Emberi lelkek mélyén táncolva


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Beszélgetés dr. Szladovnyik Krisztina ügyvéddel, társasági- és cégjogi szakjogász mediátorral. Ahogy fogalmaz, „olyan korban lettem ügyvéd, amely számtalan nehézség elé állítja a kollégákat is, azonban ezek hivatástudatomban mind inkább megerősítettek. Ehhez a felelős életpályához szükséges széleskörű szakmai és emberi tapasztalatot indulásként a köz-, majd a versenyszférában, elsősorban köztulajdonban lévő gazdasági társaságoknál jogtanácsosként később jogi vezetőként szereztem meg”. Hozzáteszi azt is, a mai világban az ügyvédi hivatás méltósága, tisztelete, megbecsülése miatt az embernek egyetlen rangja van: a jelleme.


Tudatos célkitűzés volt a pályaválasztás?

Teljes mértékben. Az Államigazgatási Főiskola elvégzése után, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára már azzal a határozott szándékkal jelentkeztem, hogy az egyetem elvégzését követően ügyvéd lehessek. Köszönöm a sorsnak, hogy az első munkahelyem mellett elvégzett ELTE Állam- és Jogtudományi Kara már nem volt idegen terep. Ugyanis a főiskolai jogi elméleti tudással felvértezve felismertem azt, hogy a megszerzett tudást a munkás hétköznapjainkban hogyan hasznosíthatjuk és az sem mindegy, hogy azt milyen minőségben szerezzük meg. Emellett életem ajándéka, hogy egy Nógrád megyei kis közösségben nevelkedtem. A mai napig gyökereim cölöpként tartanak meg. Megerősítve abban a hitben, hogy a másik iránti őszinte odafigyelés, nyíltság, és nyitottság, a fanyar humor, és az önirónia belső fűszerezettsége nélkül, az életpályám elhivatottan nem működne.

Ügyvédként mi jelenti a nehézséget és a szépségét ennek a hivatásnak?

Olyan korban lettem ügyvéd, amely számtalan nehézség elé állítja a kollégákat is, azonban ezek hivatástudatomban mind inkább megerősítettek. Ehhez a felelős életpályához szükséges széleskörű szakmai és emberi tapasztalatot indulásként a köz-, majd a versenyszférában, elsősorban köztulajdonban lévő gazdasági társaságoknál jogtanácsosként később jogi vezetőként szereztem meg. Beszélhetnénk az irodánk eredményeiről, kiemelt megbízókról, szakmai elismerésekről, azonban itt mást hangsúlyoznék. A mai világban az ügyvédi hivatás méltósága, tisztelete, megbecsülése miatt, úgy gondolom, az embernek egyetlen rangja van: a jelleme. Ennek a hivatásnak a gyakorlása napi 10-12 órás folyamatos készenlétet igényel, sok időt lopunk el magunktól, a szeretteinktől, a hétvégékből. Ugyanis széleskörű és naprakész tudás szükséges ahhoz, hogy az emberi lelkek mélyén táncolva, teljes emberként álljunk helyt. Személyes sorsokat viszünk magunkkal, törekednünk kell a jogi problémák ügyfélközpontú, gyakorlatias megközelítésére és azok gyors és hatékony megoldására. Mindez mindennap nagyon komoly szellemi és lelki koncentrációt igényel. Meggyőződésem, hogy e követelmények miatt is ezt a pályát nagyfokú elkötelezettséggel és elhivatottsággal szabad csak folytatni. Úgy gondolom, hogy a szakma kiválasztja azokat a kollégákat is, akik így gondolják, hasonló eszközökkel dolgoznak és remélem, hogy a jövő útja is ez lesz.

Szladovnyik Krisztina (Forrás: Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda)

2014 óta mediátorként is tevékenykedik.

Célom mediátorként, hogy az alternatív vitarendezés eszközével élve a gazdasági szférából érkező megbízóinkat minél szakavatottabban hozzásegíthessem jogvitájuk peren kívüli költséghatékony, gyors, békésebb megoldásához. Más ügyekben gyakorta a párkapcsolatok felbomlását követően keresnek meg, és a dolgok mélyére ásva azon kapom magam, hogy célravezetőbb, ha mediátorként közvetítek, mert az előttem megnyíló párkapcsolat megmenthető.

