A kulisszák mögött

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. május 17.
Rovat:

E címmel fut 2018 tavaszán szalonban, majd nyáron szabadtéren egy igényes vígjáték. Nézzünk mi is a kulisszák mögé!


Őszinte, ezért kegyetlen. Kegyetlen, éppen ezért őszinte. Humoros, mégis drámai. Drámai, mégis humoros. Ironikus, ráadásul önironikus. Hazugságában igaz, igazságában hazug. Így aztán önleleplező.

Ezért nem győz a néző nevetés közben olykor feszengeni székében. Különösen, ha ötvenes éveit taposó férj, aki felesége oldalán próbál önfeledten nevetni. Csakhogy hamar rájön, hogy a darab szinte róla szól – vagy épp legjobb barátjáról… Esetleg be nem vallott, ki nem mondott vágyairól, álmairól. Talán könnyebb helyzetben van egy fokkal, ha válással a háta mögött, fiatalabb barátnőjével, netán ifjú második feleségével izeg-mozog a székén. Bár lehet, hogy mégis ő van nehezebb helyzetben…

(Fotó: Deim Balázs)

A napjainkban játszódó, hétköznapi történet szerint az értelmiségi ötvenes házaspár vacsorára hívja a férj jóbarátját és annak nemrég megismert, húszéves élettársát. Ebben még semmi fura nem lenne, csakhogy a barát egyidős a házaspárral, és korábban e kellemes esti összejöveteleken még a vele egykorú felesége volt a társa, ráadásul az elhagyott asszonnyal a feleség továbbra is barátnők.

Már a vendégvárás percei is izgalmasak: nemcsak azért, mert bekukucskálhatunk egy egyhangúan élő pár nappalijába, életébe, hanem mert belopódzhatunk a szereplők fejébe is. Belehallgathatunk belső monológjukba, féltve őrzött, őszinte gondolataikba. Amelyek olykor gyökeresen ellentétesek a kiejtett szavakkal… Ez egyben a humor forrását is adja. Tapintható a feszültség a vendégváró férj és a feleség között, a kimondott és ki nem mondott – de általunk hallott – szavak jól jellemzik hőseinket. Különösen, amikor megérkeznek a vendégek!

A jóbarát oldalán feltűnű hosszúhajú, sovány, mindig mosolygós csinibaba épp ellenkezője a háziasszonynak – és bizonyára a lecserélt feleségnek is. A társaságban egyedül a lány nem érzi magát kényelmetlen helyzetben. A jóbarát hiába próbálja vendéglátóit meggyőzni váltása értelméről, olykor még saját magát is győzködnie kell, hogy helyesen döntött, amikor belevágott új, reményei szerint tartós és boldog életébe. A csetlő-botló, magukat kényelmetlen helyzetben találó szereplők így számtalan komikus helyzetben találják magukat, s még a maguknak szánt, önkéntelenül mégis kimondott szavak is konfliktusok forrását jelentik.

(Fotó: Deim Balázs)

A darab szereplői érzékeny, jó játékukkal könnyen elhitetik velünk figurájukat: Kardos Róbert a férj, Spolarics Andrea a feleség alakjában, Vasvári Csaba a jóbarát, Sztarenki Dóra, a csinos, ifjú hölgy bőrében.

Ördög Tamás rendező, bevallása szerint, némileg változtatott az eredeti művön: ahogy sűrűsödnek az események, úgy válnak a belső gondolatok önkéntelenül kimondott szófoszlányokká, szavakká, mondatokká. (Talán ez a legfőbb kulisszatitka a darab magyar színrevitelének.)

A kettesben maradó, egymás mellett három évtizedet legyűrő házaspár már nem tud hazudni egymásnak. Mindketten kénytelenek szembenézni házasságuk változásaival. Azzal, mi is történik, ha a gyerekeiket már felnevelték és kirepültek az otthonból. Kénytelenek szembenézni érzelmeikkel, az idő könyörtelen múlásával, házasságukkal, barátjuk kiugrási próbálkozásával, a kapuzárási pánikkal.   

(Fotó: Deim Balázs)

És az általuk feltett kérdésekre maguknak kell megtalálni a feleleteket.  Fel kell fejteni azokat az érzelmi rétegeket, amelyekre e váratlan este felhívta figyelmüket. S a nézőnek – bármennyire jót és sokat nevetett a nyolcvanperces egyfelvonásos ideje alatt – hasonlóan válaszolnia kell e felvetett kérdésekre.

2016-ban írta Florian Zeller kortárs francia regény- és drámaíró A kulisszák mögött (L’envers du décor) című darabját, mely hazájában nagy sikert aratott.  A Rózsavölgyi Szalon és a Szentendrei Teátrum közös produkcióját 2018. április legvégétől láthatjuk a Szalonban, majd nyáron Szentendrén, szabadtéren, a Városháza udvarán, s ősztöl ismét a Rózsavölgyi apró színpadán.


Kapcsolódó cikkek:


Audi TT RS – Erősebb, hangosabb és nagyon gyors
2018. augusztus 10.

Audi TT RS – Erősebb, hangosabb és nagyon gyors

Mély benyomást keltő menetteljesítményekkel támad a második generációs TT RS. Szíve egy teljesen újonnan fejlesztett öthengeres motor alumíniumból, amely kereken 60 lóerővel erősebb az elődjénél.

Síron túli titkok
2018. augusztus 3.

Síron túli titkok

Nem borzongani kell, hanem ismereteinket bővíteni: a világ legnagyobb múmiagyűjteménye érkezik Magyarországra.

Peugeot 5008 Allure 2.0 BlueHDi 150 – Olyan, mint az öcskös
2018. július 27.

Peugeot 5008 Allure 2.0 BlueHDi 150 – Olyan, mint az öcskös

Változatlan névvel, más szegmensben érkezett az új 5008, amely a hétszemélyes, nagy szabadidő-autók között mutatkozik be. Valóban, a modell minden porcikájában a tavaly az Év Autójának választott kis öccsére, a 3008-asra hasonlít. Egyetlen dolog, amiben kiérdemli a bátyus szót, az a hétszemélyes utastér.

Olajregény
2018. július 24.

Olajregény

Egyszerre áldás és átok a fekete arany, melynek izgalmas történetét magyar szerző tollából olvashatjuk el.