Ülj be a legizgalmasabb perekre!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Légy részese a bírósági eljárásoknak és nézd élőben a tárgyalásokat. Ismerd meg, hogy a megtanult elmélet hogyan működik a gyakorlatban, és tanulj, miközben a legizgalmasabb ügyek részletei tárulnak fel előtted.


1. Budapest

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék (Budapest, XIV. kerület, Thököly út 97-101.), földszint 21-es tárgyalóterem

Tárgy: jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. június 1. 08:30

Az ügy lényege: A vádlott és vádlott-társai 2014 folyamán elhatározták, hogy úgy keresnek pénzt, hogy egymással együttműködve, nagy tételben kannabisz növényeket (marihuánát) termesztenek, majd a növényekből kinyert kábítószert eladják. A kannabisz növények termesztésére Veresegyház területén – kifejezetten ebből a célból – két ingatlant vásároltak és 2015 júniusától, majd a augusztusától  nagyüzemben azonos technikai feltételek kialakítása mellett, ugyanolyan elektromos szerelvényeket, tápoldat sorozatokat, tenyészföldet felhasználva gondozták a növényeket. Az I. rendű vádlott töltötte be az irányító szerepet, ő intézte a leszüretelt kábítószer értékesítését, osztotta ki a tevékenységükért járó pénzt a másik három vádlott-társnak, de az ültetvényekkel járó munkákban közvetlenül nem vett részt.

A vádlottakat 2016. február 5. napján rendőri intézkedés keretében előállították, a két ingatlanon lévő illegális marihuána-ültetvényeket felszámolták. A vádlottaknak a marihuána termesztéséből és értékesítéséből származó jövedelme pontosan nem meghatározható, de az értékesítés céljából termesztett, értékesített, ill. értékesítésre továbbadott kábítószer mennyisége 2089 tő kannabisz növény, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát (1000 tő). A vádlottak ezen tevékenységükkel jogosulatlan áramvételezést is megvalósítottak, mely kár az ELMÜ részére nem térült meg.

A bíróság megkezdi az ügy tárgyalását.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, sajtótitkár, Budapest Környéki Törvényszék

Tel: 70/371-1410; e-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu; Honlap: www.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla (Debrecen, Széchenyi utca 24.)

Tárgy: Okirattal visszaélés bűntette

Időpont: 2017. május 30. 09:30

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Sátoraljaújhelyi Járásbíróság 2016 júniusában K. T. vádlottat az ellene magánokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A másodfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2017 februárjában a vádlottat bűnösnek mondta ki magánokirattal visszaélés vétségében és ezért őt 1 évre próbára bocsátotta. Az ítélet ellen a vádlott fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott valamint édesapja és testvére tulajdonosa volt egy sárospataki Kft-nek, melynek kezdetben mindhárman képviseletre jogosult ügyvezetői voltak. A családtagok közötti viták miatt azonban a céget képviselni jogosult ügyvezető személye többször megváltozott. 2015 novemberétől a társaság egyedüli képviselője a vádlott testvére volt. A változást a cégbíróság decemberben jegyezte be. Ezt követően az új cégvezető felszólította a vádlottat, hogy a cég valamennyi iratáét adja át neki, de ezt a vádlott megtagadta, ugyanakkor a testvére megtiltotta neki, hogy a társaság telephelyére belépjen és egyben rendőrségi feljelentést is tett. A házkutatás során előkerültek a keresett dokumentumok.

A bíróság az ügyben megtartja az első nyilvános ülést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, Tel: 0630/994-3339; e-mail: ForizsI@dit.birosag.hu, sajto@dit.birosag.hu

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla (Debrecen, Széchenyi utca 24.)

Tárgy: Testi sértés bűntette

Időpont: 2017. május 31. 13:30

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 decemberében P. Z. vádlottat testi sértés bűntette miatt 7 év börtönbüntetésre lés 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott Miskolcon élt albérletben. 2014 februárjában elment a szintén idős édesanyjához a sértetthez, akivel szóváltásba keveredett, több alkalommal az arcán, majd egyszer a nyakán illetve a bal kulcscsontjánál megütötte az asszonyt. A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy magatehetetlenné vált. Ezt követően a vádlott az ágyra fektette édesanyját, betakarta, hogy csak a feje búbja látszódott ki. A bántalmazás következtében magatehetetlenné vált sértett légzési, keringési elégtelenség miatt – a bántalmazás hatására kialakult vérbelehelés, fulladás következtében a lakásban elhunyt. A vádlott még telefonált korábbi barátnőjének, internetezett, majd felhívta a sértett unokáját, hogy a nagymama lepihent és megengedte, hogy az iskola után a barátjához menjen. A középiskolás fiú ennek ellenére hazament, észlelte, hogy a mama az ágyban betakarva fekszik. A vádlott azt mondta a fiúnak, hogy a sértett lepihent, majd vele együtt távozott a lakásból, amit kulccsal be is zárt. Az unoka néhány óra múlva hazament és látta, hogy a nagymamája még mindig ágyban fekszik. A vádlott hamarosan megérkezett, ébresztgetni kezdte a sértettet, majd közölte unokaöccsével, hogy a nagymama meghalt. Az esti órákban a vádlott összepakolta a legszükségesebb ruháit, bejelentette a rendőrségen, hogy meghalt az édesanyja és neki köze van a halálához.

A bíróság az ügyben megtartja az első nyilvános ülést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó, sajtószóvivő, Tel: 0630/994-3339; e-mail: ForizsI@dit.birosag.hu, sajto@dit.birosag.hu

[htmlbox BDT]

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék (Miskolc, Dózsa György út 4.) 119-es tárgyalóterem

Tárgy: emberölés bűntette

Időpont: 2017. május 30. 8:00

Az ügy lényege: 2015. októberében a II. rendű vádlott és a sértett egy társaságban szórakoztak Ózdon, majd együtt indultak az I. rendű vádlott lakására. Az I. rendű terhelt nem tartózkodott otthon, ezért kijöttek a házból. Az ingatlan előtt találkoztak az I. rendű vádlottal, aki kérdőre vonta a sértettet amiért ittasan ment be hozzá. A vádlottak és a sértett vitatkoztak, majd mindét vádlott megütötte, az I. rendű vádlott meg is rúgta a sértettet, aki a földre esett. A vádlottak a sértettet az utcán tovább bántalmazták, ütötték, rúgták, taposták a testét, mely következtében a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A bíróság az ügyben első tárgyalást  tart, a bizonyítás befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő Tel: 06-46-815-297, 70-361-2778

e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő, Tel 06-46/815-386, 70-703-2487; e-mail: gyurani@miskolcit.birosag.hu

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

[htmlbox beszedleiro]

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi utca 34.) földszint. II-es tárgyalóterem

Tárgy: nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény

Időpont: 2017. 05.31. 8:45

Az ügy lényege: A sértett korábban egy munkahelyen dolgozott a III. rendű vádlottal, később egy társasházban is laktak, jószomszédi viszony alakult ki közöttük. Miután a III. rendű vádlott anyagi helyzete megromlott, több alkalommal kért kölcsön kisebb összegeket a sértettől. Miután a lépcsőházból elköltözött, kapcsolata megmaradt a sértettel. A III. rendű vádlott italozó életmódot folytatott, továbbra is rendszeresen kért kölcsön a sértettől.

A sértett 2014 januárjában egy vállalkozót bízott meg azzal, hogy lakásában kicserélje a járólapokat. A vállalkozónál dolgozott az I. rendű vádlott, aki a munkálatok során tapasztalta, hogy a sértett jó anyagi körülmények között él. 2014 júniusában az I. rendű vádlott az általa korábbról, családi kapcsolataiból ismert II. rendű vádlottnak elmondta, hogy a sértettnél dolgozott, a sértett egyedül él és értékei bűncselekmény révén megszerezhetők.

2014. június 26-án reggel az I. rendű vádlott a sértett lakásának ajtaján becsöngetett, a sértett beengedte, addig a II. rendű vádlott a lépcsőházban maradt, a nyitott bejárati ajtó előtt. Az I. rendű vádlott igyekezett a sértett figyelmét elterelni, addig a II. rendű vádlott a lakásba besurrant, majd értékek után kezdett kutatni. A sértett felfigyelt a II. rendű vádlott viselkedésére, rájött, hogy a vádlottak összejátszanak, számon kérte őket. Az I. rendű és II. rendű vádlottak ekkor egy henger alakú tárggyal ütni kezdték a sértettet a fején és a felsőtestén. A sértett a hálószobájában elesett. A II. rendű vádlott a táskáját átkutatta, a pénztárcájából kivett 170.000 forint készpénzt, majd a lakásból eltávozott.

A III. rendű vádlott ezen a reggelen egy a ház közelében található presszóban italozott, majd a sértettől korábban kölcsönkapott pénz visszaadása érdekében a sértett kaputelefonján csengetett. Az akkor még a lakásban tartózkodó I. rendű vádlott beengedte, mert azt hitte, hogy a II. rendű vádlott jött vissza. A III. rendű vádlott a lakáshoz érve látta, hogy a bejárati ajtó nyitva van, a lakásba bement, ahol a hálószobában meglátta a földön fekvő, szemmel láthatóan segítségre szoruló sértettet és a szintén a hálószobában tartózkodó I. rendű vádlottat, akkor pánikba esett, a lakásból kirohant, onnan egy italboltba ment. Az általa észlelteket más személynek nem mondta el, a sértettnek nem nyújtott segítséget, sem a mentőket, sem a rendőrséget nem értesítette.

Az I. rendű vádlott a III. rendű vádlott távozását követően további értékeket tulajdonított el, összesen 80.000 forint értékben, a sértett lakásából. A lakást bezárta és a kulcsot magához vette.

Az I. rendű és II. rendű vádlott tartott attól, hogy a sértett életben maradt, ezért még aznap 15.00 óra után visszamentek a helyszínre, a lakáskulccsal bementek a házba, onnan a lakásba és a még életben lévő, de eszméletlen sértett arcát, fejét éles-hegyes eszközzel többször megszúrták, majd eltávoztak. A sértettet barátnője többször próbálta meg keresni telefonon a sértettet a bűncselekmény napján, és másnap is sikertelenül, ezért 2014. június 27-én értesítette a rendőrséget.

A bíróság az ügyben folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, Tel: +36- 30-990-4247

e-mail: barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék (Szeged, Széchenyi tér 4.) 117-es tárgyalóterem

Tárgy: Bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette

Időpont: 2017. május 29. 9:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint az I. rendű vádlott és 9 társa 2009. évtől kezdődően egy olyan bűnszervezetben vettek részt, melynek keretében az Európai Unió országaiból – tipikusan Németországból – beszerzett használt gépjárműveket valótlan tartalmú számlázások közbeiktatásával úgy tüntettek fel, mintha azok – egyébként valós gazdasági tevékenységet nem folytató – magyarországi cégeken keresztül kerültek volna be Magyarországra. A vádlottak olyan látszatot termettek, mintha a gépjárműveket ezen a vádlottak egy részének részvételével működő belföldi gazdasági társaságok szerezték volna be, és azokat így értékesítették tovább magánszemélyeknek és cégeknek. A valós gazdasági tevékenységet nem végző gazdasági társaságok termékbeszerzései ugyanakkor nem történtek meg, mivel a gazdasági események ténylegesen a vádlottak egy része és az Európai Unión belüli, külföldi gépjárműveket értékesítő gazdasági társaságok között jöttek létre. Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő ÁFA bevallási és befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik fenti gazdasági társaság sem tett eleget, és az értékesítést terhelő befizetendő ÁFA-t tipikusan nem, vagy nem a valóságnak megfelelően tüntették fel. Mindezen bűnszervezetben folytatott tevékenységükkel a vádlottak a magyar állami költségvetésnek 2009-2011 években hozzávetőlegesen 590 millió forint kárt okozott ÁFA adónemben.

A bíróság 2017. május 31. napján ugyancsak 9.00 órai kezdettel tárgyalást tart az ügyben.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő

Tel:+36-30/4756-007; e-mail: sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

1. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. Kerület, Markó u. 27.) földszint 32-es tárgyalóterem

Tárgy: hivatali visszaélés bűntette

Időpont: 2017. június 20. 9:00

Az ügy lényege: B. L. ellen a Fővárosi Főügyészség hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A vád szerint a vádlott a Miniszterelnökségen főtanácsadóként, mint hivatalos személy látta el munkáját. Ezzel a helyzetével visszaélve magának jogtalan előny szerzése céljából különböző hivataloktól kért adatokat soron kívül, ingyenesen.

Jogosulatlanul diplomata útlevelet, hivatali személygépkocsit igényelt és használt, valamint saját polgármesteri kampánya céljából kistelepüléseken foglalkoztatott személyek listájához jutott hozzá. Továbbá a magáncéljaira ingyenesen és soron kívül igényelt ingatlan-nyilvántartási adatokat nem a hivatali feladatai ellátásához, hanem jogtalan előny szerzése céljából használta fel, az általa megkötni kívánt termőföld haszonbérleti, illetve hasznosítási szerződésekhez kapcsolódóan.

Ezért őt az ügyészség közokirat-hamisítás, hivatali visszaélés, valamint nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796; Fax: 06-1-354-6099; email: sajto@fovarosit.birosag.hu

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság (Pécs, Széchenyi tér 14.) földszint 19-es tárgyalóterem

Tárgy: aljas indokból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. június 20. 9:00

Az ügy lényege: A vádlottaknak 2013. évben anyagi nehézségeik voltak, tartozásaik álltak fenn, ezért elhatározták, hogy különböző vagyon elleni bűncselekményeket fognak közösen elkövetni. A megállapodásukat követően az első időszakban betöréses lopásokat követtek el. 2013. évben 9 lakásba, irodába törtek be Pécs területén, ahonnan kb. 2,5 millió forint értékben tulajdonítottak el vagyontárgyakat. Mivel a vádlottak a lopásaikból nem tudtak jelentősebb pénzösszeghez jutni, ezért elhatározták, hogy a Nemzeti Dohányboltok sérelmére rablásokat fognak véghezvinni. Ennek érdekében felderítették a helyszíneket, megbeszélték a támadás részleteit, beszerezték az elkövetés eszközeit, így gázfegyvereket, maszkokat, viperákat, bozótvágó kést, éles lőfegyvert, valamint ragasztószalagot, gumikesztyűt, búvárszemüveget. 2013. december és 2014. január között összesen 4 trafikot raboltak ki. A rablást minden esetben az I. rendű vádlott követte el oly módon, hogy símaszkban, búvárszemüvegben, gumikesztyűben bement a dohányboltokba, ahol a nála lévő gázpisztollyal az eladókat megfenyegette – két alkalommal a sértettekre is rálőtt – majd a pénzzel (a 4 bolt esetében összesen 730.000 Ft-tal) távozott. A többi vádlott ezen bűncselekményekhez szállítással, figyeléssel nyújtott segítséget.

