110 éves a halasi csipke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

VISSZATEKINTÉS A MÚLTBA

A csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon. A magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete mégis a halasi csipke megalkotásával kezdődött, mely Dékáni Árpád rajztanár nevéhez fűződik, ki 1886-ban a halasi gimnáziumban kezdte meg tanári és egyben művészi pályafutását.


Dékáni eredeti magyar mintákkal és új technikával hozta létre a halasi csipkét. Megálmodott csipketerveit a kiemelkedő tehetségű helyi fehérneművarró, Markovics Mária valósította meg, aki hosszas próbálkozás után találta meg a más varrott csipkéhez nem hasonlítható eljárást. Technikájának különlegessége abban rejlik, hogy a motívumokat erőteljes körvonal, kontúr veszi körül, a köztes teret pedig szövő öltéssel és a huroköltés 60 féle változatával töltik ki. Tehát az „anyagot”, a csipkét tűvel és cérnával, teljes egészében kézimunkával hozták és hozzák létre mind a mai napig. A kézzel varrt csipkére nem tudott hatni az elgépiesedett világ …épp ez teszi a világon egyedülállóvá.

Az 1903-ban megrendezett Iparművészeti Kiállításon aranyérmet kapott a halasi csipke, majd az 1904-es Világkiállításon St. Louisban már elkápráztatta a nemzetközi közönséget is, megelőzve az akkor már elismert brüsszeli csipkét.

A halasi csipkét – egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve – 1935-ben védjegyezték. A csipkevarrás élő hagyománya 2010 szeptembere óta szerepel a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, ezáltal hivatalosan is a magyar kultúra védett szellemi örökségének része.

 

2012. A HALASI CSIPKE ÉVE

A 110 éves halasi csipke a hagyományos minták mellett évről évre új motívumokkal jelenik meg, keresi az új megjelenési formákat például ezüstbe, ékszerbe foglalva.

A halasi csipke születéséről több helyszínen is megemlékezünk.

Fő eseménye a XIII. Nemzetközi Csipkefesztivál és Halasi Csipke Emlékkiállítás a Csipkeházban Kiskunhalason, 2012. április 20. és május 6. között. A Csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi (horvát, észt, orosz, német stb.) csipkeműhelyek mutatkoznak be „Játék a leheletfinom cérnával” címszó alatt. A látogatók megismerkedhetnek a csipke világának sokszínűségével: a különböző csipketechnikákkal, a hófehér, vagy a színek keverésével létrehozott hagyományos, illetve a mai modern környezethez tartozó és abba illeszkedő régi és új csipkealkotásokkal.

E csipkekavalkád mellett számos, eddig még nagyközönség számára csak ritkán látott 100-110 éves színes halasi csipkét is bemutatunk több hazai múzeum gyűjteményéből.

A szentendrei Skanzenben március 15. és május 21. között látható a halasicsipke-kiállítás, majd ugyanitt a Pünkösdi Sokadalom keretén belül május 26-án és 27-én.

A budapesti Nemzetközi Kerámia Stúdióban május 31-től június 15-ig tekinthető meg a csipkekiállítás.

Május hónapban a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet látgatói gyönyörködhetnek a csipkékben, majd augusztus végén Passau város 350 éves fennállásához kapcsolódó ünnepségsorozat egyik látványossága lesz a halasi csipke bemutatkozása.

 

A HALASI CSIPKE 2012-BEN

CSIPKEVARRÁS
Ma a csipkét kilenc halasi csipkevarró – teljes művészi szabadsággal – az eredeti rajzok és motívumok felhasználásával készíti, leheletfinom cérnával, százszázalékos kézimunkával és a tradicionális 60 féle öltésminta variációjával varrja. Minden csipke egyedi darab, melyen mindössze ketten dolgoznak, a kontúrozó és a csipkevarró.

RUHÁN, LAKÁSBAN
Mészáros Éva divattervező iparművész 2001-ben „Improvizációk a halasi csipkével” című kiállításán mutatta be azt a sokféle lehetőséget, miszerint a halasi csipke ruhadíszként is alkalmas, hiszen kitűnő kiegészítője báloknak, esküvőknek is: karikagyűrű, fejdísz.
Hamar népszerűvé vált az ezüstékszer- és dísztárgykollekció. Iparművészek foglalják sterling ezüstbe a csipkét, mely ily módon válik a modern divat kiegészítő elemévé medálok, gyűrűk, díszzsebkendő vagy hajdísz formájában. A lakberendezés kedves elemeit alkotják az elegáns csipkés tálcák, faliképek, asztali állóképek. Egyedi megrendelésre csipkébe varrhatók családok, városok címerei, cégek emblémái is.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.

2024. február 9.

Járványok világa

Hónapok óta erőteljes a Covid-, majd az influenzajárvány Magyarországon, de erről mintha nemigen akarnánk tudomást venni.