Bejegyzések Európai Unió Tanácsa címkével

2024. február 2. Napi

Az Európai Unió Tanácsa a kiberbiztonsági szolidaritásról szóló jogszabályról -„Cyber solidarity act”

„A tagállamok képviselői (Coreper) a kiberbiztonsági fenyegetések és események észlelése, valamint az azokra való felkészülés és reagálás céljából az Unión belüli szolidaritás és képességek megerősítése érdekében közös álláspontra jutottak az úgynevezett „kiberbiztonsági szolidaritásról szóló jogszabályról”. A rendelettervezettel olyan uniós képességek jönnek létre, amelyek reziliensebbé és válaszkészebbé teszik Európát a kiberfenyegetésekkel szemben, ugyanakkor az együttműködési mechanizmusokat is erősítik.

2023. szeptember 29. Napi

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.

2022. december 16. Napi

Az EU jogszabályokat fogadott el Ukrajna támogatásáról, a minimumadóról és határozatot a magyar helyreállítási tervről

Az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagról, a multinacionális vállalatokra vonatkozó minimumadóról, Magyarország helyreállítási tervéről és a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló jogszabályokat – tájékoztatott az uniós tanács pénteken.

2022. október 24. Világjogász

Az EU az egészségügyi felkészültség javítására fogadott el jogszabályokat

Az Európai Unió Tanácsa olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek egy esetleges újabb egészségügyi válság esetén megkönnyítik a gyógyszerek, az oltóanyagok és az azokhoz szükséges nyersanyagok beszerzését, valamint szükséghelyzeti finanszírozást biztosítanak, és lehetővé teszik a gyártóüzemek ellenőrzését – közölte az uniós tanács hétfőn.

2022. október 24. Világjogász

Jogszabály rendezi, hogy 2024-től egységesek legyenek a mobilkészülékek töltői

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az egységes töltőkről szóló irányelvet, amely szerint számos elektronikus eszközt, köztük a mobiltelefonokat, táblagépeket és digitális fényképezőgépeket C típusú USB-porttal kell ellátni 2024 végétől – erről tájékoztatott az uniós tanács hétfőn. A döntés a fenntarthatóságot is szolgálja a hulladékcsökkentés által.