A vádlottak emellett még további erőszakos jellegű cselekményeket is elkövettek, illetve ezek elkövetésében megállapodtak. Így egy Komló környéki faluban betörtek egy idős sértett lakásába, ahol az idős hölgyet a náluk lévő vascsővel megverték, majd a lakásból 5.000 Ft-ot tulajdonítottak el.

A vádlottak egy pécsi ékszerbolt kirablását is eltervezték, melyhez éles lőfegyvert, hangtompítót, valamint lőszert szereztek be, figyelemmel arra, hogy az általuk beszerzett információ alapján az ékszerbolt tulajdonosának az ellenállására számítottak. A bűncselekmény elkövetésének tervezett időpontja előtt azonban a vádlottakat a nyomozó hatóság elfogta.

Az I. rendű vádlottat a fenti bűncselekmények mellett az ügyészség aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével is vádolja. A vádlott korábbi élettársa egy pécsi társasházban takarított, ahol konfliktusba keveredett az ott alvó hajléktalanokkal. A vádlott ezért elhatározta, hogy megveri a hajléktalanokat, akik az élettársának gondot okoztak. 2013 áprilisában két hajléktalant a vádlott vascsővel, több alkalommal megütött, mely súlyos, életveszélyes sérüléseket okozott náluk. Az e bűncselekmények folytán megindult büntetőeljárás során, az egyik sértettet szembesíteni akarták – az ügyben ekkor még terheltként nem szereplő – vádlottal, ezért a vádlott elhatározta, hogy a szembesítést megelőzően a korábban megvert hajléktalant megöli. A vádlott a szembesítés előtt egy nappal visszatért a lépcsőházba, ahol a nála lévő bozótvágó késsel, több alkalommal koponyán ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében elhalálozott.

A Baranya Megyei Főügyészség vádiratában szereplő bűncselekmények közül a legsúlyosabb bűncselekmény életfogytig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, Tel: +36- 30-990-4247; e-mail: barkaszia@pecsit.birosag.hu

[htmlbox BDT]

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Törvényszék (Szeged, Széchenyi tér 4.) 108-as tárgyalóterem

Tárgy: Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette

Időpont: 2017. június 19. 8:15

Az ügy lényege: A vádlott 2016. szeptember 4. napján 01 órakor jelentkezett belépésre Magyarországra, a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen a tulajdonát képző személygépkocsi vezetőjeként egy fő utast szállítva. A személygépkocsi első ülései alatti dupla falú rejtett üregben 23 csomag növényi anyagot rejtettek el.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség határrendészei a gépjármű átvizsgálásakor kábítószer-kereső kutyákkal kutatást végeztek, mely során a kutyák jelzést adtak, így a részletes átvizsgálás során a gépjármű első üléseinél, a taposó lemezek alatti rejtekhelyen megtalálták a kb. 20 kilogrammnyi növényi anyagot, mely kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket tartalmazott.

A növényi anyag együttes totál-THC tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát.

A bíróság az ügyben várhatóan ítéletet hirdet.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő, Tel: +36-30/4756-007, e-mail: sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Miskolc, Dózsa György utca 4.) földszint 21-es tárgyalótere

Tárgy: felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

Időpont: 2017. június 19. 13:00

Az ügy lényege: 2016. július 20. napján Miskolc, Avas városrészben a 15 éves terhelt odament a játszótéren tartózkodó 11 és 9 éves sértettekhez azzal, hogy megkérdezze tőlük mennyi az idő. A 9 éves gyermek az övtáskájából elővette mobiltelefonját és közölte a vádlottal a pontos időt, miközben a kezében tartotta a telefont. A vádlott megfogta a sértett mobiltelefonját és felszólította őt arra, hogy azt adja át neki. A sértett a vádlott kérését nem teljesítette, ezért a terhelt egy körülbelül 10 cm pengehosszúságú megélezett kenőkést vett elő, azzal a sértettet megfenyegette, melynek hatására a gyermek a kezében lévő mobiltelefont elengedte. A vádlott a mobiltelefonnal a helyszínről elfutott.

Az ügyben ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, Tel: 06-46-815-297, 70-361-2778

e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr. Molnár Dalma, sajtótitkár Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

[htmlbox beszedleiro]

Helyszín: Encsi Járásbíróság (Encs, Petőfi utca 75.) 3-as tárgyalóterem

Tárgy: állatkínzás bűntette

Időpont: 2017. június 19. 8:00

Az ügy lényege: A vádlottak a Beret és Detek község közötti útszakaszon találtak egy kistestű kutyát az út mellett, akit a közeli patakpartra vittek és egyikük egy szerszámnyéllel agyonütötte. A cselekményről társa telefonnal, videofelvételt is készített.

Az ügyben folytatódik a bizonyítási eljárás és a tárgyaláson ítélethirdetés várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő, Tel: 06-46/815-386, 70-703-2487, e-mail: gyurani@miskolcit.birosag.hu

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár, Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Járásbíróság (Debrecen, Arany J. u. 25-31.) I. emelet 134-es tárgyalóterem

Tárgy: Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmény

Időpont: 2017.05.09. 13:00

Az ügy lényege: A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint T. S. 2015 szeptemberében vásárolt 10 gramm ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlen személytől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti. 

Szeptember 5-én este hívta fel őt D.F., akivel később egy belvárosi nonstop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi csaknem 3 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amellyel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák el a kábítószert. A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak. A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele – áll a vádiratban.

T. S.-hoz akkor este egy másik vevő hívása is befutott. P.I.-nek ugyanott – Debrecen belvárosában -, 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból. A vevő két barátjával a Déry téren találkozott, ahol a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették. Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól – írja a vád. 

Az ügyészség szerint a vádlott és az ügy többi szereplője is rendszeresen kábítószerezett, már a vádbeli napot megelőzően is. 

T. S.-t másnap délelőtt fogták el otthonában a rendőrök, ahol a házkutatás során több kannabisszal és más kábítószerrel szennyezett eszközt, illetve kisebb mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.

A bíróság az ügy tárgyalását megkezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Tatár Timea sajtószóvivő, Debreceni Törvényszék 36/30 748 3847                                                                                  

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék 36/30 327 0464

sajto@debrecenit.birosag.hu, +36 52 526 755

[htmlbox jogtar_kepzes]

2. Budapest

Helyszín: Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság (Budapest, III. Kerület, Miklós u. 2.) II. emelet 212-es tárgyalóterem

Tárgy: erőszakos közösülés bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017.05.10. 8:30

Az ügy lényege: A vád szerint S. I. L. vádlott évek alatt több alkalommal, többféle módon bántalmazta feleségét, annak terhessége ideje alatt, majd később kiskorú gyermekük jelenlétében is. A külföldön tartózkodó házaspár kapcsolatuk megmentése céljából a vádlott javaslatára Bora Borára utazott. S. I. L. a szigetre érve ismét erőszakosan lépett fel a sértettel szemben, a sértett és a közös gyermekük útlevelét elrejtette, így nem tudták elhagyni az országot. Ugyanakkor ott tartózkodásuk tovább folytatta a sértett bántalmazását közös kiskorú gyermekük előtt, a sértettel rendszeresen megalázó módon bánt. Az ügyészség a vádlottat többek között erőszakos közösülés bűntettével, személyi szabadság megsértésének bűntettével, kiskorú veszélyeztetésével és közokirattal visszaélés bűntettével vádolja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796, Fax: 06-1-354-6099, email: sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Miskolc, Dózsa György út 4.) I. emelet 124-es tárgyalóterem

Tárgy: csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017.05.09. 8:00

Az ügy lényege: A vádirat ismertetésével kezdi meg a tárgyalást a Miskolci Járásbíróság azoknak a vádlottaknak az ügyében, akiket csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség. A vádirat szerint a terheltek azzal a szándékkal jelentek meg a sértettek házánál, hogy az időskorú sértettek állapotát kihasználva pénzt vegyenek el tőlük. Módszerük az volt, hogy valótlan indokokra hivatkozással bementek a házakba, az I. r. vádlott arra kérte a sértetteket, hogy váltsanak fel készpénzt, majd társaik elterelték figyelmüket, hogy eltudják venni a sértettek pénzét.

A bíróság a tárgyaláson folytatja a bizonyítási eljárást, amelynek befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő 06-46-815-297, 70-361-2778

(horvathd@miskolc.birosag.hu)

dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő 06-46/815-386, 70-703-2487

(gyurani@miskolcit.birosag.hu)

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár 06-46/815-386, 30-389-1867

[htmlbox BDT]

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Miskolc, Dózsa György út 4.) földszint 24-es tárgyalóterem

Tárgy: Tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, üzletszerűen elkövetett kerítés bűntette, prostitúciót folytató személlyel való kitartással elkövetett gyermekprostitúció kihasználásának bűntette és kitartottság bűntette

Időpont: 2017.05.11. 8:30

Az ügy lényege: A vádirat szerint 2012. július és 2014. október hónapok között D.J. I. rendű vádlott és további nyolc társa csaknem húsz magyarországi nő – köztük tizennyolcadik életévét be nem töltött kiskorú sértett – Magyarországról Svájcba, Hollandiába, Németországba, Belgiumba és Dubaiba prostitúciós tevékenység folytatása érdekében történő szállítását szervezték és irányították.   

Fenti időszakban G.É. XII. rendű vádlott Németországban éjszakai bárt üzemeltetett, ismerősétől N. O. O. XI. rendű vádlottól kért segítséget ahhoz, hogy ismerősei útján prostitúcióra lányokat szervezzen be. A XI., XII., XIII., XIV. és XV. rendű vádlottak, valamint az V. rendű terhelt megállapodtak abban, hogy olyan lányokat keresnek Magyarországon, akik a XII. rendű terhelt által Németországban üzemeltetett bárban fognak dolgozni, keresetük 50 százaléka fejében. A XII. rendű terhelt a lányokról erotikus fotókat készített, vagy készíttetett, a fényképeket internetes felületre feltöltötte, szobát biztosított, a szolgáltatást igénybe vevőket a helyszínre szállíttatta, velük a szolgáltatás típusát, időtartamát egyeztette, a prostituáltak tevékenységét ellenőrizte és irányította. A további vádlottak tudva arról, hogy a lányok prostitúciós tevékenységet végeznek, a lányok beszervezésében, kiutaztatásában, elszámoltatásában és felügyeletében vettek részt.

A bíróság a bizonyítási eljárást folytatja a tárgyaláson, amelynek befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő 06-46-815-297, 70-361-2778

(horvathd@miskolc.birosag.hu)

dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő 06-46/815-386, 70-703-2487 (gyurani@miskolcit.birosag.hu)

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár 06-46/815-386, 30-389-1867

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi u. 34.) földszint II-es tárgyalóterem

Tárgy: több emberen és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Időpont: 2017.05.10. 11:30

Az ügy lényege: A vádlott férfi 2015. szeptemberében költözött a felnőtt korú sértettel és annak 14. év alatti lányával egy házba. Együttélésük alatt a vádlott többször bántalmazta a sértettet, ezért a sértett szeptember hónap közepén édesanyjához költözött, a lányával együtt. 2015. szeptember 16-án a vádlott megjelent a sértett anyjának házánál, majd kis idő múlva a sértett, az édesanyja és a kisgyermek a vádlott házához ment, hogy elhozzák ottmaradt ruháikat.

A házban a vádlott indulatos állapotba került, és amikor a házból a sértett, a sértett édesanyja és a kisgyermek kifelé indultak, kést vett magához, volt élettársát lefogta, kést szorított a nyakához. A sértett védekezett, a dulakodást az édesanyja is észlelte, lánya segítségére sietett, ezért a vádlott őt is megtámadta. A vádlott a késsel a sértett anyja felé szúrt, aki védekezésképpen megfogta a kés pengéjét, azonban a vádlott cselekményével nem hagyott fel, az édesanya felkarjába és hasába szúrt, nyakát megvágta. A kisgyermek látta a történteket, a nagyanyjához próbált futni, a vádlott elkapta őt, és a gyermek nyakát két helyen megvágta. Ez után a vádlott élettársát karjánál fogva húzni kezdte, aki könyörgött a vádlottnak, hogy sérült gyermekét had vihesse magával. Ennek a vádlott eleget tett. A vádlott a közeli kukoricatábláig húzta magával a sértettet, majd telefonon felhívta testvérét, aki rábeszélte, hogy engedje el az élettársát és a gyermeket. A sérült édesanya a bántalmazást követően ki tudott menni az utcára és ott segítséget kért az arra járóktól.

A vádlott, miután elengedte sérült élettársát és annak gyermekét, megszökött. Felkutatása közel egy hónap múlva vezetett eredményre, egy általa kialakított erdei rejtekhelyen fogták el, lakóhelye külterületén.