Mit jelent családi vállalkozásban dolgozni ügyvéd-tanszékvezető férjjel?

Valóban, a dr. P. Horváth Ügyvédi Irodában a férjemmel, dr. Horváth Istvánnal együtt dolgozzunk, de önálló praxist kialakítva látjuk el jogi tanácsokkal az ügyfeleinket munkajogi, cég- és társasági jogi, valamint polgári jogi területen. Az iroda fő profilja a munkajog, de a saját generációm nem engedheti meg magának, hogy csak egy adott szakterületre specializálódjon. Emellett a Budapesti Ügyvédi Kamarában (BÜK) szervezzük a munkajogi továbbképzéseket. A szakma elismerése az is, hogy Istvánt az országos 12 ezer ügyvéd/ügyvédi iroda közül a Haszon magazin a „100 legjobb magyar ügyvéd” rangsorolása alapján az elsők közé választották be, illetve munkajogi területen az első négy ügyvédi iroda közt szerepel a Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda. Számomra István férjem nemcsak szakmai kihívást jelent, hanem szakmai és emberi példakép is egyben. István az identitásom és a személyiségem részévé vált.  Tisztelem szakemberként, mert a tömérdek tárgyi tudása mellett képes hajnali 5 órakor leülni a számítógép elé, hogy igazodva az utánunk jövő generációk követelményeihez, minél izgalmasabb egyetemi előadásokat tarthasson. Továbbá elhivatott abban, hogy megdolgozzon a tanszékéért, a hallgatóiért, őket megmozgató diákkörökért, hogy valódi szellemi munkajogi műhely alakuljon ki körülötte. S elkötelezett abban is, hogy a munkajogi szakmai közösség tagjait, tanszékvezetőként, a Magyar Munkajogi Társaság egyik titkáraként szakmai rendezvényeken, konferenciákon hozza össze. S ezek mellett képes késő estig ügyvédként is megküzdeni a megbízók érdekeiért is. Példa előttem emberileg is, mert ilyen egyenes, tiszta értékrendű társsal, amiről István lelke szól, ritkán találkozik az ember. Ő a szakmaiságát és emberi értékrendjét sohasem adta fel. Több olyan ügyem is volt, amelyben sajnos azt észleltem, hogy a házasság a családi vállalkozásaik miatt bomlott fel, mert egymás versenytársaivá váltak. Holott meg kell adni a szabadságot és a tiszteletet a másiknak, rá kell érezni arra, hogy mi jelent valódi segítséget és támogatást társunknak. Egy iroda tagjai vagyunk, de teljesen önálló praxist folytatunk, amely mellett persze nem maradhatnak el a vacsorai kibeszélések.  Szükségünk van az erős szövetségre, hogy megadjuk a szellemi szabadságot a másiknak, hogy belássuk, hogy miért vagyunk távol egymástól napi 10-12 órában. Szükségünk van egymást értő figyelemre, melyből megszülettek a közös publikációk, társszerzőként több szakkönyv együttesen jegyzése. S közben ösztönösen is azt kell éreznünk, hogy nem egymástól raboltuk el a több tucat hétvégét. Persze erősíti a tudatom, hogy „Alma Materem” az ELTE, ezért is felelősséget érzek a férjem által vezetett tanszék iránt, és szívemen viselem a közös iroda sorsát. Ebből eredően magam is építő ötletekkel, javaslatokkal próbálom segíteni, továbbvinni István munkáját is.

 

Az ügyvédi hivatáson túl, szükségünk van többletértékekre az életükben, az egyik ilyen a színház iránti szeretet.

