Étel- és italautomaták: megjelent a rendelet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent az étel- és italautomaták üzemeltetéséről, valamint az automata felügyeleti egység beszerzéséhez nyújtandó támogatásról szóló rendeletek módosítása a Magyar Közlönyben pénteken. A jogszabály-módosítások célja, hogy minden jogkövető vállalkozás megkaphassa az állami támogatás maximális összegét, és a hagyományos nyerstej-automaták továbbra is kiszolgálják a friss, termelői tejet kedvelő fogyasztókat – közölte a Pénzügyminisztérium.


A kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (afe) üzemeltethetők, amelyek segítségével az adóhivatal rálát a forgalmi adatokra, valamint az üzemeltető is pontosan nyomon tudja követni a bevételeket és a készletfogyást.

A rendelet-módosítás értelmében a nyerstej-értékesítő automaták tovább üzemelhetnek, amíg el nem avulnak, ha a vállalkozó a felügyeleti szolgáltatóval, a Magyar Postával június 30-áig szerződést kötött, és megállapítható, hogy az automatába a felügyeleti egység nem szerelhető be.

A 120 ezer forintos állami támogatás összegébe a július 1-je utáni időszakra vonatkozó felügyeleti szolgáltatási díj is beleszámíthat, ha az erről szóló számlát november 30-áig kiállították.

A támogatás akkor is jár, ha az afe telepítése július 1-je előtt megkezdődött, de valamilyen műszaki jelegű hiba miatt nem fejeződött be határidőre. Ezt az üzembe helyezési adatlap igazolja, amely a műszaki probléma megnevezésén túl a vállalkozó és a Magyar Posta aláírását tartalmazza. A támogatás azonban csak akkor jár, ha a felügyeleti egységet legkésőbb szeptember 30-áig telepítik az automatába.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

A minisztérium tájékoztatása szerint június 27-éig már több mint 20 ezer automatába szerelték be a felügyeleti egységet.

A tárca közleményében hangsúlyozta: az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az Európai Unióban. A bevétel eltitkolása szinte minden tagállamban gondot okoz, ezért érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldás iránt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 15.

Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

Az ukrán-orosz háborúra reagálva az Európai Unió a közelmúltban újabb gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az egyik legfontosabb változás, hogy bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig a szankciók alól mentességet élveztek, 2024. június 20. napjától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd. Melyek ezek a szolgáltatások? Honnan szerezhető be az engedély és milyen feltételeknek kell majd megfelelni? Mivel a határidő vészesen közeleg, ezért a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi segítenek eligazodni az új szabályozásban a fenti kérdések megválaszolásával.