A bíróság folytatja a tárgyalást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő, +36- 30-990-4247

barkaszia@pecsit.birosag.hu

1. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, (Miskolc, Dózsa György út 4.) földszint. 28-as tárgyalóterem

Tárgy: életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Időpont: 2017. május 15. 08:15

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott meglátogatta egy barátját. A családi ház udvarán a vádlott, a barátja, és egy kiskorú ismerősük elkezdtek lövöldözni egy légfegyverrel konzervdobozokra, és funérlemezre. Miközben a vádlott barátja bement a házba, a vádlott észrevette a szomszéd ház hátsó oldalán található fürdőszoba ablakán – az ablaka alatt lévő WC-ülőkére ráállva – éppen kíváncsiságból kihajoló sértettet, akire ráfogta a fegyvert, majd azt mondta, hogy „lelőlek”, és el is sütötte a nála lévő légfegyvert akként, hogy a tőle 9,5 méter távolságra lévő sértett irányába célzott. A golyó a sértett a bal váll és nyak közötti részen a testébe hatolt, sértve a tüdő felső részét, légmellet okozva, majd végül a hátban, a gerinc mellett állt meg. Ezt követően a vádlott elszaladt a helyszínről.

A Bíróság megkezdi az ügy tárgyalását. A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő: Tel: 06-46-815-297, 70-361-2778; e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő: Tel: 06-46/815-386, 70-703-2487; gyurani@miskolcit.birosag.hu

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár: Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Helyszín: Miskolci Törvényszék (Miskolc, Dózsa György u. 4.) 1. emelet 113-as tárgyalóterem

Tárgy: különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Időpont: 2017. május 16. 09:00

Az ügy lényege: Folytatja a bizonyítást a Miskolci Törvényszék az „arlói emberölés” – ként ismert büntetőügyben.

A vád szerint a 21 éves elkövető 2015. szeptember 27. napján a borsod megyei Arló településen a búcsúban szórakozott, majd együtt italozott a 67 éves sértettel. Együtt indultak haza, a vádlott az utcán olyan kegyetlenül bántalmazta a hazafelé tartó sértettet, mely miatt az idős férfi a helyszínen elhunyt. 

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő: Tel: 06-46-815-297, 70-361-2778; e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr. Gyurán Ildikó, sajtószóvivő: Tel: 06-46/815-386, 70-703-2487; gyurani@miskolcit.birosag.hu

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár: Tel: 06-46/815-386, 30-389-1867

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (Szeged, Széchenyi tér 4.) 235-ös tárgyalóterem

Tárgy: Embercsempészés bűntette

Időpont: 2017. május 15., 16., 17., 18., 19. 9:00

Az ügy lényege: A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség tizenöt magyar állampolgárral szemben emelt vádat, akik pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére.

A vádirat lényege szerint a vádlottak különböző afrikai és ázsiai országokból származó személyeknek a magyar-szerb határszakasznak meg nem engedett módon, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint a magyar-osztrák, magyar-szlovén illetve magyar-szlovák, valamint több Európai unión belüli, belső határon történő átlépéshez nyújtottak segítséget.

A vádlottak 2014. októbere és 2015. júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő, illegális átlépéséhez. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú személyek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar-szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket vagyoni haszonszerzés érdekében követték el. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító járműveket használtak a cselekményhez, de betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket is igénybe vettek. Az elkövetők a gépkocsi rakterébe három esetben nagyszámú személyt zsúfoltak be, a raktér szellőzése nem volt megfelelő, és az utazás a szállított személyek testi-lelki gyötrelmével járt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást.

A bíróság az ügyben 2017. május 23., 25., 26. és 29. napján ugyancsak 9.00 órai kezdettel tárgyalást tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő: Tel: +36-30/4756-007; e-mail: sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Budapest

Helyszín: Pesti Központi Kerületi Bíróság (Budapest, V. Kerület, Markó u. 25.) III. emelet 306-os tárgyalóterem

Tárgy: számítástechnikai rendszer elleni bűntett

Időpont: 2017. május 16. 8.30

Az ügy lényege: A vád szerint a vádlott és társai olyan nemzetközi bűnszervezetet hoztak létre, amely jogtalan haszonszerzés végett labdarúgó mérkőzések eredményének manipulatív, jogellenes befolyásolására és ezen mérkőzések eredményeire történő fogadásokra szakosodott. A manipulációval kapcsolatban különféle technikákat alkalmaztak és további ötleteteket, technikákat dolgoztak ki. Számítástechnikai rendszer ellen jogtalan haszonszerzés végett elkövetett bűntett, folytatólagosan elkövetett gazdálkodó szervezet tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk meghallgatásával folytatódik.

Eljáró bíróság: Fővárosi Törvényszék

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó osztály: Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796; Fax: 06-1-354-6099; e-mail: sajto@fovarosit.birosag.hu

[htmlbox beszedleiro]

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. Kerület, Markó u. 27.) II. emelet 79-es tárgyalóterem

Tárgy: emberölés bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. május 17. 13:00

Az ügy lényege: A vád szerint T. Gy. I. rendű, T. J. F. II. rendű és T. J. III. rendű vádlottak testvérek, akik jó ismerősi kapcsolatban álltak B. L. IV. rendű vádlottal. Az I. rendű vádlott 1996. november elején ismeretlen okból elhatározta, hogy megöli L. Cs. sértettet, akit mindannyian ismertek. A merényletet a II., III. és IV. rendű vádlottak bűnsegédletével tervezte meg és hajtotta végre 1996. november 13-án este, a budapesti Ügetőn. Az I. rendű vádlott, mialatt társai a helyszínt figyeléssel és a menekülést lehetővé tevő gépkocsikkal biztosították, 22-24 méter távolságból egy lőfegyverből négy célzott lövést adott le a sértettre, akit háromszor eltalált. L. Cs. ezt követően bemenekült az egyik istállóba, majd a kiérkező mentők kórházba szállították. A sértett 8 napon túl gyógyuló, életveszélyes sérüléseket szenvedett, szakszerű orvosi ellátás nélkül halála bekövetkezett volna. A Fővárosi Főügyészség T. Gy. I. rendű vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, míg a II., III. és IV. rendű vádlottakat bűnsegédként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolja.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás szakértő és tanú meghallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály: Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796, Fax: 06-1-354-6099, e-mail: sajto@fovarosit.birosag.hu

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi u. 34.) földszint II-es tárgyalóterem

Tárgy: jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. 05.17. 8:45

Az ügy lényege: A vádirat szerint röviden: A vádlott férfi élettársával, albérlőként használt egy pécsi a lakást, ahová ismeretlen személytől megszerzett nagyobb mennyiségű kábítószert vitt a vádlott.

A kábítószert a vádlott a lakás konyhájában, a hűtőszekrény felső részén tárolta. A vádlott egyik ismerőse, 2016. február 26. napján megjelent a abban a lakásban és a nagyszobában az asztalnál ülve a vádlott jelenléte mellett egy porcelán tányéron műanyag lapkával a por állagú kábítószer fogyasztás előtti porciózását végezte, amikor a nyomozó hatóság tagjai tetten érték őket.

 A vádlott ikertestvére egy másik pécsi lakás használatára kötött szerződést. A lakás kulcsaival azonban a vádlott rendelkezett, mivel ikertestvére tartósan Németországban él, így a lakást napi életvitel szinten nem használta. A lakással valójában a vádlott rendelkezett.

 A vádlott ismeretlen személytől nagyobb mennyiségű paszta állagú és tabletta formájú kábítószer birtokába jutott és tárolt a testvére által bérelt lakás konyhájában lévő hűtőszekrény mélyhűtő részében. A közel 10 kg tömegű kábítószer fogyasztókhoz juttatására a vádlott már nem tudott sort keríteni, mivel 2016. február 26. napján a nyomozó hatóság tagjai a lakásban házkutatást tartottak és a kábítószert lefoglalták.

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő: Tel: +36- 30-990-4247

e-mail: barkaszia@pecsit.birosag.hu

Helyszín: Pécsi Ítélőtábla, földszint I-es tárgyalóterem

Tárgy: emberölés bűntette

Időpont: 2017. május 19. 9:45

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A vádlott és a bűncselekmény elkövetése idején 17 éves sértett között szerelmi viszony alakult ki 2014 nyarán, azonban 2015 januárjában a sértett véget vetett kapcsolatuknak. A vádlott ezt nem tudta feldolgozni, bízott abban, hogy a sértett majd meggondolja magát és kapcsolatukat helyreállítják.

2015 áprilisában a vádlott egy hétig Zalaegerszegen tartózkodott és találkozott a sértettel egy szórakozóhelyen, ahol beszélgettek egymással. A vádlott elhatározta, hogy rábírja a sértettet, hogy állítsák helyre viszonyukat, ezért internetes üzenetváltásaik során személyes találkozót kért a sértettől, amibe ő beleegyezett. A lányt családtagjai óvták a találkozástól, de ő megnyugtatta őket, hogy nem áll szándékában újra kezdeni a kapcsolatot a vádlottal, csak azért találkozik vele, hogy végérvényesen tudatosítsa benne végleges elhatározását szakításukat illetően.

2015. április 11-én este találkozott a vádlott és a sértett és a zalaegerszegi parkerdőbe mentek sétálni. Itt ismeretlen tartalmú beszélgetés zajlott köztük, ami a vádlott reményeivel ellentétben nem eredményezte kapcsolatuk helyreállítását. Ennek hatására a vádlott indulatba jött és 5-6 ütést mért a sértett fejére és arcára, majd a nála lévő késsel, 25 alkalommal megszúrta a sértett tarkótájékát és nyaki részét. A sértett a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette.

A vádlott gépkocsival elhagyta Zalaegerszeget, útközben felhívta barátját és elmondta neki, hogy mit tett. A férfi értesítette a vádlott családját és a rendőrséget, akik a vádlottat elfogták.

Érdeklődj a tárgyalásról: Hornokné dr. Décsei Katalin, sajtótitkár: Tel: +36-30/6315053; e-mail: sajto@pitb.birosag.hu

[htmlbox BDT]

1. Budapest

 

Tárgy: Hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék – Fszt./21.

Időpont: 2017. 05. 02. és 2017. 05. 04. 8:30

Az ügy lényege:

A V. T. T. I. r. vádlottal szemben a Fővárosi Főügyészség 2010. év november hó 2. napján emelt vádat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette miatt. Az ügyet a Fővárosi Ítélőtábla 5. B. Tanácsa tárgyalta. V. T. T. I. r. vádlott és dr. K. S. I. IV. r. vádlott ismerősök voltak. A vádlottak 2012 szeptemberében megegyeztek abban, hogy IV. r. és O. S. V. r. vádlott, valamint vádlott-társaik a kapcsolataikon keresztül pénzért elintézik I. r. vádlott büntető ügyének kedvező elbírálását. Ennek érdekében O. S. V. r. vádlott 2012 decemberében megadta I. r. és IV. r. vádlottaknak dr. B. B. VI. r. vádlott telefonos elérhetőségét azzal, hogy ő lesz az a személy, aki pénzért ismeretségei révén elintézi az I. r. vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetését, illetve az ellene indult eljárás felfüggesztését indítványozó beadvány elkészítést, átadását. Ehhez pedig szintén fizetség fejében vállalja orvosszakértői vélemények beszerzését. Az I. r. vádlott folyamatosan abban a hiszemben fizetett a vádlottaknak több mint 50 millió forintot, hogy közreműködésükkel az ellene indított büntetőeljárásban szabadlábon védekezhessen, az ellene elrendelt előzetes letartóztatás miatt kibocsátott elfogatóparancsot visszavonják és végül, hogy a büntetőeljárása felmentő ítélettel záruljon.

Információ: Gyimesi Kinga sajtótitkár, Budapest Környéki Törvényszék Tel.: 70/371-1410; e-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

 

Tárgy: Emberölés bűntette és más bűncselekmények

Helyszín: Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiuma (1055 Budapest, Markó utca 16. fszt. díszterem)

Időpont: 2017. május 3., május 5., május 19. 9:00

Az ügy lényege:

J. R. és társai ellen emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt indult büntetőeljárás a Fővárosi Törvényszéken.

A Fővárosi Törvényszék által megállapított tényállás lényege szerint:

J. R. I. r. vádlott ismeretlen személytől megbízást kapott F. J. sértett megölésére. Az I. r. vádlott az ismeretlenül maradt társaival együtt a Törökvész utca közelébe mentek és a gépkocsiban várakoztak, majd amikor meglátták a sértettet követték őt. Amikor a Margit utcánál a lámpa pirosra váltott 4 gépkocsival mögé álltak. A feltorlódott forgalmat kihasználva az I. r. vádlott egy géppisztollyal odament a sértett gépkocsijához és a jobb oldali ablakon keresztül sorozatlövést adott le a sértettre, aki a lövések következtében néhány percen belül a helyszínen életét vesztette. Az I. r. vádlott a lövések leadását követően elmenekült.

II. Az I. r. vádlott a lőfegyver és a lőszerek megszerzésére, illetve tartására engedéllyel nem rendelkezett és nem is rendelkezhetett, mert a sorozatlövő gépfegyverekhez tartási engedély nem adható.

III. Az I. r. vádlott rendszeres őrző-védő munkája során ismerkedett meg P. T. III. r. vádlottal, aki anyagi ellenszolgáltatásért megbízást adott B. J. K. sértett megölésére.

Az I. r. vádlott feltérképezte a sértett mozgását, így tudta, hogy mikor közlekedik minden nap az Aranykéz utcában. I. r. vádlott a bűncselekmény elkövetéséhez robbanóanyagot szerzett be, melyből házilag összeállított, rádió távirányításos robbanószerkezetet készített. A szerkezetet egy Polski Fiat 126 típusú gépjármű jobb első lámpa alatti-mögötti részében helyezte el, melyet a bűncselekmény előtti napokban leállított az Aranykéz utcában, ahol a sértett napi rendszerességgel közlekedett.

Amikor 1998. július 2. napján a sértett az Aranykéz utcában a Polski Fiat közelébe ért az I. r. vádlott távirányítással működésbe hozta a robbanószerkezetet, majd maga is sérüléseket szenvedve elhagyta a helyszínt.