Valóban, hivatásunk ajándéka, hogy az egyik fővárosi színház irodánk egyik megbízója. A teátrum azért jelent többletértéket számunkra, mert 5 évvel ezelőtt a létezése került veszélybe. A színházat ebben az állapotában átvevő új vezetéssel együttműködve, lehetőséget kaptunk arra, hogy a magunk eszközeivel, a szellemi és fizikális újjáépítésében részt vehessünk. Három évvel ezelőtt a színház gazdaságilag stabilizálódott, és elindulhatott a művészeti építkezés útján. Kevés olyan ügy van egy ügyvédi praxisban, amely valódi alkotófolyamattal jár. A teátrum szellemi építkezésének elősegítése a mai napig is különleges és elkötelezett alkotómunkát jelent. S mindez persze az előadások rendszeres látogatásával, valódi agymosó terápiával, belső töltekezéssel társul. Meggyőződésem, hogy a hivatásgyakorlás során elengedhetetlen a napi kisebb örömök felfedezése, a magunkra fordítható energiaforrások megtalálása, hogy elkerüljük a kiégési tüneteket. Naponta ki kell öblíteni magunkból a gondokat, konfliktusokat, hogy a következő napnak ügyvédként is tiszta fejjel és megújult lélekkel tudjunk nekilátni, hiszen emberi sorsokat hordozunk. Végezetül szakmai célom az, hogy kiváló ügyvéd legyek, és hogy elsődlegesen a szakmaiságom minősítsen. Meggyőződésem, csak addig tudom ezt a felelős hivatást folytatni, amíg magamban őszintén azt érzem, hogy a szakmámról ilyen szenvedéllyel, elkötelezettséggel, hittel, és erővel beszélek, ahogy kérdéseire válaszolva a mai nap is megtehettem.

Szladovnyik Krisztina
2000-ben az ELTE ÁJK-n diplomázott, előtte 1994-ben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. Ügyvédként főként munkajoggal, polgári joggal foglalkozik, emellett mediátor. 2006-ban közbeszerzési referensi oklevelet, 2010-ben társasági- és cégjogi szakjogász-diplomát szerzett. 2014-től mediátorként is tevékenykedik. Pályafutását a közszférában kezdte jogtanácsosként, majd a versenyszférában folytatta. Oktatóként is kivette a részét a Modern Üzleti Tudományok Főiskolán, a minisztériumi kis- és középvállalkozások képzését elősegítő pályázati programok keretében, valamint a Mediátor Akadémián. Rendszeresen publikál szaklapokban. Tagja a Magyar Munkajogi Társaságnak. Férje, dr. P. Horváth István szintén szakmabeli: ügyvéd, irodavezető, tanszékvezető habilitált egyetemi docens (ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális jogi Tanszék). Szabadidejében rendszeresen sportol, szenvedélye a reggeli Római parti futás, a latin táncok és a katartikus élményt jelentő színházi és komolyzenei előadások befogadása.

Tudatos célkitűzés volt a pályaválasztás?

Teljes mértékben. Az Államigazgatási Főiskola elvégzése után, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára már azzal a határozott szándékkal jelentkeztem, hogy az egyetem elvégzését követően ügyvéd lehessek. Köszönöm a sorsnak, hogy az első munkahelyem mellett elvégzett ELTE Állam- és Jogtudományi Kara már nem volt idegen terep. Ugyanis a főiskolai jogi elméleti tudással felvértezve felismertem azt, hogy a megszerzett tudást a munkás hétköznapjainkban hogyan hasznosíthatjuk és az sem mindegy, hogy azt milyen minőségben szerezzük meg. Emellett életem ajándéka, hogy egy Nógrád megyei kis közösségben nevelkedtem. A mai napig gyökereim cölöpként tartanak meg. Megerősítve abban a hitben, hogy a másik iránti őszinte odafigyelés, nyíltság, és nyitottság, a fanyar humor, és az önirónia belső fűszerezettsége nélkül, az életpályám elhivatottan nem működne.

Ügyvédként mi jelenti a nehézséget és a szépségét ennek a hivatásnak?

Olyan korban lettem ügyvéd, amely számtalan nehézség elé állítja a kollégákat is, azonban ezek hivatástudatomban mind inkább megerősítettek. Ehhez a felelős életpályához szükséges széleskörű szakmai és emberi tapasztalatot indulásként a köz-, majd a versenyszférában, elsősorban köztulajdonban lévő gazdasági társaságoknál jogtanácsosként később jogi vezetőként szereztem meg. Beszélhetnénk az irodánk eredményeiről, kiemelt megbízókról, szakmai elismerésekről, azonban itt mást hangsúlyoznék. A mai világban az ügyvédi hivatás méltósága, tisztelete, megbecsülése miatt, úgy gondolom, az embernek egyetlen rangja van: a jelleme. Ennek a hivatásnak a gyakorlása napi 10-12 órás folyamatos készenlétet igényel, sok időt lopunk el magunktól, a szeretteinktől, a hétvégékből. Ugyanis széleskörű és naprakész tudás szükséges ahhoz, hogy az emberi lelkek mélyén táncolva, teljes emberként álljunk helyt. Személyes sorsokat viszünk magunkkal, törekednünk kell a jogi problémák ügyfélközpontú, gyakorlatias megközelítésére és azok gyors és hatékony megoldására. Mindez mindennap nagyon komoly szellemi és lelki koncentrációt igényel. Meggyőződésem, hogy e követelmények miatt is ezt a pályát nagyfokú elkötelezettséggel és elhivatottsággal szabad csak folytatni. Úgy gondolom, hogy a szakma kiválasztja azokat a kollégákat is, akik így gondolják, hasonló eszközökkel dolgoznak és remélem, hogy a jövő útja is ez lesz.

