A férjem védelmében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alicia Florrick ügyvédnő, azaz Julianna Margulies visszatér férje és ügyfelei védelmében! Nem sokkal az amerikai premiert követően, 2011 februárjától magyar televíziós csatornán is látható a tárgyalótermekben, ügyvédi irodákban játszódó sikeres sorozat második évadja.


Megérkezett Magyarországra is a második évad: A férjem védelmében (The Good Wife) című amerikai televíziós sorozat kilenc vadonatúj epizódja február 7-től látható esténként a Universal Channel műsorán. Az első évad tizenkét résszel 2009 szeptemberétől pergett az amerikai CBS-csatornán. Átlagosan tizenhárommillió nézőt vonzott a jogi dráma, melyet egy évvel ezelőtt a magyar kábelcsatornákon először a Hallmark kezdett vetíteni. Később a TV2-n, majd már a Hallmark-utód Universal Channelen aratott idehaza is sikert. A siker titkát számos kritikus és rajongó próbálta megfejteni. Az elemzők egyetértettek abban, hogy az egyszerre több szálon futó cselekmény különösen izgalmassá teszi a történetet. Hisz miközben a központi fonalat epizódról epizódra tovább gombolyítják, egy-egy részben egy, a fő sztoritól független bűnügyet is megismerhet a néző, melyet a főszereplő jogászok megoldanak. Így az epizódok végén egyszerre lehet elégedett a sorozatkedvelő, miközben egyben várhatja a folytatást is.

A főhős Alicia Florrick ügyvédnő – Julianna Margulies alakításában –, aki feladta karrierjét, és tizenhárom évig államügyész férje, Peter Florrick árnyékában élt. Amikor férjét – Chris Noth formálja meg – korrupció vádjával elítélik, visszatér munkájához és egy neves chicagói ügyvédi irodában vállal munkát – gyakornokként. Otthon két kamaszgyermeke nem nézi jó szemmel, hogy anyjuk ismét dolgozik, és a nagymama, a börtönben ülő apjuk mamája igyekszik a háztartásban segítségére lenni. Ráadásul nyilvánosságra kerülnek a férfi szexuális ügyei is. A megalázott asszony azonban nem adja fel: kiáll gyermekei apja mellett, és egyszerre küzd férje remélt ártatlanságáért és a perújrafelvételért, valamint nyomoz az irodában rábízott ügyekben. Az egykori politikusfeleség, aki magánéletében bizonytalan és tanácstalan, a munkájában fokozatosan válik érett, magabiztos, kemény nővé. Egyre bonyolultabb feladatokat kell megoldania: a jogi útvesztőkben jártasnak, az életben rafináltnak kell lennie. Meg kell küzdenie helyéért, elismertségéért az ügyvédi irodában, a tárgyalóteremben pedig nemcsak határozottnak és okosnak kell látszania, hanem annak is kell lennie! Otthon viszont jó anyukaként és jó feleségként kell megfelelni.

Az új epizódokban Alicia egy tartalékos katona védelmében dolgozik, akit felesége meggyilkolásával vádolnak; majd egy többmilliós kártérítési per miatt kerül konfliktusba; etikai vétséggel is megvádolják, ami miatt elvesztheti ügyvédi tagságát. Az irodában arról is dönteni kell, elvállalják-e egy VIP-masszázsterapeuta ügyét, aki szexuális zaklatással vádol egy béke Nobel-díjas embert. A hatodik epizódban vendégszínészként feltűnik Michael J. Fox: egy zseniális mozgássérült ügyvédet jelenít meg, aki befolyásolni próbálja az esküdteket egy gyógyszergyártó ellen indított próbaperben. Majd Alicia egy tinédzser popsztárt véd, akit ittas vezetéssel vádolnak. A nyolcadik részben a kormány azzal vádol egy politikust, hogy iszlám szélsőséges csoportoktól fogadott el pénzt a kampányához. Az ügyvédcsapatnak több órányi hangfelvételt kell tanulmányoznia, hogy védencük ártatlanságát bizonyíthassák. Eközben kiderül, hogy néhány felvétel Aliciát is érinti. Mialatt pedig a nyomozások zajlanak, az időközben kiszabadult férj újra ringbe száll az államügyészi posztért, és kampányba fog. E kampány azonban hatással van a feleség munkájára is…

Aki szereti a nyomozós, jogi, tárgyalótermi filmeket, ráadásául már követte is Alicia történeteit, az egyszerre izgulhat és szórakozhat a következő hetekben is.

