Az Európai Bizottság új Digitális pénzügyi csomagja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eGov hírlevél oldalán megjelent információk szerint az Európai Bizottság nemrég új digitális pénzügyi csomagot fogadott el, benne a digitális pénzügyi szolgáltatási és a lakossági pénzforgalmi stratégiával, valamint a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozó jogalkotási javaslatokkal.

„Az Európai Bizottság új digitális pénzügyi csomagot fogadott el, benne a digitális pénzügyi szolgáltatási és a lakossági pénzforgalmi stratégiával, valamint a kriptoeszközökre és a digitális rezilienciára vonatkozó jogalkotási javaslatokkal. E csomag fokozni fogja az európai pénzügyi ágazat versenyképességét és innovativitását, és elősegíti, hogy Európa globális standardalkotóvá váljon. Növelni fogja a fogyasztók által választható pénzügyi szolgáltatások és modern fizetési lehetőségek körét, ugyanakkor biztosítja a fogyasztóvédelmet és a pénzügyi stabilitást.

A mai intézkedések alapvetően fontosak lesznek az uniós gazdaság helyreállítása szempontjából, mivel új finanszírozási csatornákat nyitnak meg az európai vállalkozások számára, ugyanakkor kulcsszerepet játszanak az európai zöld megállapodás és az új európai iparstratégia végrehajtásában is.

A Bizottság a fogyasztókat érintő szabályok biztonsági és digitális szempontjainak erősítésével főként az uniós pénzügyi ágazat – és különösen a rendkívül innovatív digitális induló vállalkozások – felelős innovációját támogatja, de fokozza a befektetők védelmét, és enyhíti a pénzmosásból és a kiberbűnözésből eredő potenciális kockázatokat is.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A pénzügyek jövője a digitalizáció. Láthattuk, hogy a digitális technológiáknak, például az online banki szolgáltatásoknak köszönhetően az emberek a lezárás alatt is hozzá tudtak férni a pénzügyi szolgáltatásokhoz. A technológia azonban ennél sokkal több lehetőséget kínál a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, ezért a digitális átalakulás élére kell állnunk, de közben mérsékelnünk kell a potenciális kockázatokat is. A mai csomagnak ez a célja. A pénzügyek innovatív digitális egységes piaca előnyös lesz az európaiak számára, és döntően hozzá fog járulni Európa gazdasági helyreállításához, mivel a fogyasztók számára jobb pénzügyi termékeket, a vállalkozások számára pedig új finanszírozási csatornákat fog eredményezni.”

A ma bemutatott digitális pénzügyi csomag a digitális pénzügyi szolgáltatási stratégiából, a lakossági pénzforgalmi stratégiából, valamint a kriptoeszközökkel, illetve a digitális működési rezilienciával kapcsolatos uniós szabályozási keretre irányuló jogalkotási javaslatokból áll.

Digitális pénzügyi szolgáltatási stratégia: európai pénzügyi adattér, új kkv-finanszírozási csatornák és jobb pénzügyi termékek kialakítása a fogyasztók számára

A ma közzétett digitális pénzügyi szolgáltatási stratégia növelni kívánja az európai pénzügyi szolgáltatások digitalizáltságát, továbbá felelős innovációra és nagyobb versenyre kívánja ösztönözni az uniós pénzügyi szolgáltatókat. A digitális egységes piac töredezettségének csökkentésével elő fogja segíteni a fogyasztók határokon túli pénzügyi termékekhez való hozzáférését, valamint a pénzügyi technológiai induló vállalkozások léptékváltását és növekedését.

Biztosítani fogja, hogy az EU a digitális kornak megfelelő szabályokat alkalmazzon a pénzügyi szolgáltatásokra, az olyan alkalmazások esetében is, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc. A stratégia központi szinten foglalkozik az adatgazdálkodással is. A Bizottság szélesebb körű adatstratégiájával összhangban a mai intézkedések az adatmegosztás és a nyitott pénzügyek előmozdítására irányulnak, ugyanakkor fenntartják a magánélet védelmére és az adatvédelemre vonatkozó rendkívül magas szintű uniós normákat. Végezetül a stratégia célja, hogy egyenlő versenyfeltételeket biztosítson a pénzügyi szolgáltatók számára, legyenek azok hagyományos bankok vagy technológiai vállalatok: azonos tevékenység, azonos kockázatok, azonos szabályok.

Lakossági pénzforgalmi stratégia: korszerű és költséghatékony pénzforgalom

A ma közzétett stratégia célja, hogy biztonságos, gyors és megbízható pénzforgalmi szolgáltatásokat biztosítson az európai polgárok és vállalkozások számára. Megkönnyíti a fogyasztók számára az üzletekben történő fizetést, továbbá biztonságossá és kényelmesebbé teszi az e-kereskedelmi tranzakciókat. Egy teljes mértékben integrált kis értékű fizetési rendszer kialakítását irányozza elő az EU-ban, ideértve a határokon átnyúló azonnali fizetési megoldásokat is. Ez elő fogja segíteni az eurófizetéseket az EU és más országok között. Elő fogja mozdítani továbbá a belföldi és a páneurópai fizetési megoldások megjelenését.