A robbantás következtében B. J. K. sértett, Cs. T. sértett, C. I. sértett, dr. Sz. G. sértett a helyszínen életüket vesztették. A közelben tartózkodó további 20 személy könnyebb, míg 2 személy súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

IV. D. F. sértett a gépjárművéhez indult, amikor egy ismeretlen személy odalépett hozzá és lőfegyverrel két célzott lövést adott le rá. A sértett a helyszínen életét vesztette.

A Fővárosi Törvényszék ítéletével

J. R. I. r. vádlottat bűnösnek mondta ki:

– emberölés bűntettében
– lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében

P. T. III. r. vádlottat bűnösnek mondta ki:

– felbujtóként elkövetett emberölés bűntettében

J. R. I. r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette,

L. T. II. r. vádlottat az ellene bűnsegédként elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette,

P. T. III. r. vádlottat az ellene felbujtóként elkövetett emberölés bűntette,

F. A. IV. r. vádlottat az ellene felbujtóként elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség I., II., III. r. és IV. r. vádlottak terhére, I. r., II. r. és IV. r. vádlott esetében bűnösség megállapítása, III. r. vádlott esetében további minősítő körülmény megállapítása, valamint részfelmentés miatt jelentett be fellebbezést.

I. r. és III. vádlott és védőik felmentésért, IV. r. vádlott és védője bűncselekmény hiánya miatt történő felmentés végett jelentett be fellebbezést. II. r. vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést pontosította, I. r. vádlott vonatkozásában részfelmentés miatt, bűnösségének megállapítása, valamint a felmentő rendelkezés mellőzése, II. r. és IV. r. vádlott esetében a felmentésük miatt, bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása, III. r. vádlott terhére további minősítő körülmény megállapítása, valamint a részfelmentés miatt, bűnösségének megállapítása, a felmentő rendelkezés mellőzése, és a kiszabott büntetés súlyosítása végett tartotta fenn fellebbezését.

Információ: Dr. Ujvári Ákos sajtószóvivő, Nagyné dr. Ilosvay Zsuzsa sajtótitkár, Dr. Oláh Péter sajtótitkár

e-mail: sajto@fovitb.birosag.hu

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

2. Miskolc

 

Tárgy: Halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény

Helyszín: Miskolci Törvényszék (Miskolc, Dózsa Gy. u. 4.) I. em. 127. tárgyalóterem

Időpont: 2017. május 2. 8:30

Az ügy lényege:

Első tárgyalást tart a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott több ismerősével találkozott egy presszóban. A sértettel és egy másik személlyel pénzben kártyáztak, miközben szeszes italt fogyasztottak, amelynek hatására a vádlott ittas állapotba került. Körülbelül háromnegyed óra múlva kimentek cigarettázni a presszó elé, azonban a sértett lemaradt és a vádlottnak úgy tűnt, hogy az asztalon hagyott 1.500 forintjából pénzt vesz el. A vádlott felháborodva rászólt, hogy tegye vissza az elvett pénzt. Amikor a sértett azt állította, hogy nem nyúlt a pénzhez, akkor a vádlott visszament a presszóba és arcul ütötte a sértettet. Ezt követően a vádlott újra kiment a presszó teraszára, ahová a sértett követte. Itt a vádlott szidni kezdte a sértettet, két alkalommal a fején megütötte, egy alkalommal pedig lábon rúgta. A rúgástól a sértett megtántorodott, majd elesett és eszméletét vesztette. A helyszínen tartózkodók próbáltak segítséget nyújtani, értesítették a mentőket, azonban a korházban életét vesztette.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Információ: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő Tel.: 06-46-815-297, 70-361-2778 e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

 

Tárgy: Közveszéllyel fenyegetés bűntette

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Dózsa György u. 4.) fszt. 29. tárgyalóterem

Időpont: 2017. május 4. 8:00

Az ügy lényege:

A vádirat ismertetésével kezdi a tárgyalást a bíróság annak a vádlottnak az ügyében, akivel szemben az ügyészség közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat.

A vádiratban rögzített tényállás alapján a vádlott 2015-ben adósokkal vette fel a kapcsolatot, akiknek azt mondta, hogy a felvett összeg egy bizonyos hányadáért a hitelük lezárásában segítséget nyújt számukra a pénzintézeteknél. A vádlott időpontot egyeztetett az adósokkal és találkozót beszélt meg egy budapesti bankfiókban. Azonban a bankkal ténylegesen nem vette fel a kapcsolatot, hanem segélyhívón négy alkalommal tett bejelentést arra hivatkozással, hogy az adott bankfiókban bomba fog robbanni. Figyelemmel arra, hogy a bejelentésekből kifolyólag az adott napon a bank kiürítésre került, ezért a vádlott az ügyfelekkel nem tudott találkozni. 2016-ban négy további alkalommal követett el a vádlott a fentiekhez hasonló cselekményeket szikszói és miskolci bankfiókokban. Az evakuálásokat követően a tűzszerészek megvizsgálták az épületeket, de robbanóanyagot egyik esetben sem találtak.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Információ: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő Tel.: 06-46-815-297, 70-361-2778 e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

 

3. Pécs

 

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete

Helyszín: Pécsi Törvényszék (7623 Pécs, Rákóczi út 34.) fsz.II. tárgyalóterem

Időpont: 2017. május 3. 8:45

Az ügy lényege:

A vádirat szerint röviden: A sértett nő 2016. januárjától a vádlott férfi pécsi társasházi lakásában tartózkodott, közöttük élettársi, illetve más kapcsolt nem jött létre.

A sértett és a vádlott között 2016. júniusában megromlott a viszony, a sértett több ízben bántalmazta a vádlottat, aki emiatt 2016. augusztus 5-én feljelentést tett a rendőrségen, azonban a nyomozást megszüntették, mert a vádlott könnyű – 8 napon belül gyógyuló – sérüléseket szenvedett.

2016. augusztus 12-én a délelőtti órákban a sértett a lakás fürdőszobájában mosakodott. A helyiség ajtaja nyitva volt. A vádlott gyümölcsöt akart tisztítani, ezért a kezében egy 19 cm pengehosszúságú, recézett élű kést tartva, megkérdezte a sértettől, hogy hol a lakás bejárai kulcsa. Emiatt közöttük szóváltás alakult ki, melynek során a sértett arcul ütötte a vádlottat, erre a vádlott a kezében tartott késsel a hátán, kis erővel megszúrta a sértettet, aki a fürdőszobából az előszobába lépett. A vádlott követte és a sértett bántalmazását folytatta úgy, hogy őt a jobb mellkas felén egy ízben, közepes erővel, majd egyszer nagy erővel megszúrta. A sértett az első emeleti lakás déli szobájába menekülve, erkély korlátján átmászott és a rácsba kapaszkodva, kifelé lógva segítségért kiabált. A vádlott utána ment és a korlátba kapaszkodó sértett kezét ütlegelte.

A történteket egy lakó a társasházból észlelte és értesítette a rendőrséget.

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Információ: Dr. Barkaszi Attila sajtószóvivő Tel.: +36- 30-990-4247 e-mail: barkaszia@pecsit.birosag.hu

 

3. Szeged

 

Tárgy: Légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmény

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (Szeged, Széchenyi tér 4.) 16. számú tárgyalóterem

Időpont: 2017. május 5. 9:00

Az ügy lényege:

A vádirat lényege szerint T. J. vádlott 2014. július hó 02. napján 10 óra körüli időben, Pusztaszeren az általa szervezett táboroztatás során az egyik diák részére tanárai és diáktársai megbízásából sétarepülést tartott a tulajdonát képező és üzemeltetésében lévő motoros vitorlázó repülőgéppel. A sétarepülés előtt a vádlott engedélyezte a diákok és a tanárok részére, hogy a repülés alatt a repülőtér területén a szélzsák közelében tartózkodjanak, hogy a gép utasának integethessenek.

A felszállást követően a vádlott a repülőgéppel a repülőtéren tartózkodó személyek feje fölött közvetlen közelükben ún. „áthúzást” hajtott végre azért, hogy az ott tartózkodó személyeket „megviccelje”. Ezen manőverezés során a csoportban tartózkodó személyekhez olyan közel haladt el, hogy néhányan leguggoltak, illetve elfutottak, mivel testi épségüket az alacsonyan szálló gép közvetlenül veszélyeztette.

Ezen manőver után a vádlott a repülőgépet visszafordította, majd azzal ismételten ereszkedni kezdett, és a korábban már megijedt sértettek feje fölött újból „áthúzást” hajtott végre, melynek során a szárny alatt lévő ún. mankókerékkel az egyik sértett fejének ütközött, aki az ütés következtében a földre zuhant.

A vádlott fenti magatartásával – a rá irányadó légi közlekedési szabályokat szándékosan megszegve – a repülőtéren tartózkodó 21 személy életét és testi épségét szándékosan veszélyeztette, melynek során egyikük a fején, nyolc napon túl maradandó fogyatékossággal gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset bekövetkezte után T. J. vádlott – még a rendőrök kiérkezését megelőzően – megkísérelte rábírni a jelenlévő 2 szemtanút arra, hogy valótlanul olyan tartalmú vallomást tegyenek, hogy a baleset bekövetkezésére a sértett hibájából került sor. A folyamatban lévő eljárásban a tanúk feltárták, hogy a vádlott mire szándékozott rávenni őket.

Információ: Juhászné dr. Prágai Erika törvényszéki bíró, sajtószóvivő Tel.: +36-30/4756-007 e-mail: sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

 

1. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. kerület, Markó utca 27.) földszint 80-as tárgyalóterem

Tárgy: Csalás bűntette

Időpont: 2017. április 12. 8:30

Az ügy lényege: A Fővárosi Főügyészség Sz. F. Zs. vádlottat több mint 2000 rendbeli mintegy 10 milliárd forintra elkövetett csalással és 410 ezer euróra elkövetett pénzmosással vádolja. A vád szerint a vádlott 2012 és 2014 között magát egy nem létező cég képviselőjének kiadva, valótlan befektetési lehetőségeket kínálva, több mint 2000 sértettet tévesztett meg és bírt rá arra, hogy különböző (pár százezer forinttól az 50 millió forintot meghaladó) pénzösszegeket bocsássanak a rendelkezésére, majd a pénzt részben saját céljaira fordította, tényleges befektetési tevékenység nyújtása nélkül. A csalás-sorozathoz széleskörű üzletkötői hálózatot épített ki, a csalásban részt vevő cégek pedig elhitették a befektetőkkel, hogy egy neves amerikai vállalat: a „Fortress” kezeli majd a pénzüket.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk meghallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel.: 061-354-6526, 06-1 354-6851, 06-1-354-6796, Fax: 06-1-354-6099; e-mail: sajto@fovarosit.birosag.hu

Helyszín: Budapest Környéki Törvényszék (Budapest, XIV. kerület, Thököly út 97-101. ) földszint 10-es tárgyalóterem

Tárgy: emberrablás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. április 11. 08:30

Az ügy lényege: A vádlott és a sértett egy közvetítőcég megbízásával 2016. március 26-án Ciprusra, a larnacai repülőtérre érkezett munkavállalás céljából. A két férfi egymással a repülőtéren találkozott először, ott ismerkedtek meg. A repülőtérről mindketten a munkáltató által 2016. április 1. napjáig biztosított szállodába vették az irányt, majd az este folyamán más személyekkel együtt elmentek Paphos belvárosába, különböző szórakozóhelyekre, megünnepelni a kiérkezésüket.

Másnap azonban a sértett azt érzékelte, hogy az előző esti kiruccanás alkalmával elköltötte szinte összes Magyarországról magával hozott készpénzét. Erre a vádlott felajánlotta, hogy a saját pénzéből kölcsön ad neki. Másnap este ugyanaz megismétlődött mint az előző este csak úgy, hogy ez alkalommal a vádlott határozottan figyelmeztette a sértettet, hogy immár nemcsak a törlesztő részletét, de attól sokkal több pénzt vár vissza a sértettől, aki édesanyját kérte meg, hogy utaljon át részére kb. 800 Euro-nak megfelelő – 240. 000,-Ft készpénzt.

A továbbiakban a vádlott folyamatosan terrorizálta és fizikai fenyegetésnek (több alkalommal ököllel megütötte, orrát törte) tette ki a sértettet. Elvette bankártyáját, mobilját, laptopját, személyes iratait és a tartozása fejében kényszerítette a sértettet a személyével való folyamatos együttlétre. A sértett édesanyját minősíthetetlen hangnemben utasította többszöri pénzátutalásokra. Az anya miután észlelte, hogy a fia bajba került, feljelentést tett a Nagykátai Rendőrkapitányságon, akik a külföldi társhatóságok közreműködésével, 2016. március 31. napján a délutáni órákban Paphos belvárosi részében a sértettet a vádlott társaságában a Paphosi Rendőrségre kísérték. Innen a sértettet egy általa megnevezett ismerősénél szállásolták el addig, amíg 2016. április 5-én hazarepült Magyarországra.

A Bíróság a tárgyalást megkezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Gyimesi Kinga, sajtótitkár, Budapest Környéki Törvényszék

Tel.: 70/371-1410; e-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék (Debrecen, Széchenyi u. 9.) I. emelet 100-as tárgyalóterem

Tárgy: Kereskedéssel, oktatási feladatok ellátására rendelt épület területén, illetve annak közvetlen környezetében, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette

Időpont: 2017. árpilis 13. 08:30.

Az ügy lényege: A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a harmadrendű vádlott, T. J. 2011-től kezdve vásárolt és árult marihuánát. T. J. a másodrendű vádlottal, O. G-ral egy szórakozóhelyen ismerkedett meg, 2014 elején. Megállapodtak abban, hogy a harmadrendű vádlott O. G-nak nagyobb mennyiségű kábítószert ad el. A másodrendű vádlott másfél év alatt legalább 50 alkalommal, összesen 2500 gramm marihuánát vásárolt, több mint 3 millió 700 ezer forint értékben – írja a vád. A két vádlottat 2015 júliusában fogta el a rendőrség, ekkor 70 gramm gomba cserélt éppen gazdát.