Falus Tamás

 

Díjak és jelölések – A férjem védelmében (The Good Wife)

2011 – Golden Globe-jelölés: Julianna Margulies (a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban)
2011 – Golden Globe-jelölés: Chris Noth (a legjobb színész dráma tv-sorozatban)
2011 – Golden Globe-jelölés: a legjobb dráma tv-sorozat
2011 – Screen Actors Guild díja: Julianna Margulies (kiváló női alakítás dráma tv-sorozatban)
2011 – Screen Actors Guild-jelölés: a teljes színésztársulat (kiváló színésztársulat dráma tv-sorozatban)
2010 – Screen Actors Guild díja: Julianna Margulies (kiváló női alakítás dráma tv-sorozatban)
2010 – Screen Actors Guild-jelölés: a teljes színésztársulat (kiváló színésztársulat dráma tv-sorozatban)
2010 – Golden Globe-díj: Julianna Margulies (a legjobb színésznő dráma tv-sorozatban)
2010 – Emmy-díj: Archie Panjabi a legjobb női epizódszereplő drámasorozatban
2010 – Emmy-jelölés: a legjobb drámasorozat
2010 – Emmy-jelölés: Julianna Margulies (a legjobb színésznő drámasorozatban)
2010 – Emmy-jelölés: Christine Baranski (a legjobb női epizódszereplő drámasorozatban)

A Golden Globe-díjat, a földgolyót megformáló aranyszobrot a Hollywood Foreign Press Association (HFPA), a Los Angelesben dolgozó külföldi újságírók szövetségének tagjai ítélik oda, 2011. január 16-án 68. alkalommal díjazták a filmes alkotókat. A 93 tag ötvenöt ország több mint negyedmillió olvasójának számol be rendszeresen a hollywoodi filmvilág eseményeiről. A szervezetnek Návai Anikó személyében magyar tagja is van.

Az Emmy-díjat az Egyesült Államokban látható televíziós produkciók számára három együttműködő, de egymástól független szervezet adja. A sorozatok díjazásáról az Academy of Television Arts & Sciences (Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája) dönt.

A Screen Actors Guild a mozifilm- és tévéfilmszínészek céhe, egyben szakszervezete, mely 1995 óta osztja ki elismeréseit.

Julianna Margulies (Alicia Florrick)

Úgy tűnt, hogy a nézők szívében már csak Carol Hathaway nővérként marad meg a Vészhelyzetből (ER), hisz a kilencvenes években e tévésorozatban tűnt fel és vált világhírűvé az 1966. június 8-án, a New York állambeli Spring Valleyben született színésznő. Rangos díjakra jelölték szerepéért, s az amerikai tévékritikusok és színészek díját hol egyénileg, hol csapatban többször meg is kapta.

Balett-táncos mama és reklámszövegíró apa legkisebb lányaként született, két nővérét követően. Néhány évet Európában élt, B. A. bölcsészdiplomáját Angliában szerezte. Az egyetemi évek alatt a helyi színjátszó körben lépett fel. Később pincérnőként dolgozott, várva első jelentősebb szerepére. A Törvényre törve című filmben (1991) Steven Seagal oldalán tűnt fel, majd kisebb színpadi és televíziós munkák után hívták meg a Vészhelyzetbe, epizodistának. Az alkotóknak és a közönségnek azonban olyannyira megtetszett a játéka, hogy ott ragadt – százharmincöt epizódra. A kétezres években néhány mozifilm mellett – A szellemhajó (2002) Kígyók a fedélzeten (2006) –, más tévéjátékokban is foglalkoztatták, a nagy sikerű Maffiózók négy epizódjában is játszott. A Canterbury-esetek tévésorozat öt részének már nemcsak szereplője, hanem producere is volt 2008-ban. 2007 novemberében ment férjhez a nála hét évvel fiatalabb jogászhoz, Keith Lieberthalhoz. Kisfiuk januárban múlt hároméves.

