Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.

1. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, Szeged Széchenyi tér 4.,  18-as tárgyalóterem

Időpont: 2019. március 26. 8:15

Tárgy: Embercsempészés bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlottak migráns személyek zöld határon való átjuttatásában,   valamint   ezen   személyeknek   az   Európai   Unió   mélységi területe   felé   szállításában   vettek   részt,   háromnál   több   személyből   álló,hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő embercsempészéssel foglalkozó   bűnszervezet   működéséhez   segítséget   nyújtva,   rendszeres vagyoni   haszonszerzési   célzattal,   társaik   tevékenységéről   tudva,   velük szándékegységben, előre meghatározott feladatmegosztás alapján.

A bíróság a tárgyalást 2019. március 27. napján ugyancsak 8.15 órától folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika sajtószóvivő, +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

2. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, Miskolc, Dózsa György út 4., I/127-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. március 26. 09:00

Tárgy: Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény

Az ügy lényege: Előkészítő ülést tart a Miskolci Törvényszék azoknak a vádlottaknak az ügyében, akikkel szemben kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A vád szerint a vádlottak több személynek adhattak át pénzért kábítószert: kristályt és marihuánát, valamint herbál elnevezésű új pszichoaktív anyagot.

A 2018. július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, hogy a bíróság –amennyiben annak törvényi feltételei fennállnak –az előkészítő ülésen ítélettel döntsön a vádlott büntetőjogi felelősségéről. Ennek hiányában az eljárás tovább folytatódik, a bíróság az ügyben tárgyalást tűz és megkezdi a bizonyítási eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, 46/815-297, 70/361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

3. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, Pécs, Széchenyi tér 14, földszint 16-os tárgyalóterem

Időpont: 2019. március 27. 13:00

Tárgy: hamis magánokirat felhasználásának vétsége

Az ügy lényege: A vádlott ügyvéd. Jogi képviselőként eljárva egy zártkörűen működő részvénytársaság bejegyzési kérelméhez kötődő, az alapszabály módosításával kapcsolatos hiánypótlási felhívásra, elektronikus úton, saját e-mail címéről –egy korábban kelt, a részvényesek aláírásával  ellátott  alapszabály  módosításán  szereplő  aláírások és az ügyvédi hitelesítő bélyegző lenyomatáról készített applikációt –iratmanipulációt  küldött  meg  elektronikusan 2013. június  4. napján a Szekszárdi  Törvényszék Cégbíróságára,  az alapszabály módosításának megtörténtét hamis okirattal igazolta.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, +36-30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék, Debrecen, Széchenyi u. 9., Díszterem

Időpont: 2019. március 28. 09:00

Tárgy: Csalás bűntette és más bűncselekmények

Az ügy lényege:  A   Debreceni   Járásbíróság   2018.   április   11-én   556   rendbeli   csalás,   és   sikkasztás bűntettében,   valamint   552   rendbeli   hamis   magánokirat   felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek azt a férfit, aki 559 sértettől csaknem 2 milliárd forintot csalt ki 2011 és 2013 között. Három sértett 50 millió forintot meghaladó összeget adott át a jó hozamú befektetés reményében. A bíróság halmazati büntetésként 12 év börtönbüntetést szabott ki. K.S. 10 évig a közügyeket sem gyakorolhatja. Emellett a bíróság végleg eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságban vezető, vagy felügyelőbizottsági tag legyen, és gazdasági-pénzügyi foglalkozást sem űzhet többé.