A szintén budapesti P. Gy. Zs. – az elsőrendű vádlott – egyetemistaként került Debrecenbe és hallgatóként a Kassai úti kollégiumban lakott. Az elsőrendű vádlott családjának anyagi helyzete megromlott, ezért határozta el, hogy egyetemi diáktársainak kábítószert értékesít, így javítva helyzetét. 2014 őszén vette fel a kapcsolatot O. G-ral, akivel megbeszélték, hogy az elsőrendű vádlott heti-kétheti rendszerességgel, alkalmanként 50 gramm marihuánát vesz tőle, hogy aztán a saját hasznával továbbadja. Az elsőrendű vádlott legalább 20 alkalommal, alkalmanként 50 gramm marihuánát vett O. G-tól, összesen 1 millió 800 ezer forintért – tartalmazza a vádirat.

P. Gy. Zs. a campus területén, egy rendezvényen ismerkedett meg H. Cs-val, a negyedrendű vádlottal. Szóba került közöttük, hogy az elsőrendű vádlott marihuánát árul. Pár héttel később csörgött az elsőrendű vádlott telefonja, és az egyetem területén két csomag marihuánát adott el a negyedrendű vádlottnak. Másnap – 2015. május 19-én – ismét találkozót beszélt meg a két vádlott. Miközben H. Cs. a kollégium épülete mellett, az autójában ülve várta a szállítmányt, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályának munkatársai már a közelben várakoztak. P. Gy. Zs. újabb két csomag kábítószert hozott a negyedrendű vádlottnak, amit aztán a rendőrök a helyszínen le is foglaltak. Házkutatást tartottak P. Gy. Zs. kollégiumi szobájában is, ahol többek között digitális mérleget, tároló dobozokban, befőttes üvegben, nejlontasakokban pedig növényi törmelékeket találtak – írja a vád.

A Bíróság a tárgyalást a vádirat ismertetésével és a vádlottak kihallgatásával folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Tatár Timea sajtószóvivő, Debreceni Törvényszék , Tel.: 36/30748 3847;

Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék, Tel.: 36/30 327 0464, 36/52 526 755; www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

[htmlbox jogtar_kepzes]

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság (Miskolc, Dózsa György u. 4.), földszint 24-es tárgyalóterem

Tárgy: Hamis tanúzás bűntette és más bűncselekmény

Időpont: 2017. április 12. 8:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlottak rábeszélték a sértettet, hogy büntetőeljárásban hamis tanúvallomást tegyen, azt a miskolci ügyvéd írásba foglalta. Egy másik, szintén az ügyvéd által készített okiratban a vádlottak vállalták, hogy amennyiben a sértettet a hamis tanúvallomás miatt elítélik, helyette a pénzbüntetést ki fogják fizetni. A sértett a vádlottak ráhatására meghatalmazást is adott az ügyvédnek, hogy képviseletét a nyomozóhatóság előtt ellássa. Az ügyvéd az iratokat a rendőrkapitányságon benyújtotta.

A Bíróság a bizonyítási eljárást folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra, sajtószóvivő, Tel.: 06-46-815-297, 70-361-2778; e-mail: horvathd@miskolc.birosag.hu

dr.Gyurán Ildikó, sajtótitkár, Tel.:  06-46/815-386, 70-703-2487, e-mail: gyurani@miskolcit.birosag.hu  

Dr. Molnár Dalma, sajtótitkár, Tel.: 06-46/815-386, 30-389-1867

4. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi u. 34.) földszint II-es tárgyalóterem

Tárgy: Emberölés bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. április 12. 13:00

Az ügy lényege: A vádlott és nevelt gyermekei 2016. május 7-én, egy baranyai településen megrendezett bálban tartózkodtak. A vádlott jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott, hangoskodott, énekelt, táncolt, melyre a bálozók közül többen, így nevelt gyermekei is felfigyeltek. A rendbontás megelőzése érdekében nevelt gyerekei rábeszélték apjukat, hogy menjen haza. A vádlott megsértődött, és 21 óra 30 perc körüli időben hazament. Az egyik gyermeke rövid idő után követte. A ház konyhájában kérdőre vonta a vádlottat, majd egyszer szájon ütötte. Erre a vádlott a konyhaszekrényből magához vett egy 13 cm hosszú konyhakést és azzal, nagy erővel a vele szemben álló sértettet fejen szúrta, majd eltávozott a házból.

A sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A vádlottat másnap, a testvére lakásán fogták el.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, Tel.: +36/30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

5. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (Szeged, Széchenyi tér 4.) 17-es tárgyalóterem

Tárgy: Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

Időpont: 2017. április 10. 08:00

Az ügy lényege: A vádirat szerint a vádlott 2016. július hó 02. napján 02 óra 30 perc körüli időben bement egy szegedi ingatlan udvarára, ahol az egyik udvarról nyíló, nem zárható, tárolási célt szolgáló pincehelyiségbe ment és onnan eltulajdonított négy üveg, összesen kb. 1.000,- forint értékű befőttet, azokat a nála lévő szatyorba tette és egy kalapácsot a kezébe véve a pincéből kifelé indult.

A vádlott által keltett zajra felfigyelt a közvetlenül a pincelejáró felett lakó személy, aki egy sodrófát kezébe véve lement a pincehelyiségek ajtajához, majd a kifelé tartó vádlottat megpróbálta feltartóztatni. A vádlott az eltulajdonított dolgok megtartása érdekében a nála lévő kalapáccsal őt fejbe vágta, közöttük dulakodás alakult ki, melynek során a vádlott az eltulajdonított befőtteket elejtette, végül a társasház udvarát elhagyta. A sértett az utcán egy ideig még követte a vádlottat, majd telefonon értesítette a rendőrséget a történtekről. A kiérkező rendőrök a vádlottat a cselekmény elkövetésétől nem messze elfogták.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő, Tel.: +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

1. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. kerület, Markó u. 27.) II. emelet 36-os tárgyalóterem

Tárgy: csalás bűntette

Időpont: 2017. április 3. 9:00

Az ügy lényege: A Fővárosi Főügyészség T. Cs-t és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények elkövetésével vádolja. A vádirat szerinti elkövetési érték összesen mintegy 77 milliárd forint. A vádirat 5 vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk kihallgatásával folytatódik.

 

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. kerület, Markó u. 27.) II. emelet 93-as tárgyalóterem

Tárgy: szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. április 4. 9:00

Az ügy lényege: B. T. vádlott egy budapesti gyermekotthon gyermekfelügyelőjeként dolgozott. A vád szerint 2005 októbere és 2009 áprilisa közötti időszakban a nevelése, felügyelete alatt álló 12. és 18. életévét be nem töltött személyek sérelmére folytatólagosan szexuális erőszak bűntettét, valamint egyéb szexuális bűncselekményeket követett el, a rábízott gyerekeket bántalmazta, megalázta. A vádlottat az ügyészség szexuális erőszak bűntette, kiskorú veszélyeztetésének bűntette, súlyos testi sértés kísérletének bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. kerület, Markó u. 27.) földszint 51-es tárgyalóterem

Tárgy: különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények

Időpont: 2017. április 4. 8:30

Az ügy lényege: A vádirat szerint V. P. és társai a Buda-Cash Brókerház működtetése során 2007-től kezdődően olyan bűnszervezetet hoztak létre, amelynek keretében az ügyfelek befektetéseivel, értékpapírjaival részben sajátjukként rendelkeztek, részben eltulajdonították azokat. A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk kihallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásokról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel.: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796, fax: 06-1-354-6099, e-mail: sajto@fovarosit.birosag.hu

2. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék (Debrecen, Széchenyi u.9.) I. emelet 126-os tárgyalóterem

Tárgy: Vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette

Időpont: 2017. április 7. 9:00

Az ügy lényege: A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint egy kft. 2012 őszén egy rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban. A kft. tulajdonos ügyvezetője, a II. r. vádlott az akkor jegyzői tisztséget betöltő I. r. vádlottal egyeztetést folytatott annak érdekében, hogy a cég a rendezvénycsarnok megvalósítására önkormányzati támogatást kapjon. A vádlottak ismeretlen időpontban előre megállapodtak a képviselőtestületi döntést igénylő önkormányzati támogatás összegében és feltételeiben. Az I. r. vádlott vállalta, hogy a hivatalos eljárása során arra fog törekedni, hogy biztosítsa a megállapodásuknak megfelelő döntés megszületését. A II r. vádlott a támogató közreműködésért anyagi jellegű előnyként egy gépkocsit, illetve pénzt ígért.

2012. december 18-án Balmazújváros Önkormányzata önkormányzati feladatainak támogatására 450 millió forintos állami támogatást kapott.

Ezt követően, az előzetes megállapodásnak megfelelően olyan, az I. r. vádlott által jóváhagyott tartalmú előterjesztés készült a képviselőtestület felé, hogy a rendezvénycsarnok építését 180 millió forinttal támogassák.

A képviselőtestület ülését közvetlenül megelőzően – 2012. december 21-én az önkormányzat Pénzügyi Bizottsága tárgyalta az előterjesztést. A bizottsági ülésen, az előterjesztés ismertetését követően – az I. r. vádlott a kormányhatározat alapján kapott 450 millió forintos állami támogatásról, illetve annak felhasználhatóságának kereteiről nem beszélve – a II. r. vádlottra és kft-jére utalva azt mondta: „volt egy pályázata, a pályázat beérkezett, polgármester úr egyeztette ezt az érdekelt szervezetekkel és ezt a 180 millió forintos összeget ennek a finanszírozására kapja az önkormányzatunk a mai napon.”

A vádirat szerint az I. r. vádlott magatartásával azt a látszatot keltette, hogy az önkormányzat a kft. által megépíteni tervezett rendezvénycsarnok támogatására egy másra nem felhasználható 180 millió forintos állami céltámogatást kapott. Valójában a fenti támogatásra forrást biztosító 450 millió forintos állami támogatás felhasználásával kapcsolatban a kormányhatározat ilyen előírást nem tartalmazott, az eltérő cél érdekében történő felhasználásnak jogi akadálya nem volt.

Az I. r. vádlott ezen cselekményével közreműködött abban, hogy a bizottsági ülésen a pénzösszeg felhasználásáról érdemi vita ne alakuljon ki, és így a bizottság határozatában a képviselő-testületnek elfogadásra javasolja az előterjesztést. A képviselő-testület a bizottsági döntés alapján 2012. december 21-én tartott ülésen hozott határozatában 180 millió forintos támogatásban részesítette a céget. Az önkormányzat a Belügyminisztérium felé felterjesztette a 450 millió forintos állami támogatás felhasználásának pénzügyi tervét, majd 2013. január 30-án megkötötte a megállapodást a Belügyminisztériummal.

A támogatásról hozott, a II. r. vádlott számára kedvező önkormányzati döntést követően a II. r. vádlott 2012. december 21-én este fél nyolc körül Balmazújvárosban az Ifjúsági Közösségi Háznál az ígért jogtalan előnyként 5 millió forintot adott át az I. r. vádlottnak a döntés meghozatalában való közreműködésért. Az I. r. vádlott abból 450 ezer forintot magának megtartott – áll a vádiratban.

A vádirat azt is tartalmazza, hogy jogtalan előnyként a II. r. vádlott 2013. február 8-án kelt fiktív adásvételi szerződéssel – a szerződés szerinti vételár megfizetése nélkül, ingyenesen – az I. r. vádlottra ruházta a 3 millió 211 ezer 805 forint értékű, a cége tulajdonát képező gépkocsi tulajdonjogát. A vádlottak a szerződésben valótlanul tüntették fel, hogy a gépkocsi vételára 1 millió 950 ezer forint volt, és azt, hogy a gépkocsi adásvétellel jut az I. r. vádlott tulajdonába. A gépkocsi átadására 2013. március 1-jén került sor Balmazújvárosban – írja a vádirat.

A tárgyalás tanúkihallgatással folytatódik.

A tárgyalás elején vágóképek készíthetőek, ezt követően a bíró kép- és hangfelvétel készítését nem engedélyezi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Tatár Tímea sajtószóvivő, 36/30 748 3847, dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta, sajtótitkár, 36/30 327 0464, www.debrecenitorvenyszek.birosag.hu, email: sajto@debrecenit.birosag.hu

3. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság (Pécs, Széchenyi tér 14.) I. emelet 32-es tárgyalóterem

Tárgy: súlyos testi sértés bűntette

Időpont: 2017. április 3. 9:00

Az ügy lényege: Az I.r. és II.r. vádlott férfiak biztonsági őrként dolgoztak 2015. december 30-án Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban megtartott rendezvényen. Éjjel 22 óra és 22 óra 30 perc között, a férfi mosdóból általuk észlelt zajokat ellenőrizték a vádlottak, amikor  egymás tevékenységéről tudva, közösen, előbb a mosdóban, majd az alagsori folyosón bántalmazták a záráskor még ott tartózkodó sértettet úgy, hogy míg a II.r. vádlott lefogta a sértettet, addig az I.r. vádlott több alkalommal, ütéseket mért a sértett fejére.

A bántalmazás miatt a sértett a fején szerzett többszörös sérüléseket, melyek közül négy fogának törése nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülés.

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, +36- 30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

4. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (Szeged, Sóhordó utca 5.)

Tárgy: rablás bűntette

Időpont: 2017. április 7. 8:30

Az ügy lényege: A vádlott 2015. július 16. napján bement egy Budapest VII. kerületében található Nemzeti Dohányboltba és dohányterméket kért az eladótól. Mikor az eladó a kért termékekhez fordult a vádlott mögé lépett, nyakát hátulról átkarolta és megszorította, majd többször, nyomatékosan 20.000,- forint átadását követelte tőle. Az eladó a vádlott magatartásától megijedve a kasszából egy 20.000 forintos és egy 10.000 forintos bankjegyet, majd a vádlott felszólítására még további egy darab 10.000 forintos bankjegyet vett ki a kasszából és adott át a vádlottnak, aki végül még egy doboz cigarettát elvett a pultról. Az eladó folyamatosan kérlelte a vádlottat, hogy ne tegye ezt, melynek hatására a vádlott a pénzt és a cigarettát visszatette a pultra és kiment dohányozni az üzlet elé az eladóval. Az eladó vevők érkezésére hivatkozva a boltba visszament és értesítette a rendőrséget, míg a vádlott a helyszínt elhagyta.

