2024 – Élményáradat a javából


Az új esztendő is ezernyi programot és élményt kínál: lesz színházak éjszakája és harlemi kosárkáprázat, Mike Oldfield-féle zenei varázslat, és jön a Cirque du Soleil is.

Cirque du Soleil: OVO, az újcirkuszi show

Hogyan élnek a rovarok? Ezt mutatja be megszokott, színpompás látványvilágával a kanadai székhelyű Cirque du Soleil, a világ legnagyobb újcirkusza. Eredetileg másfél évtizede mutatták be OVO című produkciójukat, melyre rá sem lehet ismerni. (Az OVO portugál szó, magyarul tojást jelent.)

Kulturális programajánló 2024, Cirque_de_Soleil, cirkuszművészet

1984 óta kápráztatja el a világot a társulat (Fotó: Live Nation)

Az alapkoncepció azért változatlan maradt: az akrobaták, artisták, légtornászok, táncosok és mozgásművészek egyedi személyiséget kölcsönöznek a rovaroknak, és együtt keltik életre az apró állatok világát, hangsúlyozva a biológiai sokféleség nagyszerűségét, szépségét. A színpadon, földön és levegőben zsibongó élet elevenedik meg energikusan, humorosan: hálójukból kitekeredő hipnotikus pókokkal, trambulinokról ugráló hatalmas tücskökkel. A mostani színes előadásra 25 országból verbuválták a 100 társulati tagot.

Az előadás Budapesten, az MVM Dome-ban öt alkalommal lesz látható 2024. február 8-ától február 11-éig.

A Cirque du Soleil korábbi előadásaiból itt láthatunk videórészleteket.

Mike Oldfield’s Tubular Bells Tour

Két éven át dolgozott Mike Oldfield angol muzsikus első nagy instrumentális zenei anyagán. Értő fülekre talált, így a Virgin lemezkiadó első vállalkozásaként 1973 májusában látott napvilágot. A csaknem ötven perces, két részből álló darabban a zenész több mint húszféle hangszeren játszik, többek között elektromos, akusztikus és basszusgitáron, zongorán, orgonán, xilofonon, ütőhangszereken, és természetesen a sajátos hangú, címadó csőharangokon. A lemezből csak az Egyesült Királyságban 2,7 millió példány kelt el, a nagyvilágban pedig a következő évtizedekben 15 millió példány. Az eredeti felvételt a kétezres években két alkalommal újrakeverték, ekkor már az egyes részletek önálló címet is kaptak.

Kulturális programajánló 2024, zeneművészet, Tubular Bells zenei produkció, Mike Oldfield, koncert

Az eredeti lemez borítója. A művet kilenc muzsikus adja elő a világkörüli turnén

Az első megjelenés óta eltelt fél évszázad. Oldfield akkortájt 20 esztendős volt, s bár még ma sem idős, mesterművét már nem adja elő színpadon. Azt rábízza közeli munkatársára, Robin A. Smith karmesterre és kilenc zenészre, akikkel a Tubular Bells-produkció járja a világot. Az est anyagát maga a szerző állította össze: ő a zenei vezető, a hangszerelő, sőt a producer is, de a koncertsorozat nélküle zajlik.

A turné Nyugat-Európából érkezik Magyarországra: 2024. február 23-án Veszprémben (a Veszprém Arénában), 24-én Győrben (az Olimpiai Sportparkban), 25-én Debrecenben (a Főnix Arénában), 26-án Budapesten (a Papp László Budapest Sportarénában) látható-hallható. A programot a Müller Péter Sziámi AndFriends koncertje nyitja.

Budapesti Színházak Éjszakája: nyitva 46 teátrum

Öt év elteltével tér vissza a fővárosban a Színházak Éjszakája, amikor a teátrumok azért nyitják meg kapuikat, hogy a nézők ne csak a pódiumokon, hanem a színházak titkos tereiben is személyesen találkozhassanak az alkotókkal, ráadásul 46 színházban. A szervezést a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér csapata vállalta magára.

Kulturális programajánló 2024, színházművészet, Budapesti Színházak Éjszakája 2024, Városmajori Szabadtéri Színpad, Kristály Színtér

A színházak a törzsközönségüket is megoszthatják egymással (Fotó: Budapesti Színházak éjszakája)

A „színház-barátság” jegyében ezen a tavaszi estén a csatlakozó társulatok nemcsak a szakma iránti szeretetüket, de a törzsközönségüket is megosztják egymással. Együtt erősítik a színházba járás hagyományát, segítenek a nézőknek nyitni más színházak, más nézőpontok irányába is – fogalmazza a szervezők nevében Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad igazgatója.