A kriptoeszközökről szóló jogalkotási javaslatok: a lehetőségek megragadása és a kockázatok csökkentése

A Bizottság előterjesztette az első jogszabályt a kriptoeszközökről (elektronikus úton tárolható és értékesíthető digitális érték- vagy jogmegjelenítőkről). A kriptoeszközök piacairól szóló (MiCA) rendelet fel fogja lendíteni az innovációt, a pénzügyi stabilitás megőrzése és a befektetők kockázatokkal szembeni védelme mellett. A rendelet egyértelmű jogi helyzetet és jogbiztonságot teremt a kriptoeszközök kibocsátói és szolgáltatói számára. Az új szabályok révén a tagállami engedéllyel („útlevéllel”) rendelkező gazdasági szereplők az egész EU-ban nyújthatják majd szolgáltatásaikat. Az előírt biztosítékok közé tőkekövetelmények, eszközmegőrzési követelmények, a befektetők által igénybe vehető kötelező panaszkezelési eljárás, valamint a befektetők kibocsátóval szembeni jogai tartoznak. A jelentős eszközfedezetű kriptoeszközök (az úgynevezett „stabil kriptopénzek”) kibocsátóira szigorúbb követelmények vonatkoznának (például a tőke, a befektetői jogok és a felügyelet tekintetében).

A Bizottság a mai napon egy kísérleti rendszert is javasol azon piaci infrastruktúrák számára, amelyek kriptoeszköz formáját öltő pénzügyi eszközökkel kívánnak kereskedni és ügyleteket kiegyenlíteni. A kísérleti rendszer ellenőrzött környezete (más néven „tesztkörnyezete”) ideiglenesen lehetővé teszi a meglévő szabályoktól való eltérést, hogy a szabályozók tapasztalatokat szerezhessenek a megosztott könyvelési technológia piaci infrastruktúrákban való alkalmazásáról, de azt is biztosítja, hogy kezelni tudják a befektetők védelmével, a piac integritásával és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kockázatokat. A vállalkozások így kipróbálhatják és alaposan megismerhetik, hogy a hatályos szabályok miként érvényesülnek a gyakorlatban.

A digitális működési rezilienciáról szóló jogalkotási javaslatok: a kibertámadások megelőzése és a kiszervezett szolgáltatások felügyeletének javítása

A technológiai vállalatok egyre fontosabbá válnak a pénzügyek területén, mind a pénzügyi vállalkozások informatikai szolgáltatóiként, mind pénzügyi szolgáltatások nyújtóiként. A ma javasolt „digitális működési rezilienciáról szóló jogi aktus” (DORA) célja annak biztosítása, hogy a pénzügyi rendszer valamennyi résztvevője rendelkezzen a kibertámadások és egyéb kockázatok enyhítéséhez szükséges biztosítékokkal. A javasolt jogszabály minden vállalattól meg fogja követelni az infokommunikációs technológiával (IKT) kapcsolatos zavarok és fenyegetések minden típusával szembeni ellenállóképességet. A mai javaslat bevezeti továbbá az IKT-szolgáltatókra, például a felhőszolgáltatás-nyújtókra vonatkozó felügyeleti keretet.

Háttér-információk
A ma bejelentett digitális pénzügyi csomag a 2018. évi pénzügyi technológiai cselekvési terv keretében végzett munkára, valamint az Európai Parlament, az európai felügyeleti hatóságok és más szakértők munkájára épül. A Bizottság a digitális pénzügyi csomag előkészítése során számos módon együttműködött az érdekelt felekkel és a nyilvánossággal. 2020 tavaszán az érdekelt felekkel közösen digitális pénzügyi tájékoztató rendezvényeket tartott a tagállamokban és Brüsszelben. Emellett három nyilvános konzultáció keretében is visszajelzéseket gyűjtött az érdekelt felek széles körétől.

A kis értékű fizetésekre vonatkozó jogalkotás tekintetében a második pénzforgalmi szolgáltatási irányelv már önmagában is fontos lépés volt. A lakossági pénzforgalmi stratégiával kapcsolatos szakpolitikák végrehajtásának támogatása érdekében azonban az irányelv 2021 IV. negyedévi felülvizsgálatakor szükség esetén annak kiigazítására is sor kerülhet. A Bizottság 2020 első félévében nyilvános konzultációt is folytatott a lakossági pénzforgalmi stratégiáról. A Bizottság a konzultációra adott válaszokat figyelembe vette a kis értékű fizetésekre vonatkozó uniós intézkedések kialakításakor.”

(hirelevel.egov.hu)

(ec.europa.eu)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Az EU iránymutatásokat közölt a légi utasok jogairól

Az Európai Bizottság felülvizsgált értelmező iránymutatásokat tett közzé hétfőn a légi utasok jogairól, hogy segítse a rendeletek betartását és összehangolását az illetékes nemzeti hatóságok számára.

2024. július 22.

EUB: a TikTok kapuőr

A digitális piacokról szóló jogszabály alapján az Európai Unió Bírósága (EUB) elutasította a TikTokot működtető Bytedance-nek az őt kapuőrnek minősítő bizottsági határozat elleni keresetét.

2024. július 22.

Online személyi kölcsönök: kisebb hiányosságokkal, de megfelelően tájékoztatnak a hitelintézetek

Az MNB témavizsgálata hat hitelintézet online személyi kölcsön igénylése kapcsán az ügyfél-tájékoztatási gyakorlatot tekintette át. Bár jelentős jogsértés nem merült fel, az MNB a kisebb hiányosságok megszüntetéséért, s az átláthatóbb tájékoztatásért több intézkedést is hozott. A feltárt problémák miatt kiszabott 6,6 millió forint bírság mellett a felügyelet figyelemmel követi a hiányosságok kijavítását is – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.