Jogi tudatosság a profit érdekében


Megalakult a KKVHÁZ Jogi Bizottsága Dr. Gábriel Gyula ügyvéd vezetésével, aki a Bogsch és Társai Ügyvédi Iroda irodavezetője. A Bizottság célja, hogy felhívja a KKV-k figyelmet a jogi tudatosságra, hogy a jogi munka ne legyen tűzoltás.

Hosszan fontolgatta a KKVHÁZ a Jogi Bizottság létrehozását, amiért a mindenkire jellemző időhiány is okolható, de bizonytalankodtunk a fő célját illetően is. Hogy látja, a hazai KKV szektor vezetői felé mi az az egyedi üzenet, amire a következő időszakban építhetünk?

A jogi területre legtöbben szükséges rosszként tekintenek, sőt a laikusok számára érthetetlen, néha ijesztő.  Ezért jó hívószó lehet, ha a közérthető jogi magyarázatokat tűzzük ki célul a komplex, nehezen értelmezhető jogszabályi rendelkezéseket megpróbáljuk közelíteni a hétköznapi működéshez.

Egyetértek azzal, hogy KKV-knál a vezetőkre érdemes összpontosítani, akik ráadásul jellemzően tulajdonosok is. Az ő jogi tudatosságuk – és szándékosan nem jogi tudást mondok – növelése fontos lenne a következő időszakban, akár az egész nemzetgazdaság versenyképessége szempontjából.

A kkv-k vezetőinél azt az attitűdöt érdemes szerintem támogatni, hogy a jogi tudásra és igényességre egyfajta biztosításként tekintsenek: nem feltétlenül rövid távon fizetődik ki, ha a vállalat megfelelő jogi alapokon, keretek között működik.

Ugyanakkor közvetlen gazdasági előnyt hozhat a jól kiválasztott jogi konstrukció az egyes gazdasági lépéseknél, tranzakcióknál, és a jogi tervezés, előkészítés a vállalkozás gazdasági terveinek kialakításakor, amikhez szélesebb látókörű jogi tanácsadás szükséges.

A napokban megalakult a KKVBARÁT Nagyvállalatok köre. A Pénzügyminisztérium Nagytermében interaktív módon egyeztettek kisvállalatok a nagyvállalatokkal. A kérdés az volt, milyen ismeretek a legfontosabbak a KKV vezetők versenyképességéhez. A vezetők jogi ismerete nem kapott szavazatot. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennek a területnek nincs jelentősége, hanem azt, hogy nincs a frontvonalban ezt a területet. Hogyan vélekedik Ön a jog helyzetéről a vezetői prioritások között?

Természetes, hogy a jogi terület – a rendes működés során – nincs frontvonalban, mert a vállalatok az üzleti tevékenységükre összpontosítanak. A jog feladata, hogy az üzleti tevékenységet támogassa.

Emiatt a jogi terület általában akkor kerül frontvonalba, amikor a rendes működés sérül: informálisan meg nem oldható konfliktus keletkezik a szerződő partnerekkel, munkavállalókkal vagy épp a tulajdonosok között, összetettebb ügyekben kell eljárni a hatóságok felé, jogvitára, perre kerül sor, stb.

Ebből ered az a tapasztalatunk, hogy az ilyen rendkívüli helyzetekben a jog nagyon gyorsan frontvonalba kerül, néha irreális elvárásokkal, és sokszor csak kármentés történik. Jellemzően könnyebben orvosolhatók vagy elkerülhetők lennének az ilyen helyzetek, ha a vállalkozás rászabott, megfelelő jogi keretekkel működne.

Egy jól kialakított jogi struktúra amúgy komoly hozzáadott értéket jelent egy KKV-nak is, pl. gyorsítja a szerződéskötési és egyéb folyamatokat, segíti a hatékonyabb működést.

Ahogy korábban mondtam, nem a vezetők jogi ismeretének, hanem tudatosságuknak a növelése lenne fontos a versenyképességhez.

A jog az a terület, ami tipikusan külsős ügyvéddel kerül lefedésre egy kisvállalat esetében. Ebből az is következik, hogy nincs szem előtt a jog és csak akkor kerül elő, ha már baj van. Ez a gyakorlat. Mit gondol Ön jól van ez így, vagy alapos változtatást igényel a hozzáállás?

Az előző kérdésnél részben válaszoltam erre. A legtöbb KKV-nál valóban nem szükséges egy jogász munkavállaló, teljesen célszerű megoldás a külsős ügyvéd, ügyvédi iroda.

Sokkal inkább abban áll a probléma, hogy a KKV-k nem ismerik fel, miben lehet, legyen segítségükre ügyvéd. Az ingatlan adásvételre és a perekre gondolnak, de arra nem, hogy ügyvéddel átbeszéljék a cég tevékenységét, működését, aki segít ehhez kapcsolódóan a szükséges szervezeti és szerződési struktúrát, okiratmintákat elkészíteni, a tevékenységgel összefüggő jogi teendőkre, veszélyekre felkészíti a céget, tipikusan ilyen terület pl. cég megjelenésére vonatkozó védjegyek, reklámok, a titokvédelem, a szellemi alkotások, a fogyasztóvédelem vagy a versenyjog.

Gyakran találkozom a tulajdonosok közötti viszonyok, továbbá a jogutódlás rendezetlenségével is. A strukturált és távlati gondolkodás a jogi területen a KKV-k esetében is jövedelmező.

A KKVHÁZ azon dolgozik, hogy a vezetés hatékonyságát növelje. A hatékonyság fő eszköze a vezetői döntések gyors és racionális meghozatala. Ezt a kockázati helyzetek egyszerű és tárgyszerű bemutatása révén is lehet fokozni.
A törvények megértése még a hozzáértőknek is alapos megfigyelést, többszöri értelmezést igényel. Lehet ezen változtatni, lehet a vezetők részére olyan kivonatokat készíteni, amelyek alapján már egy korai problémafelismeréshez segítjük a vezetőt?

Mindenképpen hasznos lenne egy ilyen kezdeményezés.

Lehetne akár rövid figyelemfelkeltő videókat is készíteni, a lényeg, hogy érje el a vezetőket, ami persze rajtuk is múlik.

Érdekes lenne ehhez kapcsolódóan a kockázati helyzetek egyszerű szemléltetése is, ami talán jobban megmarad a vezetők emlékezetében.

Forrás: https://kkvhaz.hu/jogi-tudatossag-a-profit-erdekeben/


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

A GVH hat magyar véleményvezérrel és számos hirdető céggel szemben indított eljárásokat

Az influenszereket követő fogyasztók és a tiszta piaci verseny elősegítése érdekében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat magyar influenszerrel, számos hirdető céggel, közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hatóság kedden.

2024. május 15.

Fontos határidő közeledik a gazdasági szankciókkal érintett magyar cégeknek

Az ukrán-orosz háborúra reagálva az Európai Unió a közelmúltban újabb gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Az egyik legfontosabb változás, hogy bizonyos, az orosz cégek vagy szervek részére nyújtható, biztosítható vagy értékesíthető szolgáltatások, amelyek eddig a szankciók alól mentességet élveztek, 2024. június 20. napjától csak hatósági engedély birtokában végezhetők majd. Melyek ezek a szolgáltatások? Honnan szerezhető be az engedély és milyen feltételeknek kell majd megfelelni? Mivel a határidő vészesen közeleg, ezért a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda munkatársai, dr. Bognár Alexandra és dr. Suller Noémi segítenek eligazodni az új szabályozásban a fenti kérdések megválaszolásával.