Kedvezmény jár a céges baleset-biztosításokhoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A munkahelyi balesetek terén nincs javulás, igaz nem is lett rosszabb a helyzet. Évente 17 ezer munkahelyi baleset történik hazánkban, ezek elsősorban a kisebb cégeknél fordulnak elő, és a legtöbb alkalommal csonttörésről van szó. A vállalatok, ezen belül is a kkv-k egyre körültekintőbbek, ezt jelzi, hogy fokozatosan emelkedik a vállalati baleset-biztosítások száma, amelyek népszerűségéhez az adó- és járulékkedvezményekkel az állam is hozzájárul – hívja fel a figyelmet a Budapest Prime.


Bár a nyár a szabadságokról szól, a munka nem állhat le. A munkanapokat azonban megnehezítheti a meleg vagy éppen csapadékos időjárás, nem beszélve arról, hogy a munkahelyeken számos más tényező is bekövetkezhetnek balesetek. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága nem véletlenül figyelmeztetett az elmúlt hetekben többször is arra, hogy például a kánikulában mire kell figyelni a munkahelyeken.

A munkahelyi balesetek kérdését azért is érdemes kiemelten kezelni a cégeknél, mert az elmúlt években nem javult a helyzet: a hatóság statisztikái szerint ugyanis a munkahelyi balesetek száma stagnálást mutatott az elmúlt években. 2010-ben közel 20 ezer munkahelyi balesetet regisztráltak Magyarországon, s bár ezt követően csökkent a számuk, 2011 és 2013 között is évente több mint 17 ezer esetről készült feljegyzés, azaz nem romlott, de nem is lett jobb a helyzet.

A munkavégzéshez szükséges szabályok betartása, valamint balesetek kezelése nagyon fontos valamennyi vállalat számára, de elsősorban a kisebb cégek érintettek a kérdésben.

A munkahelyi biztonsághoz szorosan kapcsolódik a vállalati biztosításoknak kifejezetten munkabalesetek esetére kidolgozott változata, amely mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kedvező. „A vállalati baleset-biztosítással rendelkező cégeknél nagyon sokféle baleset adódhat, a leggyakoribb bejelentés csonttöréshez kapcsolódik, és szintén gyakori eset a baleseti keresőképtelenség” – mondta Biczi Orsolya, a Budapesti Prime ügyvezető igazgatója. Hozzátette: utóbbi érzékenyen érintheti a munkavállalókat, mert jelentős összegtől eshetnek el, de a vállalati biztosítással kezelhető a probléma.

Egy táppénzre jogosult alkalmazott a vállalati baleset-biztosításnak köszönhetően kiegészítést kaphat arra az időre, amíg táppénzen van. A vállalati baleset-biztosítás azért is kedvező megoldás, mivel azonnali védelmet nyújt, legyen szó a cégvezető szörfbalesetéről, vagy a gyártóegységben bekövetkezett égési sérülésről. A konstrukciók számtalan – akár munkán kívüli – baleset mellett a munkahelyen történt balesetekre egyaránt fedezetet nyújthatnak.

A munkavédelem, és -biztonság az állam számára is kiemelt fontosságú, ezt jelzi, hogy a munkavállalókra kötött biztosításokra fordított kiadások költségként elszámolható juttatásnak minősülnek, ha az alkalmazottak vagy családtagjaik a kedvezményezettek. A kockázati életbiztosítások, a baleseti és munkahelyi baleseti biztosítások, valamint a betegségi biztosítások az érvényes jogszabályok szerint adó- és járulékmentes juttatásoknak minősülnek, ha az egy főre eső havi biztosítási díj alacsonyabb a minimálbér 30 százalékánál. 

A biztosítási szolgáltatások járulék- és adómentesek, kivéve a napi térítésként vagy az eltelt napok száma alapján meghatározott összegben nyújtott szolgáltatásoknak a napi 15 000 forint feletti részét, utóbbi tétel után a biztosító személyijövedelemadó-előleget von le a kifizetett összegből.

Munkajogi kérdés-válasz szolgáltatás

Használja kérdés-válasz szolgáltatásunkat és kérdezzen szakértőinktől, akik egyénre szabott segítséget nyújtanak az Ön számára 5 munkanapon belül.
A kérdezési lehetőség mellett hozzáférést biztosítunk adatbázisunkhoz is, ahol több száz munkajogi kérdés-válasz közül böngészhet.
A szolgáltatást a munkajog.hu portál felületén keresztül éri el, ahol többféle csomagajánlat közül is választhat.

Részletes információ >>

Biczi Orsolya elmondta, a kedvezmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több társaság, elsősorban a kkv-k kötnek csoportos vállalati baleset-biztosítást az esetleges munkahelyi balesetekből adódó problémák megoldása érdekében. Biczi szerint a következő időszakban folytatódik a növekedés, így elképzelhető, a jövőben a biztosítások piacán belül az egyik legjelentősebb bővülést a vállalati biztosítások szegmense éri el.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

Kamatot vágott a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

2024. július 23.

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.