A fenti cselekményen túlmenően a vádlott 2015. december 8. napján egy Szegeden található Nemzeti Dohányboltba bement, ahol az alkalmazottat határozott és emelt hangon – a kasszában lévő pénz jogtalan eltulajdonítása végett – azzal fenyegette meg, hogy amennyiben a kasszában lévő pénzt nem adja át részére, bántani fogja őt. A fenyegetés hatására az alkalmazott a kasszában lévő 92.000,- forintot, valamint – a vádlott felszólítására – egy doboz LuckyStrike cigarettát adott át a vádlott részére, melyet követően a vádlott a helyszínről távozott.

A bizonyítási eljárás eredményétől függően ítélethozatal várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő,

+36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Székesfehérvár

Helyszín: Székesfehérvári Törvényszék földszint 7-es tárgyalóterem

Tárgy: különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Időpont: 2017. április 4. 8:30

Az ügy lényege: A vádban rögzítettek szerint 1997. évben az akkor 16 éves vádlott Székesfehérváron élt szüleivel és egyedül nevelte 1 éves gyermekét. A gyermek születése után nem sokkal a fiatalkorú vádlott szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 20 éves fiatal férfival, amely kapcsolatból teherbe esett. Különböző okokból kifolyólag csak a terhesség második harmadában tudatosult a számára, hogy ismét gyermeket vár, azonban ekkorra már szakított a barátjával és állapotát eltitkolta a családja és környezete előtt. 1998. szeptember 30-áról október 1-jére virradó éjjelen a lakóhelye fürdőszobájában életképes gyermeket szült, majd őt bántalmazta és reklámtáskában egy utcai szemetes konténerbe tette. A csecsemő holttestét másnap reggel egy, a szemetestartályban gyűjtögető személy fedezte fel.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Varga Noémi, sajtószóvivő, 0630/559-7181, sajto@szekesfehervarit.birosag.hu

[htmlbox BDT]

1. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék (Debrecen, Széchényi utca 9. I. emelet 122-es tárgyalóterem

Tárgy: Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette

Időpont: 2017. március 27. 10:00

Az ügy lényege: A Debreceni Járásbíróság 2017. január 12-én hozott, nem jogerős ítéletében bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében és 5 év fegyházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki tavaly májusban késsel kényszerítette ki az eladótól egy debreceni trafik bevételét. S. I. 5 évig a közügyeket sem gyakorolhatja és a büntetés kétharmad részének letöltése után szabadulhat feltételesen.

A tényállás szerint S. I. 2016. május 14-én barátaival érkezett Hajdúböszörményből Debrecenbe, ahol egy panzióban szálltak meg.  Másnap reggel a barátok hazamentek, és mivel a pénzük is elfogyott, S. I. elhatározta, hogy bűncselekmény útján pénzt szerez. A panzióban magához vett egy konyhakést, elindult Debrecenben alkalmas helyszínt keresni, de a pünkösdi ünnepek miatt szinte minden üzlet zárva volt. S. I. azonban kifigyelte, hogy a Darabos utca elején található Nemzeti Dohánybolt nyitva van, és kevés a vásárló, így 10 óra 50 perc körüli időben bement a trafikba. A dohányboltban rosszullétre hivatkozott, vizet kért az eladótól, megitta, majd leült a pult végében található székre, és kért még egy pohárral. Miközben az eladó a vizet engedte neki, a vádlott felállt, a zsebéből elővette a 6 cm pengehosszúságú kést, és azt jobb kezében tartva felszólította az eladót – „most add ide a bevételt!” kijelentéssel – a boltban található pénz átadására. Az eladó a kasszát kinyitotta, és az abban lévő 106.500 forintnyi papírpénzt odaadta a vádlottnak. S. I. arra is figyelmeztette a trafik eladóját, hogy ne nyomja meg a pánikgombot, és ne hívja a rendőröket, majd távozott. Egy non-stop üzletben a boltosokkal taxit hívatott, először Hajdúböszörménybe vitette volna magát, majd az útirányt módosította Hajdúnánásra. A rendőrség azonban Hajdúvidet elhagyva a taxit feltartóztatta, és a vádlottat elfogta. S. Imrénél a rendőrök a pénzt és a kést is megtalálták. 

S. I. a bíróságon teljes, minden részletre kiterjedő beismerő vallomást tett és elismerte bűnösségét. A vádlott bocsánatot kért a sértettől is, amiért megijesztette. S. I. vallomásán túl a sértett és a tanúk vallomásai, valamint a biztonsági kamera felvételei és a helyszínen rögzített nyomok is egyértelműen a bűnösségét igazolták.

A Bíróság megkezdi az ügyben a másodfokú eljárást.

Érdeklődj a tárgyalásról: Tatár Timea sajtószóvivő, Debreceni Törvényszék 36/30 748 3847, Dr. Veszprémyné Dr. Szajkó Márta sajtótitkár, Debreceni Törvényszék 36/30 327 0464, +36 52 526 755, sajto@debrecenit.birosag.hu

2. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék (Budapest, V. kerület, Markó utca 27., I. emelet 6-os tárgyalóterem

Tárgy: Kiskorú veszélyeztetése

Időpont: 2017. március 30. 10:00

Az ügy lényege: S. A. T. és S. L. B. vádlottak ellen a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat.

A vád szerint a vádlottak 2015 nyarán egy III. kerületi bevásárló központ parkolójában, a tűző napon álló kocsijukban – az autó ablakait pár centiméterre lehúzva – bezárva hagyták másfél hónapos gyermeküket, amíg vásárolni mentek. A 28-31 fokos déli hőségben háromnegyed órára felügyelet nélkül hagyott csecsemő folyamatosan sírt, járókelők hallották meg a csecsemő sírását, akik értesítették az áruház biztonsági szolgálatát, majd a mentőket, illetve a rendőrséget.

Az elsőfokú bíróság 1,5 év börtönbüntetésre ítélte a szülőket, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette.

A védő enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, Tel: 061-354-6526, 06-1-354-6851, 061-354-6796, Fax: 06-1-354-6099, e-mail: sajto@fovarosit.birosag.hu

3. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék, (Miskolc, Dózsa György utca 4.),  I. emelet 113-as tárgyalóterem

Tárgy: Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Időpont: 2017. március 28. 08:30

Az ügy lényege: A Miskolci Törvényszék folytatja a bizonyítást az „arlói emberölés” – ként ismert büntetőügyben. A vád szerint a 21 éves elkövető 2015. szeptember 27. napján a borsod megyei Arló településen a búcsúban szórakozott, majd együtt italozott a 67 éves sértettel. Együtt indultak haza, a vádlott az utcán olyan kegyetlenül bántalmazta a hazafelé tartó sértettet, mely miatt az idős férfi a helyszínen elhunyt. 

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Érdekődj a tárgyalásról: dr.Gyurán Ildikó, sajtószóvivő 06-46/815-386, 70-703-2487 gyurani@miskolcit.birosag.hu

4. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (Szeged, Széchényi tér 4.) 16-os tárgyalóterem

Tárgy: Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége

Időpont: 2017. március 27. 13:00

Az ügy lényege: A vádirat lényege szerint a vádlott 2014. augusztus hó 26. napján Szegeden villamosvezetőként teljesített szolgálatot. Ennek során 7 óra 08 perckor a kocsiszínből kihajtott a villamossal a 26. számú helyszíni állítású váltó elé, ahol a villamos megállt. A vádlott a villamos menetkapcsolóját „0” állásba helyezte, azonban az irányváltó kapcsoló „0” állásba helyezését elmulasztotta, és az áramkört megszakító reteszkulcsot sem vette magához, majd leszállt a villamosról, hogy a váltót kézzel átállítsa. A vádlott a villamosról történő leszállása során figyelmetlenségből a menetkapcsolót 1-es fokozatba helyezte, így a villamos elindult.

A vádlott, észlelve a becsukódó ajtókkal elinduló villamost, a jármű mellett futva elindult, hogy a nála lévő külső kapcsolóval az ajtót kinyissa, azonban ez nem sikerült. A villamos a kocsiszínből kihaladt a Pulz utcára, melynek során a közlekedési társaság telephelyének bejáratánál lévő kis sugarú ívben, az utca elején letört az áramszedője, azonban a villamos korábbi lendületénél fogva még 670 métert megtett, majd a Kossuth Lajos sugárúton kialakított megállóhely peronjánál megállt.

A villamos a Kossuth Lajos sugárúton lévő körfogalomban lévő fényjelző berendezés piros jelzése ellenére behaladt a körfogalomba, veszélyeztetve ezzel az útkereszteződésben szabad jelzésre továbbhaladó személygépkocsikat és egy ott haladó kerékpáros testi épségét, aki az ütközés elkerülése érdekében fékezésre kényszerült.

A vádlott ezen magatartásával a vasúti közlekedés több szabályát is megszegte, és gondatlanságából kifolyólag a szabályszerűen közlekedő gépkocsivezetők és kerékpáros életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztette.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika, törvényszéki bíró, sajtószóvivő, +36-30/4756-007; sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

5. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (Pécs, Rákóczi utca 34.) mfsz. 1-es tárgyalóterem

Tárgy: emberölés bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. március 27. 9:00

Az ügy lényege: A vádlott nő élettársa volt a sértett horvát állampolgár, együtt laktak Pécsett.

2015. október 23-án a sértett az esti órákban több alkalommal vásárolt sört a lakásukhoz közel található benzinkúton. A megvásárolt söröket hazavitte és a vádlottal együtt közösen elfogyasztotta. Ennek hatására mindketten ittas állapotba kerültek és 23 óra körüli időben összevesztek, mert a vádlott egy közösségi oldalon egy férfival vette fel a kapcsolatot. A sértett szerelemféltés miatt indulatos állapotba került, a vádlott nyakát megragadta, majd a belső helyiség felé lökdöste őt. A vádlott a két helyiség közötti lévő lépcsőben megbotlott és a belső szobába esett. A sértett is belépett ebbe a helységbe, a vádlott pedig a szobában kést vett magához, felállt és a jogtalan támadását már befejező, a szoba elhagyása érdekében a vádlottól elforduló sértettet kis erővel szegycsonton, majd nagy erővel a mellkasa hátsó felén megszúrta. A szúrás következtében a sértett a földre rogyott, a vádlott az erősen vérző sértettet sebét törölközővel bekötözte, majd rendet rakott. Ez idő alatt a sértett a házat elhagyta, majd a közeli benzinkúthoz ment, ahol a kassza előtt összeesett.

A sértett súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Helyszín: Pécsi Törvényszék, (Pécs, Rákóczi u. 34.) fsz. II-es tárgyalóterem

Tárgy: Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége

Időpont: 2017. március 29. 8:45

Az ügy lényege: A vádlott férfi és élettársa egy oldi házban éltek a kapcsolatukból született kisgyermekkel.

A ház körül elszaporodtak a rágcsálók, ezért a vádlott elhatározta, hogy szerez egy légpuskát, azzal irtja majd azokat.

2016. október első felében a vádlott egy falubeli lakossal két kecskét egy kínai gyártmányú, 5,5 mm kaliberű légpuskára és lövedékekre cserélt, melynek tartásához engedély kell, de azzal a vádlott nem rendelkezett.

A vádlott több napig használta a fegyvert, majd úgy döntött, hogy mobiltelefonra cseréli.

2016. október 16-án a délelőtti órákban a csere előtt megjelent a vádlottnál három ismerőse, akik a fegyver kipróbálása céljából a ház udvarán található ól párkányára felállított sörösüvegre lőttek. Mindezt észlelte egy rendőrjárőr, aki a veszélyes tevékenység abbahagyására szólította fel őket. Ennek eleget is tettek, majd a vádlott egyik ismerőse a megtöltött és felhúzott fegyvert a ház falának támasztotta és két társával együtt az ingatlant elhagyta.

A vádlott ezt követően, anélkül, hogy a fegyver állapotáról, felszereltségéről meggyőződött volna, a ház konyhájába vitte a légpuskát és a hűtő tetejére tette. Ekkor a konyhában az élettársa főzött, a 11 hónapos gyermeke pedig az etetőszékben ült, pár méterre tőle.

A vádlott rövid idő múlva – 12.00 óra előtt – felvette a légpuskát úgy, hogy egyik ujja az elsütő billentyűn volt, majd elindult kifelé a lakásból. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározta, hogy megijeszti a tőle kis távolságban lévő, az etetőszékben ülő sértett gyermeket, a fegyver csövével felé fordult, miközben a lábával dobbantott. Ennek következtében a fegyver elsült, a lövedék pedig a 11 hónapos gyermek fejét találta el.

A vádlott és élettársa haladéktalanul intézkedtek a gyermek orvosi ellátása érdekében, ennek ellenére a gyermek a kórházban 2016. október 25-én elhunyt.

A bíróság a tárgyalást megkezdi.

