Bejegyzések Polgári Törvénykönyv címkével

A földbérleti díj módosításának szabályai
2023. november 23. Cégvilág

A földbérleti díj módosításának szabályai

A földforgalmi törvény nemcsak a haszonbérleti díj emelését, hanem annak csökkentését is lehetővé teszi, így nemcsak a díjnövekedés felé, hanem a díjcsökkentés felé mutató piaci folyamatokhoz is igazodni lehet.

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?
2023. szeptember 28. Cégvilág

A bíróság módosíthatja-e a megkötött szerződést?

Ha a felek között felmerül egy szerződéses vita, az érvényes kontraktus tartalmától még a bíróság sem térhet el. Ugyanakkor a polgári törvénykönyv rendkívül szűk körben, de ismeri a bírósági szerződésmódosítás intézményét.

Módosul a Ptk.: zálogjogi pontosítások, építményi jog 
2023. július 12. Szakma

Módosul a Ptk.: zálogjogi pontosítások, építményi jog 

A parlament tavaszi ülésszakának véghajrájában egy salátatörvényben több fontos dologi és kötelmi jogi szabály is módosult a csaknem tíz éve hatályos új Polgári Törvénykönyvünkben. Emellett a jogalkotó a jogi személyek szétválása körében a kiválás altípusaként új jogintézményként a leválást is lehetővé teszi. 

2023. július 5. Napi

A szigorított bizalmi vagyonkezelés (bvk) hatása

Tegnap a Parlament megszavazta azt a „salátatörvényt”, amely, többek között, szeptembertől csorbítja a bizalmi vagyonkezelés legnagyobb adóelőnyét: az adómentes felértékelés lehetőségét. Bár a végső szabályozás puhábbra sikeredett, mint az eredeti javaslat, de így is igaz: aki most kimarad, az várhatóan lemarad. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda gyorselemzése.

2023. május 9. Napi

Gazdaságélénkítő hatása is lehet az építményi jog visszavezetésének a Ptk-ba

A napokban bocsátottak társadalmi egyeztetésre egy új, még tárgyalás alatt álló jogszabálytervezetet, amely egyes törvényeknek „a gazdaság versenyképességének növelése érdekében” történő módosításáról szól, és amelynek gerincét a hatályos Polgári Törvénykönyv módosítására irányuló javaslatok képezik – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda. A tervezet Ptk-t érintő főbb pontjai közé tartozik többek között az építményi jog magyar jogrendszerbe történő be-, illetve visszavezetésére irányuló szándék. Az ügyvédi iroda szakértője a korábban már a hazai jogrendszer részét képező jogintézmény tervezett szabályozását és lehetséges gyakorlati, gazdasági életre gyakorolt hatásait foglalja össze.

A személyes e-mail cím kezelése önmagában nem valósítja meg automatikusan a személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jog megsértését
2023. március 17. Szakma

A személyes e-mail cím kezelése önmagában nem valósítja meg automatikusan a személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jog megsértését

Az érintett természetes személy teljes nevét tartalmazó, saját használatú e-mail címe személyes adatnak minősül. A személyes adat jogellenes kezelése önmagában, egyéb tényállási elem hiányában azonban nem valósítja meg automatikusan a személyes adatok védelméhez fűződő személyiségi jog megsértését – a Kúria eseti döntése.

Elektronikusan tett jognyilatkozatok a munkaviszonyban
2022. november 23. Cégvilág

Elektronikusan tett jognyilatkozatok a munkaviszonyban

A technológiai fejlődéssel egyidejűleg a munkajog világában is előtérbe kerülnek a digitális megoldások. Gyakorta felmerülő kérdés, hogy az alternatív csatornákon (pl. e-mailben, sms-ben, Viberen) keresztül közölt „jognyilatkozatok” mennyiben tekinthetők írásbelinek, érvényesek-e, és jogvita esetén eredményesen hivatkozhatnak-e rájuk a felek.

Mi az a keretszerződés?
2022. április 21. Cégvilág

Mi az a keretszerződés?

Valószínűleg sokan találkoztak már azzal a kifejezéssel, hogy keretszerződés, de tudjuk-e, hogy miről is van szó pontosan? Ezt igyekszünk bemutatni jelen írásunkban.