Váltókezesség üzletrész-átruházáskor


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alábbi cikk azt taglalja, miszerint az üzletrész átruházója által a társaság tartozásaiért vállalt váltókezesség nem száll át az üzletrész megszerzőjére.

Bevett szokás, hogy ha egy gazdasági társaság tagja (gyakran egyedüli tagja) úgy dönt, hogy a továbbiakban nem akar részt venni a társaság működtetésében, üzletrészét, társasági részesedését értékesíti. Abban az esetben, ha a társaság 100 százalékát megtestesítő üzletrészt, vagy társasági részesedést átruházzák, cégeladásról beszélhetünk.

A gazdasági társaság üzletrészeinek eladása a társasági jog szabályai alapján egyszerűnek tűnik, az adásvételi szerződés aláírásával a volt tag megszabadul a cégtől, és a vele járó kötelezettségeitől. Nem mindig egyértelmű azonban, hogy mely kötelezettségek szállnak át az üzletrész átruházásával annak megszerzőjére. A volt tagnak lehetnek olyan kötelezettségei, amelyeket bár a társaság érdekében vállalt, azonban azok nem kapcsolódnak a tagsági jogviszonyához, és erre tekintettel nem is szállnak át az üzletrész megszerzőjére. Ilyen kötelezettség az utóbbi években elterjedt váltókezesség is.

Gyakori eset, hogy egy gazdasági társaság a működésének szükség szerinti finanszírozásához folyószámlahitellel rendelkezik egy pénzintézetnél. Ezek a szerződések lehetőséget adnak arra, hogy kölcsönöket vegyen igénybe a társaság a hitelkeret terhére, de gyakran nincsenek kihasználva és az is előfordulhat, hogy az üzletrész átruházásakor sem veszik figyelembe a kölcsön igénybevételének lehetőségét és annak jogkövetkezményeit. Amennyiben a társaság folyószámla-hitelkerettel rendelkezik, amelyet az üzletrészek átruházása során nem szüntetnek meg, akkor értelemszerűen a hitelszerződés a tagváltozásra tekintet nélkül továbbra is hatályban marad. A banki gyakorlat alapján gyakran a hitelszerződés biztosítékaként váltót állítanak ki, amelynek megfizetésére a társaság tagjai magánszemélyként váltókezességet vállalnak. Ha az átruházást követően a társaság új tagjai úgy határoznak, hogy a folyószámla-hitelkeret terhére kölcsönt hívnak le, és azt valamely okból mégsem fizetik vissza, akkor a társaságnak a biztosítékot nyújtó korábbi tagja kötelezett marad a váltó okán. A nem fizetést követően a pénzintézet, mint hitelező a követelése érvényesítése érdekében a biztosítékként szolgáló váltót fizetésre bemutatja, és a társaság teljesítése hiányában a váltókezessel szemben érvényesíti az igényét. Amennyiben a felek az üzletrész átruházásakor nem vették figyelembe azokat a kötelezettségeket, amiket az üzletrésztől megválni kívánó tag vállalt, akkor ez a tag végeredményben olyan követelésekért lesz felelős, amikért egyébként nem lenne.

A fenti esetben a volt tag, mint váltókezes a bank felé alaptalanul hivatkozik arra, hogy üzletrészét értékesítette. Annak ellenére, hogy a tartozást az új tag belépését követően keletkezett, a váltókezes volt tag felel a társaság tartozásaiért, ugyanis a tag által vállalt váltókezesség – mint kötelezettség – az üzletrész átruházása esetén nem száll át az üzletrész megszerzőjére.

Üzletrész-átruházás esetén az átruházó tagsági jogviszonyból eredő jogai és kötelezettségei szállnak át, azonban a volt tag, mint magánszemély által vállalt váltókezesség nem sorolható ebbe a körbe. Az esetből látható, hogy az üzletrész-átruházás során figyelembe kell venni a társaság, illetve az átruházó kötelezettségeit egyaránt. Mivel a társaság esetleges hitelezői kizárólag az adós gazdasági társasággal szemben érvényesíthetik igényeiket, számukra közömbös, hogy a társaság tagsági struktúrájában milyen változások történnek, amennyiben a tagok már teljesítették a gazdasági társasággal szemben vállalt vagyoni hozzájárulásukat. A hitelezőkkel szemben fennálló kötelezettségek tehát a társaság vonatkozásában fennmaradnak, amennyiben a szerződések az átruházásra tekintettel nem lesznek megszüntetve, ha pedig egy tag magánszemélyként biztosítékot nyújt, akkor ez a biztosíték változatlanul fennmarad.

A fenti esetet olyan módon tudjuk kivédeni, hogy üzletrész-átruházás esetében teljes átvilágítást végzünk a társaság és a tag kötelezettségeit illetően, és lehetőség szerint megszüntetjük azokat a szerződéseket, amelyek esetében az üzletrész-átruházó tagot érintő, azonban az átruházással át nem szálló kötelezettségek állnak fenn.

ecovis-banner

A cikk szerzője dr.  Molnár Gergő Zsolt partner ügyvéd és dr. Farkas Tímea ügyvédjelölt. Az Ecovis Hungary Legal a Jogászvilág.hu szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Minden vállalkozás megtudhatja, hogy a NIS2 irányelv hatálya alá esik-e

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására – nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére. De vajon honnan lehet tudni, mely cégek érintettek?

2024. július 11.

Várható-e fordulat 2024-ben a cégvezetéstől eltiltott személyek számában?

A tavalyi és az idei kényszertörlési eljárások meghatározóak lesznek idén a számok alakulásában. Az elmúlt két évben indított jelentős számú felszámolási és kényszertörlési eljárások ellenére 2023-ban alig haladta meg a cégvezetéstől eltiltott személyek száma a 20 ezret. Bár csekély mértékben, de 2023-ban ismét csökkenő tendenciát mutat az újonnan eltiltott magánszemélyek száma, amiben fordulat várható 2024-ben.