Renault Koleos 2.0 dCi Initiale Paris – Szép helytállás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy mérettel feljebb lépett a Renault új SUV-modellje, amely csak nevében emlékeztet az elődre. Utóbbi helyére a szintén újdonságnak számító Kadjar került, míg alatta a nemrégen megújult Captur áll, így az új Koleossal háromtagúra bővült a Renault teljesen újnak mondható SUV-palettája.


A Koleos pontosan 11 centimétert nőtt, 4,6 méteres hosszúságával egy kategóriával feljebb lépett, így az SUV-ok D-szegmensében kell megállnia a helyét, ahol egy jellegzetes Renault-formavilággal próbál hódítani az egyik legnépszerűbb szegmensben. A konszerntárs Nissan X-Trail alapjaira épített Koleos a Renault-k ma divatos arculatát kapta, a Talismantól örökölte jellegzetes C alakú első LED-es nappali menetfényét és abszolút egyedi, vízszintesen elhelyezett hátsó lámpáit, amely szintén a ma divatos modern technikával dolgozik. Szinte gigantikusnak hat hatalmas márkaemblémája és a körülötte lévő krómcsíkoknak köszönhetően eltörpül az első lámpája. 21 cm-es hasmagasságából adódóan magas építésű autóról van szó, melyet tovább fokoznak 19 colos kerekei, így klasszikus SUV-formát varázsoltak egyszerű domborulatokkal. Az ajtón elhelyezett szellőzőnyílást utánzó műanyag elem jelen esetben a felszereltségi szint megjelenésére szolgál, míg hátul a krómozott, imitált kipufogóvég is csak látványelemként szolgál.

Jó kiállású a Koleos, jellegzetes Renault-arculatot kapott, látványos a C-alakú nappali LED-fény (Fotók: A szerző felvételei)

Futóműve alapból keményre hangolt, nem szereti a rossz minőségű utakat

A tágra nyíló ajtók kitárása után jól érezni, hogy nem kicsi belső térrel lesz dolgunk, a 2705 mm-es tengelytávnak megvannak a pozitív hatásai, öt személynek teljes kényelmet biztosít a fedélzetén. A hangulatot a hatalmas üvegtető fokozza az amúgy már jól ismert belső dizájn mellett, ahol részletekben visszaköszönnek a Nissan X-Trail megoldásai. A műszerfalat három részre osztották, melyet középen digitális kijelző ural, szélein a vízhőfok és üzemanyagszint félkör alakú, analóg egységei kaptak helyet. Az LCD-monitor szabadon konfigurálható, akár kellemes színű háttereket is választhatunk hozzá. Természetesen a belső tér legfőbb látványossága a függőlegesen elhelyezett tabletszerű monitor, ahol a beállításoktól kezdve az összes létező funkciót, lehetőséget az R-Link-rendszer segítségével tudjuk kezelni.

A három üzemmódba állítható összkerékhajtása 50-50 százalékosra zárható tengelyenkénti nyomatékelosztást tesz lehetővé

A légkör és a dizájn abszolút Renault, ebben a Koleosban luxusra hangolva

8,7 colos kijelző tényleg az autó esze, szinte mindent itt tudunk beállítani és irányítani

A hőmérséklet-beállítás ugyan külön tekerőgombot kapott, de a levegő befújásának erősségét már csak a kijelzőről tudjuk állítani. Maga a rendszer nem gyors megszokás kérdése, inkább a hosszú használat után is a fárasztóan mélyre ásott egyes alkalmazások megtalálása vagy azok beállításának lehetőségei veszik hamar kedvünket. Még szerencse, hogy a szélvédőfűtés és a párátlanító vagy az ülésfűtés és szellőztető elérhetőségei a kijelző alatt külön gombsort kaptak. Érthetetlen, hogy a kormányfűtés gombja miért nem itt kapott helyet. Az a kormánytól balra, nem jól látható helyre került. Viszont a navigáció használata örömünkre szolgál, szép grafikát kapott és a monitor elhelyezkedése végett nagy terület látható a térképből, míg mellette a hőmérséklet-beállítások jelzésére is bőven jut hely.

Luxus kényelmű hűthető-fűthető ülések, ez csak az Initiale Paris felszereltség kiváltsága

A hátsó sorban fejedelmi a lábtér, széles a könyöklő és a fejtér is több mint elegendő

Ülései kényelmesek, vastagon párnázottak, fejtámlájának szélei fejünkhöz igazítható, kellemes tartást biztosítva. A hátsó utasoknak sem lehet panaszuk a térrel, elképesztő lábtér áll rendelkezésre, a széles könyöklő kihajtható, melynek felületén pohártartót integráltak. Elgondolkodtató viszont az a megoldás, hogy a kihajtott könyöklő elejébe építették a két szélső ülésfűtés kapcsolóit, amit igazán nehezen tudnánk kezelni, amikor öt személy utazik az autóban.

Az új Koleos is dél-koreai gyártású, hatalmas ajtaja a küszöb alá ér, okos megoldás, ha sáros, piszkos autóból szállnánk ki

Elektromosan mozgatható a csomagtérajtó, mögötte 624 literes tér áll rendelkezésre. Hétszemélyes verzió még nincs

Erőforrása a motorpaletta csúcsa, a kétliteres, négyhengeres dízel 175 lóerőt teljesít, amely 4×4-es hajtással is elérhető. Viszont csak ehhez a kombinációhoz adják a fokozatmentes automatikus váltót. Remekül végzi a dolgát, érdekessége, hogy sportmódban úgy dobálja a fokozatokat, mintha hagyományos automatával lenne dolgunk.

Az Initiale Paris a legmagasabb felszereltségi szint a Koleos esetében, ezért ez is a legdrágább modell, 11,7 millió forintot kérnek érte

Initiale Paris felszereltségű tesztautónkat gazdagon ellátták minden földi jóval, amit ma a Renault kínálni tud. Egyedi megjelenésével és igényes, hatalmas belső terével, erős motorjával szépen megállja helyét abban a kategóriában, ahol talán minden márkának szerepel egy-egy kiváló modellje.   


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!