110 éves a halasi csipke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

VISSZATEKINTÉS A MÚLTBA

A csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon. A magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete mégis a halasi csipke megalkotásával kezdődött, mely Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik, ki 1886-ban a halasi gimnáziumban kezdte meg tanári és egyben művészi pályafutását.

Dékáni eredeti magyar mintákkal és új technikával hozta létre a halasi csipkét. Megálmodott csipketerveit a kiemelkedő tehetségű helyi fehérneművarró, Markovics Mária valósította meg, aki hosszas próbálkozás után találta meg a más varrott csipkéhez nem hasonlítható eljárást. Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal, kontúr veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés 60 féle változatával töltik ki. Tehát az “anyagot”, a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre mind a mai napig. A kézzel varrt csipkére nem tudott hatni az elgépiesedett világ …épp ez teszi a világon egyedülállóvá.

Az 1903-ban megrendezett Iparművészeti Kiállításon aranyérmet kapott a halasi csipke, majd az 1904-es Világkiállításon St. Louisban már elkápráztatta a nemzetközi közönséget is, megelőzve az akkor már elismert brüsszeli csipkét.

A halasi csipkét – egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve – 1935-ben védjegyezték. A csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, ezáltal hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része.

 

2012. A HALASI CSIPKE ÉVE

A 110 éves halasi csipke a hagyományos minták mellett évről évre új motívumokkal jelenik meg, keresi az új megjelenési formákat például ezüstbe, ékszerbe foglalva.

A halasi csipke születéséről több helyszínen is megemlékezünk.

Fő eseménye a XIII. Nemzetközi Csipkefesztivál és Halasi Csipke Emlékkiállítás a Csipkeházban Kiskunhalason, 2012. április 20. és május 6. között. A Csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi (horvát, észt, orosz, német stb.) csipkeműhelyek mutatkoznak be “Játék a leheletfinom cérnával” címszó alatt. A látogatók megismerkedhetnek a csipke világának sokszínűségével: a különböző csipketechnikákkal, a hófehér, vagy a színek keverésével létrehozott hagyományos, illetve a mai modern környezethez tartozó és abba illeszkedő régi és új csipkealkotásokkal.

E csipkekavalkád mellett számos, eddig még nagyközönség számára csak ritkán látott 100-110 éves színes halasi csipkét is bemutatunk több hazai múzeum gyűjteményéből.

A szentendrei Skanzenben március 15. és május 21. között látható a halasicsipke-kiállítás, majd ugyanitt a Pünkösdi Sokadalom keretén belül május 26-án és 27-én.

A budapesti Nemzetközi Kerámia Stúdióban május 31-től június 15-ig tekinthető meg a csipkekiállítás.

Május hónapban a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet látgatói gyönyörködhetnek a csipkékben, majd augusztus végén Passau város 350 éves fennállásához kapcsolódó ünnepségsorozat egyik látványossága lesz a halasi csipke bemutatkozása.

 

A HALASI CSIPKE 2012-BEN

CSIPKEVARRÁS
Ma a csipkét kilenc halasi csipkevarró – teljes művészi szabadsággal – az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával készíti, leheletfinom cérnával, százszázalékos kézimunkával és a tradicionális 60 féle öltésminta variációjával varrja. Minden csipke egyedi darab, melyen mindössze ketten dolgoznak, a kontúrozó és a csipkevarró.

RUHÁN, LAKÁSBAN
Mészáros Éva divattervező iparművész 2001-ben “Improvizációk a halasi csipkével” című kiállításán mutatta be azt a sokféle lehetőséget, miszerint a halasi csipke ruhadíszként is alkalmas, hiszen kitűnő kiegészítője báloknak, esküvőknek is: karikagyűrű, fejdísz.
Hamar népszerűvé vált az ezüstékszer- és dísztárgykollekció. Iparművészek foglalják sterling ezüstbe a csipkét, mely ily módon válik a modern divat kiegészítő elemévé medálok, gyűrűk, díszzsebkendő vagy hajdísz formájában. A lakberendezés kedves elemeit alkotják az elegáns csipkés tálcák, faliképek, asztali állóképek. Egyedi megrendelésre csipkébe varrhatók családok, városok címerei, cégek emblémái is.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Egy asztalnál Bálint Andrással és Jordán Tamással

Mintha együtt ülnénk a Rózsavölgyi Szalon kávéházi asztalánál a két színészóriással, úgy telik el másfél óra, ahogy hallgatjuk őket a mindennapokról, a művészetről – az életről.

2023. január 25.

Mit tehetünk, ha kikerül rólunk egy nem kívánt kép a netre?

A gyakorlatban még mindig kevesen tudják, milyen következményekkel jár másokról fotót készíteni vagy megosztani azt az interneten. Általános vélemény, hogy a saját magunk által készített fotóval azt csinálunk, amit akarunk. Ez azonban nem is lehetne messzebb az igazságtól – mondja a szakértő, aki szerint a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt edukálni szükséges a fényképekhez fűződő jogaikról és kötelességeikről.