Szladovnyik Krisztina (Forrás: Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda)

2014 óta mediátorként is tevékenykedik.

Célom mediátorként, hogy az alternatív vitarendezés eszközével élve a gazdasági szférából érkező megbízóinkat minél szakavatottabban hozzásegíthessem jogvitájuk peren kívüli költséghatékony, gyors, békésebb megoldásához. Más ügyekben gyakorta a párkapcsolatok felbomlását követően keresnek meg, és a dolgok mélyére ásva azon kapom magam, hogy célravezetőbb, ha mediátorként közvetítek, mert az előttem megnyíló párkapcsolat megmenthető.

Mit jelent családi vállalkozásban dolgozni ügyvéd-tanszékvezető férjjel?

Valóban, a dr. P. Horváth Ügyvédi Irodában a férjemmel, dr. Horváth Istvánnal együtt dolgozzunk, de önálló praxist kialakítva látjuk el jogi tanácsokkal az ügyfeleinket munkajogi, cég- és társasági jogi, valamint polgári jogi területen. Az iroda fő profilja a munkajog, de a saját generációm nem engedheti meg magának, hogy csak egy adott szakterületre specializálódjon. Emellett a Budapesti Ügyvédi Kamarában (BÜK) szervezzük a munkajogi továbbképzéseket. A szakma elismerése az is, hogy Istvánt az országos 12 ezer ügyvéd/ügyvédi iroda közül a Haszon magazin a „100 legjobb magyar ügyvéd” rangsorolása alapján az elsők közé választották be, illetve munkajogi területen az első négy ügyvédi iroda közt szerepel a Dr. P. Horváth Ügyvédi Iroda. Számomra István férjem nemcsak szakmai kihívást jelent, hanem szakmai és emberi példakép is egyben. István az identitásom és a személyiségem részévé vált.  Tisztelem szakemberként, mert a tömérdek tárgyi tudása mellett képes hajnali 5 órakor leülni a számítógép elé, hogy igazodva az utánunk jövő generációk követelményeihez, minél izgalmasabb egyetemi előadásokat tarthasson. Továbbá elhivatott abban, hogy megdolgozzon a tanszékéért, a hallgatóiért, őket megmozgató diákkörökért, hogy valódi szellemi munkajogi műhely alakuljon ki körülötte. S elkötelezett abban is, hogy a munkajogi szakmai közösség tagjait, tanszékvezetőként, a Magyar Munkajogi Társaság egyik titkáraként szakmai rendezvényeken, konferenciákon hozza össze. S ezek mellett képes késő estig ügyvédként is megküzdeni a megbízók érdekeiért is. Példa előttem emberileg is, mert ilyen egyenes, tiszta értékrendű társsal, amiről István lelke szól, ritkán találkozik az ember. Ő a szakmaiságát és emberi értékrendjét sohasem adta fel. Több olyan ügyem is volt, amelyben sajnos azt észleltem, hogy a házasság a családi vállalkozásaik miatt bomlott fel, mert egymás versenytársaivá váltak. Holott meg kell adni a szabadságot és a tiszteletet a másiknak, rá kell érezni arra, hogy mi jelent valódi segítséget és támogatást társunknak. Egy iroda tagjai vagyunk, de teljesen önálló praxist folytatunk, amely mellett persze nem maradhatnak el a vacsorai kibeszélések.  Szükségünk van az erős szövetségre, hogy megadjuk a szellemi szabadságot a másiknak, hogy belássuk, hogy miért vagyunk távol egymástól napi 10-12 órában. Szükségünk van egymást értő figyelemre, melyből megszülettek a közös publikációk, társszerzőként több szakkönyv együttesen jegyzése. S közben ösztönösen is azt kell éreznünk, hogy nem egymástól raboltuk el a több tucat hétvégét. Persze erősíti a tudatom, hogy „Alma Materem” az ELTE, ezért is felelősséget érzek a férjem által vezetett tanszék iránt, és szívemen viselem a közös iroda sorsát. Ebből eredően magam is építő ötletekkel, javaslatokkal próbálom segíteni, továbbvinni István munkáját is.

