Étel- és italautomaták: megjelent a rendelet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent az étel- és italautomaták üzemeltetéséről, valamint az automata felügyeleti egység beszerzéséhez nyújtandó támogatásról szóló rendeletek módosítása a Magyar Közlönyben pénteken. A jogszabály-módosítások célja, hogy minden jogkövető vállalkozás megkaphassa az állami támogatás maximális összegét, és a hagyományos nyerstej-automaták továbbra is kiszolgálják a friss, termelői tejet kedvelő fogyasztókat – közölte a Pénzügyminisztérium.

A kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (afe) üzemeltethetők, amelyek segítségével az adóhivatal rálát a forgalmi adatokra, valamint az üzemeltető is pontosan nyomon tudja követni a bevételeket és a készletfogyást.

A rendelet-módosítás értelmében a nyerstej-értékesítő automaták tovább üzemelhetnek, amíg el nem avulnak, ha a vállalkozó a felügyeleti szolgáltatóval, a Magyar Postával június 30-áig szerződést kötött, és megállapítható, hogy az automatába a felügyeleti egység nem szerelhető be.

A 120 ezer forintos állami támogatás összegébe a július 1-je utáni időszakra vonatkozó felügyeleti szolgáltatási díj is beleszámíthat, ha az erről szóló számlát november 30-áig kiállították.

A támogatás akkor is jár, ha az afe telepítése július 1-je előtt megkezdődött, de valamilyen műszaki jelegű hiba miatt nem fejeződött be határidőre. Ezt az üzembe helyezési adatlap igazolja, amely a műszaki probléma megnevezésén túl a vállalkozó és a Magyar Posta aláírását tartalmazza. A támogatás azonban csak akkor jár, ha a felügyeleti egységet legkésőbb szeptember 30-áig telepítik az automatába.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

A minisztérium tájékoztatása szerint június 27-éig már több mint 20 ezer automatába szerelték be a felügyeleti egységet.

A tárca közleményében hangsúlyozta: az automaták adóhivatali bekötése példaértékű az Európai Unióban. A bevétel eltitkolása szinte minden tagállamban gondot okoz, ezért érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldás iránt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 29.

Zöld szabályozás készülődik az építésügyben – az ingatlanbefektetők korábban ébredtek

A magyar szabályozásban is megjelenhet az épületek fenntarthatóságát igazoló zöld útlevél – hangzott el a Baker McKenzie ügyvédi iroda és a CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó vállalat közös kerekasztalbeszélgetésén. Az EU direktívája a tőzsdén jegyzett nagyvállalatoknak előírja a nem pénzügyi jelentéstételi kötelezettséget. Ez az előírás már a magyar számviteli törvényben is megjelent. A Magyarországon 2024-ben hatályba lépő vállalati fenntarthatósági jelentésekről szóló új irányelv (CSRD) alapján pedig a vállalatok egyre szélesebb körének kell nem pénzügyi szempontú jelentést készítenie: a kötelezettség nemcsak tőzsdén jegyzett, hanem 20 millió eurós eszközállománnyal vagy 40 millió eurós bevétellel rendelkező cégekre is vonatkozik majd.