A sport mindenkié


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olimpiai ezüstérmes (100 m hát, Barcelona 1992), VB ezüstérmes (100 m hát, Perth 1991) és kétszeres EB ezüstérmes (100 m és 200 m hát, Athén 1991) úszás sportágban. Dr. Szabó Tünde 1998-ban a Magyar Testnevelési Egyetemen szakedzői diplomát szerzett, majd 2006-ban a Szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. 2004–2005 a Parlamentben az Ifjúsági és Sportbizottság elnökének a tanácsadója, 2005 óta Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Sportügy Osztály sportigazgatási, sportjogi és nemzetközi ügyek referense. A MOB Női Bizottságának tagja, a…

Olimpiai ezüstérmes (100 m hát, Barcelona 1992), VB ezüstérmes (100 m hát, Perth 1991) és kétszeres EB ezüstérmes (100 m és 200 m hát, Athén 1991) úszás sportágban.

Dr. Szabó Tünde
1998-ban a Magyar Testnevelési Egyetemen szakedzői diplomát szerzett, majd 2006-ban a Szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. 2004–2005 a Parlamentben az Ifjúsági és Sportbizottság elnökének a tanácsadója, 2005 óta Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Sportügy Osztály sportigazgatási, sportjogi és nemzetközi ügyek referense. A MOB Női Bizottságának tagja, a Magyar Paralimpiai Bizottság Számvizsgáló Bizottságának az elnöke, a Magyar Úszószövetség Elnökségi tagja, valamint alapító tagja a Magyar Sportjogászok Egyesületének. Autóban a BMW, órában a Maurice Lacroix a kedvence. Kedvenc étele a juhtúrós sztrapacska, étterme a Symbol. Szabadidejében sportol, színházba, moziba jár, utazik, nagy természetkedvelő és állatbarát.

A rendkívül csinos és kedves hölgy maximalista ember, ha valamibe belekezd, azt 100%-ban elvégzi.

Egy olimpiai ezüstérmestől, a világ második legjobb hátúszójától nem áll messze a sport, mégis megkérdezem, hogyan jött az ötlet, hogy sportjoggal foglalkozzon?

1992-ben Barcelonában az Olimpián Egerszegi Krisztina mellett ezüstérmes lettem, elértem mindent, amit lehetett és úgy döntöttem, hogy abbahagyom a versenyzést.

1998-ban elvégeztem a Magyar Testnevelési Egyetemet, szakedző lettem, majd 2006-ban diplomáztam a Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán.

A jog mindig is nagyon érdekelt, elsődlegesen a sportjog területe, véleményem szerint, mint sportból jövő személy sokat tudok tenni a különböző generációért. Jelenleg Budapest Főváros Önkormányzatában dolgozom, a Főpolgármesteri Hivatal Sport Ügyosztályának sportigazgatási, sportjogi és nemzetközi ügyek referenseként.

Vidékről (Nyíregyházáról) kerültem Budapestre, s azonnal álláslehetőséghez jutottam a Parlamentben az Ifjúsági és Sportbizottságban, ahol elnöki tanácsadóként dolgoztam.

Onnan hívtak át a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatalához, mert szükség volt egy sportban járatos, képzett szakemberre.

Szeretem a munkám, mert megmaradhattam azokban a körökben, ami életem része is volt és segíthetem a sportolókat, sport szakembereket. A hivatalon belül elsődleges feladatom, a nemzetközi sportesemények irányítása, a sportolók jogainak képviselete. Sok sportesemény helyszínéül választják Budapestet, s ezen pályázatok előkészítő, lebonyolító fázisában, szerződések, garanciák véleményezésében ugyancsak sok a dolgom.

Pár példát említenék: a balsikeres 2012-ben Magyarországon megrendezni kívánt labdarugó Európa-bajnokságot, a 2010. évi triatlon Vb megrendezését, valamint a 2011-ben esedékes férfi kézilabda világbajnokság, amelynek rendezésére többedmagával Magyarország is pályázik. Az Olimpiai törvénytervezet véleményezésén is dolgozom, amellyel kapcsolatos tevékenységek egy hosszú folyamatot indítanak el.

A sportjog az a terület, amiben otthon érzem magam, ami mindig is meg fog maradni az életem részeként, csakúgy mint maga a sport.

Ezt a munkát nem tudtam volna vidéken végezni, ezért is jöttem fel Budapestre, bár nem ez volt a fő indokom. Elsődlegesen a fő okom az volt, hogy van egy kislányom, akinél már 6 évesen megmutatkozott, hogy az úszó sportban tehetséges lesz. A lehető legjobb körülményeket akartam Neki biztosítani, ezért úgy döntöttem, hogy Budapesten a helyünk.