A bíróság csaknem 1,8 milliárd forint értékben adott helyt több mint 500 sértett polgárjogi igényének. A bíróság emellett kötelezte a vádlottat 5 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan jelentős enyhítésért fellebbezett, míg az ügyészség a döntést tudomásul vette. Az ítéleti tényállás alapján K.S. 2011 decembere és 2013 októbere között csaknem 850 befektetési szolgáltatásról szóló megállapodást kötött, négy cég nevében.  A bírósági szakban derült ki, hogy a Debreceni Törvényszék Cégbírósága már a bejegyzéskor figyelmeztette a vádlottat, hogy az alapkezelési, befektetési szolgáltatást törölje a cégiratokból. A cégek biztosítás-közvetítéssel foglalkozhattak, befektetési szolgáltatásra szóló engedélye azonban egyiknek sem volt. K. S. 2011 decemberétől előbb az általa ismert, szűkebb ügyfélkör részére ajánlott kimagasló hozamot garantáló befektetéseket. Kezdetben fizették a kamatokat, így rohamosan terjedt a cég jó híre. 2013 októberében már száznál több üzletkötő dolgozott a vádlottnak, Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Kecskeméten régiós központok jöttek létre. Professzionális cég képét mutatták, elegáns irodákat béreltek, ez is megtévesztette az ügyfeleket.   A szerződésekben leírták, hogy rendelkeznek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével, garantálta a tőke- és hozamvédettséget, valamint szavatolta az Országos Betétbiztosítási Alap 100.000,- eurós garanciáját is. A PSZÁF és az OBA hiába tett közzé figyelemfelhívásokat, és hiába mondta fel két biztosító is a felelősségbiztosításokat, az ügyfelek erről nem értesültek. Sokan az életük során összegyűjtött vagyonukat, mások a temetésre félretett, vagy a gyermekeik taníttatására szánt spórolt pénzüket adták oda.  Az ügyfelek 1 milliárd 700 millió forintot és mintegy 500 millió forint értékű devizát ruháztak át a vádlottra.

A befizetések összege vélhetően ennél is több volt, de ennyit lehetett bizonyítani. Sok esetben ugyanis ismeretlen maradt a sértett, vagy nem sikerült igazolni a befizetést. A befolyt 2 milliárd 200 millió forintból a vádlott összesen 140 millió forint értékű befektetést fizetett vissza. Az eljárás egyik fontos kérdése az volt, hogy mi lett a 2 milliárd forint sorsa, ezt a kérdést az egyik tanú is feltette a vádlottnak, de a vádlott kitérő választ adott, a pénz sorsa máig ismeretlen.

Ami valószínű: a társaságok működtetése, fenntartása mellett K.S. saját és családja megélhetését,   illetve megszokott életszínvonalát biztosította a pénzből. A cégek bankszámláiról – bizonyíthatóan – készpénzben 940 millió forintot vettek ki. Nehézséget jelentett a bizonyítássorán, hogy a bankok számos pénzkivételről nem tudtak bizonylatot felmutatni.   A társaságok pénzügyi adataiból sem derült ki konkrétum, nem volt rendben a könyvelés és mérleget sem adott le a cég.

A tárgyalás a perbeszédekkel folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Dobó Dénes sajtószóvivő, 36/30 748 3847, Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, 36/30 327 0464, email: sajto@debrecenit.birosag.hu, 36/52526-728

5. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, Budapest, Markó utca 27. földszint 31-es tárgyalóterem

Időpont: 2019. március 29. 8:30

Tárgy: jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2015 őszén megismerkedett az ebben az időszakban már a szellemi hanyatlás állapotában lévő, 1929-ben született sértettel, akinek bizalmába férkőzött. A vádlott 2015 szeptembere és decembere között több részletben összesen 8.300.000,- forint kért és kapott kölcsön a sértettől. A kölcsön okaként a vádlott többek között az ingatlanainak tehermentesítését, az ingatlanokon elvégzendő munkálatok költségét jelölte meg. Visszafizetési szándékát bizonyítandó a sértettnek azt mondta, hogy az egyik ingatlanra jelentkezett egy vevő és a vételárból vissza tudja fizetni a kölcsönt.

A vádlott ténylegesen nem rendelkezett szabadon az ingatlanokkal, a kölcsön visszafizetésére nem volt lehetősége és nem is állt szándékában, célja kizárólag a sértett pénzének megszerzése volt.

Az ügyészség a vádlottat jelentős kárt okozó, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja.

A tárgyalás a vádlott és tanúk meghallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály, 06-1-354-6729, sajto@fovarosit.birosag.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A vállalati kommunikáció megfelelőségi kérdései

A „Jog és kommunikáció – A modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásai” című konferencia – amelyet a Wolters Kluwer Hungary, a Szegedi Tudományegyetem Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja közösen szervezett májusban – arra kereste a választ, hogy felkészültek vagyunk-e mindazokra a kommunikációs jelenségekre, amelyekkel a technológiai fejlődés eredményeként a digitális környezetünkben nap mint nap szembesülünk. Olvassa el a konferencia délutáni szekciójáról készült beszámolóinkat, így betekintést kaphat az előadásokba.