Érdeklődj a tárgyalásokról: Dr. Barkaszi Attila, sajtószóvivő, +36-30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

 

 1. Pécs

Helyszín: Pécsi Járásbíróság, (7621 Pécs, Széchenyi tér 14.) fsz. 16. tárgyalóterem

Tárgy: jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette

Időpont: 2017.03.20-21. 8:30

A vádirat röviden: A vádlott  kollégái és ismerősei előtt 2009. évtől kezdődően abban a színben tűntette fel magát, hogy tőkegarantált magas hozamú befektetésekkel foglalkozik. Amikor a vádlott kollégái és ismerősei – akik ezen információt további személyekkel is közölték, ekként a sértettek köre 2009-2013. években, a vádbeli időszakban folyamatosan bővült –megkeresték a vádlottat, hogy nyereség elérése végett kezelje, fektesse be az általuk átadott, vagy a vádlott bankszámlájára átutalt pénzösszegeket, a megbízásokat a vádlott elfogadta. A vádlott azonban ténylegesen nem befektetésre fordította az őt megbízó sértettek pénzeszközeit, befektetések végrehajtása már a megbízások elfogadása és a sértettek pénzének átvételekor sem állt szándékában, ezzel összefüggésben az őt megbízó sértetteket tévedésbe ejtette-, illetve tartotta, az átvett pénzt pedig ismeretlen célokra fordította. A vádlott a sértettek bizalmának fenntartása végett a „befektetések egyenlegét” a későbbiekben rendszeresen közölte a sértettekkel szóban vagy e-mail útján, illetve a tőke hozammal növelt összegét színlelt kölcsönszerződések, vagy tartozás elismerő okiratok aláírásával igazolta, amely cselekményével folyamatosan tévedésben tartotta a sértetteket. Amikor a sértettek a befektetésüket meg kívánták szüntetni, a vádlott különböző kifogásokra hivatkozással a sértettek pénzét nem, vagy csak csekély részben fizette vissza, valamint a sértettek számára a visszafizetés esedékességét követően elérhetetlenné vált. A vádlott a befektetésre átvett pénzösszegeken felül a vádbeli időszakban további sértettektől kért és kapott ténylegesen is kölcsön rendeltetéssel különböző pénzösszegeket, azonban ezeket a kölcsönöket sem kívánta már a szerződések megkötésekkor sem visszafizetni.

A bíróság a tárgyalást folytatja.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila (sajtószóvivő), +36-30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

2. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság, (6720 Szeged, Széchenyi tér 4.) 12. számú tárgyalóterem

Tárgy: Embercsempészés bűntette

Időpont: 2017. 03.21. 8:15

Az ügy lényege: A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség tizenöt magyar állampolgárral szemben emelt vádat, akik pakisztáni, szerb és magyar elkövetőkből álló bűnszervezet tagjaiként csempésztek illegális bevándorlókat az Európai Unió területére.

A vádirat lényege szerint a vádlottak különböző afrikai és ázsiai országokból származó személyeknek a magyar-szerb határszakasznak meg nem engedett módon, jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint a magyar-osztrák, magyar-szlovén illetve magyar-szlovák, valamint több Európai unión belüli, belső határon történő átlépéshez nyújtottak segítséget.

A vádlottak 2014. októbere és 2015. júliusa között tizennyolc szállítást végeztek és összesen 366 személynek nyújtottak segítséget az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő, illegális átlépéséhez. A bűnszervezet vezetői pakisztáni állampolgárságú személyek voltak, akik egy szerb elkövetőn keresztül irányították a szervezet magyar részét.

A magyar vádlottak feladata az volt, hogy a magyar-szerb zöld határon átvezetett migránsokat felvegyék Ásotthalom és Mórahalom térségében, majd Ausztria, Németország és Olaszország felé szállítsák tovább őket. A vádlottak a cselekményeket vagyoni haszonszerzés érdekében követték el. A tizennyolc szállításban különböző vádlottak vettek részt. A vádlottak áruszállító járműveket használtak a cselekményhez, de betegszállító, illetve posta feliratú gépjárműveket is igénybe vettek. Az elkövetők a gépkocsi rakterébe három esetben nagyszámú személyt zsúfoltak be, a raktér szellőzése nem volt megfelelő, és az utazás a szállított személyek testi-lelki gyötrelmével járt.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, részben bűnszervezetben, részben a csempészett személy sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A szervezet pakisztáni és szerb tagjaival szemben az osztrák és a szerb hatóságok folytatnak büntetőeljárást.

A bíróság az ügyben 2017. március 23. és március 24. napokon ugyancsak 8.15 órai kezdettel tárgyalást tart.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika (törvényszéki bíró, sajtószóvivő) +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

3. Debrecen

Helyszín: Debreceni Ítélőtábla, (Debrecen, Széchenyi u. 24.)

Tárgy: Emberölés bűntette

Időpont: 2017.03.23. 10:00

Az ügy lényege: Az első fokon eljárt Egri Törvényszék 2016 októberében K. Zs. S. vádlottat emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 35 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhébb minősítésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint 2015 márciusában P. K. sértett Salgótarjánból haza akart utazni Bátonyterenyére. A vádlott, aki látásból ismerte a sértettet, felajánlotta, hogy gépkocsijával hazaviszi a lányt. Menet közben a vádlott megkérdezte a sértettől, hogy 5000.- Ft-ért hajlandó lenne-e vele közösülni. A sértett az ajánlatra nem válaszolt, hallgatását a vádlott beleegyezésnek vélte, ezért a főútról lekanyarodott és egy dűlőnél megállt. A sértett a vádlott szexuális közeledését elutasította, emiatt a férfi csalódott és dühös lett, és a sértettet arcul ütötte. Közben a vádlott élettársa is telefonált, hogy azonnal menjen haza. A vádlott dühében a sértettet egy, az eljárás során elő nem került rúdszerű, éllel bíró eszközzel a fején többször megütötte. A sértett a földre került, ekkor a vádlott újra ütést mért a lány halántékára. A koponyatörés következtében a sértett eszméletét vesztette és az ehhez társuló kivérzéses sokk rövid időn belül a sértett halálát eredményezte. Az élete azonnali orvosi segítség esetén sem lett volna megmenthető. A vádlott ezt követően visszaült a gépkocsiba, azonban úgy észlelte, hogy a sértett még él, ezért a gépjárművel megfordult, majd folyamatos gázadással a földön fekvő lányra ráhajtott. Ezt követően a férfi visszatolatott és elindult Salgótarjánba. A vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Első nyilvános ülés.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fórizs Ildikó (sajtószóvivő), 36/30 994 3339, sajto@dit.birosag.hu, ForizsI@dit.birosag.hu

4. Miskolc

Helyszín: Miskolci Járásbíróság, (Miskolc, Dózsa György u. 4.) fszt. 26. sz. tárgyalóterem

Tárgy: Jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette

Időpont: 2017.03.21. 10:00

Az ügy lényege: A Miskolci Járásbíróság dr. H.Sz. nyíregyházi ügyvéddel és 13 társával szemben jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a tanúk kihallgatásával folytatja a tárgyalást.

A vádiratban rögzített tényállás szerint M.I. I. r. és B.A. II. r. vádlottak adózás alól elvont cigarettával kereskedtek. 2012. óta egymás tevékenységének ismeretében, egymástól függetlenül működtették és irányították az általuk létrehozott bűnszervezetet. A szervezet tagjai ismerték egymást, mindannyian tisztában voltak a saját, illetve a mások feladatával. A III. r. vádlott szállította Ukrajnából a cigarettát a Tiszán, csónakban Magyarországra, V. r. és VII. r. terheltek a gépkocsit biztosították a csempészett cigaretta szállításához, a VI. és X. r. vádlottak a szállítást, VIII. és IX. r. terheltek a raktározást végezték.

Az ügyvéd foglalkozású dr. H. Sz. IV. r. vádlott mintegy tíz éve ismerte az ukrán cigaretta csempészettel foglalkozó I. r. terheltet, nevezettek között bizalmi viszony alakult ki. Az ügyvéd jól ismerte a cselekmények elkövetésének módját, tudta azt is, hogy társai szervezett keretek között rendszeresen szállítanak hazánkba ukrán cigarettát továbbértékesítés végett. Tudomással bírt arról, hogy a szervezet egyes tagjai a cigaretta Magyarországra szállításában vesznek részt, mások az ehhez szükséges gépjárműveket biztosítják, a további személyek helyszínt biztosítanak a csempészett cigaretta tárolására. Védői munkája során a IV. r. vádlott részletes ismereteket szerzett a büntetőeljárás menetéről, ezen ismereteit – hamis okiratok készítése, bűncselekmények elkövetéséhez szükséges eszközök biztosítása, vagy azok visszaszerzése útján – a jogszabályokba ütköző módon használta föl, többször utasítást adott arra is, hogy a büntetőeljárásban résztvevők milyen vallomást tegyenek a hatóságok előtt.

2014. év tavaszán I. és II. r. vádlottak egymástól függetlenül nagyobb mennyiségű, mintegy 30.000-30.000 doboz zárjegy nélküli cigarettát rendeltek meg Ukrajnából, melynek Magyarországra szállítását közösen akarták megvalósítani, meg is bízták a III. r. vádlottat, hogy az árut csónakban, a Tiszán keresztül juttassa át a határon. Az I. r. vádlott az ügyvéd terhelt tudta mellett megegyezett a további vádlottakkal a cigaretta szállításában, a szállításához szükséges gépjárművek biztosításában és az „áru” tárolásában. 

Később 2014. szeptember hónapban az I. r. terhelt ismét nagyobb mennyiségű cigaretta szállítmányt rendelt meg Ukrajnából. Szeptember 18-án a határ közelében élő XI. r. vádlott a zöldhatáron 34.500 doboz magyar zárjegyet nem tartalmazó cigarettát csempészett hazánk területére, amit saját lakásában rejtett el. A megrendelő megbízásának megfelelően további három vádlott – a további terheltek által biztosított – gépkocsival ment a cigarettáért, azt az I. r. terhelt által megjelölt helyre akarták szállítani. A szállítmányt elfogták, melyről az ügyvéd vádlottat értesítették, aki a megállapodás szerint ez esetben is hamis bérleti szerződést készített és adott át az elkövetéshez használt  gépkocsit biztosító VII. r. vádlottnak azért, hogy a szerződést a nyomozóhatóságon bemutatva a gépkocsi a lefoglalás alól mentesüljön.

A vádlottak 2014. márciusában 40 millió, míg az őszi esettel 20 millió forintot meghaladó összegű vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra (sajtószóvivő), 06-46-815-297, 70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu

Helyszín: Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, (Miskolc, Fazekas u. 4.) 117. sz. tárgyalóterem

Tárgy: közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata

Időpont: 2017.03.23. 13:00

Folytatja a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a hejőcsabai cementgyár környezethasználati engedélyezése ügyének tárgyalását. A perben támadott határozatban a HCM 1890 Kft. a hejőcsabai telephelyen egységes környezethasználati engedélyt kapott cementipari tevékenység végzésére. A felperesek ezt a határozatot támadták meg a bíróság előtt.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Gyurán Ildikó (sajtótitkár), 06-46/815-386, 70-703-2487, gyurani@miskolcit.birosag.hu

5. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék, (V. Kerület, Markó u. 27.) II. emelet 93. sz. tárgyalóterem

Tárgy: hivatali visszaélés bűntette

Időpont: 2017.03.20. 9:00

A korábban a rendőrség hivatalos állományának tagjaként dolgozó dr. P. Zs. I. rendű és L. F. II. rendű vádlottak, két gazdasági társaságukat – a törvényes jövedelemszerzés mellett, annak látszatát fenntartva – a rendszeres haszon érdekében szervezett módon elkövetett zsarolásokra használták. A megbízások során az I. és a II. rendű vádlottak ügyfeleiknek rendszeresen hivatkoztak arra, hogy a rendőri múltjuk révén a velük kapcsolatban lévő személyektől nem nyilvános adatokról felvilágosítást kapnak, illetve díjazásuk egy részét egyéb nem hivatalos kifizetésekre kell fordítaniuk. Megbízóikat megtévesztetve annak látszatát keltették, hogy a részükre kifizetett vagy kifizetendő anyagi ellenszolgáltatásért a megbízásukat teljesítik, holott a kötelezettségek teljesítése nem állt szándékukban. A megbízások után rendszerint annyit tettek, hogy felkeresték a megbízásokkal érintett, a megbízóikkal ellenérdekű személyeket, és őket a tartozás elismerésének, megfizetésének vagy elengedésének kikényszerítése érdekében – a megbízó tudta nélkül – megfenyegették.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az I. és a II. rendű vádlottak ellen üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés, bűnszövetségben elkövetett zsarolás kísérlete, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat. dr. P-né B. R. III. és A J. V. rendű vádlottat felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettével, míg A. I. IV. rendű vádlottat hivatali visszaélés bűntettével és információs rendszer megsértésének vétségével vádolják.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás tanúk kihallgatásával folytatódik.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796, sajto@fovarosit.birosag.hu

Oszd meg élményeidet! Amennyiben érdekes volt a tárgyalás, írj róla beszámolót a Jövő jogásza rovatunkba!

Hogy ne maradj le a téged érintő legfontosabb cikkekről, kövess minket a Facebook-on is!

1. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (7623 Pécs, Rákóczi u. 34.) mfsz. 1. tárgyalóterem

Tárgy: emberölés bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. 03.13. 9:00

Az ügy lényege: A vádlott nő élettársa volt a sértett horvát állampolgár, együtt laktak Pécsett. 2015. október 23-án a sértett az esti órákban több alkalommal vásárolt sört a lakásukhoz közel található benzinkúton. A megvásárolt söröket hazavitte és a vádlottal együtt közösen elfogyasztotta. Ennek hatására mindketten ittas állapotba kerültek és 23 óra körüli időben összevesztek, mert a vádlott egy közösségi oldalon egy férfival vette fel a kapcsolatot. A sértett szerelemféltés miatt indulatos állapotba került, a vádlott nyakát megragadta, majd a belső helyiség felé lökdöste őt. A vádlott a két helyiség közötti lévő lépcsőben megbotlott és a belső szobába esett. A sértett is belépett ebbe a helységbe, a vádlott pedig a szobában kést vett magához, felállt és a jogtalan támadását már befejező, a szoba elhagyása érdekében a vádlottól elforduló sértettet kis erővel szegycsonton, majd nagy erővel a mellkasa hátsó felén megszúrta. A szúrás következtében a sértett a földre rogyott, a vádlott az erősen vérző sértettet sebét törölközővel bekötözte, majd rendet rakott. Ez idő alatt a sértett a házat elhagyta, majd a közeli benzinkúthoz ment, ahol a kassza előtt összeesett. A sértett súlyos, életveszélyes sérülésekkel került kórházba.