Az eseményt Kiss Tibor énekével az Aranyakkord zenekar Az én Budapestem című dalának újabb, erre az eseményre készült változata harangozza be, melynek videóklipjét Mátyássy Áron rendezte. A klipben szerepet vállalt egyebek mellett Hegedűs D. Géza, Keresztes Tamás, Csonka András, Csőre Gábor, Dolhai Attila, Nagy Sándor és Ullmann Mónika.

A videó itt nézhető meg.

Az éjszakába nyúló estén karszalaggal lehet részt venni. Az eseményeken lesznek regisztrációhoz kötött programok is, amelyeken a nézőszám csak korlátozott lehet, így érdemes rájuk időben jelentkezni.

Harlem Globetrotters: kosárparádé felsőfokon

Különleges kosárlabdát játszanak ezek a fiúk. Talán nem is a mindenáron pontszerzés a céljuk, hanem káprázatos trükkök, technikai bravúrok, elképesztő zsákolások felvillantása –mosolygósan, humorosan. Egyszerre izgalmas, érdekes és szórakoztató produkcióvá növi ki magát minden fellépésük.

Kulturális programajánló 2024, Harlem Globetrotters, kosárlabda, sportbemutató

A különleges, humoros zsákolások is a show részei (Fotó: Harlem Globetrotters)

A világhírű Harlem Globetrotters 1926-os alapítása óta már több mint százhúsz országban mutatta be játékosainak tehetségét. A vállalkozás mindenkori tagjainak küldetése száz év óta mit sem változott: a kosárlabdázás népszerűsítése, a szórakoztatás elemeivel. Utolérhetetlen zsákolástudományuk, ziccerkompozíciójuk, félpályás horogdobásuk egyaránt ámulatba ejt gyermeket, felnőttet.

Legújabb világkörüli turnéjuk két magyarországi állomásán már a bemutató mérkőzés előtt személyesen lehet találkozni a sztárokkal: az ígéretek szerint Hammer, TNT, Bulldog, Cheese, Torch, Hot Shot, Jet, Wham és Thunder is ellátogat Magyarországra. Kiegészítő jegy birtokában együtt lehet majd velük kosárra dobni, fényképeszkedni. Sőt, VIP-jeggyel a kispadról, a játékosokkal együtt lehet élvezni a meccset!

A Harlem Globetrotters 2024. március 5-én a Veszprém Arénában, majd egy nappal később Budapesten, az MVM Dome-ban látható.

Utazás Kiállítás: középpontban a kalandturizmus

Az aktív és a kalandturizmus lesz a kiemelt témája az idei, immár 46. Utazás Kiállításnak február utolsó hétvégéjén a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Az ország egyik vezető turisztikai eseményéhez ezúttal is kapcsolódik a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és az E-bike Test&Show.

Kulturális programajánló 2024, 46. Utazás Kiállítás 2024, kalandturizmus, HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ

Megújul a kiállítás, mely új nevet is kap (Fotó: Falus Tamás)

Így egyszerre mutatkoznak be honi és külföldi úti célok, s a látogatók változatos járműparkból is válogathatnak, mivel szeretnének utazni. Az előző évi kiállítás 30 ezer érdeklődőt és 6 ezernél több szakembert vonzott, 34 ország képviseltette magát. A szervezők információja szerint a kiállítás megújul, interaktív programokkal egészül ki, s a változóban lévő utazási igényeknek megfelelően új nevet is kap: Utazás+ Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszt lesz az elnevezése.

Pécs fénypontja: a Zsolnay Fényfesztivál

Ezúttal 2024. július 4–7. között borulnak fényárba Pécs utcái és ikonikus épületei. A Zsolnay Örökségkezelő munkatársainak szervezésében zajló programok különleges fényáradatukkal évről évre sok tízezer embert vonzanak.

Kulturális programajánló 2024, utazás, turizmus, Pécs, Zsolnay Fényfesztivál 2024

Fényköntöst öltenek a pécsi belvárosi épületek (Fotó: Zsolnay Fényfesztivál)

Az ország első és egyetlen fényfesztiválja nyolcadik alkalommal kápráztatja majd el a látogatókat. Ilyenkor fényköntöst öltenek a belvárosi épületek, fényszőnyeget, fényinstallációt kapnak az utcák, a Székesegyház homlokzatát pedig háromdimenziós mozgóképes alkotások keltik új életre.

A 2023-as látványosságokról készült videó itt tekinthető meg.

Részletek a Zsolnay Fényfesztivál weboldalán olvashatók.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 26.

Mi is az a Time Out Market?

Bő tíz évvel az első, lisszaboni gasztro-látványosság megjelenését követően, Budapesten is megnyílik az első, kulináris örömöket kínáló Time Out piactér.

2024. április 18.

A segédmotoros kerékpárra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban – hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön.