A koronavírus-járvány hatásai a foglalkoztatásra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világjárvány hullámai idején az életet és egészséget védő korlátozások miatt munkavállalók százezreinek megélhetést adó munkahelyek sora került nehéz helyzetbe hazánkban is. Ezért a Kormány számos olyan munkahelymegtartó, valamint beruházásösztönző intézkedést hozott, melyek pozitív hatással voltak a munkaerőpiacra, és támogatták a gazdaság újraindulását is. Az ÁSZ szakértői elemzésükben kitérnek a foglalkoztatás strukturális és területi alakulására, a képzettségi szintek eltérő ellenálló-képességére, nemzetközi összehasonlítást is adnak, valamint kiemelik, hogy a kormányzati vállalásnak megfelelően a foglalkoztatás visszaállt a járvány előtti szintre.

Az elemzés feltárta, hogy a COVID-19 járvány eltérő hatással volt a foglalkoztatás egyes szegmenseire. A lezárások egyes ágazatokban (turizmus, szálláshely szolgáltatás, vendéglátás) a foglalkoztatási adatok jelentős visszaesését okozták, eközben a járvány előtti, foglalkoztatást jellemző területi egyenlőtlenségek tovább erősödtek. Az újraindítással ismét növekvő munkaerő-kereslet kielégítésére új lehetőséget teremt az internetes távmunka, otthoni munka szélesebb körű alkalmazása.

A foglalkoztatás szerkezete az egyes nemzetgazdasági ágak között kismértékben átrendeződött, ennek keretében a tudományos-szakmai tevékenység, az infokommunikáció területén, a pénzügyi ágazatban, szolgáltatások terén és az építőiparban a foglalkoztatottak száma emelkedett, míg a turizmus és vendéglátás, a szállítás, raktározás területén és a kiskereskedelemben a foglalkoztatottak száma némileg csökkent a járványt megelőző szinthez képest. A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban, ezen belül a járműgyártásban volt. Ezzel összefüggésben a nemzetközi összehasonlító rész említi a globális értékláncok újkeletű szállítási és termelési problematikáját.

Az elemzés bemutatja, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok nem tudták pótolni a kilépő korosztályt, a pályakezdő foglalkoztatottak száma csökkent, míg a nyugdíjas korúaké tovább nőtt. Az ÁSZ szakértői kiemelik, hogy a frissen végzettek ugyanakkor fontos tartalékot jelenthetnek, ennek a csoportnak a foglalkoztatását államilag is célszerű lehet ösztönözni.

Az Állami Számvevőszék elemzői rámutattak arra, hogy a COVID-19 járvány által érintett időszakban a foglalkoztatás szerkezetének korszerűsödése, a szolgáltatási szektor térnyerése tovább folytatódott. A kormányzati vállalásnak megfelelően a foglalkoztatás visszaállt a járvány előtti szintre, és a változások új lehetőségek kiaknázását is lehetővé teszik.

A teljes elemzés itt érhető el.
(aszhirportal.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 23.

Eljárást indított a GVH a Natur Tanya ellen

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.

2024. május 23.

EY: Új EU-s szabályozás mutat rá a kibervédelem minimumára

Hatalmas károkat okoz a kiberbűnözés a pénzügyi szektorban, amire az Európai Unió választ kíván adnia az úgynevezett DORA rendelettel. A már jövőre élesben működő kiberszabályozás segít felkészíteni az európai, köztük a hazai pénzügyi szervezeteket az online támadások kivédésére – hívja fel a figyelmet az EY. A vállalatoknak jól felfogott érdeke, hogy megfeleljenek a DORA által nyújtott minimális elvárásoknak, de érdemes egy jóval komplexebb, személyre szabott megközelítés alkalmazni, hogy mindenképp elkerüljék a komoly anyagi és reputációs kárral járó biztonsági incidenseket.