyenlőtlenségek és lehetőségek a nagy nyelvmodellek világában

A mesterséges intelligencia fejlődése válaszút előtt áll. Attól függően, hogy hogyan alakítjuk a jövőt, válhat belőle mindenki számára elérhető, vagy csak a globális nagyvállalatok által privilegizált eszköz is. Az MI demokratizálása nemes és hasznos cél ugyan, de a kapcsolódó fejlesztéseket jelenleg mégis jelentős globális egyenlőtlenségek jellemzik. A kérdés az, mi ezen egyenlőtlenségek gyökere, és mit tehetünk, hogy felszámoljuk azokat?

2024. május 21.

Kötelező lesz az elektronikus aláírás

Nagyot fejlődött az elektronikus dokumentumkezelés és az ügyintézés, de egy kritikus ponton általában megbicsaklik a folyamat – ez pedig a hitelesítés. Legyen szó magánszemélyek hivatali vagy szolgáltatói ügyintézéséről, esetleg két vállalkozás közötti üzleti szerződésről, a legtöbb esetben a teljesen digitalizált folyamat egy pontján belép az analóg világ: amikor a dokumentumokat kézzel írják alá az érintett felek. Hamarosan azonban komoly változás várható – számol be az ITBusiness.hu.

2024. május 21.

Vajon az ügyvédeknek is lesz majd AI avatárjuk?

A cím hallatán vélhetően sokaknak egy jövőbeni, tárgyalótermi 3D-s hologram ugrik be, azonban nem kell ennyire távoli, futurisztikus jelentre gondolni! A videós avatarok már 2024-ben is dolgoznak „helyettünk”.