Bejegyzések Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar címkével

Érvelés, avagy a jog és a logikus rögtönzés terepe
2023. május 10. A jövő jogásza

Érvelés, avagy a jog és a logikus rögtönzés terepe

Április 20-án ért véget a nyolcadik Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny, az alábbiakban a megmérettetés döntőseivel és különdíjasával készült interjúinkat olvashatják. Abban mindannyian egyetértenek, hogy az érvelési képesség felmérése új, az egyetemi képzést kiegészítő élményt ad.

Csípős nyelvű vitabajnokság – Lezajlott a 8. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny
2023. április 27. A jövő jogásza

Csípős nyelvű vitabajnokság – Lezajlott a 8. Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Verseny

Németh Donát, az ELTE negyedéves joghallgatója nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett Dr. Nagy László Magánjogi Érvelési Versenyt. A mostani győztes a tavalyi „küzdelemben” elért negyedik helyével még lecsúszott a dobogóról ezen a rangos megmérettetésen, mely e nehéz jogászi műfaj kiváló művelőjének, a 2013-ban fiatalon elhunyt ügyvédnek állít emléket.

Szakmai beszámoló a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara tizennegyedik Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyéről
2019. május 23. Szakma

Szakmai beszámoló a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara tizennegyedik Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyéről

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata 2019-ban nyolcadik alkalommal képviselte Magyarországot a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce - ICC) által megrendezett Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen. A tekintélyes esemény célja a mediáció mint alternatív vitarendezési módszer népszerűsítése, valamint az e területen dolgozó szakemberek közvetlen eszmecseréjének elősegítése. 2019-ban az ELTE-t Dobos Boglárka Mária, Hajas Tamás Boldizsár, Képessy Kinga és Wulcz Aliz joghallgatók képviselték. A csapat felkészítését 2018. szeptember óta Horváth Dóra (a 2018-as csapat tagja) és dr. Inzelt Éva (egyetemi adjunktus) végezték.   A 2019-es csapat tagjai (balról jobbra) Wulcz Aliz, Dobos Boglárka, Hajas Tamás Boldizsár, Képessy Kinga és felkészítőik Dr. Inzelt Éva és Horváth Dóra   A mediáció a konfliktusok kezelésének, megoldásának hatékony eszköze, melynek során a felek egy független fél, mediátor társaságában próbálnak közös megoldást találni a vitás kérdésekre. A mediátor nem a bíró szerepét hivatott betölteni, nem feladata eldönteni a vitát, csupán a párbeszédet próbálja előremozdítani. A mediáció az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában széleskörűen alkalmazott módszer, hazánkban azonban még csak mostanában kezdik felismerni, hogy a hosszú, költséges és az üzleti kapcsolatokat károsító pereskedés alternatívája…