Bár az utóbbi évek, hónapok nagy szakmai elismerései Juliannát A férjem védelmében-sorozathoz fűzik, Alicia karaktere – bevallása szerint – igencsak távol áll valódi énjétől: „Nem azt mondom, hogy én egy őrült, szexuális személy vagyok, de az általam játszott nő mindent elfojt… Szexinek érzem magam, mikor boldog vagyok. Amikor elmegyek randizni a férjemmel, szexi akarok lenni. Azt akarom, hogy lássa. Amikor az ember szerelmes, szexinek érzi magát.” A színésznő tehát igazi, jó feleség akar lenni, ahogy a sorozat eredeti címe is (good wife) sugallja: „Nem tudom, én mit csinálnék. Mielőtt elmerültem volna Alicia jellemében, azt gondoltam, egyszerűen el kellene hagynia a férjét. Hogy tudta ő őt így megbántani? De most, hogy játszom a szerepet, úgy látom, nagyon sok múlik a körülményeken. Ez sokkal összetettebb probléma, mint amilyennek az emberek gondolják. Nem hiszem, hogy a házasság olyasvalami, amiből csak úgy könnyedén ki lehetne sétálni. Ez nem ilyen egyszerű.”

Chris Noth (Peter Florrick)

A férjem védelmében államügyésze a Szex és New York című sorozatból, illetve a Szex és New York című mozifilm két részéből lehet ismerős, elsősorban a hölgyek körében. A jogot kedvelő filmbarátok számára viszont a jóképű színész az Esküdt ellenségek: Bűnös szándék (Law and Order) című tévésorozatból lehet ismerős, melyben Mike Logan nyomozót alakította.

Noth az Egyesült Államokban, a Wisconsin állambeli Madisonban született 1954. november 13-án. Tizenkét éves volt, amikor biztosítási ügynök édesapja meghalt. Mivel édesanyja, Jeanne Parr a CBS európai tudósítója volt, fiatal korát azokban az országokban töltötte, ahová anyját a munkája szólította: élt Angliában, Jugoszláviában, Spanyolországban. Egyetemistaként viszont már a Yale drámatagozatára járt. Onnan vezetett egyenes út a színházi színpadokra és a játékfilmes, mozifilmes kamerák elé. Játszott például Tom Hanks oldalán A számkivetett című moziban, a Hátulról mellbe című vígjátékban Elizabeth Hurleyvel vagy a Beismerő vallomás című thrillerben Alec Baldwinnal és Ben Kingsleyvel.

Eddig három Golden Globe-díjra jelölték: kettőt a Szex és New Yorkban játszott Mr. Big megformálásáért, egyet pedig idén, Peter Florrick megszemélyesítéséért A férjem védelmében című sorozatban.

Társtulajdonosa New York városában a The Cutting Room elnevezésű zenés szórakozóhelynek, ahová sok híresség jár. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Tara Wilson színésznővel is; fiuk 2008 januárjában született meg, csaknem ugyanakkor, amikor Julianna Margulies gyermeke is.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 20.

Honda e:Ny1 – Stílus és dinamika

Az új Honda e:Ny1 a márka második tisztán elektromos üzemű járműve az európai piacon. Egy dinamikus, stílusos, rendkívül praktikus, kompakt szabadidő-autó, ami a fiatalabb vásárlóknak készül a 2021 óta piacon lévő, 3. generációs HR-V alapjaira építve.

2024. február 16.

Vészkorszakon innen és túl

Két-két, a maga nemében egyedülálló új játékfilm és könyv köti össze a múltat a jelennel.