Az ügyvédi hivatáson túl, szükségünk van többletértékekre az életükben, az egyik ilyen a színház iránti szeretet.

Valóban, hivatásunk ajándéka, hogy az egyik fővárosi színház irodánk egyik megbízója. A teátrum azért jelent többletértéket számunkra, mert 5 évvel ezelőtt a létezése került veszélybe. A színházat ebben az állapotában átvevő új vezetéssel együttműködve, lehetőséget kaptunk arra, hogy a magunk eszközeivel, a szellemi és fizikális újjáépítésében részt vehessünk. Három évvel ezelőtt a színház gazdaságilag stabilizálódott, és elindulhatott a művészeti építkezés útján. Kevés olyan ügy van egy ügyvédi praxisban, amely valódi alkotófolyamattal jár. A teátrum szellemi építkezésének elősegítése a mai napig is különleges és elkötelezett alkotómunkát jelent. S mindez persze az előadások rendszeres látogatásával, valódi agymosó terápiával, belső töltekezéssel társul. Meggyőződésem, hogy a hivatásgyakorlás során elengedhetetlen a napi kisebb örömök felfedezése, a magunkra fordítható energiaforrások megtalálása, hogy elkerüljük a kiégési tüneteket. Naponta ki kell öblíteni magunkból a gondokat, konfliktusokat, hogy a következő napnak ügyvédként is tiszta fejjel és megújult lélekkel tudjunk nekilátni, hiszen emberi sorsokat hordozunk. Végezetül szakmai célom az, hogy kiváló ügyvéd legyek, és hogy elsődlegesen a szakmaiságom minősítsen. Meggyőződésem, csak addig tudom ezt a felelős hivatást folytatni, amíg magamban őszintén azt érzem, hogy a szakmámról ilyen szenvedéllyel, elkötelezettséggel, hittel, és erővel beszélek, ahogy kérdéseire válaszolva a mai nap is megtehettem.

Szladovnyik Krisztina
2000-ben az ELTE ÁJK-n diplomázott, előtte 1994-ben elvégezte az Államigazgatási Főiskolát. Ügyvédként főként munkajoggal, polgári joggal foglalkozik, emellett mediátor. 2006-ban közbeszerzési referensi oklevelet, 2010-ben társasági- és cégjogi szakjogász-diplomát szerzett. 2014-től mediátorként is tevékenykedik. Pályafutását a közszférában kezdte jogtanácsosként, majd a versenyszférában folytatta. Oktatóként is kivette a részét a Modern Üzleti Tudományok Főiskolán, a minisztériumi kis- és középvállalkozások képzését elősegítő pályázati programok keretében, valamint a Mediátor Akadémián. Rendszeresen publikál szaklapokban. Tagja a Magyar Munkajogi Társaságnak. Férje, dr. P. Horváth István szintén szakmabeli: ügyvéd, irodavezető, tanszékvezető habilitált egyetemi docens (ELTE ÁJK Munkajogi és Szociális jogi Tanszék). Szabadidejében rendszeresen sportol, szenvedélye a reggeli Római parti futás, a latin táncok és a katartikus élményt jelentő színházi és komolyzenei előadások befogadása.

Kapcsolódó cikkek

2021. október 15.

Koronavírussal kapcsolatos ügyek az AB előtt

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi igazolványhoz fűződő jogosultságokkal, a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, valamint az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásával kapcsolatban, jellemzően indítványminta alapján, azonos szöveggel benyújtott alkotmányjogi panasz indítványokkal.

2021. október 15.

Az ügyvédi irodák munkáját segíti a Wolters Kluwer

A Wolters Kluwer Hungary Kft. Magyarország vezető legaltech vállalata. A Jogtár® szolgáltatásukat több ezer jogász használja nap mint nap. A globális vállalat most új szoftvert tett elérhetővé a hazai ügyvédek számára, ezzel segítve munkájukat.