Az ügyben a 23/2016 (XI.30.) AB határozatra figyelemmel a tanács elnökének személyében változás történt, így a bíróság a tárgyalást elölről kezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila (sajtószóvivő), +36-30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

 

2. Pécs

Helyszín: Pécsi Törvényszék (7623 Pécs,Rákóczi u. 34.) mfsz. 2. tárgyalóterem

Tárgy: jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérlete

Időpont: 2017. 03.17. 9:00

Az ügy lényege: Az I.r. vádlott 2014-ben munkahellyel, állandó jövedelemmel nem rendelkezett. Elhatározta, hogy kábítószer eladásából fogja magát eltartani. 2014 októberében nagyobb mennyiségű kábítószert vásárolt, melyet ismerőseinél II., III. és IV. r. vádlottaknál helyezett el. Az I.r. vádlott társai segítségével dolgozta fel a megvásárolt zöld növényi anyagot 2014 októbere elején, melyben az V. r. vádlott is segítséget nyújtott. A munkálatok befejezéséhez körülbelül egy hétre lett volna szükség. A nyomozó hatóság a feldolgozás helyszínén tartott házkutatás során a jelentős mennyiség alsó határát meghaladó kábítószert tartalmazó anyagot foglalt le.

A II.r. és IV.r. vádlottnál tartott házkutatás során is kábítószert tartalmazó pasztát, növényi törmeléket és fehér színű tablettákat foglaltak le, melyek kábítószert tartalmaztak.

Az I.r. vádlott által forgalomba hozni kívánt, jelentős mennyiségű kábítószer lefoglalásával a bűncselekmény meghiúsult.

Az ügyben a 23/2016 (XI.30.) AB határozatra figyelemmel a tanács elnökének személyében változás történt, így a bíróság a tárgyalást elölről kezdi.

Érdeklődj a tárgyalásról: Dr. Barkaszi Attila (sajtószóvivő), +36-30-990-4247, barkaszia@pecsit.birosag.hu

 

3. Szeged

Helyszín: Szegedi Járásbíróság (6720 Szeged, Széchenyi tér 4.) 237. számú tárgyalóterem

Tárgy: Rablás bűntette és más bűncselekmény

Időpont: 2017. 03.17. 8:30

Az ügy lényege: A vádirati tényállás lényege szerint a vádlott 2016. november hó 19. napján a munkából hazaérve egy kenyérvágó kést vett magához, majd kerékpárral elindult otthonról. Délután 13 óra 40 perc körüli időben egy szegedi buszmegállónál a kerékpárját letámasztotta, a nála lévő nejlonzacskót a fejére húzta, majd egy Nemzeti Dohányboltba bement és az eladó hölgyet felszólította arra, hogy adjon a részére dohányterméket. Amikor az eladó közölte a vételárat, a vádlott kijelentette, hogy fizetni nem akar, ellenben kéri az aznapi bevételt. Az eladó a vádlott felhívására a kasszát nem nyitotta ki. Erre a vádlott elővette a ruházatában lévő kést, amit maga elé tartott és többször felszólította az eladó hölgyet a bevétel átadására. Ezt követően lépett be a dohányboltba egy vevő, aki az eladóval együtt távozásra szólította fel a vádlottat, aki először nem reagált a felszólításra, majd végül a vevő kilökdöste őt a dohányboltból.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

Ezután nem sokkal a vádlott egy másik, a közelben lévő dohányboltba tért be. Az ott tartózkodó eladó megkérdezte tőle, hogy mit szeretne, mire közölte, hogy pénzt kér. Az eladó a vádlottat nem vette komolyan, mire a vádlott elővette a nála lévő kést és azt eladó felé tartotta és felszólította a kassza tartalmának átadására. Az eladó erre felszólította, hogy távozzon, különben megnyomja a pánikgombot vagy kihívja a rendőrséget. Ezt követően az üzletben lévő másik személy és az eladó együttesen próbálták a vádlottat távozásra bírni, akit végül a vevő tolt ki az üzletből. Ezt követően néhány perccel a vádlott egy harmadik dohányboltba is bement, ahol a nála lévő kést az eladó felé tartva a kasszában lévő pénzt követelte. Az eladó közölte, hogy a bevételt nem adja oda, mire a vádlott inkább három doboz cigarettát követelt, miközben egyre közeledett az eladó felé és még a pult kihajthatós ajtaját is elkezdte kinyitni. Az eladó mindennek hatására a pultra tett 3 csomag dohányt, melyet a vádlott magához vett és az üzletből távozott.

Megjegyzés: A bizonyítási eljárás eredményétől függően ítélethozatal várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: Juhászné dr. Prágai Erika (törvényszéki bíró, sajtószóvivő) +36-30/4756-007, sajto_csongrad@szegedit.birosag.hu

 

4. Debrecen

Helyszín: Debreceni Törvényszék (Debrecen, Széchenyi u.9.) I/123.

Tárgy: Több ember sérelmére, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény

Időpont: 2017. 03.17. 9:00

Határozathirdetés!

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint a debreceni vádlott és a Hosszúpályiban élő nagyszülei kapcsolata az elmúlt évek során nem volt teljesen konfliktusmentes, mivel már előfordult, hogy a sértetteknek nagyobb összegű készpénze tűnt el ismeretlen körülmények között. Mivel idegen személy ahhoz nem férhetett hozzá, így a vádlottra terelődött a gyanú. Ez azonban a családon belül maradt, a sértettek feljelentést senki ellen nem tettek. K. Csaba különböző szórakozóhelyeken, szállodában végzett alkalmi munkát, tartós munkaviszonyt sehol nem tudott kialakítani. Megélhetési körülményei nehézkessé váltak, édesanyjától és nevelőapjától havi rendszerességgel kapott ugyan pénzbeli támogatást, de ez nem fedezte költséges életformáját. Egy hitelintézettől felvett gyorskölcsönt is megélhetésére fordította. Barátnőjével 2014. nyarán ismerkedett meg, akinek minden alkalommal ajándékokkal szeretett volna imponálni, erre azonban pénze nem volt. A cselekményt megelőzően a vádlott már hosszabb ideje nem tudta törleszteni a kölcsönt, az édesanyjától kapott pénzt is hamar felélte. Ezért elhatározta, hogy a sejtése szerint jelentős összegű megtakarítással rendelkező nagyszüleitől fog mindenáron pénzt szerezni. Elhatározta, ha az idős korú nagyszülők önként nem adnak neki pénzt, akkor erőszakos úton, fenyegetés, akár bántalmazás útján is megszerzi azt – áll a vádiratban.

2015. április 3-án délelőtt a vádlott céltalanul járkált Debrecen belvárosában, ennek során végiggondolta azt, hogy milyen ürüggyel keresse fel a nap folyamán a Hosszúpályiban lakó nagyszüleit. A kora délutáni órákban lakásában magához vett egy húsvágó bárdot, majd azt egy nejlonszatyorba csomagolva autóbusszal nagyszüleihez indult. K. Csaba négy-fél öt között érkezett meg a sértettekhez, akik beengedték unokájukat, valamennyien bementek a házba és beszélgetni kezdtek. A vádlott arra várt, hogy nagymamája egyedül maradjon, mert tőle szándékozott pénzt kérni. Amikor az idős asszony a konyhába távozott, a vádlott utána ment és szólt neki, hogy menjen be a szobába, mert beszélni szeretne vele. Miután a szobába bementek K. Csaba közölte nagymamájával, hogy hetvenezer forint készpénzre lenne szüksége. Az asszony azt felelte, hogy nem tud pénzt adni, melynek hatására a vádlott rendkívüli indulati állapotba került, s brutális módon kioltotta nagyszülei életét. 

Bár mindkét sértett halála a fejet ért nagy erejű csapások következtében, azok elszenvedése után rövid időn belül bekövetkezhetett, azonban figyelemmel az elkövetés eszközére, az erőbehatások nagyságára, a végrehajtás kitartó voltára és módjára, K. Csaba az előre eltervezett cselekményét önmagából kivetkőző, rendkívüli embertelenséggel, brutális módon, különösen kegyetlenül hajtotta végre.

Miután úgy vélte, hogy mindketten meghaltak, készpénz után kezdett kutatni, a szekrények tartalmát kezdte átnézni. 126 ezer forint és pár ékszer kivételével nagyobb összegű készpénzre azonban kitartó kutatás ellenére sem talált.   

A vádlott a fürdőszobában lemosta a kezén és ruházatán lévő véres szennyeződést, átöltözött, majd távozott a lakásból, és taxival ment debreceni lakására. Megérkezése után a ház hatodik emeleti szemétledobójába ledobta a véres elkövetési eszközöket, a cselekmény során használt szövetkesztyűt, valamint a sértett táskáját és pénztárcáját tartalmazó papírzsákot, majd a lakásban tartózkodó családját meghívta vacsorázni. A vádlott az estét a történtekről semmit sem sejtő családjával töltötte. A családtagok másnap a kora délutáni órákban mentek vissza Hosszúpályiba, s találtak rá az elhunyt sértettekre. K. Csaba Debrecenben maradt, felkereste barátnőjét, akinek azt megelőzően a sértettektől eltulajdonított pénzből virágcsokrot, süteményt, parfümöt és ékszert vásárolt.

2015. április 4-én K.Csaba először tagadta, hogy bármi köze lenne nagyszülei megöléséhez, de még ezen a napon beismerő vallomást tett a nyomozó hatóság előtt áll a vádiratban.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Veszprémyné dr. Szajkó Márta (sajtótitkár), 36/30 327 0464, sajto@debrecenit.birosag.hu

 

5. Miskolc

Helyszín: Miskolci Törvényszék (Miskolc, Dózsa György u. 4.) 1/113. tárgyalóterem

Tárgy: Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Időpont: 2017. 03.14. 8:30

Folytatja a bizonyítást a Miskolci Törvényszék az „arlói emberölés” – ként ismert büntetőügyben. A vád szerint a 21 éves elkövető 2015. szeptember 27. napján a borsod megyei Arló településen a búcsúban szórakozott, majd együtt italozott a 67 éves sértettel. Együtt indultak haza, a vádlott az utcán olyan kegyetlenül bántalmazta a hazafelé tartó sértettet, mely miatt az idős férfi a helyszínen elhunyt. 

A bizonyítási eljárás befejezése nem várható.

Érdeklődj a tárgyalásról: dr. Horváth Dóra (sajtószóvivő), 06-46-815-297, 70-361-2778, horvathd@miskolc.birosag.hu, dr.Gyurán Ildikó (sajtótitkár), 06-46/815-386, 70-703-2487, gyurani@miskolcit.birosag.hu

 

6. Budapest

Helyszín: Fővárosi Törvényszék II. (Fő u. 70 – 78.)

Tárgy: Bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények

Időpont:  2017. 03.16. 8:30

A vádlottak ellen a Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Kilenc személyt bűnszervezetben történt elkövetéssel is vádolnak.

A budapesti szórakozóhelyek üzemeltetőjeként ismertté vált V. L. I. rendű vádlott az 1990-es évek első felétől Budapesten egyre több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett érdekeltséget, és törekedett a vendéglátó-ipari tevékenységből származó bevételeinek illegális növelésére. A vádbeli időszakban 48 cégből álló cégcsoport alakított ki. A gazdasági társaságok ügyvezetői az I. rendű vádlottnak lekötelezett, már hosszú ideje neki dolgozó, általa megbízhatónak tekintett személyek voltak. Az így kialakított céghálózat, illetve személyi összetétel tette lehetővé a vád tárgyát képező, bűnszervezetben megvalósított költségvetési csalási cselekmények elkövetését. A vád szerint V. L. egyik alkalmazottja útján már az 1990-es évek közepén korrupciós kapcsolatot épített ki több, részben vezető beosztású rendőrrel, akik igyekeztek elérni, hogy az I. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, ha pedig mégis ellenőrzésre kerül sor, azokról előre értesítsék az I. rendű vádlott érdekkörét.

A tárgyalási napon a bizonyítási eljárás befejezésétől függően, várhatóan elkezdődnek az ügyészi perbeszédek.

Érdeklődj a tárgyalásról: Fővárosi Törvényszék Sajtó Osztály, 061-354-6526, 06-1-354-6851, 06-1-354-6796, sajto@fovarosit.birosag.hu

 

Oszd meg élményeidet! Amennyiben érdekes volt a tárgyalás, írj róla beszámolót a Jövő jogásza rovatunkba!

Hogy ne maradj le a téged érintő legfontosabb cikkekről, kövess minket a Facebook-on is!


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Az ELTE ÁJK csapata kiemelkedően szerepelt a médiajogi és adatvédelmi perbeszédmondó verseny Világdöntőjén

Az idei tanévben ismét megmérettette magát az ELTE ÁJK csapata a legnevesebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen, a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition-ön. Az idei Világdöntőn az ELTE – legjobb európaiként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutott, és emellett megnyerte a verseny írásbeli beadványainak összesített első helyezését (Best Memorials Award).

2024. április 18.

A technológia által támogatott joggyakorlat jövője: az AI precizitása egyensúlyba kerül az emberi szakértelemmel

A jog kritikus válaszút előtt áll, ahol egyensúlyba kell hoznia a nagy nyelvi modellek szabályalapú, algoritmikus és adatvezérelt logikáját az ember értelmező, stratégiai és empatikus gondolkodásmódjával, a mesterséges intelligencia által generált eredményeket az emberi szakértelemmel párhuzamosan alkalmazva az ügyfelek problémáinak átfogó kezelése érdekében.

2024. április 17.

Digtális megfelelés: Miért nem működnek a régi rutinok, és ez miért fájdalmas?

A digitális gazdaságban mind többen érezzük úgy, hogy általános közérzetünket minden téren meghatározza, hogy a régi és bevált rutinokat újra és újra felül kell vizsgálnunk. Ahogy Kahnemann mondaná, a gyorsról a lassú gondolkodásra kell váltanunk. A rutin lényege pedig éppen abban rejlik, hogy felgyorsítja és „fájdalommentesíti” az ismétlődő döntési szituációk megoldását. Különösen nagy kihívás, miközben a figyelmünket ezer csatornán felfoghatatlan számú inger bombázza. Ne felejtsük el, hogy az időnk és figyelmünk az egyik legnagyobb gazdasági értékké vált.