A kulisszák mögött


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

E címmel fut 2018 tavaszán szalonban, majd nyáron szabadtéren egy igényes vígjáték. Nézzünk mi is a kulisszák mögé!


Őszinte, ezért kegyetlen. Kegyetlen, éppen ezért őszinte. Humoros, mégis drámai. Drámai, mégis humoros. Ironikus, ráadásul önironikus. Hazugságában igaz, igazságában hazug. Így aztán önleleplező.

Ezért nem győz a néző nevetés közben olykor feszengeni székében. Különösen, ha ötvenes éveit taposó férj, aki felesége oldalán próbál önfeledten nevetni. Csakhogy hamar rájön, hogy a darab szinte róla szól – vagy épp legjobb barátjáról… Esetleg be nem vallott, ki nem mondott vágyairól, álmairól. Talán könnyebb helyzetben van egy fokkal, ha válással a háta mögött, fiatalabb barátnőjével, netán ifjú második feleségével izeg-mozog a székén. Bár lehet, hogy mégis ő van nehezebb helyzetben…

(Fotó: Deim Balázs)

A napjainkban játszódó, hétköznapi történet szerint az értelmiségi ötvenes házaspár vacsorára hívja a férj jóbarátját és annak nemrég megismert, húszéves élettársát. Ebben még semmi fura nem lenne, csakhogy a barát egyidős a házaspárral, és korábban e kellemes esti összejöveteleken még a vele egykorú felesége volt a társa, ráadásul az elhagyott asszonnyal a feleség továbbra is barátnők.

Már a vendégvárás percei is izgalmasak: nemcsak azért, mert bekukucskálhatunk egy egyhangúan élő pár nappalijába, életébe, hanem mert belopódzhatunk a szereplők fejébe is. Belehallgathatunk belső monológjukba, féltve őrzött, őszinte gondolataikba. Amelyek olykor gyökeresen ellentétesek a kiejtett szavakkal… Ez egyben a humor forrását is adja. Tapintható a feszültség a vendégváró férj és a feleség között, a kimondott és ki nem mondott – de általunk hallott – szavak jól jellemzik hőseinket. Különösen, amikor megérkeznek a vendégek!

A jóbarát oldalán feltűnű hosszúhajú, sovány, mindig mosolygós csinibaba épp ellenkezője a háziasszonynak – és bizonyára a lecserélt feleségnek is. A társaságban egyedül a lány nem érzi magát kényelmetlen helyzetben. A jóbarát hiába próbálja vendéglátóit meggyőzni váltása értelméről, olykor még saját magát is győzködnie kell, hogy helyesen döntött, amikor belevágott új, reményei szerint tartós és boldog életébe. A csetlő-botló, magukat kényelmetlen helyzetben találó szereplők így számtalan komikus helyzetben találják magukat, s még a maguknak szánt, önkéntelenül mégis kimondott szavak is konfliktusok forrását jelentik.

(Fotó: Deim Balázs)

A darab szereplői érzékeny, jó játékukkal könnyen elhitetik velünk figurájukat: Kardos Róbert a férj, Spolarics Andrea a feleség alakjában, Vasvári Csaba a jóbarát, Sztarenki Dóra, a csinos, ifjú hölgy bőrében.

Ördög Tamás rendező, bevallása szerint, némileg változtatott az eredeti művön: ahogy sűrűsödnek az események, úgy válnak a belső gondolatok önkéntelenül kimondott szófoszlányokká, szavakká, mondatokká. (Talán ez a legfőbb kulisszatitka a darab magyar színrevitelének.)

A kettesben maradó, egymás mellett három évtizedet legyűrő házaspár már nem tud hazudni egymásnak. Mindketten kénytelenek szembenézni házasságuk változásaival. Azzal, mi is történik, ha a gyerekeiket már felnevelték és kirepültek az otthonból. Kénytelenek szembenézni érzelmeikkel, az idő könyörtelen múlásával, házasságukkal, barátjuk kiugrási próbálkozásával, a kapuzárási pánikkal.   

(Fotó: Deim Balázs)

És az általuk feltett kérdésekre maguknak kell megtalálni a feleleteket.  Fel kell fejteni azokat az érzelmi rétegeket, amelyekre e váratlan este felhívta figyelmüket. S a nézőnek – bármennyire jót és sokat nevetett a nyolcvanperces egyfelvonásos ideje alatt – hasonlóan válaszolnia kell e felvetett kérdésekre.

2016-ban írta Florian Zeller kortárs francia regény- és drámaíró A kulisszák mögött (L’envers du décor) című darabját, mely hazájában nagy sikert aratott.  A Rózsavölgyi Szalon és a Szentendrei Teátrum közös produkcióját 2018. április legvégétől láthatjuk a Szalonban, majd nyáron Szentendrén, szabadtéren, a Városháza udvarán, s ősztöl ismét a Rózsavölgyi apró színpadán.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 17.

Az Élet kulturális Menete

Színházi előadás, kiállítás és egy történelmi kötet révén is lehet emlékezni a holokauszt 80. évfordulójára.