A céljaim között szerepel néhány év múlva létrehozni egy olyan céget, ahol egy helyen foglalkoznánk a sportolókkal kapcsolatos valamennyi ügyekkel. A sportolóknak ez nagy biztonságot jelentene, hiszen minden területen egy helyen képviselve lennének. Magam is megtapasztaltam, valamint a lányomon keresztül is látom, hogy mennyire nagy szüksége van egy sportolónak, hogy képzett szakemberek álljanak mellettük, valamint mögöttük, ezzel is segítve a munkájukat és teljesítményüket. Senkit ne érjen hátrány, akár egyesületi, nemzetközi vagy szövetségi szinten, és egy helyen megvalósulhassanak a jogi-, marketing-, média-, a reklámszerződésekkel, egyéni szponzorációkkal, illetve az átigazolások lebonyolításával kapcsolatos procedúrák. Doppingügyekben is vannak hiányosságok, amelyeket korrigálni szükséges. Magyarországon is, csakúgy mint külföldön, a sportjogi kérdéssekkel kapcsolatos ügyek számának növekedésével egyre nagyobb igény van a szakértelemre.

Lánya Evelyn az Ön nyomdokaiba lépett. 11 évesen negyedik éve országos bajnok úszásban. Ön menedzseli? Milyen tanácsokkal látja el?

A kislányomat nagy tehetségnek tartják a szakemberek. Bár még kicsi, mégis úgy látom, hogy már most szüksége van arra, hogy teljes mértékben képviseljem szakemberként (jogászként, szakedzőként), bár elsődlegesen anyaként. Nagy örömmel és büszkén támogatom és látom el ezt a feladatot, remélve, hogy a sportban mindazt eléri, amire vágyik.

Dupla öröm az Ön számára, hogy a lánya is az úszást választotta és kiváló eredményeket ér el. Biztos vagyok benne, hogy még sokat fogunk róla hallani. Ön hogyan került kapcsolatba az úszással?

6 évesen kezdtem el úszni. Általános iskolában egy sportiskolába jártunk az ikertestvéremmel, ahol uszoda is volt és ott a testnevelő/úszótanár figyelt fel ránk és felkérte a szüleinket, hogy válasszuk az úszást, s legyünk úszók.

A testalkatunk teljesen ideális volt az úszáshoz, első perctől tehetségeseknek bizonyultunk, így az úszó sportban ragadtunk.

Mivel a lányomat is megfertőzte az úszás, így általa is benne maradtam a sportban, ami az életformámhoz tartozik. Nemcsak a múltam, a jelenem, hanem a jövőm is a sporton belül fog zajlani.

Attól függetlenül, hogy abbahagytam az aktív sportot, minden reggel úszom, rendszeresen kondi terembe járok, néha futok is. Az egészséges életmód népszerűsítőjeként hivatalosan 2008-ban az Egészség nagykövetének választottak meg.

Mivel irodai munkát végzek, a kollégáimat is arra ösztönzöm, hogy mozogjanak, sportoljanak, hiszen ez nem csak egészségmegőrző, hanem testileg, lelkileg is formában tart.

Szeretem a természetet, a különböző kultúrákat, ezért sokat utazom és kirándulok szeretteimmel.

Szaktudása, valamint sportolói múltja miatt több titulusa is van.

Igen, több területen tevékenykedem: tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottság női bizottságának, alapító tagja vagyok a Magyar Sportjogászok Egyesületének, valamint a Magyar Úszószövetség Elnökségi tagjaként is dolgozom.

A fogyatékos sportolók helyzete is nagyon foglalkoztat, szívesen segítek nekik különböző ügyekben, ennek köszönhetően a Magyar Paralimpiai Bizottság Számvizsgáló Bizottságának az elnökének választottak 2007-ben.

Nagyon fontos számomra, hogy olyan területen dolgozzak, ahol mind szakmailag, mind emberileg a legtöbbet hozhatom ki magamból, s ezzel a céljaimat megvalósítom.

dr. Pál Edith


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Nem csak a húszéveseké az online világ

Növekvő ütemben terjed az internethasználat az idősebbek körében, bár a szépkorúak továbbra is lemaradásban vannak a fiatalabbakhoz képest. Egyebek közt ezt állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felmérése, amely az életkoron túl a nem, az iskolázottság, valamint a munkavégzési és a háztartásbeli körülmények internethasználatra gyakorolt hatását is vizsgálta.